Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Мојата препорака до него беше Mitsubishi MSZ/MUZ-LN35VGW.
Други, нема ништо што да кажите?
Препораката ти е одлична, ако буџетот им дозволува....
Дека ќе најдеш рамна или подобра од оваа за 700-800 еур малу сутра ;)

Али пошо викаш поткровје, и ако им е повеќе за ладење тогаш можат да одат и со поефтин модел.

KOMPRESOROT ne postoi, toj eksplodiral na iljada parčinja.
Kомпресорот е цел како што гледам, само одлетал 2-3 метра на страна во тревникот, ете го заокружен со црвено :)
Моја претпоставка, од некоја причина се има запалено R32 гасот и пукнал системот на најслабата врска... веројатно кај некој холендер на надворешната единица (грешка при монтажа).... или пак некој дел од цевоводот кој води внатре во надворешната единица до компресорот (фабричка грешка)
Според сликите на таа страна е и одлетан компресорот....

Kомпресорот е цел како што гледам, само одлетал 2-3 метра на страна во тревникот, ете го заокружен со црвено
Zarem ne go gledaš podnožjeto na kompresorot so trite štrafa i gumici što ostanale na svoeto mesto i delovi pod klimata?
R32 e eksploziven no sosema malku. Inače, propan butan e eksploziven u pizdu mater pa nie site nosime zapalki vo đebovite, pravime otvoren ogan so niv, treba da sme rešeto od eksplozii, a jas ne sum čul deka na nekoj mu eksplodiral vo raka....
Ne odi toa taka, eksplodira mešavina na vozduh i ona što treba da eksplodira, kaj plinot e koncentracija pomeđu 2 i 8 procenti, toa eksplodira nad toa i pod toa nema eksplozija.
Ušte nešto ne eksplodiraat bocite tuku smešata vo prostorot, isto i kaj motorite SVS eksplodira smešata.... možeš boca so plin da ja pogodiš i probieš so puška taa nema da eksplodira, eksplodira samo po filmovi.
I da puštalo plin nadvor, ništo ne bi eksplodiralo, vnatre e drugo, možebi bi se stvorila koncentracija za eksplozija, ama bi trebalo mnogu mnogu poveće gas ...

Последно уредено:
Zarem ne go gledaš podnožjeto na kompresorot so trite štrafa i gumici što ostanale na svoeto mesto i delovi pod klimata?
R32 e eksploziven no sosema malku. Inače, propan butan e eksploziven u pizdu mater pa nie site nosime zapalki vo đebovite, pravime otvoren ogan so niv, treba da sme rešeto od eksplozii, a jas ne sum čul deka na nekoj mu eksplodiral vo raka....
Ne odi toa taka, eksplodira mešavina na vozduh i ona što treba da eksplodira, kaj plinot e koncentracija pomeđu 2 i 8 procenti, toa eksplodira nad toa i pod toa nema eksplozija.
Ušte nešto ne eksplodiraat bocite tuku smešata vo prostorot, isto i kaj motorite SVS eksplodira smešata.... možeš boca so plin da ja pogodiš i probieš so puška taa nema da eksplodira, eksplodira samo po filmovi.
I da puštalo plin nadvor, ništo ne bi eksplodiralo, vnatre e drugo, možebi bi se stvorila koncentracija za eksplozija, ama bi trebalo mnogu mnogu poveće gas ...
Dali prvilno te razbrav.
Prema tebe eksplozijata nasranala od visok na pritisok ili jas pogresno svativ od tvoite dva pogore repliki.
Obtazlozi poubo za da svati i obicen covek.
Blagodaram ako se potrudis.

Dali prvilno te razbrav.
Prema tebe eksplozijata nasranala od visok na pritisok ili jas pogresno svativ od tvoite dva pogore repliki.
Obtazlozi poubo za da svati i obicen covek.
Blagodaram ako se potrudis.
Da od previsok pritisok najverojatno potpomognato so manjak maslo za podmačkuvanje .....
Znam deka čitate eksploziven gas e R32..... NEMA ŠANSA ZA EKSPLOZIJA NADVOR na otvoreno, eksplozija na gas bara zatvoren ili poluzatvoren prostor za da se napravi eksplozivna smeša so dovolna koncentracija na gas, za plinot napišav koja e toa smeša, za R32 neznam koja e, no na otvoreno nema možnost da se napravi ni za plin a kamo li za R32.
Na primer benzinot kako tečnost ne eksplodira, možeš slobodno da frliš čibritče vo polno bure, no vo bure so peda benzin ima da pukne da rasturi zatoa što eksplozivna smeša se stvara od parite na benzinot i od kislorodot.
Ova koga čitate eksplodirala boca so plin e novinarska patka, obično e neispraven ventil ili poluzatvoren ili dupnato crevo, plinot istekuva vo prostorijata se pravi taa min koncenreacija na smeša od 2 procenti plin so vozduh, palenje svetlo ili cigara i BUM.
Ova so klimava garant će čitate deka ekspoldiral gasot R32, koj saka neka veruva, a deka ne e baš taka koj saka neka mi veruva. na mene mi e baš seedno.

Ajde da ja razmrdame temava.
Se raboti za klimatizer na R-32
https://www.facebook.com/photo?fbid=1527319046068125&set=pcb.1527319136068116
https://www.facebook.com/photo?fbid=1527319102734786&set=pcb.1527319136068116
Prasanje?
Sto bi mozelo da bide problem da vaka rascveta (eksplodira) klimatizerov?
Dali e greska vo montazata nevakumiranje,elektricna instalacija ili do kvalitetot na klimatizerot proizveden na kilo bez nikavi zastiti.
Strucnaci sto mislite?
Вакво нешто може да се деси, и се дешава при собирање на фреонот!
Ако е р32, не е извакумирана или пропуштала инсталацијата...
Воздухот за разлика од фреонот не се втечнува, и доволно е и мала количина за да направи огромен притисок.. и БУМ!

Е сега.. прашањето е дали може да направи толкав притисок при нормална работа(?).
Ама нема збор дека при вовлекувањето на фреонот (пр. демонтажа) може, оти тогаш сиот фреон се втечнува.

Моментално добар ибор.

Енергија - Toshiba NEW Shorai Edge White https://share.google/qV9f13fmaDRwNH1PG
Shorai cena.jpg
So mala korekcija vo specifikacija za SEER/SCOP t.e Energetskata Klasa za ladenje/greenje...a so korekcijata ima i upola poeftini klimi od ovaa za 65.990den bozem Best Buy ;)
Best Buy e mozebi za tebe zosto ne razbiras, samo da ne zeznat i drugi ;)
Twin Rotary kompresor nema ovoj model od 3.5kw 13ka kako ja vikaat, moze ima vo pogolemite kapaciteti od istiot model...
kako vtoro:
Toshiba si ja reklamira kako SCOP=5.1 A+++ i toa se pakuva kako energetska vo kutijata i na linkot sto si go stavil....megjutim ako proverime dali e bas taka...ili ne e?
So Eurovent potvrdeniot SCOP ne e 5.1 tuku SCOP=4.93 tjest samo A++, nema3pluscinja
Ovakvi manipulacii od seriozni marki dosega neamam videno
SCOP realen A++.jpg
I so SEER e isto se reklamira 3plusa, potvrdeni 2
SEER Toishiba.jpg

Attachments

• Toshiba Shorai SCOP lazen.jpg
    Toshiba Shorai SCOP lazen.jpg
    321,6 KB · Прегледи: 12
  • Energetska Shorai 3.5.jpg
    Energetska Shorai 3.5.jpg
    68,3 KB · Прегледи: 10
Последно уредено:
Вакво нешто може да се деси, и се дешава при собирање на фреонот!
Ако е р32, не е извакумирана или пропуштала инсталацијата...
Воздухот за разлика од фреонот не се втечнува, и доволно е и мала количина за да направи огромен притисок.. и БУМ!

Е сега.. прашањето е дали може да направи толкав притисок при нормална работа(?).
Ама нема збор дека при вовлекувањето на фреонот (пр. демонтажа) може, оти тогаш сиот фреон се втечнува.
Vidiš ne se setiv deka pri demontaža koga ventilot kon nadvorešnata se zatvara, kompresorot raboti go vtečnuva i sobira freonot nadvor i ako se zakasni so zatvaranje na drugiot ventil i gasenje na klimata pritisokot odi vo nebo. No dali e toa dovolno da eksplodira kompresorot.
Inače vozduhot kako i site gasovi sekako deka se vtečnuva, ne se sećavam na koj pritisok, znam deka se čuva taka vtečnet na okolu 10 bara vo mnogu debeli i jaki boci zatoa što koga se vraća vo gas i do 700 pati go zgolemuva volumenot.
Bidejći kompresorot e pumpa za gas, a ne za tečnost, dovolno e vo ciliderot da ima edna kapka tečnost, nebitno dali e voda ili tečen freon, bidejći se neli tečnostite nestislivi bi došlo baš do vakva havarija.
Najverojatno toa i se slučilo vo kompresorot vlegol tečen freon poradi loša rabota na separatorot, koj e integralen del so kompresorot, dali bil poln ili so loš kvalitetet, uspel da vleze sosema mal del od freonot vo kompresorot. Možebi imalo premnogu tečen freon poradi previsok pritisok od kombinacija loš senzor, zatnati lameli, ili prejak ventilator na edna strana i preslab protok na vozduh na druga, separatorot se prepolnil i ......

Прегледај го приврзокот 469493
So mala korekcija vo specifikacija za SEER/SCOP t.e Energetskata Klasa za ladenje/greenje...a so korekcijata ima i upola poeftini klimi od ovaa za 65.990den bozem Best Buy ;)
Best Buy e mozebi za tebe zosto ne razbiras, samo da ne zeznat i drugi ;)
Twin Rotary kompresor nema ovoj model od 3.5kw 13ka kako ja vikaat, moze ima vo pogolemite kapaciteti od istiot model...
kako vtoro:
Toshiba si ja reklamira kako SCOP=5.1 A+++ i toa se pakuva kako energetska vo kutijata i na linkot sto si go stavil....megjutim ako proverime dali e bas taka...ili ne e?
So Eurovent potvrdeniot SCOP ne e 5.1 tuku SCOP=4.93 tjest samo A++, nema3pluscinja
Ovakvi manipulacii od seriozni marki dosega neamam videno
Прегледај го приврзокот 469485
I so SEER e isto se reklamira 3plusa, potvrdeni 2
Прегледај го приврзокот 469494
Greskata ne e vo Toshiba nego e vo eurovent.
Na energetskata ubo si pisuva sto ja imas prilozeno 878h so 3,2kw Pdh i taka si izlegva SKOP 5.1.
Euroven gi zgolemil podatocite za 31kwh, od 878kwhh na 909kwhpotrosuvacka i so toa so matematikata se namalil i Skop na 4,93
Sve e vo red po energetska.
Toshiba nisto ne izlagala sto e dokaz za seriozna firma, taka da tvoeto tvrdenje za neserioznost na toshiba pada u voda.Mozebi nekoja tetkica vo eurovent pogresno gi vnesla podatocite za godisna potrosena energija od 909kwh.
Taka da so 878KWh uredot si spaga vo A+++ ili SKOP 5,1
Toa e i dokaz kako se steluvaat podatocite za energetska efikasnosT.
A inace jas imam ista klima od 24btu so A+ ,ama vo praksa e postedliva od 12btu A+++ ista klasa.,za Toa e veke zboruvano na temava uste pred dve ti godini,plusevite ne znacat nisto.
Pozdrav!

Последно уредено:
Na energetskata ubo si pisuva sto ja imas prilozeno 878h so 3,2kw Pdh i taka si izlegva SKOP 5.1.
Euroven gi zgolemil podatocite za 21kwh, od 878kwhh na 909kwhpotrosuvacka i so toa so matematikata se namalil i Skop na 4,93
Toshiba nisto ne izlagala sto e dokaz za seriozna firma, taka da tvoeto tvrdenje za neserioznost na toshiba pada u voda.Mozebi nekoja tetkica vo eurovent pogresno gi vnesla podatocite za godisna potrosena energija od 909kwh.
A inace jas imam ista klima od 24btu so A+ ,ama vo praksa e postedliva od 12btu A+++ ista klasa.,za doa e veke zboruvano na temava uste pred dve ti godini,plusevite ne znacat nisto.
Pozdrav!
Taman sakav da ti stavam like, ama so poslednata recenica ja usr. rabotava :)

Euroven gi zgolemil podatocite za 21kwh, od 878kwhh na 909kwhpotrosuvacka i so toa so matematikata se namalil i Skop na 4,93
A inace jas imam ista klima od 24btu so A+ ,ama vo praksa e postedliva od 12btu A+++ ista klasa.,za doa e veke zboruvano na temava uste pred dve ti godini,plusevite ne znacat nisto.
Pozdrav!
Koga go kupuvav VIVAX -ov ovoj parapetniov, dosta barav gore dole i mi zapna za oko baš ovoj model na TOSHIBA, za žal ne odgovaraše prostorno i dimenziono. Koga će dojde red da se menuva HAIER-ov odlučiv deka moj izbor će bide baš ovoj model na TOSHIBA od mnogu pričini da ne gi nabrojuvam.

Koga go kupuvav VIVAX -ov ovoj parapetniov, dosta barav gore dole i mi zapna za oko baš ovoj model na TOSHIBA, za žal ne odgovaraše prostorno i dimenziono. Koga će dojde red da se menuva HAIER-ov odlučiv deka moj izbor će bide baš ovoj model na TOSHIBA od mnogu pričini da ne gi nabrojuvam.

Sledniot pat pose izgleda ovakva ke si zemes :)
1000018161.jpg

Euroven gi zgolemil podatocite za 31kwh, od 878kwhh na 909kwhpotrosuvacka i so toa so matematikata se namalil i Skop na 4,93
A inace jas imam ista klima od 24btu so A+ ,ama vo praksa e postedliva od 12btu A+++ ista klasa.,za Toa e veke zboruvano na temava uste pred dve ti godini,plusevite ne znacat nisto.
Pozdrav!
Повеќе го напаѓам стрелчо него што го бранам ама што правиме ако некоја тетки а во тошиба згрешила во куцање па затоа е подобрата вредност.

Што ако ЕуроВент мереле и измериле толку колку што измериле, и со 4.93 или колку и да беше тоа не ја прави климата лоша или слаба. Секако е подобра од многу каначки воспевани на темава

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom