Мултиетничките југословенски републики не се такви денес, пример хрватска и босна, хрватска ги исчисти србите, босна се распарчи, косово од мултиетничка покраина сега чусто албанска и тоа држава, Македонија од чиста Македонска држава сега не дупат во здрав мозок, ако сме глупи ќе дозволиме да им помине.
6 века малку ли беа?
Се додека не разберат дека умре братство и единство ќе не дупат со ликови како тој Умејр Мухамеди, мислам дека треба да им се нацрта дека Македонија не е Југославија и е национална држава на Македонците, ако тоа не помине маме ни се ебе на нас Македонците, црна дупка на европа ќе бидеме, буквално Либија.
Џабе е то, не почна да се отстранува уште со независноста 1991. Најголемиот пример е Бранко со СДС кој шо не сакаа да се одделиме од ЈУ и химната да не се смени.
Џабе е то, не почна да се отстранува уште со независноста 1991. Најголемиот пример е Бранко со СДС кој шо не сакаа да се одделиме од ЈУ и химната да не се смени.
Гарант тие од Цивил и слични, тој Умејр главен, затоа кажувам оставете што пишуваат, намерите им се јасни, он е дуи, јас гарантирам дека и сами си пишуваат смрт за Албанци, што не отиде некој наш новинар како Видиновски да ги види графитите низ западна Македонија и пораките во нив, или не смее... Што не се врати некој Македонец после 2001? Еден се врати во Арачиново го убија на прагот од куќата.
Но Македонците се проблемот, Македонците не чинат
Македонците си го сакаат само своето, за тоа што се избориле и гинеле, државата.
Мултиетничките југословенски републики не се такви денес, пример хрватска и босна, хрватска ги исчисти србите, босна се распарчи, косово од мултиетничка покраина сега чусто албанска и тоа држава, Македонија од чиста Македонска држава сега не дупат во здрав мозок, ако сме глупи ќе дозволиме да им помине.
6 века малку ли беа?
Идентитетот е проблем то најубо го објасна ова србинот заборајв како се викаше на Југославија за одбрана. Хрватите национализмот им беше поддржуван од Германците и НДХ се создаде, босанците како и сите останати муслимани идентитетот им е врзан за верата, црногорците пред нас имаа држава, србите исто така.
Кај нас македонизмот беше форсиран во држава заснована врз сосема трети принципи како шо кажав, братство и единство, мултикултура, атеизам. Едното со другото не оди.
Северна е, беше и е врзана за идентитетот Југославија.
Ако Северна беше заснована како кралство шо се зборува под Данска, денеска ние би биле сосема друга држава, друг народ.
Или пак ако се заземеше правилната страна за време на WW2, да застаневме со Германците, наместо да се оди под окупација на Болгарија.
На Југославија односно на српското кралско семејство им беше понудено да бидат со Германците, но Британија то го спречи, со шо кралот сам се заеба и избега во Британија како пичка, додека Словенија, Србија, Црна Гора и Северна страдаа, Хрватска и Босна го направија најдобриот потег.
Посраните ВМРО на чело со Ванчо застанаа со Болгарија и го тероризираат населението наместо да прават држава. Најголемото добро шо произлезе 1944-45 беше шо конечно ВМРО згасна, паразит таков како шо беше.
Од сите 6 републики, хрватите моментално се најнационалистички настроени, отворено не ги сакаат непалците и другите ретарди, иако Брисел то им го присилува, многу јако се држат, и нас и босанците нѐ почитуваат заедно со словенците, дури и србите имаат некава почит.
А Северна оти нема национализм стана лајно. Битно Тито ко одел по земја имало сѐ сега нема ништо.
Ова требаше и проблемот со идентитетот че беше решен.
jebiga, dodeka ostanatite narodi posle raspadot na Jugoslavija si se distanciraa od se sto e komunisticko, tuka narodot i politicarite dozvolija "bivsa socijalisticka" i ostanaa najgolemi jugonostalgicari.
namesto fokus na pro-makedonski dejci, revolucioneri i slicno, nie ostanavme so centralni figuri koi imale kriza na identitet.
Идентитетот е проблем то најубо го објасна ова србинот заборајв како се викаше на Југославија за одбрана. Хрватите национализмот им беше поддржуван од Германците и НДХ се создаде, босанците како и сите останати муслимани идентитетот им е врзан за верата, црногорците пред нас имаа држава, србите исто така.
Кај нас македонизмот беше форсиран во држава заснована врз сосема трети принципи како шо кажав, братство и единство, мултикултура, атеизам. Едното со другото не оди.
Северна е, беше и е врзана за идентитетот Југославија.
Ако Северна беше заснована како кралство шо се зборува под Данска, денеска ние би биле сосема друга држава, друг народ.
Или пак ако се заземеше правилната страна за време на WW2, да застаневме со Германците, наместо да се оди под окупација на Болгарија.
На Југославија односно на српското кралско семејство им беше понудено да бидат со Германците, но Британија то го спречи, со шо кралот сам се заеба и избега во Британија како пичка, додека Словенија, Србија, Црна Гора и Северна страдаа, Хрватска и Босна го направија најдобриот потег.
Посраните ВМРО на чело со Ванчо застанаа со Болгарија и го тероризираат населението наместо да прават држава. Најголемото добро шо произлезе 1944-45 беше шо конечно ВМРО згасна, паразит таков како шо беше.
Од сите 6 републики, хрватите моментално се најнационалистички настроени, отворено не ги сакаат непалците и другите ретарди, иако Брисел то им го присилува, многу јако се држат, и нас и босанците нѐ почитуваат заедно со словенците, дури и србите имаат некава почит.
А Северна оти нема национализм стана лајно. Битно Тито ко одел по земја имало сѐ сега нема ништо.
Ова требаше и проблемот со идентитетот че беше решен.
Во право си но има многу длабочина во случувањата што не е наполно точно, НОБ е фактички за национално ослободување а не идеолошка кај нас, независно дали е комунизам, кај фашизмот ние немавме сојузник, кај нас правилната позиција ја држеа стреланиот Трајко Попов со Бунт, и ВМРО СДРМА они имаа подршка од американците, кај нас има трета колона но југо комунистите ги испотепаа, единствено добро што направија комунистите беше кон односот кон михајловизмот и александров, но се гледа и соработка, која од денешна перспектива е некоја српско бугарско тајно сојузништво, вида боева и сите тие беа соработници на удба, беше отворена врата на михајловистите...
Додека за превратот во првата Југославија за нас ќе беше подобро да не се случеше, денес ќе бевме во своите етнички граници, грците многу тешко тогаш би го добиле егејот.
И најбитно немаше да се занимаваме со шошони.
Најзабегана работа е што на Лазо пулените за да оправдаат злосторства ги обвинуваа сите за наводна соработка со вмро на ванчо, а Лазо и удбашите се тие што соработувале со него.
Врз нас Македонците големи гревови се извршени.
Гледам и она гревот Али Ахмети деновиве сака да ги извртува работите во негова полза.
Се знае која група беше избугарена, шкатров и компанија, кон нив Лазо не згреши, но кон другите...
jebiga, dodeka ostanatite narodi posle raspadot na Jugoslavija si se distanciraa od se sto e komunisticko, tuka narodot i politicarite dozvolija "bivsa socijalisticka" i ostanaa najgolemi jugonostalgicari.
namesto fokus na pro-makedonski dejci, revolucioneri i slicno, nie ostanavme so centralni figuri koi imale kriza na identitet.
momci, pokraj toa sto uste narodot e zadoen so komunizam i jugonostalgicari, razlikata so drugite drzavi od regionot e toa sto tie posle vojnata po raspadot na Jugoslavija prakticki stanaa uste pogolemi patrioti i nacionalisti, dodeka kaj ovoj narod i drzava e skroz sprotivno.
namesto vo 2001va makar i da bevme bombardirani da se zavrsija odredeni raboti, nie od izrekata "podobro uzasen kraj otkolku uzas bez kraj", go izbravme uzasot bez kraj.
zamisli denes zrtvite od makedonska strana se spomenuvaat samo na godisnici, mnozinskiot del od narodot ne gi ni znae iminjata na zrtvite i na heroite, sto ne e slucajot so srbite, hrvatite, koi svoite ucesnici do den denesen si gi velicaat, a dobar del od tie lugje im se na rakovodni pozicii.
nema da zaboravam koga hrvat prijatel mi prati slika od Igor Jug so NDH zastava, pazi, prijatelov moj nema vrska so Makedonija, no sepak znae koj e Igor Jug zatoa sto znae deka e hrvat po poteklo, dodeka ja vi garantiram pola nas narod nazalost ne go znae, samo znaat deka postoela grupa koja vleze vo sobranie.
pa eden od kumanovskata grupa od konfliktot od 2015 ne nastrada vo zatvor, si se slikaat i si se javuvaat po kosovski televizii, si sirat nacionalizam i golemoalbanski idei kaj nivnite, vakov tip na lugje vo normalni drzavi gi snemuva na epstein nacini, ama zatoa nasi patrioti ni sloboda ne docekaa, osudeni od svojata drzava za branenje na svojata drzava.
zalno, ne e ni cudo sto veke retko koj mlad ovaa drzava ja cuvstvuva za svoja.
ja imam pisano deka Goce se ima deklarirano za bugarin sto e istoriski fakt i postojat originalni dokumenti koi go potvrduvaat toa.
plasiranje na Goce Delcev za centralna figura na makedonskata istorija e istoriska greska od koja i den denes pati drzavata.
kako ja kako anti bugarin mozam da se poisovetuvam so nekoj koj sto imal kriza na identitet i sebesi se deklariral kako bugarin u poveke navrati, pogotovo vo tekstualna komunikacija so rodnina?
momci, pokraj toa sto uste narodot e zadoen so komunizam i jugonostalgicari, razlikata so drugite drzavi od regionot e toa sto tie posle vojnata po raspadot na Jugoslavija prakticki stanaa uste pogolemi patrioti i nacionalisti, dodeka kaj ovoj narod i drzava e skroz sprotivno.
namesto vo 2001va makar i da bevme bombardirani da se zavrsija odredeni raboti, nie od izrekata "podobro uzasen kraj otkolku uzas bez kraj", go izbravme uzasot bez kraj.
zamisli denes zrtvite od makedonska strana se spomenuvaat samo na godisnici, mnozinskiot del od narodot ne gi ni znae iminjata na zrtvite i na heroite, sto ne e slucajot so srbite, hrvatite, koi svoite ucesnici do den denesen si gi velicaat, a dobar del od tie lugje im se na rakovodni pozicii.
nema da zaboravam koga hrvat prijatel mi prati slika od Igor Jug so NDH zastava, pazi, prijatelov moj nema vrska so Makedonija, no sepak znae koj e Igor Jug zatoa sto znae deka e hrvat po poteklo, dodeka ja vi garantiram pola nas narod nazalost ne go znae, samo znaat deka postoela grupa koja vleze vo sobranie.
pa eden od kumanovskata grupa od konfliktot od 2015 ne nastrada vo zatvor, si se slikaat i si se javuvaat po kosovski televizii, si sirat nacionalizam i golemoalbanski idei kaj nivnite, vakov tip na lugje vo normalni drzavi gi snemuva na epstein nacini, ama zatoa nasi patrioti ni sloboda ne docekaa, osudeni od svojata drzava za branenje na svojata drzava.
zalno, ne e ni cudo sto veke retko koj mlad ovaa drzava ja cuvstvuva za svoja.
Автоматски споено мислење:
ja imam pisano deka Goce se ima deklarirano za bugarin sto e istoriski fakt i postojat originalni dokumenti koi go potvrduvaat toa.
plasiranje na Goce Delcev za centralna figura na makedonskata istorija e istoriska greska od koja i den denes pati drzavata.
kako ja kako anti bugarin mozam da se poisovetuvam so nekoj koj sto imal kriza na identitet i sebesi se deklariral kako bugarin u poveke navrati, pogotovo vo tekstualna komunikacija so rodnina?
Писмото до Малешевски ако го сметаш за декларирање е смешно, таму он кажува дека е разочаран поради преминување на комити кај врховистите, таму он го зборува баш обратното.
Не е Гоце проблемот, проблемот е Димитар Влахов ако некој имал криза за себе тоа е он. Врти капа.
Писмото до Малешевски ако го сметаш за декларирање е смешно, таму он кажува дека е разочаран поради преминување на комити кај врховистите, таму он го зборува баш обратното.
Не е Гоце проблемот, проблемот е Димитар Влахов ако некој имал криза за себе тоа е он. Врти капа.
neka e taka, ako nekoj koj sto bil bugarski vojnik, bugarski student i bugarski ucitel na ovie prostori, a pritoa recenica vo pismoto do Malesevski mu pocnuva so ,,nie bugarite" e smesno, togas vo red.
istiot moabet e i so vlado cernozemski, nesto sto veke go diskutiravme i za sto se slozivme.
sepak, da se slozime deka nema da se slozime okolu nego, jas seuste smetam deka e greska sto e izbran za centralna figura na makedonskata istorija i deka ima daleku povlijatelni i poadekvatni licnosti za toa mesto koi bi pottiknale unitarnost, nacionalizam i patriotizam kaj narodot.
Прочитал нешто и не дочитал, ниту го разбира контекстот на писмото.
Џабе, вакви сакаат бугарите за да манипулираат.
Ова, ние бугарите, е исто како лагата на грците за александар, иос елинос Александар, такво нешто не постои.
Кољо,
Сите твои писма досега, испратени од тебе и преку тебе, ги добив.
Отцепувањата и расцепувањата никако не треба да нè плашат.
Навистина е жално, но што можеме да правиме кога сме Бугари и сите страдаме од една заедничка болест!
Ако таа болест не постоеше кај нашите предци, од кои ни е наследство, и ако не постоеше и кај нас, немаше да паднеме под грозниот скиптар на турските султани.
Таа болест е во тоа што секој сака да биде прв, секој мисли дека само тој е во право, и секој сака сè да се реши одеднаш. А животот не оди така. Народите и државите се создаваат постепено, со многу жртви, со упорна и долготрајна борба.
Ние сме должни да ја гледаме работата пошироко, а не да се губиме во ситни лични сметки и суети. Делото за кое работиме е големо и свето и бара луѓе со силен карактер и трпение.
Ако продолжиме вака, ќе си наштетиме самите на себе повеќе отколку што ни штети непријателот. Треба да се научиме на дисциплина, заемно почитување и подредување на личното под општото.
Јас цврсто верувам дека само една автономна Македонија може да донесе вистинско ослободување и правда за сите што живеат во неа, без разлика на вера и народност. Сè друго ќе биде извор на нови несреќи.
Пишувај ми почесто и отворено. Само така можеме да си помогнеме еден на друг.
Твој
Гоце
Колѣ,
Всичкитѣ ти писма досега изпратени от' теб' и чрѣз' теб' с'м' получил'.
Отцѣпленијата и разцѣпленијата никак' да не ни плашат'.
Дејствително жалко е, но што можем' да правим', когато си сме б'лгари и всички страдаме от' една обшта болѣсть!
Ако таја болѣсть не с'штествуваше в' нашитѣ прадѣди, от' които е наследство, и в' нас' нѣмаше да попаднат' под' грознија скипт'р' на турскитѣ султани.
Таја болѣсть се с'стои в' това, че всеки иска да бѫде пр'в', всеки мисли, че само тој е прав', и всеки иска всичко да се рѣши изведн'ж. А живот'т' не в'рви така. Народитѣ и д'ржавитѣ се с'здават' постепенно, с' много жертви, с' упорита и прод'лжителна борба.
Ние сме дл'жни да гледаме на работата по-широко, а не да се губим' в' дребни лични смѣтки и суети. Делото, за което работим', е голѣмо и свето и изисква хора с' силен' характер' и т'рпѣние.
Ако прод'лжаваме така, ште си наврѣдим' сами на себе си повече, отколкото ни вреди враг'т'. Трѣбва да се научим' на дисциплина, на взаимно уважение и на подчинјаване на личното под' обштото.
Аз' тв'рдо вѣрвам', че само една автономна Македонија може да донесе истинско освобождение и правда за всички, които живѣјат' в' неја, без' разлика на вѣра и народность. Всичко друго ште бѫде източник' на нови нештастија.
Пиши ми по-често и по-откровено. Само така можем' да си помагаме един' другиму.
Твој
Гоце
sega do utre mozeme da pravime mentalni gimnastiki, no jasno e kako se chustvuval dodeka go pishuval pismoto.
pritoa negovata istorija kako bugarski student, a potoa i bugarski vojnik i ucitel sto e najspecificno samo go dokazuva negovoto cuvstvo, zatoa sto odreden period od zivotot direktno ili indirektno propagiral bugarizam na ovie prostori.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.