Криза во Венецуела

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Vo pravo si deka ne moze celosno kako i Venecuela ne mozese celosno. No ulogata moze da bide minorna vo smisla deka nemaat vlijanie ne cenata na svetskite berzi od edna strana. Od druga strana dobivkata im se namaluva, so namalen pazar odnosno potencijalni kupuvaci, so okolnosti pod koi samo so popust moze da prodavaat nafta.

Imas primer vo zivo. Del od zapadot ne kupuva Ruska nafta. Kina kupuva so popust ja koristi prilikata. Isto Indija koja ama se pocesto odbiva da prima svercuvana nafta.
Да, ама пазарот е тој, имаш произведувачи и купувачи. Ако Германија не ја сака Руската нафта, ќе мора да купува од други земји по повисока цена. А Русија ќе најде други купувачи, макар по пониска цена. Дури и такви што би ја препродавале. Би требало години за ниските цени да имаат посериозно влијание врз текот на војната во Украина.
Производство на барел нафта во Русија во просек чини 17 долари, во споредба со САД на пример каде што чини 36. Имаат Русите доста простор за маневри.

Единствен проблем кај Русите би бил ако ланецот на производство-преработка или достава на нафта е нарушен.

Mozebi nekoj pisal, ne znam. Celta e, Rusija da se izolira od svetskiot pazar za nafta. Kolicinite bi gi zamenile so nafta od Venecuela. Amerikanskite rafinerii se nameneti za prerabotka na Vencuelanska nafta. Do nekade i Kina bi imala steta ama celta e Rusija, koja i momentalno prodava nafta daleku pod pazarnata cena i se blizi na nivo kade nemaat profit. So novite kolicini bi ja namalile cenata na naftata i Rusija so popustite koi gi dava bi nemala poveke profit od prodazbata. Problem e sto i sojuznickite drzavi kako Saudiska Arabija bi imale steta od poniski ceni, ne znam kako ke go resat toa. Ovoj proces ne odi od denes za utre i e zasega teoretski konstrukt. Dali ke dojde doa toa ne znam, zasega e samo teorija.

Промашена теза.
Како 10милиони барели колку што доставува Русија на светскиот пазар и тоа претежно кои одат за Кина и Индија. Ти ќе замениш со 1барели нафта колку произведува Венецуела(30% оди за внатрешниот пазар). Непознато е како тоа би го извеле? Пикот им беше 4 милиони барели во 90тите. Дури и да влезат алл ин, тоа да достигнат 3 милиони барели нема се случи во период од неколку години.
Да се дуплира овој капацитет ти треба децениско вложување во производствените капацитети.

Второ цената на добивање Руска нафта е далки пониска отколку добивање нафта од шкрлици на Сад и добивање нафта во Венецуела.
IMG_1309.jpeg

Интересно мислење секако. Самата Европа сеуште увезува Руска нафта преку Индија така да приказниве. Ај нека биде така. Ќе се потсетиме после некоја година.

Промашена теза.
Како 10милиони барели колку што доставува Русија на светскиот пазар и тоа претежно кои одат за Кина и Индија. Ти ќе замениш со 1барели нафта колку произведува Венецуела(30% оди за внатрешниот пазар). Непознато е како тоа би го извеле? Пикот им беше 4 милиони барели во 90тите. Дури и да влезат алл ин, тоа да достигнат 3 милиони барели нема се случи во период од неколку години.
Да се дуплира овој капацитет ти треба децениско вложување во производствените капацитети.

Второ цената на добивање Руска нафта е далки пониска отколку добивање нафта од шкрлици на Сад и добивање нафта во Венецуела.
Прегледај го приврзокот 466221

Интересно мислење секако. Самата Европа сеуште увезува Руска нафта преку Индија така да приказниве. Ај нека биде така. Ќе се потсетиме после некоја година.

Zdravje ke vidime. Ne moze da znaeme sto ke bide. Ti ja procenuvas segasnava situacija i toa e sosema ok. Ja pisav za mozni planovi koi se neizvesni dali ke uspeat i sekako ne se od deneska za utre.

Пазарот за нафта е одамна договорен. Доколку некој пумпа многу и ја игнорира цената другите земји пумпачи ќе удрат ембарго. Тоа и им се деси на американците во раните 70ти.

Zdravje ke vidime. Ne moze da znaeme sto ke bide. Ti ja procenuvas segasnava situacija i toa e sosema ok. Ja pisav za mozni planovi koi se neizvesni dali ke uspeat i sekako ne se od deneska za utre.
Не јас разбирам дека Германски Билд и други весници така пишуваат и ти така пренесуваш. Ете тој денешен Билд со тој наслов е ударно. Само некако од 2014 до сега 12 години се поминати а уделот на Руската нафта на светските пазари не е намален.

Не јас разбирам дека Германски Билд и други весници така пишуваат и ти така пренесуваш. Ете тој денешен Билд со тој наслов е ударно. Само некако од 2014 до сега 12 години се поминати а уделот на Руската нафта на светските пазари не е намален.
Ne citam Bild.

IMG_1310.jpeg

Без разлика, наративот е тој што се продава во Гер. Без при тоа да се проанализира малце подлабоко.

Повели ова мислам дека некои работи ќе ти разјасни.
Автоматски споено мислење:

The crew of the US-seized Marinera oil tanker turned out to be predominantly Ukrainian: 20 Ukrainian citizens, six from Georgia, and two from Russia. The vessel was initially sailing under the Guyanese flag and chartered by a private trader.

Последно уредено:
Европа незнае каде тера, генерално еу е најдоброто нешто што се замислило за вакви конфликтни расцепкани народи на европа, но и некогаш цела европа да се обедини под еу пак нејзините лидери се тупави, не треба скандинавците да се обединуваат, европа има атомско оружје, на европа и треба европска армија а не нато и американска чизма, но за да дојде до тоа треба еу да се погледне во огледало.
Баш напротив.
Еу е формирана од тоа гомното еврејско што прв има заговарано белечки геноцид. Калегри.
Еу е формирана баш за да може полесно да се контролира од страна на Америка и Британија.
Првичната цел била да бидат бафер зона на Британија ако Варшавски пакт тргне на запад . После тоа политики на отворени граници, увезување чамуги и муџи. Кога Полска и Унгарија решија да не ги тргнат границите и граничните премини одма истата таа почна да им се заканува со квоти за мигранти.
ЕУ не е формирана да и помогне на Европа , туку да и одмогне.

Баш напротив.
Еу е формирана од тоа гомното еврејско што прв има заговарано белечки геноцид. Калегри.
Еу е формирана баш за да може полесно да се контролира од страна на Америка и Британија.
Првичната цел била да бидат бафер зона на Британија ако Варшавски пакт тргне на запад . После тоа политики на отворени граници, увезување чамуги и муџи. Кога Полска и Унгарија решија да не ги тргнат границите и граничните премини одма истата таа почна да им се заканува со квоти за мигранти.
Па види... јас и се ситам на ЕУ и Вавилонската Курв@

Ама далеку од тоа што го кажуваш дека ЕУ била формирана за да наштети!
Баш првите оригинални членки од "заедницата за јаглен и челик" претходникот на ЕУ имаат видено огромен ќар!
Дури и ЕУ каква-таква во 80ʼтите кога ги прима Шпанија, Португалија, Грција.. многу им има помогнато на економски план!
Е сега 90ʼтите во што се претвори, и посебно 2000-те, кога и ги исприми сите оние Варшавски пакт испрдоци... е друга работа..

Евроскептицизмот е и затоа ствар на помладата генерација што живее во оваа ЕУ.
Постарите таму се сеќаваат на ЕУ како нашиве на СФРЈ.

Баш напротив.
Точно така и ЕУ е формирана по принципот на комунизмот и социјализмот произлезен од евреите. Видоја во пракса што бива и не бива, зато ЕУ е благата верзија на СССР па дури и на Југославија. Оти по национален принцип, значи отко се создадоа новите држави и граници, СФРЈ и СССР биле држави без граници, истиот принцип и ЕУ го примени. Дер Лајно чисто си кажува, ЕУ базирана по принципот на Талмудот.

1767900863344.jpeg

Па види... јас и се ситам на ЕУ и Вавилонската Курв@

Ама далеку од тоа што го кажуваш дека ЕУ била формирана за да наштети!
Баш првите оригинални членки од "заедницата за јаглен и челик" претходникот на ЕУ имаат видено огромен ќар!
Дури и ЕУ каква-таква во 80ʼтите кога ги прима Шпанија, Португалија, Грција.. многу им има помогнато на економски план!
Е сега 90ʼтите во што се претвори, и посебно 2000-те, кога и ги исприми сите оние Варшавски пакт испрдоци... е друга работа..

Евроскептицизмот е и затоа ствар на помладата генерација што живее во оваа ЕУ.
Постарите таму се сеќаваат на ЕУ како нашиве на СФРЈ.
Абе види и ја да сум дилер на дрога нема да ти кажам ова срање е штетно и ѓаол - ипол е скапо. Прво ќе ти пуштам неколку дози гага да се навлечеш и ќе ти праам филмови дека ти само добиваш гратис полчиња додека ти се зближиш со мене.
Кога ќе те направам зависен од дрогата а и од мене како добавувач, ќе ти ја удрам чивијата да те одерам.
Е сега тие што ме знаат само по првите 1-2-3 чекора за мене имаат многу позитивни мислења. Тие многу ретките што ги преживеале 8-9-10 чекори ја знаат вистината за мене. Но затоа јас сум тука да ги свиткам кога веќе ќе имам поголема штета од нив наместо корист.

Кина била цивилизација, Персија била Египет, Месопотамија и многу други.
Знаеш колку цивилизации ја посетиле Кина, а колку Кина посетила?

Повели именувај ги и наброј ги.

Исто како и сите останати империи.
Нема милост еднаш кога си посилен од некој.

И за ова повели именувај ги и наброј ги.

На мене единствено ми текнува на советската окупација на Чехословачка во 1968 година која беше чиста бесмислица.

Па ко што кажав Данска е дел од Нато, сигурно и сами они би имале економски и безбедносни последици. САД ретроспективно гледано низ светските војни никад не сакале да бидат директни учесници во војна, освен ако не им била загрозена сопствената безбедност.

Ок, ако следната цел е Гренланд ќе има проблем со Нато.

Ако е Иран или Куба, со народот.

Не да ги присвои, грешка се изразив, да направи некаков притисок еве како со Венецуела.

Што е полошо да се соочат со сојузникот или Иран и Куба? Кога би имало полоши последици?
Види прошлиот мандат како ги строеше:

САД е НАТО.

Back
На врв Bottom