Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување

Нека стои тука, пред година дена најубаво видео, сега најтажно.

Воопшто не е лесно било каква одлука да се донесе во такви ситуации, но ако некоја жена/девојка чита што се наоѓа во таква ситуација: Одберете било што друго освен самоубиство, ако можете избегајте од државата што подалеку, ако не подобро убијте го гадот, секое решение е подобро од самоубиство, буквално СЕКОЕ.

А ние уште еднаш потфрливме како општество. Едно големо браво за сите оние полицајци кои ја игнорирале жената, за сите комшии кои слушале ова и само рекле “овој пак ја тепа“ и не превземале ништо бидејќи нели “гледај си во својот двор“. Сите тие луѓе колективно ќе глумат потресени наредните 2-3 дена на работа дека ги знаеле, дека ги гледале секој ден, ќе ги знаат сите информации и ќе не можат да доловат колку им е жал, но за се ќе е касно, бидејќи едно мало 10 годишно девојче и една мајка веќе ги нема. А знаете што е единствено потажно од ова? Фактот дека нема ова да е последен случај и дека нема ништо да се смени после ова, семејното насилство ќе продолжи, апатијата ќе продолжи, неработењето кај полицијата ќе продолжи, законите ќе продолжат да ги штитат насилниците, до некоја наредна трагедија, бидејќи само за тоа сме способни очигледно.
sistemot kaj nas e bukvalno napraven da sluzi na onie koi ne se vo pravo bez razlika dali e maz ili zena. Sto uste treba da se sluci da ima promeni vo zakonot za semejno nasilstvo, ne moze be nekoj koj e prijavuvan nekolku pati za semejno nasilstvo kade jasno se gledaat povredi da ne odgovara nikako. Neka pocivaat vo mir, i vnimavajte si na svoite bliski, od sestri pa do drugarki, zal mi e sto ke go kazam ova no i bratot na pocinatata zena ima vina ovde, ne davam vlakno da padne na sestra mi pa ako treba bi odel kraj za vakva rabota a ocigledno zenata koja se resila na vakov cin fakt e deka prozivela pekol.

Родител сум, имам 2 деца, но односот татко дете, никогаш нема да биде силен како мајка дете. Не знам дали таа љубов почнува во моментот кога почнува да се развива самиот живот во стомакот, но тоа е нешто неописливо. Првиот инстинкт на секоја мајка е да си го заштити своето чедо.

Не ни сакам да размислувам низ што се поминала оваа жена, за да дојде до стадиум да тргне на сосема спротивната страна. Кај нас очигледно дека мора многу нешта да се менуваат. Од закони, до нивна примена, до начинот на кој се третира семејно насилство. Ова не е решение. Срце ме боли за детенцето, најмалку виновно за се што се случило.

Имав случај со познаници во Германија и семејно насилство. Мајката по првата пријава ја ставија во стан даден од држава, заедно со децата, а на мажот веднаш забрана за приближување, и децата гледање само одредено време во Центар за социјални работи.

Како држава, имаме уште многу да учиме.

IMG_8488.jpeg

До кога вака?
Мвр си спие ли си спие.
Жими сѐ само трева ги занима. Очигледно некој и си пафка чим се волку успорени и промашен случај.
Или се фрлича со детето, или ги бутнал. У секој случај нему на душа, ако уопште има малце.

Но искрено, исто ме загрижува и фактот колку жени не се спротиставуваат, не е за бегање од дома, или развод, него у моментот на насилството.
Мене survival instinct ми работи ептен.
Дете поготово да ми тепа. Не знам ни ја од кај сум наоѓала сила некогаш.
Боље да знам дека сум пробала.
Ниедна жена не треба да шета модра и тепана. Жената е нежност, треба да се чува.
Само и ние треба да иаме брат у нас ради вакви.
Ќе ме тепа?
Ќе се кае шо се родил.
Прос и конс од боречки вештини.
И стварно треба да идат жени. Ја идев од мерак и да се луфтирам. Тие години бев у најдобар изглед и со најдобра психа.
Вреди да се проба.
Овие говеда мора да се сопрат.

Абе какво МВР.....зелкиве ако за ништо друго за ова ги поштувам, ако не те заштити твоја најблиска фамилија не очекувај од друг. Само што не сака никој комфордот да му биде нарушен.

Абе какво МВР.....зелкиве ако за ништо друго за ова ги поштувам, ако не те заштити твоја најблиска фамилија не очекувај од друг. Само што не сака никој комфордот да му биде нарушен.
Во тешка заблуда живееш. Кај нив кур ги заболе за ќерките, со нула ги множат откако ќе ја дадат во друга фамилија.
Никакво право нема жената во 70% од нивните фамилии.

Многу ги преценувате, за сите животни проблеми кои ги засегаат ќутат ко пички. Живеат во најлоши услови во нивните градови/села/населби ради нивните олигарси, никој не се буни. Види го Чаир на што личи, си чул за нешто да се бунат? Кај нас во зграда сме пола-пола скоро, за ниту еден проблем кој не засега сите ги нема А да кажат.

Гласни се само кога треба нешто контра Македонија да се протестира и тоа е најчесто по партиска директива.

Пишав многупати, Алфите како единица никогаш не требаше да се распуштат. Ваквите ги млатеа како стоки.
Samo se preimenuvani, inaku istite lugje se i ja rabotat istata rabota. Voglavnom tepanje deca za 1 joint.

Во тешка заблуда живееш. Кај нив кур ги заболе за ќерките, со нула ги множат откако ќе ја дадат во друга фамилија.
Никакво право нема жената во 70% од нивните фамилии.

Многу ги преценувате, за сите животни проблеми кои ги засегаат ќутат ко пички. Живеат во најлоши услови во нивните градови/села/населби ради нивните олигарси, никој не се буни. Види го Чаир на што личи, си чул за нешто да се бунат? Кај нас во зграда сме пола-пола скоро, за ниту еден проблем кој не засега сите ги нема А да кажат.

Гласни се само кога треба нешто контра Македонија да се протестира и тоа е најчесто по партиска директива.
Добро, ние сме подобри :)
Секако муабетот ми е дека нема што да чекаме од МВР, требало некој да му извади џигер на копилето.

Но искрено, исто ме загрижува и фактот колку жени не се спротиставуваат, не е за бегање од дома, или развод, него у моментот на насилството.
Мене survival instinct ми работи ептен.
Дете поготово да ми тепа. Не знам ни ја од кај сум наоѓала сила некогаш.
Боље да знам дека сум пробала.
Ниедна жена не треба да шета модра и тепана. Жената е нежност, треба да се чува.
Само и ние треба да иаме брат у нас ради вакви.
Ќе ме тепа?
Ќе се кае шо се родил.
Прос и конс од боречки вештини.
И стварно треба да идат жени. Ја идев од мерак и да се луфтирам. Тие години бев у најдобар изглед и со најдобра психа.
Вреди да се проба.
Овие говеда мора да се сопрат.
Хах, се гледа дека си младо девојче. Работите стануваат многу покомплексни кога ќе створиш фамилија и ќе имаш дете.
Ако не те штитат институции, 101 пат истепај го, 102 пат ќе те утепа и тебе и детето. Детето не знае да расудува како возрасен човек, сепак и бил татко и можеби си го сакала и затоа се враќале таму. Кога имаш дете, 200 пати ќе се преиспиташ за некоја постапка, како тоа може да се одрази врз нив.

Проблем е што девојкава цел живот вакви ропаци бираше. И општо вакви проблеми имаат девојки кои завршуваат со вакви морони. Ама сами биле свесни во што влегуваат. Таквите најчесто сакаат да живеат во такво патријархално општество и самите си бираат вакви партнери, што од несигурност во себе, што од тоа што се палат на сељаци затоа што толку им е интелигенцијата и на нив. До последно се надеваат дека нема да ја вара, нема да е насилен, ќе се смени ради детето итн. И кога нема да биде ништо од тоа, веќе е доцна. И твоите ќе се оддалечат од тебе и разочараноста од непостапување по 1000 пријави ќе влијае врз психата твоја, финансиски со зависен, физички знаеш дека може да те скине кога-тогаш. Единствен излез е да го утепаш и да лежиш затвор. Ама и тоа си носи последици по детето, го оставаш сираче.
Лесно е да се коментира затоа што повеќето сте разумни фаци и гледате од ваша гледна точка. Никогаш нема да се омажите/ожените со вакви сељаци или со некој посесивен фрик уметник наркос ко оној што ја уби велешанката.

Последно уредено:
Хах, се гледа дека си младо девојче. Работите стануваат многу покомплексни кога ќе створиш фамилија и ќе имаш дете.
Ако не те штитат институции, 101 истепај го, 102 ќе те утепа и тебе и детето. Детето не знае да расудува како возрасен човек, сепак и бил татко и можеби си го сакала и затоа се враќале таму. Кога имаш дете, 200 пати ќе се преиспиташ за некоја постапка, како тоа може да се одрази врз нив.

Проблем е што девојкава цел живот вакви ропаци бираше. И општо вакви проблеми имаат девојки кои завршуваат со вакви морони. Ама сами биле свесни во што влегуваат. Таквите најчесто сакаат да живеат во такво патријархално општество и самите си бираат вакви партнери, што од несигурност во себе, што од тоа што се палат на сељаци затоа што толку им е интелигенцијата и на нив. До последно се надеваат дека нема да ја вара, нема да е насилен, ќе се смени ради детето итн. И кога нема да биде ништо од тоа, веќе е доцна. И твоите ќе се оддалечат од тебе и разочараноста од непостапување по 1000 пријави ќе влијае врз психата твоја, финансиски со зависен, физички знаеш дека може да те скине кога-тогаш. Единствен излез е да го утепаш и да лежиш затвор. Ама и тоа си носи последици по детето, го оставаш сираче.
Лесно е да се коментира затоа што повеќето сте разумни фаци и гледате од ваша гледна точка. Никогаш нема да се омажите/ожените со вакви сељаци или со некој посесивен фрик уметник наркос ко оној што ја уби велешанката.
Imase okej lik pred ovoj. Noviot bese procuen ropak i togas.

Добро, ние сме подобри :)
Секако муабетот ми е дека нема што да чекаме од МВР, требало некој да му извади џигер на копилето.
Vidi dovolno ti kazuva toa deka koga se ubivaat po toa krvnite osveti ne ubivaat zeni a i da ubijat po greska ne se racuna i mora da ubijat uste eden maski clen. Ne navleguvam vo vakva tema koj kako reagira no sepak za se ima granici, po mene sekoj normalen covek bi reagiral bez razlika koj e. Komsika da mi e samo ako trpela ogromno nasilstvo zalno e sto nikoj ne reagiral so poveke od povik vo policija a posebno bratot, premnogu e celiot nastan tazen i samiot cin ako sepak skoknala sama kazuva deka zenava ziveela nokna mora i nemala ni najmalku verba za spas od situacijata. Da ne zvucam klise ama celo opsestvo potfrlilo vo ovoj slucaj a toa mivkite napikani po institucii treba debelo da odgovaraat za ova, sekoj koj dignal ramenja koga zenata prijavuvala e soucesnik.

Imase okej lik pred ovoj. Noviot bese procuen ropak i togas.
Знам како помала се гледаше се' со некои дрипци дебилни, али си викаш тие се годините. После кога видов со каков токмак се земала (не го познавам, чисто по изглед), баш си реков кај го нашла. Да не навлегуваме во детали, муабетот ми беше дека тоа што го зборуваат не е исто од гледна точка на различни карактери, а она штом го одбрала овој (и познавајќи некои нејзини бивши од средношколски денови), баш ми е за во таа кошница на жени што ги опишав.

Ако не те штитат институции, 101 истепај го, 102 ќе те утепа и тебе и детето. Детето не знае да расудува како возрасен човек, сепак и бил татко и можеби си го сакала и затоа се враќале таму. Кога имаш дете, 200 пати ќе се преиспиташ за некоја постапка, како тоа може да се одрази врз нив.

Mora i so ova da se soglasam. I licni iskustva imam i vo pravo si za napisanoto ama sega e docna. Sepak ova od vcera e ogromna tragedija vo koja se nadevam nekako likot ke zavrsi dolgo vreme pozadi resetki.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom