Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Abe neka ne si pravi bajram na umot, tamu tie se iranski narodi posekako, osven azerite sto se deklariraat turkiski narod, kurdite i beludzistancite se iranski narod, kako nie srbite hrvatite (bugarite se tatari)... baska ista religija se, nema sansi da se borat edni protiv drugi.. baska azerite se ista religija i tesko da se svrtat protiv svojot duhoven vodac (koj ustvari isto taka e pola azer pola persiec)

Е сега дали тоа значи дека специјалната воена операција во Украина е дел од плановите на ционистичкото лоби?:cautious:
Да, има и такви „теории„...а како гледаме, теориите преоѓаат во пракса за кратко време.

Без копнени удари ова ке трае долго а за копно требаат милиони војска. Едина опција се курдите и азербеџанците. Трамп треба итно да им прогласи и признае независна држава на курдите а истата веднаш да биде признаена и од многу други држави. Така курдите конечно ке имаат своја држава и мотив да војуваат. Тоа нема да му одговара на Ердо но ако истото се стори и за азербеџанците може да се најде некој баланс. Тоа е веќе половина Иран и распад на системот.
Мислам дека натаму оди работата.

Што тропаш ти бе човече. Иран ти е планинска земја , граничните делови се скоро па потполно планински. Имаат 1М + војска и нивни терен. Овде ти требаат можеби и 5М+ војска само да имаш какви такви шанси. И не само тоа, знаеш колкава територија е тоа? Онака си представуваш во главата?
Среќа за Евреите, Трамп е многу неинтелегентно створеније и ќе проба копнена инвазија и многу веројатно цел свет ќе им гледа сеир....

Од каде па Иран толку силна држава. Нешто ми мириса во целава ситуација. Колку што знаев Израел ја има најсофистицираната технологија во регионот.

Од каде па Иран толку силна држава. Нешто ми мириса во целава ситуација. Колку што знаев Израел ја има најсофистицираната технологија во регионот.

Затоа што веќе 50-тина години се рола истиот наратив на блискиот исток. Израел-Иран, имаат или немаат нуклеарки или во превод напад. Среќа па стариот им беше паметен и очекуваше дека ако не денес, "утре" сигурно ќе нападнат. 50-тина години логистика за самоодбрана...
Софистицирано оружје дава предност , убава предност ако знаеш да стрелаш стратешко важни позиции или згради. Ама и тоа има граници и на вака огромна територија и со неселективната употреба (стрелаат и школи/болници...) се троши брзо. Современите војни се добиваат на преживување, тој што преживува подолго од противникот тој е победник и овде на крај само Иран може да биде победник (другиве немаат нити таква финансиска моќ, нити копнена воена моќ да го освојат, нуклеарки ќе употребат од ароганција и нискоинтелегентност ).

Сите антибалистички системи ТХААД ги собрале американциве од Јужна Кореа према блискиот исток. Иранциве пепел им ги направиле.

Од мене Да за Ирански Курдистан како независна држава, имате глас од мене :D

Јбг, денешниве Израелци (Ашкенази Евреите) не се Семити... Европејци се. :)

Ќе искочи вистина она дека „тоа што не те убива те прави појак“, ќе испаднат Иран посилни после сето ова. Ако преживаат вакви војни, атентати/убивање на водачите топтан со поблиски и подалечни роднини... После ова само ќе станат појаки, и самиот народ ќе биде поединствен знаејќи што сѐ поминаа.

Автоматски споено мислење:

Прееска на еден рил ко мало дете се изнасмеав , вика еден брат Иранциве за време на Рамадан се држат супер со 10 hp , тек шо ќе биде од 20ти натака. :pos:
Автоматски споено мислење:

Сите антибалистички системи ТХААД ги собрале американциве од Јужна Кореа према блискиот исток. Иранциве пепел им ги направиле.
1773314447279.png

Abe neka ne si pravi bajram na umot, tamu tie se iranski narodi posekako, osven azerite sto se deklariraat turkiski narod, kurdite i beludzistancite se iranski narod, kako nie srbite hrvatite (bugarite se tatari)... baska ista religija se, nema sansi da se borat edni protiv drugi.. baska azerite se ista religija i tesko da se svrtat protiv svojot duhoven vodac (koj ustvari isto taka e pola azer pola persiec)
Hrvatite,Srbite i Bosancite kako i Rusite i Ukraincite sto ne se vrtija edni protiv drugi.
Sekoja multinacionalna drzava moze da se rasturi ako se pojavat uslovi za toa.
Rusija ja vodi vojnava vo Ukraina bidejki znae sto ja ceka, nema vrska sto tamu ima nacii sto ziveele i po 500 godini vo sklop na Rusija, se pravoslavni, izlozeni na ruski jazik i kultura...

Beluchistancite se Suniti.
Beluchistancite, Kurdite i Arapite imaat aktivni separatisticki dvizenja vo Iran.

Последно уредено:

Истото прашање можеш да им го поставиш и на талибанците во врска со софистицираната воена технологија на САД.

Багер Галибаф - курдско потекло по татко. Пезешкијан - азерско и курдско потекло. Хамнеи - азерско потекло по татко.

Цезарија, трети храмови, враќање на Исус … има ли вакви печурки шо растат некаде во природата во Македонија, или сами ги произведувате?

Последните страни дискусијата е партал, тон глупости.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom