Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Poznanicite tvoite glupaci.ne.gi slusaa expertite od kajgana koi togas velea.deka samo sto ne padnale cenite na 600 evra da pocekaat so kupuvanje...
Тоа е сосем нормално, кога човек нешто не може да постигне полесно му е да каже дека неговата позиција е најдобра и некој да се сложи со него. Они имале за 600 евра квадрат стан па си го кажувале. Ко што кажав и неколку страни наназад, гладна кокошка просо сонува. Ми текнува рани 2000ти коа бевме затворени со визи и голтари без вода у очи, најстандард муабет беше:
- Каде на одмор?
- Па дома годинава (а лаже, не е само годинава)
- Па најдобро (жими таквиот најдобро, но или и соговорникот ќе е дома „годинава“ или не знае друг што да каже у моментот).
Таков ми е и муабетов со проекциите за станови.
Буквално секој што купува стан вика ќе падне, а секој што купил и/или продава вика ќе рипа.

Rastot bese sosema logicen. Koj ne kupil togas, vrz baza na subjektivni temi kako zagadenost i guzva u sobrakjaj, neka mu ja misli sea.

Po mene glavniot skok e zavrsen, kje rastat po nekoj minimalen procent godisno a osobeno bi razmislil za objekti vo gradba.

Rastot bese sosema logicen. Koj ne kupil togas, vrz baza na subjektivni temi kako zagadenost i guzva u sobrakjaj, neka mu ja misli sea.

Po mene glavniot skok e zavrsen, kje rastat po nekoj minimalen procent godisno a osobeno bi razmislil za objekti vo gradba.

Логично беше поскапувањето во 2022 и 2023 година поради короната, почеток на војната во Украина, инфлација.... Последниве две години не гледам поголеми економски причини за поскапување туку вештачко дигање на цената поради паничното купување на оние што имаат вишок на пари за да не им изгубат вредност, а следствено на тоа намалена понуда.
Пред некој ден имаше информација дека во последниве 10 години становите најмалку поскапеле во Финска за некој 2-3 % , а најмногу во Унгарија и Бугарија за околу 200%

ПС Знаеме дека ти направи добар дил и си купи стан од 45 м2 на време ;)

Логично беше поскапувањето во 2022 и 2023 година поради короната, почеток на војната во Украина, инфлација.... Последниве две години не гледам поголеми економски причини за поскапување туку вештачко дигање на цената поради паничното купување на оние што имаат вишок на пари за да не им изгубат вредност, а следствено на тоа намалена понуда.
Пред некој ден имаше информација дека во последниве 10 години становите најмалку поскапеле во Финска за некој 2-3 % , а најмногу во Унгарија и Бугарија за околу 200%

2015 мојава земала стан у Будимпешта 41м2 за 6.2м форинти. Од тогаш се потрошени 2-3м форинти за реновирање.

Последните 2-3 што се продаваа (и продадоа) во зградата со таа големина и слична состојба (збориме за реновирани и во добра состојба), беа 50-55м форинти.

Така што ти можеш да се смееш на мал стан ама тој мал стан може да ти донесе супер заработка или да ти служи како начин да заштедиш за утре да го продадеш и да купиш поголем кога ќе имаш потреба.

Карпош 5 или како и да го викаат онаа зградата кај Hisense, другарка кутивче 36м2 + паркинг го зема за 40к (у градба)
Над нејзе стан со истиот распоред и големина отиде 65к лани

кога веќе беше спомната Унгарија, големиот скок кај нив е 2016-2017 година, од тогаш имаше уште еден скок после ковид ама значително помал од првиот.
А од пред две години до сега би рекол има и намалување. Нови згради изградија спроти нашата 2018-2019 идеа 55-60м форинти за 48-50м2, после ковид пробаа да ги даваат истите за 100м ама видоа не иде па намалија сега се 80-85м (се уште поскапи од пред ковид ама имаа корекција)

Ne sum ti kriv ja ako si lupal gluposti na temata i esapot ne izlegol taka.
Kolku sum mozhel sum zemal. I da ne sum zemal niso( bez denar sum), pak moeto napisano iskocilo tocno.

Koa kje procitam vestacko diganje na cenata svakjam deka pak vrska nemate. Ako e vestacki, why stop here? Zaso na 3 a ne na 6 ili 9? Ako vestacki (a ne prirodno) za 4 godini ripnalo 150 procenti, togas logicno istoto da prodolzi i narednite 4. Vlozi i napravi pari :D

дали односот м² вс злато може да ни ја даде вистинската слика дали денес м² е поскап или поевтин во однос од пред 2-30 год.
ништо не тврдам само нудам друг поглед на ситуацијава, кое е вашето мислење

Ne sum ti kriv ja ako si lupal gluposti na temata i esapot ne izlegol taka.
Kolku sum mozhel sum zemal. I da ne sum zemal niso( bez denar sum), pak moeto napisano iskocilo tocno.

Koa kje procitam vestacko diganje na cenata svakjam deka pak vrska nemate. Ako e vestacki, why stop here? Zaso na 3 a ne na 6 ili 9? Ako vestacki (a ne prirodno) za 4 godini ripnalo 150 procenti, togas logicno istoto da prodolzi i narednite 4. Vlozi i napravi pari :D

Извини друже ама погрешно си го разбрал мојот пост.
Прво, ништо не беше насочено против тебе ниту сум имал намера да те навредам на било кој начин.
Второ, ако прочиташ уште еднаш што пишав ќе сфатиш што сакам да кажам со тоа вештачко. Ај уште еднаш. Трошоците за изградба во годините што ги напоменав навистина беа зголемени и логично на тоа поскапеа становите. Не дека после тоа немаше зголемување на трошоците, имаше да ама не толкави колку што поскапеа становите последно време. Тоа за тебе природно е или ај да речам реално?

Кога сме кај недвижностите јас имам 3 куќи во Гостивар, викендица и земја на село, стан и плац во Скопје ама тоа не ми дава за право да ги оправдувам овие луди цени на станови.

Впрочем како твоите деца во иднина ке си дојдат до свој стан ако продолжи ова?

Прегледај го приврзокот 469610
Прегледај го приврзокот 469611

54 квадрати (така он си ги брои) за 97.000 евра во зграда од пред 150 години, стан кој треба да го реновираш. И најјако, во тие 54 квадрати, си брои 7 квадрати факинг подрум.
А најсмешно ми е кога викаат БЕСПЛАТЕН ПАРКИНГ пред зграда, каде што ќе најдеш место кога врбата ќе роди грозје :D
Има и полошо...
Screenshot_20260222_100616.jpg

Ваквите ми се најјаки. Со стан кој малтене им останал гратис од Југославија, сакаат да лапнат грдни пари.

Има и полошо...
Прегледај го приврзокот 470368

Ваквите ми се најјаки. Со стан кој малтене им останал гратис од Југославија, сакаат да лапнат грдни пари.
А ти сакаш тебе гратис да ти го даде? Па криво ти е сега?
Прво никој не давал гратис, тие станови од Југославија биле исплаќани со децении наназад вие само ја сметате последната рата што била платена аод некои 15000 Марко а заборавате претходните 20 години месечните рати.
Него конкретно за овој стан смешното е дека е дива доградба од кои 28 квадрати се вистински и 30 доградена балкон.

А ти сакаш тебе гратис да ти го даде? Па криво ти е сега?
Прво никој не давал гратис, тие станови од Југославија биле исплаќани со децении наназад вие само ја сметате последната рата што била платена аод некои 15000 Марко а заборавате претходните 20 години месечните рати.
Него конкретно за овој стан смешното е дека е дива доградба од кои 28 квадрати се вистински и 30 доградена балкон.

Не кажувај приказни, кириите биле смешни а откупот на станот уште посмешен.
Вредноста денешна не би ја коментирал, оти одамна сите релевантни логични параметри не важат тука

Вредноста денешна не би ја коментирал, оти одамна сите релевантни логични параметри не важат тука
Ama platite bile uste posmeshni. I togas bilo tesko Stan da se dobije isto Kako sega. Nikoj ne ti dava gratis nisto. Bas naprotiv, deneska e polesno(ili barem do pred nekoja godina bese) da se kupi Stan od bilo kogas.

Извини друже ама погрешно си го разбрал мојот пост.
Прво, ништо не беше насочено против тебе ниту сум имал намера да те навредам на било кој начин.
Второ, ако прочиташ уште еднаш што пишав ќе сфатиш што сакам да кажам со тоа вештачко. Ај уште еднаш. Трошоците за изградба во годините што ги напоменав навистина беа зголемени и логично на тоа поскапеа становите. Не дека после тоа немаше зголемување на трошоците, имаше да ама не толкави колку што поскапеа становите последно време. Тоа за тебе природно е или ај да речам реално?

Кога сме кај недвижностите јас имам 3 куќи во Гостивар, викендица и земја на село, стан и плац во Скопје ама тоа не ми дава за право да ги оправдувам овие луди цени на станови.

Впрочем како твоите деца во иднина ке си дојдат до свој стан ако продолжи ова?
Ja neam nisto od toa :D Ne e ni toa tema, ni nasite zelbi. Za nasite deca predstoi teska idnina vo pogled na ova prasanje, potocno za tie sto nema da nasledat nisto.

Cenata nikogas ne zavisela samo od trosocite za gradba, tuku od kup drugi faktori. Toa ne znaci deka e vestacki. Vestacki e ako drzavata utre rece stan e 1000 evra maks ili 5000 evra minimum, ili da vovela nekoja regulacija koja kje predizivika skoka. Kaj nas naprotiv e maksimalno deregulirano i cenata se dvizi po sloboden pazar. Mozhe da prodava i kupuva koj saka i po kolku saka.
Автоматски споено мислење:

Kolku bilo i kako bilo e nebitno za cenata sea, ne samo za ova tuku za sekoj proizvod.

Се дур некој може да натовари бесконечен број на станови, тешко на тие што сме следни генерации за оформување фамилии (<30). Не е само цената, и понудата е тапа, а и барањето на стан ти е како втора работа покрај основната - конкретно за во Скопје.

Некој ќе каже имаш подалечни населби каде е поевтино, е да имаш ама инфраструктурата е за никаде. Сум спомнувал на истава тема за Србија јавен превоз во Белград е бесплатен и општини на 50 - 80 км (а верувам и подалеку) имаат јавен превоз кој за тие 60 км пристига за некој час и 10 - 20 мин и има доволен број на линии. Во Скопје, од Илинден до Транспортен му треба истото време за три пати пократка дистанца. Автобус од Велес побрзо ќе стигне до Транспортен.

Не ми е поентата да се жалам, тие се правилата на игра, меѓутоа факт е дека се неправедни во смисла на се прави бизнис а не решавање на потреба за домување.

Замислете просечен млад човек кој живее со своите во Скопје и млад човек кој е принуден да биде под ќирија, нека и двајцата почнуваат од 0 и исто заработуваат. Ако едниот може да заштеди 200 евра (со живеење мизерен живот, под ќирија), другиот може да заштеди 400 евра (со живеење мизерен живот, со своите, нема ќирија).

Ако се потребни 10000 евра учество за три - пет години од сега, едниот ќе ги собере за 50 месеци, вториот за 25. Вториот кога ќе го купи станот пак не се сели од своите дома и го издава, додека првиот логично ќе се пресели па ќе заштеди уплаќање ќирија.

Многу веројатно во тие 25 месеци цените уште малку да пораснат, па и ќириите. Ама ете да го игнорираме тој факт нека биде се рамно (плата, покачување, реновирање). Така, во тие 25 месеци првиот почнува од 5000 со 200 за првиот стан, а вториот од 0 со сигурни 200 (и повеќе затоа што ќе го исплаќа првиот стан долгорочно + од ќирија веќе го покрива делот за рата).

Овде се исклучени разни криминалци, за нив пак уште полесно е, примеров е за луѓе што почнале од 0, замисли луѓе што веќе купиле 4-5 станови и веќе приходот им доаѓа од таму, ти како млад човек кога ќе собереш за учество за еден, тие веќе може да земат уште 3 нови.

Пак ќе кажам, не очекувам никакви бенефиции, меѓутоа домувањето за следните генерации ќе станува се поневозможно, бидејќи системот овозможува луѓето со висок посед константно да го зголемуваат својот посед, со што драстично се намалува квалитетната понуда. Исто како купување убав интернет домен (под 7 букви), тие што биле први (генерациите пред нас), успеале да накупат се што чини како стан (од аспект на локација), и сега само ќе ја пумпат цената, бидејќи нема високи трошоци за држење посед кој не е потребен - станот се држи како инвестиција.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom