мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 21.995
- Поени од реакции
- 28.157
Na koja dijaspora mislis, na Makedonskata ili bugarskata ?Бугарските пасоши се само еден симптом за други проблеми. Луѓето барале чаре за егзистенцијата едноставно е. Кога Македонија го третира народот онака како што прави до денес, емиграцијата е примамлива алтернатива. Не се сите со Бугарски пасош ама со него е полесно ама и побрзо се стигнуваше до можност за емиграција. Нормално не ми се допаѓа и порано ги осудував ама денес морам да кажам ги разбирам и не можам да ги осудам.
И пак ќе кажам тоа е последица што Македонија триесет и кусур години е осакатена народот, односно голем дел од него, осиромашен и маргинализиран.
Е сега ако сакаме и нешто позитивно да извлечеме од тоа е, дека голема и организирана дијаспора може да биде и од корист. Ама се враќаме на суштинскиот проблем, само ако се средат работите во државата. Искрено, тоа е пуста желба водена од надеж. Не знам дали е тоа типично Македонски ама ние како народ екстремно лошо гледаме на дијаспората, со подценување и одрекување.

Mislam so tebe go pravevme ovoj muabet ko bese krizata so kovidot, i tvoite zborovi bukvalno bea, od avionot sto ke sleta vo Skopje ili Ohrid od 100 patnici, 99 ke bidat bugari, eden ke bidi Makedonec.
Taka da stvarno me interesira na koja dijaspora mislis.
P.s ako te pomesav so nekoj izvini, ali muabetot stoi.
Автоматски споено мислење:
Da ne zaboravime i sto se slucuvase za vreme za kovidot, mada vredi i da se spomni deka najpovekje placenje i kosi kornenje od nasite bugarski soogragjani imase za vreme na BregzitНикој не спомна дека најголема криза за бугарски пасош беа тие 3 месеца кајгана форум кога не работеше.
.Ne deka ima toa vrska so muabetot, no vredi da se spomni. Anglicanite ne bea tolku zagrizeni kolku ovie so bea nasekirani

Последно уредено: