Кое е твоето контроверзно мислење? (ТЕМА 11 - @курајбер : Треба да се укинат некои државни празници )

Дали сметаш дека треба да се укинат некои државни празници кај нас?

• Да

• Не

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Temava mi doajga kako inaet za tie shto zele bugarski pasosh
Inaet. Predavnici se tie ako se pisale bugari radi materijalna ili druga korist, a ne se.
Nekako mnogu mi si toleranten prema niv. Oti istiot stav go nemas prema Makedoncite od druga religija ? :cautious:

Inaet. Predavnici se tie ako se pisale bugari radi materijalna ili druga korist, a ne se.
Nekako mnogu mi si toleranten prema niv. Oti istiot stav go nemas prema Makedoncite od druga religija ? :cautious:
Aludirash na albancive a zaboravas deka im e oficijalen jazik vo Makedonija.
I ne su toleranten tuko toa e standard skoro sekade vo Evropa
Автоматски споено мислење:

Nema vrska tuka so inaet. Ne zaboravajte deka za predavnici na svojot narod pravime muabet. Sami si se pisale bugari, nivnite deca po difolt se bugari :toe:
A od kaj pa ti znajsh dali se predavnici mozhebi se stvarno Bugari. Mi zvuchish pi malce kako Hitler. "Samo arievska rasa i nishto drugo"

Не се криви децата за постапките на родителите. А најмалку сме криви ние другите кои немаме бугарски пасош да трпиме бугарско влијание во нашата држава. Тројазичност не ни треба.
Mi e gajle dali se krivi ili ne. Site ja plakjame cenata radi nivnite odluki preku raznorazni blokadi. Krajno vreme e da se trgni crta.
Oti trojazicnost ? Od kaj go izvadi toa. Ustavot ne se cepka, samo im se ovozmozuva del od nastavata da ja sledat na nivni majcin jazik. Site go imaat toa pravo tuka, ne e nisto novo toa.

Aludirash na albancive a zaboravas deka im e oficijalen jazik vo Makedonija.
I ne su toleranten tuko toa e standard skoro sekade vo Evropa
Aludiram na Makedoncite so islamska veroispovest.

Konecno dojdov pri sebe i so se veli vreme e za moeto kontraverzno mislenje. Generalno cel sum kontraverzii, eden kup idei na um mi dojdoja, no sakav malce i da e tekovno, aktuelno, i so drugo ako ne bugarite i ustavot.
Znaci vaka, na stav sum deka republikata na site onie sto se zdobile so bugarski pasos na osnov na bugarski koreni, so bi rekle se cuvstvuvaat bugari, treba da im ovozmozi na nivnite deca da imaat nekolku casa nedelno nastava na nivniot majcin jazik za celo vreme na skoluvanjeto sto e zadolzitelno, znaci osnovno i sredno da imaat predmet bugarski( majcin jazik ) I da ne bidi toa ostaveno kako izboren predmet pa koj saka tuku zadolzitelno i na krajot na ucebnata godina za da ne se pravat malverzacii, da idi komisija od bugarija i da gi ocenuva sto naucile vo tekot na godinata. Ako site narodi sto ziveat vo republikata imaat pravo na vakva nastava, zosto toa pravo da go nemaat decata na gragjanite sto se cuvstvuvaat kako bugari , zosto da bidat diskriminirani.
Интересна идеја за делумно надминување на политичкото прашање со соседна Бугарија. Веќе циганцињата, шиптарчињaта, србите и турците имаат прилика да учат и си учат на мајчин јазик. И од мене бел бумбар. (y)

Меѓутоа проблемот е политичко-историски. Да речеме, хипотетички, оној што извадил пасош, по некое чудо решил да остане во Македонија. Дали ќе биде фер, по предметот историја, како што има за шиптaрчињата засебен дел, така да има и за овие дечиња сразмерен дел? Сега, малку ќе бидат збунка, во едниот дел ќе си учат едно, а во другиот дел друго. Прво ќе учат дека биле фашистички окупатор, па потоа администратори. :unsure:

A od kaj pa ti znajsh dali se predavnici mozhebi se stvarno Bugari. Mi zvuchish pi malce kako Hitler. "Samo arievska rasa i nishto drugo"
Ako se stvarno bugari, sto e problemot da sledat del od nastavata na bugarski. Ako mozat Srbite, Romite , zosto ne i ovie.
Kakva vrska ima ova so Hitler. Gledas kolku sum toleranten i demokratski raspolozen. Ne da gi negiram tuku bas se zalagam da se zdobijat so pravo del od nastavata da ja sledat na majcin jazik. Ti si tuka Hitlerot, ti sakas so sila da gi asimiliras.

Дечки, јас темава ја сфаќам на тој начин што ако некој пише некое контроверзно мислење, тоа го прави за да поттикне дискусија, а не мора секогаш да значи дека 100% го поддржува тој став.
Ама името на темата е: кое е ТВОЕТО контроверзно мислење. Така да, сметам тој што го пише мислењето треба и да стои зад него. Инаку најлесно е да копираме од нет 5 најконтроверзни мислењеа и да ги дискутираме.

Интересна идеја за делумно надминување на политичкото прашање со соседна Бугарија. Веќе циганцињата, шиптарчињaта, србите и турците имаат прилика да учат и си учат на мајчин јазик. И од мене бел бумбар. (y)

Меѓутоа проблемот е политичко-историски. Да речеме, хипотетички, оној што извадил пасош, по некое чудо решил да остане во Македонија. Дали ќе биде фер, по предметот историја, како што има за шиптaрчињата засебен дел, така да има и за овие дечиња сразмерен дел? Сега, малку ќе бидат збунка, во едниот дел ќе си учат едно, а во другиот дел друго. Прво ќе учат дека биле фашистички окупатор, па потоа администратори. :unsure:
Ke si ucat oficijalna bugarska istorija, od bugarski ucebnici i bugarski uciteli.
Toa e idejata, toa e ona najbitnoto. Da gi zdozezi roditelite , da se preispitaat dali toj bugarskiot tolku im vredi ili sepak decata im se pobitni :toe:

Ako se stvarno bugari, sto e problemot da sledat del od nastavata na bugarski. Ako mozat Srbite, Romite , zosto ne i ovie.
Kakva vrska ima ova so Hitler. Gledas kolku sum toleranten i demokratski raspolozen. Ne da gi negiram tuku bas se zalagam da se zdobijat so pravo del od nastavata da ja sledat na majcin jazik. Ti si tuka Hitlerot, ti sakas so sila da gi asimiliras.
Abe dobro e shto si "toleranten" ama pocni da mi gi citas i porakive vo celost.

Pishav vejche, oficijalen jazik i nishto drugo.
Posle redovna nastava eve vi uchilnica na raspolaganje pa ucete ako sakate i pakistanski.

Ke si ucat oficijalna bugarska istorija, od bugarski ucebnici i bugarski uciteli.
Toa e idejata, toa e ona najbitnoto. Da gi zdozezi roditelite , da se preispitaat dali toj bugarskiot tolku im vredi ili sepak decata im se pobitni :toe:
Sto pisha eden post pogore?
Toleranten?

Abe dobro e shto si "toleranten" ama pocni da mi gi citas i porakive vo celost.

Pishav vejche, oficijalen jazik i nishto drugo.
Posle redovna nastava eve vi uchilnica na raspolaganje pa ucete ako sakate i pakistanski.
Taka de, samo sto toa bi bilo zadolzitelno za decata na bugarite. Nema sakam nejkam. Naglasiv, del od nastavata, a ne komplet da sledat nastava na bugarski.

Na zapad se uci samo oficijalniot jazik vo drzhavata.

Za drugite jazici ima casovi koi se dobrovolni za tie shto sakaat i se odrzhuvaat vo shkolite posle redovnite casovi . Isto i so religija ( Muslimanska,Pravoslavna...) kako nastava. Katolicka e obavezna za site deca koi nema da se odpishat si dopis do shkoloto.

I ne gledam nikakva prcia zoshto bi bilo poinaku vo Makedonija.

Temava mi doajga kako inaet za tie shto zele bugarski pasosh.

Jas nemam i nemam ni potreba da go imam no sepak mislam deka za bugarskite pasoshi e kriva drzhavata i uste pogolem Problem e shto ni den denes ne projavuva Interes da go spreci toa. Pred se Socijalno zatoa shto ako vovedat samo edno Drzhavjanstvo barem pola od tie shto zele pasosh ce go otkazhat Makedonskoto zatoa shto im e preku glava od mafijashka drzhava
Убаво пиша @Dumbledore...житие е ова...
Мислам дека е на ред житието на @мкд владе, кој на latinica ќе ни го претстави своето контроверзно мислење. Ајде, Влатко, нека тргне караванот.
Дојдете на истокот поживејте малку и после пишете е не вака на памет...

Taka de, samo sto toa bi bilo zadolzitelno za decata na bugarite. Nema sakam nejkam. Naglasiv, del od nastavata, a ne komplet da sledat nastava na bugarski.
Eden zakon vazhi za site!
A nie sekoj den trubime Sakame vo EU
znaci mora i zakonite da ni se evropski!
Taka?

I prashanje:
Si go cital Dostojevski "Zlostorstvo i kazna" ?

Бугарските пасоши испокараа меѓусебно многу фамилии.Како народ одвај чекаме да се поделиме врз некоја основа.Не заборавајте дека бугарски пасоши земаат и Арнаути и Срби.За брзо време србите ќе почнат да земаат Црногорски пасоши.Така да предлогов не е воопшто ОК.Преку таквото ми е од поделби.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom