Human
Explorer
- Член од
- 10 октомври 2009
- Мислења
- 13.143
- Поени од реакции
- 6.030
Да, ама пазарот е тој, имаш произведувачи и купувачи. Ако Германија не ја сака Руската нафта, ќе мора да купува од други земји по повисока цена. А Русија ќе најде други купувачи, макар по пониска цена. Дури и такви што би ја препродавале. Би требало години за ниските цени да имаат посериозно влијание врз текот на војната во Украина.Vo pravo si deka ne moze celosno kako i Venecuela ne mozese celosno. No ulogata moze da bide minorna vo smisla deka nemaat vlijanie ne cenata na svetskite berzi od edna strana. Od druga strana dobivkata im se namaluva, so namalen pazar odnosno potencijalni kupuvaci, so okolnosti pod koi samo so popust moze da prodavaat nafta.
Imas primer vo zivo. Del od zapadot ne kupuva Ruska nafta. Kina kupuva so popust ja koristi prilikata. Isto Indija koja ama se pocesto odbiva da prima svercuvana nafta.
Производство на барел нафта во Русија во просек чини 17 долари, во споредба со САД на пример каде што чини 36. Имаат Русите доста простор за маневри.
Единствен проблем кај Русите би бил ако ланецот на производство-преработка или достава на нафта е нарушен.