Протест на ССМ

рекреација:

ресторани/хотели:

ако е ова луксузирање, дај да им мериме и на точки да им даваме лепче, као после војната.

Така е, кога немаш параметри, бројки и причини, ад хоминем ти е најлесно да дрндаш. Ах бе златицо една.
Ок, ти ја разбирам поентата, ама ова што го набројуваш...кино, театар, приватни часови по спорт, книги, летовање, јадење надвор...е сосема нормален живот, а не "преживување".

И да не се лажеме...не може некој што има минимални примања, да очекува дека треба да има ист стил на живот ко некој што не е...

За жал, не е така.
Хамбургерот (во примерот) нема да поскапи само за 10% (колку што викаш од работникот во сендвичарата) туку ќе поскапи многу повеќе.
Затоа што ќе поскапи и месото, пример...и таму има работници... ќе поскапи и масло, компир, хартија...и таму има работници што произведуваат, дистрибуираат...ќе поскапи и сервис на фрижидер, фритеза (исто, и таму работници)....
На крај, можно е да дојде ситуација да имаш стварно поголема плата, ама за истата да имаш помала куповна моќ.

Ако не ти е јасна оваа спирала, само направи споредба на плати/цени/куповна моќ, пред 10-20 години, и сега...
не знам дали така треба да се споредува. Ако земеш колку бил доларот пред 20-30 години и сега, берзите како скокаат, цените на храната, климатски промени, многу далеку ќе одиш.
Ако притоа земеш дека во 90тите имаше 34 општини, сега 80, тоа 2 ипол пати повеќе пари за советници, одбори, градоначалници и локална администрација.
Ако умерено не се качуваат цени, ако нема умерена инфлација, станува проблематично. Инфлацијата се амортизира со инвестиции, технологија, вложување во работна сила. Тоа се едни од мерките за развој и одржување инфлација.
А инвестиции компир
БМВ, Мерцедес и Хенкел вложуваат во Србија и Унгарија.
Непотребни трошоци и сомнителни тендери куп
Odbor.jpg

Transakc.jpg

Башка 4 нови министерства.
И кој како дојде, нововработувај, со секоја нова влада. Не е до буџетот него до лоповлукот и превработеноста на партиски кадри.

Nerabotni denovi vo Makedonija

1. January 1 – New Year’s Day
2. January 7 – Orthodox Christmas Day (first day)
3. Ramadan Bajram (Eid al-Fitr) – first day (date varies by Islamic calendar)
4. Easter – second day of Orthodox Easter (date varies by Orthodox calendar)
5. May 1 – Labour Day
6. May 24 – St. Cyril and St. Methodius Day (Day of All-Slavic Educators)
7. August 2 – Republic Day (Ilinden)
8. September 8 – Independence Day
9. October 11 – National Uprising Day
10. October 23 – Day of the Macedonian Revolutionary Struggle
11. December 8 – St. Clement of Ohrid Day
12. January 6 – Christmas Eve (Badnik)
13. January 19 – Epiphany (Vodici)
14. Good Friday – Friday before Orthodox Easter
15. All Souls’ Day – Friday before All Souls’ Day (varies)
16. August 28 – Assumption of the Blessed Virgin Mary (Great Mother of God)

Ako si Albanec dobivas plus Ramazan Bajram i Denot na Albanskata azbuka: 18 nerabotni praznicni denovi

Прегледај го приврзокот 468293
Прегледај го приврзокот 468294

Прегледај го приврзокот 468295
И шо со ова?Демек тендерите шо ги лапаат партиските војници преку РЕК Битола не се проблем ама празнициве да ти биле проблем.Ти изгледа немаш работено секоја Сабота на работа па затоа ти пречат државните празници.

Словенија ќе има 1000 евра минимална плата
Мицковото Вмро
вика супер се 397 евра минимална плата.

Инаку ако 7 дена у најефтиното место полно комарци и тиња се смета за луксуз, ок.

Високите плати на функционери (што тука гледам многу ги спомнуваат) се сосема друга тема. И тука народот е во право да протестира и да се буни.
Не само да се намалат плати (па дури и да се врзе со некој сооднос со минимална), туку да се намали и број и на функционери и воопшто на администрација.

Од друга страна, покачување на сила минимални плати, повлекува цел ланец на случувања. Тој што не ги разбира овие економски законитости, слабо стои со економија...

Да не било така, дај ќе ставиме минимална плата 1500 евра и сите среќни ќе живееме...
Е сега ако се намалат платите на 200 евра пример ќе се намали инфлацијата или?:cautious:

За жал, не е така.
Хамбургерот (во примерот) нема да поскапи само за 10% (колку што викаш од работникот во сендвичарата) туку ќе поскапи многу повеќе.
Затоа што ќе поскапи и месото, пример...и таму има работници... ќе поскапи и масло, компир, хартија...и таму има работници што произведуваат, дистрибуираат...ќе поскапи и сервис на фрижидер, фритеза (исто, и таму работници)....
На крај, можно е да дојде ситуација да имаш стварно поголема плата, ама за истата да имаш помала куповна моќ.

Ако не ти е јасна оваа спирала, само направи споредба на плати/цени/куповна моќ, пред 10-20 години, и сега...
platata na rabotnikot ne e 100% ili povekje od trosokot na proizvodot, vo ovoj slucaj na hamburgerot za cenata na istiot da porasne do toj stepen kade sto ke se namali kupovnata mokj, a istoto e i so drugite produkti.

cenata na mesoto i na drugite industriski proizvodi ne se zavisnj direktno od minimalecot tuku od globalnite pazari, kako i od uvozot, a ne od lokalnite plati.

toa znaci deka ako vo Srbija utre se digne cenata na mesoto, avtomatski cenata na hamburgerot ke se digne zatoa sto si uvozno zavisen i hamburgerot ke ti e poskap.

ako cenata na mesoto vo Srbija koe se uvezuva tuka ostane ista, a gi pokacis platite, cenata ke ti e minimalno podignata zatoa sto trosocite za plati se mal del od cenata na proizvodot, a pritoa platata e zgolemena povekje od trosocite za sozdavanje na toj hamburger, sto znaci pogolema kupovna mokj.

i trosocite za hamburgerot da se kachat za 10-15%, sepak platata se diga za 25% sto po avtomatizam znaci 10-15% pogolema kupovna mokj koga se vo prashanje hamburgeri.

globalnite pazari ne se isti kakvi sto bea pred 10-20 godini, zatoa i cel svet gi diga platite za da moze da se izbalansiraat rabotite.
Нема да има повеќе пари тоа е фантазија, цените на се ќе рипнат паралелно со платите, и пак ќе му фалат уште 100 евра за до крај на месец.
Луѓе истово се случи Заев кога ги качи платите па лебот стана 50денари.

Исто така факторирајте дека и 200000 административци ќе си имаат покачени плати.
eve ne gi kacija platite, produktite ti se denes poskapi nego pred godina dena, kazi mi na sto ova e rezultat?

pokacuvanjeto na cenata na lebot ne ti e rezultat na pokachuvanjeto na platite tuku na globalniot pazar kade sto cenite za brashno, struja se zgolemija, kako i uvozot.

Нема да има повеќе пари тоа е фантазија, цените на се ќе рипнат паралелно со платите, и пак ќе му фалат уште 100 евра за до крај на месец.
Луѓе истово се случи Заев кога ги качи платите па лебот стана 50денари.

Исто така факторирајте дека и 200000 административци ќе си имаат покачени плати.
Уште тогаш не ми се допаѓаше тоа вештачко качување на плати и еве до што доведе.

Со оваа идеја што ја имаат минималец да биде 600 евра, покрај поголема инфлација ќе почне и рецесија.

Покрај минималецот ќе треба да се качат платите и на другите. Можно е да ги принудат бизнисите да го намалат бројот на работници.

Тие шарените куртони што ја превземаа власта сосила, беа влада составена од најнекомпетентни луѓе. Од нив почнаа лајнарииве.

А за протести треба да има, ама не за качување на минимална плата, туку за создавање услови за подобар стандард.

Помали даноци, помали режиски трошоци и што уште не...

Намалување на преголемата администрација - тука ниту една влада не се осмелила да чепне, само ја зголемуваат.

Би го спомнал и здравството и таму треба чистење, нека избркаат се што е некомпетентно таму, а нека качат плата на тие што си ја работат работата.

А највеќе треба да почне од укинување на сите привилегии што со години си ги зголемуваа, пратеници, функционери и што ти ја знам.

Инаку ако 7 дена у најефтиното место полно комарци и тиња се смета за луксуз, ок.
Не сакав да навлегувам во банални детаљи, ама ај...бунгаловите на Фук Так се поскапи од некои апартмани што агенциите ги нудат во Грција.
не знам дали така треба да се споредува. Ако земеш колку бил доларот пред 20-30 години и сега, берзите како скокаат, цените на храната, климатски промени, многу далеку ќе одиш.
Ако притоа земеш дека во 90тите имаше 34 општини, сега 80, тоа 2 ипол пати повеќе пари за советници, одбори, градоначалници и локална администрација.
Ако умерено не се качуваат цени, ако нема умерена инфлација, станува проблематично. Инфлацијата се амортизира со инвестиции, технологија, вложување во работна сила. Тоа се едни од мерките за развој и одржување инфлација.
А инвестиции компир
БМВ, Мерцедес и Хенкел вложуваат во Србија и Унгарија.
Непотребни трошоци и сомнителни тендери куп
Прегледај го приврзокот 468314

Прегледај го приврзокот 468315

Башка 4 нови министерства.
И кој како дојде, нововработувај, со секоја нова влада. Не е до буџетот него до лоповлукот и превработеноста на партиски кадри.
Ова со министерства, општини, превработеност, лоповлук на секоја власт...си 100% во право

Пфффф, Словенија има повеќе од нас слободни денови плус платен одмор. So what, тоа не е никаков показател.
Автоматски споено мислење:
Slovenija ima 12
Inaku na Zapad retko kade se dobiva nesto sto kaj nas e garantirano kako K-15
Em sme neproduktivni em najveke praznici i dodatoci

Уште тогаш не ми се допаѓаше тоа вештачко качување на плати и еве до што доведе.

Со оваа идеја што ја имаат минималец да биде 600 евра, покрај поголема инфлација ќе почне и рецесија.

Покрај минималецот ќе треба да се качат платите и на другите. Можно е да ги принудат бизнисите да го намалат бројот на работници.

Тие шарените куртони што ја превземаа власта сосила, беа влада составена од најнекомпетентни луѓе. Од нив почнаа лајнарииве.

А за протести треба да има, ама не за качување на минимална плата, туку за создавање услови за подобар стандард.

Помали даноци, помали режиски трошоци и што уште не...

Намалување на преголемата администрација - тука ниту една влада не се осмелила да чепне, само ја зголемуваат.

Би го спомнал и здравството и таму треба чистење, нека избркаат се што е некомпетентно таму, а нека качат плата на тие што си ја работат работата.

А највеќе треба да почне од укинување на сите привилегии што со години си ги зголемуваа, пратеници, функционери и што ти ја знам.
Дали би се сложил да земаш минималец во име на спас на економијата?Значи не гледај на прашањево низ политичка призма?

ako cenata na mesoto vo Srbija koe se uvezuva tuka ostane ista, a gi pokacis platite, cenata ke ti e minimalno podignata zatoa sto trosocite za plati se mal del od cenata na proizvodot, a pritoa platata e zgolemena povekje od trosocite za sozdavanje na toj hamburger, sto znaci pogolema kupovna
Трошок за плата воопшто не е мал дел од цена на производ.
Обично е во топ 3 трошоци

Дали би се сложил да земаш минималец во име на спас на економијата?Значи не гледај на прашањево низ политичка призма?
Ако немам во моментот друга опција ќе бидам принуден да се сложам.

Ама нема да чекам државата да ми го реши тој проблем.

Ќе си ги засукам ракавите и сам ќе најдам начин да го решам.

А ако сам го решам, ќе бидам сосема друга таргет група гласач на било која партија за да дојде на власт.

Ами стотици и стотици советници на директори и министри кои не се водат како вработена администрација. А зимаат солидни пари многу над минимумот. Нели инфлација ќе имало. Или тие адмонистративци не трошат.
Slovenija ima 12
Па прочитај колку денови одмор имаат. Не се само празниците платен одмор.
И од кај тоа непродуктивни го извади, не знам.
Инаку, за покривање на основни трошоци збориме, не за одмор

Последно уредено:
Slovenija ima 12
produktivnosta nema tolkava korelacija so rabotni i nerabotni denovi za da e do praznicite, tuku so motivacijata na vraboteniot i alatkite koi mu se dostapni.

dosta drzavi planiraat uveduvanje na cetvorodnevna rabota nedela od istata pricina, a toa sto imame nekolku denovi plus nerabotni vo godina dena vo sporedba so ostanatite zemji ne e glavna pricina za namalena produktivnost.

bez adekvatni plati koi pokrivaat egzistencijalni potrebi nema produktivnost.

ako sakas produktivnost i motivirani rabotnici togas ke mu ovozmlzis na rabotnikot da misli na rabota, a ne da e preoptovaren so egzistencijalni prasanja.

Трошок за плата воопшто не е мал дел од цена на производ.
Обично е во топ 3 трошоци
ima biznisi kade sto platata na rabotnikot e top3 trosoci, na primer berbernici i frizernici, no za ovoj koj sto zboruvavme (sendvicari), i te kako pogolem trosok vo cenata se strujata, sostojkite, kirijata otkolku shto e rabotnata raka.

cenata na mesoto, kompirite, strujata i kirijata ti se 80% od cenata na hamburgerot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom