Актуелни случувања во светот, со осврти од геополитички аспект

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
Гагаузија ќе оди во пакет со (Трансистрија)Приднестровје или ќе се работи како поединечен случај?

Им ја укинале авотномијата, ако помнам добро при распадот на СССР Гагузија сакаше да остане во состав на РФ ама ...
Би било добро прво да направат сојуз Гагузија+Проиднестровје

Дмитриј Медведев:

_ADM4055.jpg

Владимир Владимирович Путин:

thoughts-on-putin-visiting-the-western-wall-in-jerusalem-v0-bxmax93p6zkb1 (1).webp

89358_original.jpg

Путин да ми ти бил Еврејски играч...

Ова горе е за тие што следат познато (патем дечкото Васе кој загина со таа надстрешница Нови САД работеше во центарот за обука на пилоти)

А да ни ги најдеш картите кои демек немаат врска со Калигула ама се пласираат од тој табор за да видиме како Калигула го замислува опстанокот/границите на Македонија и дали со негова помош таа изчезнува!
Северџгани од сите бои навивајте за Калигула!

е јбг @Vanlok , или отвори нова тема или кажи му на админот да брише ако толку ти смета, а прашањето е следно:

Оваа тема ја бараш. Ако дојде до војна, тогаш слободно пиши во таа тема за ВОЕНИ СУДАРИ.

Оваа тема ја бараш. Ако дојде до војна, тогаш слободно пиши во таа тема за ВОЕНИ СУДАРИ.
OK
Абе остави темата ја па мислиш сите читат/разбират што е речено/напишано!

И повторно избегна со одговор (гледам дека си активен на дадениве теми и даваш свој придонес), а прашањето беше:

-Си слушнал на некое место или во некое време за да се вака јавно говори дека КСА има од 4-7 нукес?

OK
Абе остави темата ја па мислиш сите читат/разбират што е речено/напишано!

И повторно избегна со одговор (гледам дека си активен на дадениве теми и даваш свој придонес), а прашањето беше:

-Си слушнал на некое место или во некое време за да се вака јавно говори дека КСА има од 4-7 нукес?
Не сум го гледал видеото, немав време... Обично ги гледам во серија кога ми искача некоја работа во работилница, па слушам додека работам.

Се зборува веќе некое време дека Саудијците имаат понекој ас во ракавите. На толку пари и не е ни чудно.

Не сум го гледал видеото, немав време... Обично ги гледам во серија кога ми искача некоја работа во работилница, па слушам додека работам.

Се зборува веќе некое време дека Саудијците имаат понекој ас во ракавите. На толку пари и не е ни чудно.
Па не мора да се гледат цели 30 мин. затоа ставив и време, а инфото е содржано во некои 2-3 минути.

(y)

Погрешен тајмстамп си ставил, многу подоцна зборауваат за Саудијците. По транскриптот го барав и најдов, многу слабо имам време деновиве. Еве го моментот со правилен тајмстам:

Веќе некое време се зборува ова истото. И прилично е веродостојно пошто сега веќе има неколку помали играчи кои стриктно за пари (и нафта) ќе продадат такво нешто.

Imagine unveiling a brand-new F-35,sold as the crown jewel of modern air power, only to pack the nose with barbell counterweights because the radar isn’t available.

Not experimental. Not theoretical. A frontline aircraft delivered with ballast standing in for one of its most critical combat systems.

The reason,China decided to constrain its supply of rare earths.
That’s an uncomfortable reality check.
A US multibillion-dollar program dependent on materials it can’t reliably secure ends up improvising with dead weight to keep production moving.

The symbolism writes itself: a fifth-generation fighter balanced by gym equipment while geopolitics dictates what actually flies inside it.

For all the rhetoric about dominance and technological superiority coming from the Trump administration, this exposes something far less glamorous, vulnerability at the foundation.....

Back
На врв Bottom