Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 34: @Емкаа - (Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука)

Човештвото да се врати на нивото на технолошки напредок од пред 20 години и да застане тука

• Вкупно гласачи
    35
Па една азбука што имаат веќе, латинично писмо со две три турски букви и по некој умлаут.

Најубави балкански азбуки се грчката и глаголицата. Глаголицата по мое мислење е најубава, за жал последно во употреба во Хрватска, а ни таму повеќе. Кириличното писмо можи со фонт да се направи, делумно да личи на Глаголицата.
Кириличното си е топ.
Ти па ради тој Хрватот и азбуката им ја засака хахаха
Убав везен ракопис, дали ќе е печатна или раскописна кирилица, личи на везени букви. А овде коа ќе почнат со nemozam, majkami, zelkata ( зелка или желка ќе да е). Болат очи.

Од 9ти до 19ти век во употреба кај Хрватите. 10ет века.
Еднаш запознав еден Хрват овде, цел беше истетовиран на Глаголица. Не мојот Хрват, обичен познаник, женет беше овај со Гркиња.

1000058420.jpg
Автоматски споено мислење:

Кириличното си е топ.
Ти па ради тој Хрватот и азбуката им ја засака хахаха
Убав везен ракопис, дали ќе е печатна или раскописна кирилица, личи на везени букви. А овде коа ќе почнат со nemozam, majkami, zelkata ( зелка или желка ќе да е). Болат очи.
Па не е Хрватско. Во Солун е напишано од Кирил. Тоа што тие решиле да го користат е супер.
Јас би му дал на сите кој се географски над Грција да пишуваат на Глаголица. Сменета е во Кирилица, оти е потешка.
Русија и остало нека користи и натаму Кирилица.
Сакам Балканот скроз да се оцрта ко своја култура од сите други туѓи влијаниа. Затоа ова. Плус Хрватска би ја спасиле делумно од Рим и би ја вратиле културолошки на Балканот.

Последно уредено:
Од 9ти до 19ти век во употреба кај Хрватите. 10ет века.
Еднаш запознав еден Хрват овде, цел беше истетовиран на Глаголица. Не мојот Хрват, обичен познаник, женет беше овај со Гркиња.

Прегледај го приврзокот 466543
Автоматски споено мислење:

Па не е Хрватско. Во Солун е напишано од Кирил. Тоа што тие решиле да го користат е супер.
Јас би му дал на сите кој се географски над Грција да пишуваат на Глаголица. Сменета е во Кирилица, оти е потешка.
Русија и остало нека користи и натаму Кирилица.
Сакам Балканот скроз да се оцрта ко своја култура од сите други туѓи влијаниа. Затоа ова. Плус Хрватска би ја спасиле делумно од Рим и би ја вратиле културолошки на Балканот.
Знам од кој е. Ама сеа на Балканов Хрватска ја користи.
Баш дека била потешка и повеќе букви, ја упростиле и ја направиле Кирилицата.

Кога ќе почне Византиецот со тоа: јас запознав еден Хрват, тој имаше цимер од Франција кој имаше добра женска Гркиња со гради како богиња (ова е делот каде што заборава дека е геј) па не знам од Црна Гора до Аљаска не сум видел... време е за нова тема.

@курајбер?

Баш дека била потешка и повеќе букви, ја упростиле и ја направиле Кирилицата.
Реално Македонско писмо е. Не е Атина напишано. Не е Софија напишано.
Солун е напишано. Нека *ГРМИ* фактов.

Иначе да. Ептен кул писмо. На хрватски списи и мермерни изгледа ептен интересно, ко везано. Ајт да не го тераме оф топикот, да не ми се лутиш.
Тогаш народот бил неук, а тие пробувале секој да описменат по секоја цел, па го направиле поедноставно.
Денес би совладале Глаголица ко ништо.

Драга модераторке и драг Византиски да ве потсетам дека темата е за празници и делници а не е за автентични писма на Балканот.
Иако радо би коментирал за писмава него за празнициве.

Кога ќе почне Византиецот со тоа: јас запознав еден Хрват, тој имаше цимер од Франција кој имаше добра женска Гркиња со гради како богиња (ова е делот каде што заборава дека е геј) па не знам од Црна Гора до Аљаска не сум видел... време е за нова тема.

@курајбер?

Слободно превземи ја штафетата. :cool:

Не очекував сега ама ајде да го чкрапнам моето мислење:

Пушењето треба да биде забрането не само во ресторани и кафулиња, туку во секакви затворени јавни објекти, плус отворени места како плажи, паркови и стадиони.

Бездруго знаете дека се најавува нов закон, го поддржувам од срце. Не можев да се помирам со фактот дека предходната власт донесе закон за пушење со кои им се продруживме на многу егзотични вукојебини во кои сум патувал. Туристи кога ќе дојдат се чудат дали се во Европа или во Бангладеш.

Пушачите да си пушат по дома, во ресторан да си излезат надвор на пуш пауза, и на аеродром да си се усмрдуваат во една од оние пуш-кабини, зошто не сме должни ние да им го дишеме чадот.

Значи за новиот закон за пушење, категорично да.

@Zlatikevichius немам повеќе време, те молам смени наслов кога ќе можеш.

Потполно се согласувам, како екс пушач (не на тоа што мислите), поготово.
Дур студирав МКД, работев ко келнер. Еднаш во еден хотел дојдоја Италијанци бизнис партнери на газдата што ти знам.
Зеде една крофна дебела тамошна, запали цигара во затворен простор. Па пикавец тресеше во чаша. Ужас бе. Демек Македонија сум сега, кај вас ми се можи и можам се. Мене очите печење, кизне шо роба пушеше. Тровање на себе, ми е скроз ок. Ама или надвор или на тераса. Нема смисла некој да ви го диши остатокот од отровот.

Не очекував сега ама ајде да го чкрапнам моето мислење:

Пушењето треба да биде забрането не само во ресторани и кафулиња, туку во секакви затворени јавни објекти, плус отворени места како плажи, паркови и стадиони.

Бездруго знаете дека се најавува нов закон, го поддржувам од срце. Не можев да се помирам со фактот дека предходната власт донесе закон за пушење со кои им се продруживме на многу егзотични вукојебини во кои сум патувал. Туристи кога ќе дојдат се чудат дали се во Европа или во Бангладеш.

Пушачите да си пушат по дома, во ресторан да си излезат надвор на пуш пауза, и на аеродром да си се усмрдуваат во една од оние пуш-кабини, зошто не сме должни ние да им го дишеме чадот.

Значи за новиот закон за пушење, категорично да.

@Zlatikevichius немам повеќе време, те молам смени наслов кога ќе можеш.
Се согласувам со се освен со плажи и паркови, никој не те тера да стоиш или седиш до пушач, сепак е отворен простор.

Се согласувам со се освен со плажи и паркови, никој не те тера да стоиш или седиш до пушач, сепак е отворен простор.
Што ако јас веќе седам на семеен пикник, сме постелиле се, извадено храна, грицки, уживаме во зајдисонцето, кога неколку копуци седнуваат до нас и чурат како Турци. Дали да им влезам жестоко, што со моите боречки способности ќе резултира со долготраен престој на клиника?

Мој престој, не нивен...

Да ова на плажата има посебна убавина. Цела крпа преполна со пикавци.Појќе пикавци од песок.

Последно уредено:
Пушењето треба да биде забрането во сите затворени простории, затоа што пушењето е штетно и за активните и пасивните пушачи.

Во паркови и на плажи може да се забрани чисто од еколошки причини, а не заради тоа што им смета на пасивните пушачи.

Инаку не постои погрдо нешто од мирис на цигари по излегување. Косата ужасно ми мириса, капутот, сè. Џабе парфеми, џабе омекнувачи. Ужас.

Тргнав да пишувам на другата тема „Пушењето- зависност или навика“, ама со оглед на прикладноста на темата, мислењето ќе го изразам тука.

Малку треба за поделби и категоризации, последната е на пушачи и непушачи. Не сите трпат цигари и не сите сакаат да дишат чад од туѓите бели дробови. Дури и не ја гледам потребата некоја да пуши, ама океј. Даваш 150 денари за 20 цигари, а притоа зборуваш дека имаме низок стандард! Ова е од аспект на тоа дека речиси 50% од населението ни се пушачи, односно една од највисоките стапки во глобални рамки, патем тема која беше и опфатена за време на Ковид пандемијата кога се соочивме со диспропорционално повисока стапка на смртност во однос на останатите држави во светот.

Имаме проблем, многумина се жалат дека власта ништо не презема по ова прашање. Кога има јасни чекори, подрастични од претходно, сите се жалат дека политиките биле погрешни, а притоа во ниту еден момент не посегнале да предложат свои мерки и решенија. Се согласувам со сите точки со исклучок на “забрана за пушење во приватно возило во присуство на дете“. Ми нема правна логика. Дома, во затворен простор може да пушиш пред детето, во кола не. Да, помал простор, но и простор кој полесно се ветрее. Колата е подвижен имот, со оваа постапка не причинуваш никаква пореална штета во однос на тоа што го правиш дома.

Друга работа е тоа што како народ немаме елементарна култура отпадот да го фрламе во канта. На секоја автобуска постојка има планина од пикавци. Во парк, исто. Плажите во Охрид се смет до смет, оправдано се лутат, сепак тоа е колективно добро. Парцијално, вината за лошата слика на градот, во однос на јавната чистота, лежи во секој од нас поединечно.

И да, не сум пушач, никогаш немам пробано цигара, ни дим. Моите се пушачи, друштво ми е мешано во однос на овој сегмент. Така, седнавме во еден локал покрај кеј, пушачка маса. До нас непушачка маса. Нема ни ѕид, ни прозор, ни бариера, ни вентилатор, ништо. Која е разликата дали ќе седам два метри подесно, кај непушачите, кога димот секако ќе стигне до нив?

Прашањето за пожарите не би го отворил, ама и тука одреден % од пожарите се иницирани од пикавец.

Во однос на предлогот, Воздржан затоа што немам проблем некој да пуши во парк или на плажа. Проблем е тоа што често сметот се остава зад себе. А на стадионите прво треба да се забрани сончогледот!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom