Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Uh daleku sum so mojot W211 E220 Samo 360000 do sega.
Ce mira nekoj drug da gi praj ostanatite.

Inace ovaj motor 646 i 646EVO e najdobriot shto dosega go proizvedil mercedes i se napraveni okolu 10 Miliioni koi se vgraduvani od 2003 do denes vo ca 120 modeli od Mrecedes kao i Chrysler .

Gledav imase od ponovive Mercedesi E220/E200 od 2017-2019, gi prodavaa po 8000-9000 evra so po 600,000KM. Stvarno mashini se mechkive, se mislam vo idnina da kupam od toj model pa neka zhivej poveke od mene :D

Gledav imase od ponovive Mercedesi E220/E200 od 2017-2019, gi prodavaa po 8000-9000 evra so po 600,000KM. Stvarno mashini se mechkive, se mislam vo idnina da kupam od toj model pa neka zhivej poveke od mene :D
Samo do 2010 E200 ili E220
ili C200 C220

Posle toa e 651 Motor koj e soliden ama ne e Legenda. Koga jas bi zemal postara kola bi zel samo E220 od 2016-2017

A sto e razlikata pomegu 2009/10 nasproti 2012 god za e220 so 170ks,nekoj velat deka 2012 se pokazale mn podobri so motorot i po izdrzlivi.
Nekoj shto velat ne e bitno!
Tuku shto veli istorijata!

Ne postoi na zemjava drug Motor koj shto se proizvedeni 10 000 000 parchina!

Razlikata e drug motor koj shto e Nov i koj shto ne mozhi ni voda da mu nosi na 646 , sepak ne znachi deka se loshi motori. Ama legenda e legenda.
Ista snaga isti vrtezhen moment! E zoshto e togash investirano vo nov Motor? Zatoa shto mu trebashe na Mercedes Euro5

E ama naukata otide napred i vo 2025 vo Sprinter seushte se vgraduva 646 i toa zaradi nov DPF system i AD BLUE technologijata i toj go napravija da ispolnuva Euro 5-6 norma.
Jasno?

Screenshot 2025-11-09 at 21-49-30 Mercedes-Benz OM 646_OM 647_OM 648 – Wikipedia.png

Screenshot 2025-11-09 at 21-50-27 Mercedes-Benz Baureihe 212 – Wikipedia.png

Последно уредено:
Кога бев во МК, на автопатот Скопје - Гевгелија забележав на 2-3 места нешто како контролна станица и апликацијата ми ја покажува како мерна станица за брзина. Дали на некој му стигнала казна од овие направи по пошта и која е нивната функција?

Кога бев во МК, на автопатот Скопје - Гевгелија забележав на 2-3 места нешто како контролна станица и апликацијата ми ја покажува како мерна станица за брзина. Дали на некој му стигнала казна од овие направи по пошта и која е нивната функција?
Од 1-ви Јануари ќе биде автоматско казнувањето на тие места. Ма да, за странски таблици е знак прашалник како ќе се реализира тоа, јер за Мкд таблици при регистрација бараат валиден број и меил адреса од шоферот на возилото за да има кај да праќаат.

На 7места има камери а зависи кај се уклучуваш на некои места и таму има е сега на апликација што ти давало само 2-3 вајда толку биле пуштени за тест

Од 1-ви Јануари ќе биде автоматско казнувањето на тие места. Ма да, за странски таблици е знак прашалник како ќе се реализира тоа, јер за Мкд таблици при регистрација бараат валиден број и меил адреса од шоферот на возилото за да има кај да праќаат.
Не знам како ќе се изведе ова во НМК
Ако сликаат само таблици што врска има сопственикот на возилото? Се казнува лицето што го управува возилото што не значи по автоматизам дека тоа лице мора да е сопственикот.

Ако сликаат целосно значи и оној што управува како ќе дознаат кое е тоа лице? Имаат некој софтвер face recognition? :)

Исто мора да има знак што ќе ги информира возачите дека има фото радар и дека ќе бидат сликани. Ако нема тогаш таа снимка е нелегално направена и не може да се искористи во судска постапка.

Знам дека во Канада е така. Еве вакви им се знаците. Човекови права, мора да бидам информиран дека ме сликаш/снимаш а ако не сум тогаш таа слика/снимка не значи ништо.
Така е за видео запис а за аудио е уште поригорозно...

speed-limit-photo-enforced-warning-highway-street-sign-reminds-notifies-operators-motor-vehicl...jpg

Ако сликаат само таблици што врска има сопственикот на возилото? Се казнува лицето што го управува возилото што не значи по автоматизам дека тоа лице мора да е сопственикот.

Ако сликаат целосно значи и оној што управува како ќе дознаат кое е тоа лице? Имаат некој софтвер face recognition? :)

Исто мора да има знак што ќе ги информира возачите дека има фото радар и дека ќе бидат сликани. Ако нема тогаш таа снимка е нелегално направена и не може да се искористи во судска постапка.

Знам дека во Канада е така. Еве вакви им се знаците. Човекови права, мора да бидам информиран дека ме сликаш/снимаш а ако не сум тогаш таа слика/снимка не значи ништо.

Прегледај го приврзокот 460388
Мислам имаш недела дена време одкако ке ти стигне казната на смс/мејл во полиција да отидеш со тој што управувал со твоето возило во моментот на прекршокот
Така да добро ке се размислува на кого се дава кола :masa:

Прегледај го приврзокот 460388
Исто како што е уредено во другите држави. Камерата го фаќа и лицето на возачот, а казната стигнува на адреса на тој што е напишан во сообраќајната на возилото. Потоа ти даваат рок од две недели да напишеш приговор и да наведеш кој го возел возилото или да си ја платиш казната како господин господин Стефан.
Автоматски споено мислење:

Човекови права кога правиш прекршок на јавна површина?

Ајде преиспитај се малку.

Со прекршокот ги загрозуваш човековите права на другите учесници во сообраќајот.

Исто како што е уредено во другите држави. Камерата го фаќа и лицето на возачот, а казната стигнува на адреса на тој што е напишан во сообраќајната на возилото. Потоа ти даваат рок од две недели да напишеш приговор и да наведеш кој го возел возилото или да си ја платиш казната како господин господин Стефан.
Автоматски споено мислење:

Човекови права кога правиш прекршок на јавна површина?

Ајде преиспитај се малку.

Со прекршокот ги загрозуваш човековите права на другите учесници во сообраќајот.
Епа во Канада така е. Ти постирав и знак.
На знакот пишува speed limit што значи камерата снима само ако возиш со брзина над лимит.
Имаш камери на семафор кај што пишува red light photo enforced снима само ако поминеш на црвено.

Ако не сум информиран на суд не признавам вина. Мојот адвокат нема да докажува дали имам вина или не туку дали доказите против мене се легално прибавени или не. И затоа има знаци. Кога ќе видиш таков знак намали со брзина. Тоа и е поентата на цела прича а не да ти пишат казна.

Вакви камери има само во град а не на отворен пат пошо тоа се смета за небезбедно. Пример автопат ти возиш 120км/ч навечер и ти блица камерата во очи дирекно... не е безбедно. На автопат немаат камера, освен ако има работа на пат. Е тогаш повторно треба да има знак да бидеш информиран. И тогаш казната е ×2 или ×3 поради тоа што му го загрозуваш животот на работниците со тоа што возиш брзо.

И тоа дека ако некој друг направил прекршок со мојот автомобил и сега јас треба да платам казна :)
Па имаш слика на која се гледа дека не сум јас. Е сега кој е, незнам оди ти барај го...

Па имаш слика на која се гледа дека не сум јас. Е сега кој е, незнам оди ти барај го...
Нема да го бараат тие, туку ќе бараат ти да докажиш дека тоа не си ти ако не сакаш да платиш. :icon_mrgr: simple as that.

За информираноста си веќе информиран дека на патиштата се можни камери.

Епа во Канада така е. Ти постирав и знак.
На знакот пишува speed limit што значи камерата снима само ако возиш со брзина над лимит.
Имаш камери на семафор кај што пишува red light photo enforced снима само ако поминеш на црвено.

Ако не сум информиран на суд не признавам вина. Мојот адвокат нема да докажува дали имам вина или не туку дали доказите против мене се легално прибавени или не. И затоа има знаци. Кога ќе видиш таков знак намали со брзина. Тоа и е поентата на цела прича а не да ти пишат казна.

Вакви камери има само во град а не на отворен пат пошо тоа се смета за небезбедно. Пример автопат ти возиш 120км/ч навечер и ти блица камерата во очи дирекно... не е безбедно. На автопат немаат камера, освен ако има работа на пат. Е тогаш повторно треба да има знак да бидеш информиран. И тогаш казната е ×2 или ×3 поради тоа што му го загрозуваш животот на работниците со тоа што возиш брзо.

И тоа дека ако некој друг направил прекршок со мојот автомобил и сега јас треба да платам казна :)
E vo Evropa ne e taka. Bash gi zabole dali ti blica v ochi!
Podobro recheno se so crveno svetlo.
A shto se odnesuva do kaznata vo germanija dobiva kazna vozachot i toj mora da se gleda!

Vo avstrija plajcha toj shto e sopstvenik na voziloto ili ako e nekoj drug so kaznata mu doajga i pismo za "lenkererhebung" mora da im vrati odgovor so informacija i podatoci od toj shto vozel.

a i mnogu drzhavi imaat sklucheno dogovori za prifajchanje /prosleduvanje na kaznite.
Taka da ako te slikaat vo germanija i kaznata e Primer 50 Evra zaedno so prosledunvanje vo Avstrija ce ti bidi ca. 120€
Inache germanija ne prosleduva kazni do mislam 25€.
Avstrija prosleduva od 70€

slichni dogovori ima i pomedju Schweiz , Lichtenstein
Treba samo da se donesi Paragraf deka snimanje na Prekrshoci i samo vo sluchaj koga ima prekrshok ne e narushuvanje na privatnosta.
Makar shto srbija snima se zhivo i divo. Taka da se e mozhno i nema zhalenje ako go pushtat vo upotreba . Edinstveno shto pomaga e Cigla pod pedalata za turazha!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom