Локални избори 2025 (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
Ne znam kakvi fakti baras. Ete jas glasam za najradikalnata partija ili koalicija sto smetam deka najpovekje steta ke napravi. Radi mojot glas , tie ke dobijat uste eden sovetnik, pratenik, a so toa pogolema pregovaracka mokj za ostvaruvanje na nivnite celi i aspiracii. Dali jas snosam odgovornost iako za nieden zakon ne sum krenal dva prsti ?
Така де, ти у тоа време пример си гласал за ДПМНЕ на Грујо, ДПМНЕ на Грујо гласале за преспански договор и те направиле северџан, и ти сега си гневен на левица и цела вина им ја префрлаш на нив иако тие во тоа време не ни имале пратеници у собрание. Незнам што не тие јасно северџан си благодарение на дпмне-сдс-дуи итн но не и на левица.

Jakrenovo se bosanci doseleni od Sandjak ili tamu nekade vo peesetite , isto i Sazdevo..Zitose bilo odsekogas siptаrsko selo isto kako i Crniliste. Desovo e mesano so Bosanci, Albanci i eden mal broj Makedonci. Debreste mesano Turci, Albanci , Makedonci, Gostirazni edna ili dve kukji Makedonci, se drugo Albanci.
I imas nekoja poenta ,sega se tuka so postojana adresa na zeveenje. Ili aj so ke se vrakjame vo XIX vek, oti da ne se vratime vo III vek, ili sto godini pred Hrista.
Се има таму, калакурница се тие села. Јас во прва средно имав четворица школски од Лажани - еден Турчин, еден Торбеш и две Босанки. А знам дека има и Албанци и Македонци, иако мислам дека мнозинство се Бошњаци. Исто и Десово мнозинство се Бошњаци. Слично е и Дебреште, само таму најмногу се Торбеши (по ново Турци) а Македонци се останати многу малку, може и помалку од 100 души. Од мешаните села, единствено Пешталево се мислам уште мнозинство Македонци, ама и таму има се: и Турци, и Торбеши, и Албанци, и Бошњаци.

Така де, ти у тоа време пример си гласал за ДПМНЕ на Грујо, ДПМНЕ на Грујо гласале за преспански договор и те направиле северџан, и ти сега си гневен на левица и цела вина им ја префрлаш на нив иако тие во тоа време не ни имале пратеници у собрание. Незнам што не тие јасно северџан си благодарение на дпмне-сдс-дуи итн но не и на левица.

и сега мора димче палестина да го гласа владе?

и сега мора димче палестина да го гласа владе?
Не мора, но треба да знае кој му го начукал кога бил наведнат, сега у реду он може дека наведнат не видел кој затоа еве јас му кажувам.

Се има таму, калакурница се тие села. Јас во прва средно имав четворица школски од Лажани - еден Турчин, еден Торбеш и две Босанки. А знам дека има и Албанци и Македонци, иако мислам дека мнозинство се Бошњаци. Исто и Десово мнозинство се Бошњаци. Слично е и Дебреште, само таму најмногу се Торбеши (по ново Турци) а Македонци се останати многу малку, може и помалку од 100 души. Од мешаните села, единствено Пешталево се мислам уште мнозинство Македонци, ама и таму има се: и Турци, и Торбеши, и Албанци, и Бошњаци.
Не ја разбира поентата, или се лути кога ќе му каже некој дека е Македонско место со Македонски села, а внуците на тие сигурно дел се во Прилеп или Скопје или надвор, и кога некој ќе каже нешто за тие села одма се наоѓа некој навреден.

Може и да се враќаме и пред христа јас со тоа немам проблем, но јас не сум тој што вее знамиња автохтонос и се прави староседелец, ќе дојде ден мора некој да се соочи со себеси , не се гради соживот со лаги, ниту држава каде што товарот го платил со жртви Македонецот и тоа за Македонска држава, за денес некој да гази врз коските на нашите претци и кажува приказни дека бил државотворен.
Ne mora da kazuva, niti menuva nesto toa. Imas selo kade pred 100 godini dominanti bile Makedoncite. So tek na vreme Makedoncite od toa selo emigriraat vo Skopje, kako sto i najgolem del na momentalnite skopjani napravile posle zemjotresot. Nivnite imoti im gi prodavaat na Albanci, Bosanci ili ne bitno, go prodale imotot. Po 50 godini imas vo toa selo dominantno albansko naselenie, vo ucilisteto site deca se albancinja, nastavata e na albanski, se e na albanski. Sto ima toj nekoj da se buni koga go prodal imotot pred 50 godini i nikogas ne stapnal tamu. Da ne ocekuvas spomenik da vi krenat. Tolku, si go prodal imotot, nemas ti povekje pravo na toj imot. Ako saka tamu ke si kreni spomenik ili sto mu dusa saka.
Ako ti bese tolku ubo so se isselvase. Ili kupi si i ti imot ako ti go prodavat :toe:
Автоматски споено мислење:

Ne mi odgovori dali jas imam krivica ili ne sto posle 2017 glasam za najradikalnata partija na albancite, sto na osnova na toa dobiva povekje pratenici i pogolema pregovaracka mokj i se sto si odi so toa ?
Sto ako radi toa dobijat dovolno pratenici za da isturkaat zakon za pojma nemam, zadolzitelno ucenje vo ucilistata na jazikot na drugiot po brojnost narod vo republikata, ili da se smeni himnata, znameto, grbot ( ete za toa vekje imam i spremen predlog kako treba da izgleda ). Dali jas kako poedinec snosam odgovornost iako na nieden zakon jas kako poedinec ne figuriram, nikade ne sum krenal dva prsti za nisto, samo sum glasal za niv.
Odgovori mi kratko so Da ili Ne, imam odgovornost ili ne ?

Последно уредено:
Ne mora da kazuva, niti menuva nesto toa. Imas selo kade pred 100 godini dominanti bile Makedoncite. So tek na vreme Makedoncite od toa selo emigriraat vo Skopje, kako sto i najgolem del na momentalnite skopjani napravile posle zemjotresot. Nivnite imoti im gi prodavaat na Albanci, Bosanci ili ne bitno, go prodale imotot. Po 50 godini imas vo toa selo dominantno albansko naselenie, vo ucilisteto site deca se albancinja, nastavata e na albanski, se e na albanski. Sto ima toj nekoj da se buni koga go prodal imotot pred 50 godini i nikogas ne stapnal tamu. Da ne ocekuvas spomenik da vi krenat. Tolku, si go prodal imotot, nemas ti povekje pravo na toj imot. Ako saka tamu ke si kreni spomenik ili sto mu dusa saka.
Ako ti bese tolku ubo so se isselvase. Ili kupi si i ti imot ako ti go prodavat :toe:
Во право си, @мкд владе , ама за голем дел од овие села во Долнени, а дополнително и Пласница, Преглово, Ижиште, Лисичани што се од другата страна на Македонски Брод, кон Кичево, не е иселувањето доминантна причина зошто од македонски станале турски или албански села, туку изјаснувањето на населението. Во Пласница, на пример, никогаш не живеел ни еден Турчин. Отвори прочитај каде сакаш, на почетокот на 20 век тоа било чисто македонско село, со 100% македонско население, но пола од нив со исламска вероисповед. Значи исламизирани Македонци. Денес е 99,9% турско село. Не дека Македонците се иселиле (иако имало и такви, не велам не), туку Македонците-муслимани почнале постепено да се изјаснуваат како Турци. И ден денес 90% од нив не зборуваат турски јазик, иако сите се изјаснуваат како Турци, речиси 100% од селото. Пејачот Јашар Ахмедовски и брат му Ипче, исто пејач, сега покоен, се од Пласница. Ете тој живее и работи во Србија, ама уверен сум дека никаде нема кажано дека е Турчин, зашто не е.

Слично е и во Дебреште. Мнозинство Македонци, но муслимани, на почетокот на 20 век. Денес има и Турци, и Албанци и Македонци (православни) и Бошњаци - овие последниве се доселени, да, ама останатите се тие чии претци биле Македонски муслимани. Велија Рамковски е по потекло од Дебреште.

Инаку, не знам дали знаете за ова, но има едно селце во Македонски Брод во кое приказната е обратна од овие иако е неспоредливо по големина со овие села. Денес има само 20-тина жители, но селото Дреново било албанско село со 100% албанско население на почетокот на 20 век. Од таму сите Албанци се имаат иселено некаде во 40-ти или 50-ти години на 20 век и се доселиле неколку македонски фамилии од соседното (моето <3 ) Сланско.

Makedoncite so islamska veroispovest gi klasificirav kako Makedonci posto toa i se, se dodeka si se cuvstvuvaat i izjasnuvaat kako takvi. Koga ke si se pisat nesto drugo od X pricini, togas si se toa sto si se deklarirale. Isto kako i makedoncite sto zele bugarski pasos se Bugari( zatoa i so mala bukva gi napisav, ne e greska ). Nema nikakva razlika tuka i kako takvi treba i da se oslovuvaat. Da nema dvojni arsini.
Kalakurnica se zatoa sto Makedoncite vo najgolem del emigrirale vo Prilep dodeka vo selata ostanale tie sto ostanale.
Pestalevo e mesano, ne znam koj soodnos ali e mesano. Lazani ima nesto Makedonci, ostatokot e Bosanci, Albanci. Kostinci i Sekirci se Makedonci . Ropotovo se Makedonci, Dolneni isto.
Ne znam dali ste vo tek no opstinata e preselena vo Ropotovo, ne e povekje vo Dolneni oti im bilo daleku za patuvanje do na rabota, pa od DUI si resile da ja preselat vo Ropotovo, a i za poprakticno. Dolneni taka malce otpadno e, ne e ni na glavniot pat.

Во право си, @мкд владе , ама за голем дел од овие села во Долнени, а дополнително и Пласница, Преглово, Ижиште, Лисичани што се од другата страна на Македонски Брод, кон Кичево, не е иселувањето доминантна причина зошто од македонски станале турски или албански села, туку изјаснувањето на населението. Во Пласница, на пример, никогаш не живеел ни еден Турчин. Отвори прочитај каде сакаш, на почетокот на 20 век тоа било чисто македонско село, со 100% македонско население, но пола од нив со исламска вероисповед. Значи исламизирани Македонци. Денес е 99,9% турско село. Не дека Македонците се иселиле (иако имало и такви, не велам не), туку Македонците-муслимани почнале постепено да се изјаснуваат како Турци. И ден денес 90% од нив не зборуваат турски јазик, иако сите се изјаснуваат како Турци, речиси 100% од селото. Пејачот Јашар Ахмедовски и брат му Ипче, исто пејач, сега покоен, се од Пласница. Ете тој живее и работи во Србија, ама уверен сум дека никаде нема кажано дека е Турчин, зашто не е.

Слично е и во Дебреште. Мнозинство Македонци, но муслимани, на почетокот на 20 век. Денес има и Турци, и Албанци и Македонци (православни) и Бошњаци - овие последниве се доселени, да, ама останатите се тие чии претци биле Македонски муслимани. Велија Рамковски е по потекло од Дебреште.

Инаку, не знам дали знаете за ова, но има едно селце во Македонски Брод во кое приказната е обратна од овие иако е неспоредливо по големина со овие села. Денес има само 20-тина жители, но селото Дреново било албанско село со 100% албанско население на почетокот на 20 век. Од таму сите Албанци се имаат иселено некаде во 40-ти или 50-ти години на 20 век и се доселиле неколку македонски фамилии од соседното (моето <3 ) Сланско.

Многу просто и едноставно е.
Муслимани се...

Ne znam dali ste vo tek no opstinata e preselena vo Ropotovo, ne e povekje vo Dolneni oti im bilo daleku za patuvanje do na rabota, pa od DUI si resile da ja preselat vo Ropotovo, a i za poprakticno. Dolneni taka malce otpadno e, ne e ni na glavniot pat.
Па Ропотово е можеби и дупло поголемо од Долнени. Дебреште е најголемо во општината, а сигурно има уште минимум 5-6 села што се поголеми од Долнени.

Torbesite gi klasificirav kako Makedonci posto toa i se, se dodeka si se cuvstvuvaat i izjasnuvaat kako takvi. Koga ke si se pisat nesto drugo od X pricini, togas si se toa sto si se deklarirale. Isto kako i makedoncite sto zele bugarski pasos se Bugari( zatoa i so mala bukva gi napisav, ne e greska ). Nema nikakva razlika tuka i kako takvi treba i da se oslovuvaat. Da nema dvojni arsini.
Kalakurnica se zatoa sto Makedoncite vo najgolem del emigrirale vo Prilep dodeka vo selata ostanale tie sto ostanale.
Pestalevo e mesano, ne znam koj soodnos ali e mesano. Lazani ima nesto Makedonci, ostatokot e Bosanci, Albanci. Kostinci i Sekirci se Makedonci . Ropotovo se Makedonci, Dolneni isto.
Ебати либерлната логика
Ти си тоа што се чувствуваш :facepalm:

На крава ако и залепиш дилдо тоа не значи дека е бик

Па Ропотово е можеби и дупло поголемо од Долнени. Дебреште е најголемо во општината, а сигурно има уште минимум 5-6 села што се поголеми од Долнени.
Ne bese toa poentata deka e pogolemo tuku deka taka im tekna. Dolneni opstinskata zgrada seuste postoi i e funkcionalna, ima tamu uste nekoj opstinski sluzbi koi funkcioniraat.
Inaku komotno mozea i vo Crniliste da ja preselat opstinata, i toa e golemo selo. Najvetojatno problemot im bese patot do tamu inaku Crniliste e osilo, bukvalno. Tamu zname na republikata nemozis ni za lek da najdis, barem jas nemam videno.

Ебати либерлната логика
Ти си тоа што се чувствуваш :facepalm:

На крава ако и залепиш дилдо тоа не значи дека е бик
Niv nikoj nisto ne im zalepil. Sami si resile taka da se izjasnat, za koj i da mislis deka stanuva zbor. Ako nekoj sam dobrovolno resil deka se cuvstvuva bugarin, koj sum jas ili ti da mu go negirame toa pravo.

Многу просто и едноставно е.
Муслимани се...
Не читал владе што се случувало во овие села, иселувањето не е како што он сака да прикаже, затоа што не е иселување туку живот или смрт, нити еден имот од тие не е вратен на македонците, после 1912 се се дава на србите, комунистите ништо не оправиле само уште поголема штета направиле кон македонскиот народ.
Додека нас не занимаваа со враќање на имотите во егејска Македонија :facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom