Здравството кај нас

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
не ми сметаат. Повторно тураш твои зборови. Одучи се еднаш да наметнуваш твои ставови као друг да ги кажал, не ти личи ко дутурка, можеби ко болничарка.
Кажав што имав за упати и пациенти, кажав како едино може да се среди. Енде
Пресели се во Словенија, сигурна сум дека ќе бидеш посреќен. Енде.

ццц, се претставуваш доктор. Кизнај што онакво си.
Види ти почнуваш да ме вреѓаш, поточно во секој еден пост ме вреѓаш мене а и Кадаиф. Ќе морам да почнам да те пријавувам. Те толерирам исклучиво заради тоа што имаш некаков форумски стаж а и заради тоа што имам добиено некаков впечаток за тебе дека не си толку лош човек.

Јас тебе никаде не те навредив. Можеш да ми реплицираш колку сакаш и да ми парираш во дискусијата но не е во ред тоа да го правиш преку навреди.

Јас тебе никаде не те навредив. Можеш да ми реплицираш колку сакаш и да ми парираш во дискусијата но не е во ред тоа да го правиш преку навреди.
уау, уште и лаже. Ајт доста ти е.

уау, уште и лаже. Ајт доста ти е.
Многу си нервозен другар, тоа може да биде и од активирање на чувство за глад, земи си автентична симид погача да смириш живци.

... поранешната економска директорка на Клиниката за токсикологија, Бесија Иљази, затоа што незаконски ангажирала 17 хонорарци, сега со судска одлука е задолжена да ѝ ги врати на Клиниката парите што им ги исплатила на хонорарците.

Бесија Иљази била осудена за „злоупотреба на службена положба и овластување“ на условна осуда со заштитен надзор на казна затвор од 2 години која нема да се изврши ако во рок од 4 години не стори ново кривично дело.

... таа признала дека постапила спротивно на Изборниот законик, Законот за спречување корупција и Законот за здравствена заштита, во мај 2024 година склучувала договори за дело со лица за нивно работно ангажирање на Клиниката за токсикологија при Клинички центар „Мајка Тереза“ во Скопје, по што ретроактивно издавала платни налози со кои им исплаќала месечен надомест за нивен претходен наводен работен ангажман, а на списокот додавала и лица со кои воопшто не бил склучен договор за дело и на кои исто така им се исплаќал надомест за наводно извршени работи.

... поранешната економска директорка на Клиниката за токсикологија, Бесија Иљази, затоа што незаконски ангажирала 17 хонорарци, сега со судска одлука е задолжена да ѝ ги врати на Клиниката парите што им ги исплатила на хонорарците.

Бесија Иљази била осудена за „злоупотреба на службена положба и овластување“ на условна осуда со заштитен надзор на казна затвор од 2 години која нема да се изврши ако во рок од 4 години не стори ново кривично дело.

... таа признала дека постапила спротивно на Изборниот законик, Законот за спречување корупција и Законот за здравствена заштита, во мај 2024 година склучувала договори за дело со лица за нивно работно ангажирање на Клиниката за токсикологија при Клинички центар „Мајка Тереза“ во Скопје, по што ретроактивно издавала платни налози со кои им исплаќала месечен надомест за нивен претходен наводен работен ангажман, а на списокот додавала и лица со кои воопшто не бил склучен договор за дело и на кои исто така им се исплаќал надомест за наводно извршени работи.
Тоа е случај и со други сите буџетски корисници. Отвори Open finance да видиш какви чудни исплати има по институции и тоа честопати само кон одредени лица во таа институција. Одамна, децении вака се вадат пари и од буџет и од проекти.
Затоа и едно време оваа веб страна која функционира од 2019, преклани ја исклучија.

Враќање на „Отворени финансии“ бараат граѓанските организации

шифра МА, помош при транзиција и институционална надградба.
Ставка турни ме да кинисам.

Затоа што многу лекови се поефтини. Две илјадарки месечно не е зае*банција.

Но, граѓани сведочат дека праксата е честа и дека главните дестинации се Косово и Србија. Станува збор за лекови за срце, за тромбоза, астма, за такви што во Северна Македонија или не се на позитивната листа и Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ) не ги субвенционира, или се скапи или едноставно ги нема во аптеките. Па, иако лекот го препишува доктор, пациентот треба да го купи приватно.

Последно уредено:
и позитивна вест
Станува збор за апарат кој овозможува брзо, безболно и безкрвно мерење на нивото на билирубин кај новороденчињата. Овој параметар е особено значаен во првите денови по раѓањето, кога постои ризик од појава на жолтица.

и позитивна вест
За прв пат после толку години достапност на пазарот и цена од 4000 евра (додека алтернативни апарати кои се исто така ефикасни има и за 800 евра).

Клиниката за детски болести решила да го купи овој апарат ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА додека во истата таа историја овие пари на месечно ниво им ги исплаќаше на "дежурачи" од Словенија.

Т Р А Г Е Д И Ј А

Ова треба да се срамат да го објават. Али толку е нивото.

и позитивна вест
... поголема трагедија е што треба да имаат таков апарат и да гледаат билирубин во крвта, тие треба да знаат и да превземат мерки ЗОШТО СЕ ИМА ПОКАЧЕН БИЛИРУБИ ВО КРВТА кај новородени, ама не им се размислува, па искрено веќе не можам ниту да се борам околу тоа прашање!

... пожолтувањето е патолошка појава кај новородени деца, не е нормална или „физиолошка жолтица“ како ја кажуваат, па све фино лепо објаснуваат од покачениот билирубин во крвта, па натака, ама никако не објаснуваат од каде покачен билирубин кај новородено кое има неколку часа или ден кога се родило? така му текнало да пожолти од мирно седење или токму тогаш дошло до разградување на крвта а билирубинот како продукт се ослободува, кој нормално се создава во црниот дроб, а се елиминира од телото, ама поради неразвиен црн дроб се ослободила голема концентрација, може онака школски, ама на терен е нешто друго!!?

... тригер, причина, која не знам зошто не ја гледаат или не им се гледа или не знам што да кажам, е дека предизвикачот на високи нивоа на билирубин во крвта е поради дадениот интрамускулно Вит К кој се дава веднаш кога ќе се роди новороденото, а пошто тоа новородено нема развиена јетра, а се внесува Вит К јачина поделена од око од гл.сестри, затоа што ние и поширока околина нема педијатриска форма (1мг)на витамин К да се аплицира интрамускулно, па се користи ампула за возрасни 10mg/ml поделена на не знам колку новородени.

... кога се внесува „од око“ Вит К за време на 24ч при раѓање на новородено, ако отиде повеќе од шприцот на сестрата кај некое новородено, тоа веднаш поради неразвиена јетра доаѓа до зголемен билирубин во крвта и ќе пожолте нормално како последица од узбриганиот Вит К (конакион), тоа не е жолтица како ја третираат па одозгора „нормално“ за новородено, тоа е последица и од предозажа на внесениот Вит К пожолтување кое е патолошко затоа што може да предизвика несакани последици како со слухот, очите, со мозокот на новороденото.

...го имам кажано веќе многу години уназад, али никој не ме слуша, никој не увезува педијатриски Вит К во Македонија и ја аплицираат јачината од 10mg/ml која ја делат на неколку новородени, ниту смеат да дадат таква ампула која содржи како дополнителни хемикалии :

активна супстанца- 10 mg Phytomenadione (Vitamin K1) во 1 ml. (наместо педијатриска доза 1mg/mg)

- Glycocholic acid 54.6 mg во 1 ml - жолчна киселина која обично ја произведува нашиот црн дроб. Додадена за да помогне во апсорпцијата на витамин К кога се дава.
- Lecithin phospholipon 100 - мешавина од масти кои веќе се наоѓаат во човечкото тело и во многу прехранбени производи (на пр., соја, јајце, семки од сончоглед). додадена за витаминот К да се раствори во вода за да може да се инјектира.
- Sodium hydroxide/ Hydrochloric acid - и двата се додаваат во мали количини за да се осигури дека инјекцијата сè уште делува откако ќе помине низ долгиот процес на производство и снабдување, да кажеме ли конзерванс?
- Water for injections - стерилна вода каде се растворени горе наведените

... ќе речат, ееее за два три дена ќе се „исчисти жолтилото“ тоа е „нормално“, „секое новородено пожолтува“, е па не баш секое новородено пожолтува, а тоа не ќе да е нормално, покачениот билирубин во крвта дава несакани реакции како оштетување на слухот или проблеми со мозокот, тоа веднаш нема да се примети, ама покасно ќе се чуди мајката зошто бебето е наглуво или не гледа па добро, а најлошо би било ментални проблеми како аутистични промени токму од превисока концентрација на билирубинот во крвта дадена кога се родило!

... и така ...во продолжеток наместо да го боцка новороденото да се испита лабораториски билирубинот во крвта, ќе се види концентрацијата на билирубинот на донираниот апарат? и? што понатаму? фототерапија? кој гарантира дека тој покачен билирубин ја направи веќе бељата кај новороденото? не не и не, така не се постапува, туку се остранува причината, а тоа е аплицираниот интрамускулно Вит К за време на 24ч од кога се роди бебето да си ја прима оригинал педијатриска доза, а не од око изведена од возрасна јачина во ампула!

... и ДА! би ги прашала неонатолозите во сите породилишта во МКД, па и пошироко, што или како го аплицирале Вит К во 2023/24 година на новородените кога имаше само интравенозна форма на ВИТ К за возрасни или ни тоа не прочитале, па све тоа отишло интрамускулно, па после зголемена појава на деца со аутистично однесување!

Последно уредено:
Вие знаете дали и колку чинат и што со нив. Меѓутоа од гледна точка на пациент ова беше многу потребно одамна. Посебно откако негде кон средината 90тите почнаа да ги испуштаат родилките да ги пуштаат прерано. Многу бебиња добија таква жолтица. Ќе почне да спие се подолго, да малаксува и не знаеш што да му правиш, нит знаеш зашто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom