Протест на ССМ

Брат, врска немаш од економија. Колку пати треба да се повтори дека нереално покачување е на сечија штета. Едно покачуваш после све друго станува поскапо. Немате два грама мозок а барате леб преку погача.
ne ti imash vrska od ekonomija, ja shto rabotam finansii nemam, ebati mongoloidot.

poveli argumentiraj pametni, i kazi mi kako 25% zgolemuvanje na plata rezultira vo 25% zgolemuvanje na cenata na proizvodot, koga 100% od trosokot za proizvodot ne e platata na rabotnikot, pogotovo koga si uvozno zavisen.

ne ti imash vrska od ekonomija, ja shto rabotam finansii nemam, ebati mongoloidot.

poveli argumentiraj pametni, i kazi mi kako 25% zgolemuvanje na plata rezultira vo 25% zgolemuvanje na cenata na proizvodot, koga 100% od trosokot za proizvodot ne e platata na rabotnikot, pogotovo koga si uvozno zavisen.

ти да работеше финансии, немаше да цвикаш за 24к плата. Партиско полтронче од сдс што слуша аца лукас пуштено на макс.

Абе нели требаше пред 2 години неспособниве да пресметаат потрошувачка кошница. Две години не знаат да пресметаат.

Не можат. Не сум видел ниеден податок од тие. Едина мантра им е инфлација, инфлација, ќе пропаднеме.
Ќе пропаднеме ако волот продужи да се задужува милијарди, а не да развива производство и инвестиции.
Вакви плати им одговараат само на газди и функционери. И оние што мора да тураат лајкови на Орцета.

kakva vrska ima SSM so partiskite vrabotuvanja i tie sto ne idat so godini na rabota?
... и тоа како има, има судски рочишта поради покренати тенденциозни дисциплински постапки на работни места против вработени кои се редовни, а во тие комисии учествува како член на дисц.комисија претседателот или заменик на синдикат и богами ништо не превзема во одбрана на вработениот кој е редовен на работа, а можеби нешто погрешил, но не да се однесе на дисциплинска, фактор на заплашување да има, а неков колега воопшто не иде на работа со години без дисциплинска постапка, а преставникот од синдикат поради, читај, партиска определеност, ќути како пичка, па редовниот вработен кој селективно тенденциозно казнет мора преку адвокат судски да си ги бара своите права, вакви примери колку сакаш!

ти да работеше финансии, немаше да цвикаш за 24к плата. Партиско полтронче од сдс што слуша аца лукас пуштено на макс.
pa shto izbegavash da argumentirash prepametni, shto se uplashi ne e valjda deka argumentov ti e direkt aus dpmneovski shtab i deka vrska si nemas od ekonomija.

toa sto ja ne zemam 24k ne znaci deka nema da pokazam solidarnost sprema tie koi sto zemaat tolku, a pritoa pokachuvanjeto na minimalecot rezultira vo pokachuvanje i na ostanatite plati.

ja u zhivotov sds ne sum gi glasal nitu sum bil niven simpatizer, toa shto vie "opozicioner" vo nick-ot na forumot go sfakjate kako da sum del od opoziciskite partii, a ne kako nekoj koj sto sekogas ke ja kritikuva vlasta bez razlika koja partija e na vlast, zboruva dosta za vashite kognitivni sposobnosti i mi predizvikuva chuvstvo na empatija i zalenje sprema vas.

nareden pat ne se pravi tolku pameten, pa od prv postaven argument da begas i da se sluzis so ad hominem.

... и тоа како има, има судски рочишта поради покренати тенденциозни дисциплински постапки на работни места против вработени кои се редовни, а во тие комисии учествува како член на дисц.комисија претседателот или заменик на синдикат и богами ништо не превзема во одбрана на вработениот кој е редовен на работа, а можеби нешто погрешил, но не да се однесе на дисциплинска, фактор на заплашување да има, а неков колега воопшто не иде на работа со години без дисциплинска постапка, а преставникот од синдикат поради, читај, партиска определеност, ќути како пичка, па редовниот вработен кој селективно тенденциозно казнет мора преку адвокат судски да си ги бара своите права, вакви примери колку сакаш!
i ne kapiram, uchestvuva pretsedatelot na sindikatot, ne pretsedatelot na sojuzot na sindikati, soberete se i smenete go toj sto ve pretstavuva.

toa shto nekoj drug kolega ne odel na rabota ne e kriv sindikatot, tuku rabotodavacot (jp/ministerstvo) koj toa mu go dozvoluva.

kakva vrska ima sevo ova so toa shto ti ne uchestvuvash na protest od koj si direktno zasegnata, za tvoja plata?

kao ne uchestvuvam na protest zatoa shto sindikatot ne pravi nishto za onie koi so godini ne odat na rabota!!11

wtf?

Еве ти ја пресметката

Прегледај го приврзокот 467514

Ова ти е буквално преживување, само за греење во сезона ќе ти отидат најмалку 1000+ евра во просечна куќа стан
Како е ова "преживување" ако за ресторани, хотели и рекреација даваш 10.000 денари месечно?

Истиве пациенти после ќе дробат у политика зошто сметките се качиле, зошто хамбургерот у 7ца е 350 денари, зошто цените у маркетите се качиле? зошто мајсторите не дерат? Итн. Не ја бива оваа држава.

33000 евра зимал директорот. Папапа, вие жалете ги газдите.

Истиве пациенти после ќе дробат у политика зошто сметките се качиле, зошто хамбургерот у 7ца е 350 денари, зошто цените у маркетите се качиле? зошто мајсторите не дерат? Итн. Не ја бива оваа држава.
нека си ги намалат платите, нека укинат управни одбори, советници, пратеници, коли и шофери за секој државен директор, картички за free купување, отворени сметки по кафани и редица други бенефиции, пошто нели инфлација расте од трошење.

Башка овој пред да стане prime, истото го барал. И тој е пациент, нели?

Високите плати на функционери (што тука гледам многу ги спомнуваат) се сосема друга тема. И тука народот е во право да протестира и да се буни.
Не само да се намалат плати (па дури и да се врзе со некој сооднос со минимална), туку да се намали и број и на функционери и воопшто на администрација.

Од друга страна, покачување на сила минимални плати, повлекува цел ланец на случувања. Тој што не ги разбира овие економски законитости, слабо стои со економија...

Да не било така, дај ќе ставиме минимална плата 1500 евра и сите среќни ќе живееме...

33000 евра зимал директорот. Папапа, вие жалете ги газдите.

нека си ги намалат платите, нека укинат управни одбори, советници, пратеници, коли и шофери за секој државен директор, картички за free купување, отворени сметки по кафани и редица други бенефиции, пошто нели инфлација расте од трошење.

Башка овој пред да стане prime, истото го барал. И тој е пациент, нели?

Ти прв ќе бидеш што ќе цвикаш за цени.

i ja sea treba da si go gubam vremeto objasnuvajki mu na ekonomistot Ron i ostanatite deka platite za rabotnikot se 10% od cenata na hamburgerot i ostanatite davachki se onie od koi sto sme uvozno zavisni (meso, zejtin, brasno) i drugite fiksni davachki (kirii) i deka so podiganje na minimalecot, a pritoa zadrzhuvanje na istite marzhi na sendvicharite, cenite na hamburgerot ke se dignat za 10-14% ostavajki 11-15% chista kupovna mokj za hamburgeri t.e narodot ke moze da kupuva 11-14% povekje hamburgeri.

ili pak da objasnuvam deka bez podiganje na minimalecot dopolnitelno ke krahira penziskiot fond kade soodnosot na penzioner i rabotnici e 1:3, kako i toa deka drzhavata i ekonomijata ke krahira zatoa sto ke stane nelikvidna zatoa shto momentalnite danoci ne mozhat da gi pokrijat tekovnite trosoci i kamati koi se rezultat na prekumernoto zadolzuvanje i neefikasnoto trosenje na budzetski pari.

bitno ste slusnale deka cenite se zgolemuvale so zgolemuvanje na platite, a pritoa ne ni znaete koi se troshocite vo cenite.

ete luda e cela Evropa shto minimalecot go pokachuvaat, najpametni se Micko i ostanatiot shlajm od shtabovite koi se lepachi na izboren materijal preku den, a navecer eksperti.

i ja sea treba da si go gubam vremeto objasnuvajki mu na ekonomistot Ron i ostanatite deka platite za rabotnikot se 10% od cenata na hamburgerot i ostanatite davachki se onie od koi sto sme uvozno zavisni (meso, zejtin, brasno) i drugite fiksni davachki (kirii) i deka so podiganje na minimalecot, a pritoa zadrzhuvanje na istite marzhi na sendvicharite, cenite na hamburgerot ke se dignat za 10-14% ..
За жал, не е така.
Хамбургерот (во примерот) нема да поскапи само за 10% (колку што викаш од работникот во сендвичарата) туку ќе поскапи многу повеќе.
Затоа што ќе поскапи и месото, пример...и таму има работници... ќе поскапи и масло, компир, хартија...и таму има работници што произведуваат, дистрибуираат...ќе поскапи и сервис на фрижидер, фритеза (исто, и таму работници)....
На крај, можно е да дојде ситуација да имаш стварно поголема плата, ама за истата да имаш помала куповна моќ.

Ако не ти е јасна оваа спирала, само направи споредба на плати/цени/куповна моќ, пред 10-20 години, и сега...

Спомнав мали и средни бизниси, што виделе ламбо еве вака, само на слика.

Тие што возат вакви коли баш им е гајле, си качуваат цена на производ и пак си возат.

Која е следна брилијантна идеја, да се принтаат повеќе пари зошто имаме многу хартија?

Како е ова "преживување" ако за ресторани, хотели и рекреација даваш 10.000 денари месечно?
рекреација:
Спортска активност за дете Двете деца посетуваат спорт после училиште
Билет за кино Еднаш во три месеци целото семејство оди во кино
Билет за театар Еднаш во три месеци целото семејство оди во театар
Книга Една книга на секои два месеци

ресторани/хотели:
За двете деца вкупно 12 лектири годишно, односно една месечно
10. Ресторани и хотели
Хамбургери
Два пати месечно по еден хамбургер за секој член во
домаќинството. А, ако децата излегуваат навечер,
веројатно родителите се одрекуваат од хамбургерите,
за сметка на децата.
Престој во бунгалов на езеро за време на
летниот одмор
Седум ноќевања во Дојран од 23 до 30 јуни, во
бунгалов Фук-так
ако е ова луксузирање, дај да им мериме и на точки да им даваме лепче, као после војната.
Ти прв ќе бидеш што ќе цвикаш за цени.
Така е, кога немаш параметри, бројки и причини, ад хоминем ти е најлесно да дрндаш. Ах бе златицо една.

ke udri kako koga narodot ke ima povekje pari sto znaci ke trosi povekje pari?
Нема да има повеќе пари тоа е фантазија, цените на се ќе рипнат паралелно со платите, и пак ќе му фалат уште 100 евра за до крај на месец.
Луѓе истово се случи Заев кога ги качи платите па лебот стана 50денари.

Исто така факторирајте дека и 200000 административци ќе си имаат покачени плати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom