Криза во Венецуела

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување
Ти држу вода муабетот. Не викам не. Без нив поубава ќе беше државава.

Ама и кај нас (Македонците) има говеда, немој да мислиш не. Не можеш да ги стаиш така сите Шипптари у ист кош. Има и добри луѓе брат.

Има во едноцифрен процент. На крајот на денот кога ќе се соочат со се што треба изборот им е секогаш учк. Не помага ни образование, ни модерен бил, ни алкохол пиел, ни свинско јадел. Кога ќе дојде да се застане или зад реалноста и вистината кога не е во нивна корист или зад орелот и џамијата изборот е секогаш орелот и џамијата.

Ама се воспеваат Американците, да помисли човек дека се омнипотентни. Да, суперсила се и посилни се од сите останати али некако амнезија настапува кога станува збор за Трамп и американските фејлови како на пример тоа што 100 пати побараа примирје заканувајќи се со се и сешто и 100 пати Русите ги изигнорираа или пак Кинезите што во сите трговски војни ги матираа или кога си направија нови острови во сред море додека Американците само зјапаа од страна.
Tramp e moron ocigledno. Sepak i so takov moron na celo imaat dovolno kapital od prethodno za da gi rendaat protivnicite. Semokjen ne e nikoj.
Автоматски споено мислење:

Како што кажа самиот, цената за 4 години војна очигледно може да ја плаќаат, тие што мислат дека се паметни почнуваат рчки со сите па кога ќе ги зашлапаат фаќаат магла.
Nikoj ne mozhe sekoja tocka i sekoe pleme na planetata da go kontrolira. Izgubile 20 vojnici, big deal. Koj saka slobodno mozhe da ide da se proba u Somajlija, ama zasto bi go praele toa?

Ама баш ова го кажав, Русија не е СССР па да е еднаква на САД. Иако се независни, моќни и сето тоа на крајот од денот немам илузија дека ќе дојде Путин да не избави од лошите албанци, дека ќе ни ги даде Егеј и Пирин и цел свет заедно ќе играме кумбаја. Они си тераат нивен интерес, сега нивен интерес е да извлечат максимум од Украина и никој не може да ги споре во тоа исто како што во западната хемисфера никој не може да ги сопре Американците, Израел во Блискиот Исток, Кина во Ориентот.

Но САД иако се уште се единствена суперсила и можат да проектираат моќ во цел свет сепак се далеку од тоа што беа пред 20 години а и останатите ривали или неутрални држави не се толку немоќни.
Tesko deka vo nas zivoten vek kje vidime mokj ko sad pred 20 godini. Zavrsi taa era. So novite tehnologii i tesko e da proektiras sila niz cel svet. Problem e so konkurencijata, Rusija i Kina, ne mozhat da si proektiraat ni vo svoj dvor. Ukraina i Tajvan.

Последно уредено:
Ти држу вода муабетот. Не викам не. Без нив поубава ќе беше државава.

Ама и кај нас (Македонците) има говеда, немој да мислиш не. Не можеш да ги стаиш така сите Шипптари у ист кош. Има и добри луѓе брат.
Знаеме дека имаш позитивно мислење. Те снабдуваат со роба.

По вера, не по нација, затоа цело време користам израз шиптaри, а не Албанци. Би ги трампал овдешните за католици и православци од Албанија одма и во поголем сооднос од 1:1. Октиси, Лабуништа, Пласница и торбешана гратис од мене да си ги носат.
"Они имаат соништа да не уништат, ние имаме некои свои соништа, но нив ги нема во нашите соништа"
Генерал Панде Петровски.

Mozebi nekoj pisal, ne znam. Celta e, Rusija da se izolira od svetskiot pazar za nafta. Kolicinite bi gi zamenile so nafta od Venecuela. Amerikanskite rafinerii se nameneti za prerabotka na Vencuelanska nafta. Do nekade i Kina bi imala steta ama celta e Rusija, koja i momentalno prodava nafta daleku pod pazarnata cena i se blizi na nivo kade nemaat profit. So novite kolicini bi ja namalile cenata na naftata i Rusija so popustite koi gi dava bi nemala poveke profit od prodazbata. Problem e sto i sojuznickite drzavi kako Saudiska Arabija bi imale steta od poniski ceni, ne znam kako ke go resat toa. Ovoj proces ne odi od denes za utre i e zasega teoretski konstrukt. Dali ke dojde doa toa ne znam, zasega e samo teorija.

Гледам секаде се збори дека Гренланд би била следната цел на Трамп. Зошто мислите дека би сакал да војува со Викинзите? Која ви е логиката?

Mozebi nekoj pisal, ne znam. Celta e, Rusija da se izolira od svetskiot pazar za nafta. Kolicinite bi gi zamenile so nafta od Venecuela. Amerikanskite rafinerii se nameneti za prerabotka na Vencuelanska nafta. Do nekade i Kina bi imala steta ama celta e Rusija, koja i momentalno prodava nafta daleku pod pazarnata cena i se blizi na nivo kade nemaat profit. So novite kolicini bi ja namalile cenata na naftata i Rusija so popustite koi gi dava bi nemala poveke profit od prodazbata. Problem e sto i sojuznickite drzavi kako Saudiska Arabija bi imale steta od poniski ceni, ne znam kako ke go resat toa. Ovoj proces ne odi od denes za utre i e zasega teoretski konstrukt. Dali ke dojde doa toa ne znam, zasega e samo teorija.
Багот у размислувањето ти е, што за да имаат ќар од венецуелска нафта цената на берза мора да биде висока. И друга работа, што Индија+Кина+цел тој исток е дупло поголем потрошувач на нафта.
Единствена ситуација у која Кина или Русија би трпеле некакви последици е ако или Кина или Русија влезат у сојуз со САД.
Рачунај дека ова е еден триаголник у кој било кој што е сам го јаде курот.

So novite kolicini bi ja namalile cenata na naftata i Rusija so popustite koi gi dava bi nemala poveke profit od prodazbata.... zasega e samo teorija.
Глупа теорија. Провери цена на екстракција/преработка на crude по држави.

Ова е стратегијата која го доврши СССР и РФ апсолутно вложи голем напор да биде што помалку ранлива на цените на енергијата (фосилните горива). Прво се прилично самодоволни за сите базични потреби, па и општо. Второ изворите на заработка им се диверзифицирани за намали ударот од ниски цени на нафтата... Ако пратеше малку повнимателно што пишувавме на форумов уште пред деценија (горе-долу), ќе знаеше дека кога цената на нафтата беше најниска во тој период (кога Саудијците повторно беа ангажирани за економско убиство на Русија) и сите амерички вазали во ОПЕК примарно со СА правеа дампинг на пазарот на нафта, на крај РФ остана последна да стои (да пумпа). Сите па и СА се откажаа, и планот на банкарите пропадна... Отприлика тогаш почнаа да ги негуваат почетиците на услови за државен удар во Украина (создавањето на наци одредите од хулиганите/навивачите).

Не ја тепаат оваа Русија со тие куршуми.
Друга е овде парадигмата.

Багот у размислувањето ти е, што за да имаат ќар од венецуелска нафта цената на берза мора да биде висока. И друга работа, што Индија+Кина+цел тој исток е дупло поголем потрошувач на нафта.
Единствена ситуација у која Кина или Русија би трпеле некакви последици е ако или Кина или Русија влезат у сојуз со САД.
Трамп кажа дека ќе ја купуваат нафтата по пазарна цена... Е сега он не е за да разбираш здраво за готово, ама ако навистина купуваат од Венецела за пазарна цена - па тогаш или разврската е дека им ги симнаа санкциите за Трамп да направи циркус со Мадуро (истово можело и со него да биде договорено), или целта било да ги тргнат Кина/РФ од таму. Или па нешто друго што сега сеуште не е видливо/јасно.

Гледам секаде се збори дека Гренланд би била следната цел на Трамп. Зошто мислите дека би сакал да војува со Викинзите? Која ви е логиката?
Nema da vojuva. Ke prati 1.000 dusi vojsk i gotovo. Ke bide samo interesno EU kako ke reagira. Moze da dojde do celosna eskalacija EU kako celina da se ogradi od SAD ili, uste poloso, samo del pa EU da se podeli vo toa prasanje ili pa, sto e verovatno, da go goltnat.

Какво војување?
Ако се решат да го направат тоа, едноставно ќе го прогласат Гренланд нивни. Веќе имаат бази таму. Толку ќе биде. Не мора ни војска да носат (освен за шоу, Трамп да се искрца и да се фотографира, веројатно во нека униформа со златен дезен).

Со ова во Венецуела покажаа дека меѓународното право е и официјално прогласено за мртво. Земањето на Гренланд нема да биде многу поголема ескалација. Прашањето е што ќе се дешава со НАТО и таквите планови. Најверојатно и таму нема да има промени, ќе свиткаат опашка еуропските/Данците. Bussiness as usual со вазалите (робовите).

Трамп од новиот флагшип победнички би се искрцал на Гренланд со златната униформа и наметка од крзно (од мали фоки), со Меланија под рака облечена како краљица. :)

G9ud2puXgAAb_HS

Последно уредено:

Nema bag i zosto cenata na berza mora da bide visoka? Neli i sega e niska pa moze da bide poniska. Na Trump niska cena mu odgovara i SAD sekako bi imale profit od Venecuelanska nafta. Kolicinite koi falat od Rusija ke bidat zameneti so Venecuelanska nafta, mozebi i povekje, pa so toa poniski ceni do stepen na Rusija da ne i se isplkja povekje. Racunaj Rusija dava momentalno golemi popusti radi poznatite pricini. Dali ke uspee ne znam, ama da kazes deka Venecuelanska nafta ke nema posledici na pazarot e malce ne realno. Zboruvame za podolg period oti naftenata industrija vo Venecuela e vo losa sostojba i treba prvo golem vlog.

Какво војување?
Ако се решат да го направат тоа, едноставно ќе го прогласат Гренланд нивни. Веќе имаат бази таму. Толку ќе биде. Не мора ни војска да носат (освен за шоу, Трамп да се искрца и да се фотографира, веројатно во нека униформа со златен дезен).

Со ова во Венецуела покажаа дека меѓународното право е и официјално прогласено за мртво. Земањето на Гренланд нема да биде многу поголема ескалација. Прашањето е што ќе се дешава со НАТО и таквите планови. Најверојатно и таму нема да има промени, ќе свиткаат опашка еуропските/Данците. Bussiness as usual со вазалите (робовите).
Да те поправам....меѓународно право е мртво официјално од 1999, кога НАТО ја нападна Југославија(Србија). Ова сега што умира е rules based order....злото станува уште поголемо зло.

Nema da vojuva. Ke prati 1.000 dusi vojsk i gotovo. Ke bide samo interesno EU kako ke reagira. Moze da dojde do celosna eskalacija EU kako celina da se ogradi od SAD ili, uste poloso, samo del pa EU da se podeli vo toa prasanje ili pa, sto e verovatno, da go goltnat.

Какво војување?

Ама Гренланд и Венецуела се два различни поими. Данска е дел од НАТО плус тоа, ова ќе излезе ко сами себе да се напаѓаат. Бази САД имаат и во други држави па никој не вели дека може да ги прогласат за свои.

Nema bag i zosto cenata na berza mora da bide visoka? Neli i sega e niska pa moze da bide poniska. Na Trump niska cena mu odgovara i SAD sekako bi imale profit od Venecuelanska nafta. Kolicinite koi falat od Rusija ke bidat zameneti so Venecuelanska nafta, mozebi i povekje, pa so toa poniski ceni do stepen na Rusija da ne i se isplkja povekje. Racunaj Rusija dava momentalno golemi popusti radi poznatite pricini. Dali ke uspee ne znam, ama da kazes deka Venecuelanska nafta ke nema posledici na pazarot e malce ne realno. Zboruvame za podolg period oti naftenata industrija vo Venecuela e vo losa sostojba i treba prvo golem vlog.
Околу тоа кој ќе владее со светов одлучуваат сојузите у тој триаголник што ти го кажав. Венецуела е битна за САД да преживее што подолго ама ова дава амин на Кина за Тајван.
На крај како и да вртиме пак се сведува на воени конфликти....кога тогаш тиквата ќе пукне.

Ало, Игорче... Се слушаме:

Да те поправам....меѓународно право е мртво официјално од 1999, кога НАТО ја нападна Југославија(Србија). Ова сега што умира е rules based order....злото станува уште поголемо зло.
Дап, но официјално (како за да го видат дури и плебсите) сега Трамп го прогласи за мртво. Буквално зборува дека нафтата е нивна, целата хемисфера била нивна. Тепа и гази без дури и провидни извинувања да измислува.

Ама Гренланд и Венецуела се два различни поими. Данска е дел од НАТО плус тоа, ова ќе излезе ко сами себе да се напаѓаат. Бази САД имаат и во други држави па никој не вели дека може да ги прогласат за свои.
Од друга страна кој вели дека не може да ги прогласат за свои?
- ЕУ вазалите (робовите)? Моќни се да се спротистават?
- Меѓународото хаха право?

Живееме во свет од срање, и да бидеме благодарни што не сме интересни за правење (големи) срања овде.

Back
На врв Bottom