Safe City - паметна инвестиција.
Супер е да се гради култура на одговорност во сообраќај: јас возам по договорени правила не само за да сум безбеден сам, него и на другите околу мене да им го направам животот побезбеден. Како друштво да се чуваме едни со други, да играме по правила што ги договараме, пошто ни е во интерес.
Сме виделе дека оваа култура кај нас е во рана фаза на развој. Има возачи што летаат на црвено, возат по зони маркирани за пешаци, се возат коли што го иништуваат воздухот, фамилии идат по погреби, се ради друштвена неписменост и немање сенс за одговорност кон друштвото. Возиш нерегистрирано возило, без возачка и 120 во зона за 60? Кога те стопира патрола, вртиш телефони за кинење казни? Под мач бато, не си друштвено подобен.
Во интерес ни е Safe City пошто уредува проблематичен сообраќај, директно штити здравје и животи, ја прави полицијата поспремна да реагира и на разно-разни девијации кои немаат врска со возење, а ни се во интерес.
Дали е ова контрола? Е, али која е во интерес на дружтвото и е подобра варијанта од не-контрола (што сме го имале до сега). Природно е промената да е некомфорна, али е во наш интерес на долги стази (и државата ако има лидери, иако во јавност има негодување, ќе се држи до програмата).
Подоле е снимка од САД, 1980та кога се воведува забрана за пиење алкохол и возење, и задолжително носење појас (работи кои од денешна гледна точка се норма секаде каде што има педа памет). Еден од коментарите е "не ни даваат да пиеме кога сакаме, не тераат појас да носиме, кај и да е ке станеме комунистичка земја". Тоа е тој менталитет: битно мене да ми е како што треба, другите не постојат.