Дебата на Канал 5 - Орце против Амар 28.10.2025

Кој е победник на дуелот?

• Амар

Гласови: 83 66,9%
  • Орце

Гласови: 41 33,1%

• Вкупно гласачи
    124
  • Гласањето е завршено на .
Зошто? Како го заклучи ова? Затоа што збори течно и е елоквентен? Јас од она вчера што го видов не добив баш таков впечаток, можеби затоа што дечкото е уште премногу млад и незрел, не знам..
А што беше тоа што го утна вчера?
За ЗЕЛС ништо не кажа погрешно туку Орце направи со прашањата што му ги вметнуваше и не ми даваше да доврши дека он не знае што е ЗЕЛС.
Или пак колку средни школи имало во Скопје, јаката информација. Не дошол до таква информација оти не му требала. Па и да дошол, денес ја памтам утре ќе ја заборавам. Ако не ти користи во секојдневито таа бројка ќе ја заборавиш.
Или пак Сопиште немало пруга, јас не видов да каже така Амар туку Орце нафрлуваше цело време дека некогаш и негде овој кажал така. Нека ми даде доказ дека кажал така.

За разлика од тоа Орце на пример без да гледа во тефтерот не знаеше каква порака да даде на крај. Овој му го затвори и овој почна да трокира.

Смешки
Барате образован кадар а во исто време кажувате дека факултет не е потребен..

Крајот неможе да ви се најде
Toa so moes da zemes lesno diploma vo mkd, ne te pravi obrazovan.

Za volja na vistinata, drzavata ja vodea obrazovani likovi, profesori, doktori i tn, i istite i ebaa majkata, taka da toa ne e nikakva garancija.

Za volja na vistinata, drzavata ja vodea obrazovani likovi, profesori, doktori i tn, i istite i ebaa majkata, taka da toa ne e nikakva garancija.
Апсолутно

Муабетот е дека се бара нешто, па после тоа не важи

Кога веќе го спомна тоа, таму треба радикални промени

Или пак Сопиште немало пруга, јас не видов да каже така Амар туку Орце нафрлуваше цело време дека некогаш и негде овој кажал така. Нека ми даде доказ дека кажал така.

Грешка е во програмата. Касно беше забележна кога веќе беше објавена. Дечките што требале да ја напишат скратената верзија од главната програма ( зошто имаме и секундарна детална програма али таа е предолга, само за Јавниот транспорт беше околу 40 страни ) кога го пишувале краткиот текст да направат сумација направиле грешка и предоцна беше забележана.

И Амар да никогаш немаше спомнато дека има или ќе има пруга во Сопиште.

Исто така за цената дека Иван Мирчевски се бунеше дека не е реална на 12 страна ставив и генерална проценка на трошоци колку би биле.

Еве една од првичните генерални скици за рутата. Идејата е следнава:
  1. Главна Линија Ѓорче-Партизанска-ГТЦ-Железничка-Јане Сандански - Горно Лисиче
  2. Постоечка линија Север - Југ
  3. Поврзување со станици во Бунарџик и меѓународен Аеродром и имање на линија Орешани- Драчево - Горно Лисиче - Илинден - Бунарџик / Меѓународен Аеродром
Вака ќе се овозможи поврзување со главните индустриски зони, најцентралното градско подрачје но и ќе заживее повторно центарот на Скопје посебно ГТЦ. Останатите населби би биле поврзани со Автобуси на кратки линии до најблиската железничка станица. Билетот би се префрлил од по возење на во временска рамка од 90 минути и да можеш да менуваш помеѓу воз и автобус. Воз би имало на секој 10 минути. Железничка станица би била транспортниот центар на градот каде се ќе се вкрстува меѓуградски, меѓународен како и новата линија и постоечката север југ линија

1761729998418.png
se

Последно уредено:
Апсолутно

Муабетот е дека се бара нешто, па после тоа не важи

Кога веќе го спомна тоа, таму треба радикални промени
Se bara zaso lugje imaat iluzija deka nekakvi nepismeni lugje ne vodea, a uglavnom bea fakultetski obrazovani (i toa na realni fakulteti).

Imase nekoj direktor pred nekoe vreme, 46 ispiti polozil za 1 godina. Ne moes da go racunas za fakultetski obrazovan toj, konceptot na ucenje za nego e celosno nepoznat i zastanal negde vo 6to odelenie.

Не ги можам ДПМНЕ ама во дадениве околности Орце колце ќе биде подобар избор од Амар и донекаде ќе го врати во нормала Скопје, во спротивно ќе биде бетер од сега.

Ако барате најподобен кандидат од тие што беа пријавени мислам дека Горан Марковски би бил најдобар избор ама тоа во некој друг свет и со друг народ.

За да Амар победи потребно е во Недела да има екстремно голема излезност, би рекол над 75%. ВМРО извадија се што имаат во првиот круг и немаат што повеке од тоа, освен да видат колку гласови ке добијат од ВЛЕН. Ако Орце ги добие и сите гласови од ВЛЕН, нема да надмине 120.000 гласа, иако не верувам дека гласачите на ВЛЕН ке бидат нешто многу мотивирани да излезат како во првиот круг. Амар легитимно може да се надева на гласовите на сдсм и дуи при што на излезност како во првиот круг не би надминал 105.000 гласа, иако и тука е голем знак прашалник мотивираноста на дуи и сдс да излезат. Според мене дуи и сдс треба да се мотивирани, ако вмро го загубат градоначалничкото место во Скопје пирова ке им биде победата во сите други општини, ке бидат ранливи губитници на кои рејтингот нагло ке им паѓа.
Затоа шансата на Амар ја гледам само во голема излезност. Можен е и фактор на изненадување во првец на тоа Албанците, кога веќе немаат сопствен кандидат, да изгласаат на национална и верска основа за Амар како Бошњак и муслиман.
Затоа сметам дека нема простор предвреме Орце да се прогласува за победник, сепак Амар не е без шанси. Орце влегува од позиција на апсолутен фаворит но и него му е јасно дека ништо не е готово додека мајка му не запее.

А што беше тоа што го утна вчера?
За ЗЕЛС ништо не кажа погрешно туку Орце направи со прашањата што му ги вметнуваше и не ми даваше да доврши дека он не знае што е ЗЕЛС.
Или пак колку средни школи имало во Скопје, јаката информација. Не дошол до таква информација оти не му требала. Па и да дошол, денес ја памтам утре ќе ја заборавам. Ако не ти користи во секојдневито таа бројка ќе ја заборавиш.
Ова ли е тоа кога не знаеш на која дијагноза да се фокусираш, не знам со муабетов дали се правеш слеп, глув или глуп. Ај изгледај а дебатата уште еднаш и пробај да следиш користејќи го здравиот разум а не чистата омраза кон ДПМНЕ.

Информацијата за школите нема нам да ни користи во секојдневниот живот секако, ама некој што се кандидира за татко на градот и те како треба да биде запознает со овие факти.

А кога сме кај пругата за Сопиште, ме мрзи да вадам исечоци од интервјуто коа све е веќе таму. Еве ти а мапата на пругите во Македонија, не е баш комплицирана, посебно не кога збориме само за Град Скопје. До толку да си изгубен во просторот а да бараш доверба од граѓаните да го водиш главниот град, тешко:
1761730162093.png

Еве ако дипломата не е мерило за образование, тогаш што е? Анкета и лајкови на Кајгана? :facepalm: Од друга страна, ако лесно се земало диплома во Македонија, овој имал 30 години да ја земе. Прескокни ги прикаските со како тоа немал пари, како транзицијата него не му дозволила и слични причи. Имав врсници од Кавадарци на факс кои плаќаа автобуски карти, станови, храна и сите основни потреби, плус трошокот кој го има на факс (што за дете во Скопје е единствениот трошок), а доаѓаа од фамилии кои едвај врзуваа крај со крај и главен приход од земјоделие. Иако темава за дипломите ми е банална да ја зборам, изговорот е многу очаен.

Автоматски споено мислење:

Убаво е да се види што ветувал Орце пред 4 години за Кисела Вода...и што од тоа остварил...

Па гледам...нова поликлиника, нова пожарна станица, нов пензионерски дом...па, па, па...

@Ron Burgundy вака и во град Скопје ли ќе ги реализира проектите Орце како во Кисела Вода ? Само како компјутерски анимации

Ова ли е тоа кога не знаеш на која дијагноза да се фокусираш, не знам со муабетов дали се правеш слеп, глув или глуп. Ај изгледај а дебатата уште еднаш и пробај да следиш користејќи го здравиот разум а не чистата омраза кон ДПМНЕ.

Информацијата за школите нема нам да ни користи во секојдневниот живот секако, ама некој што се кандидира за татко на градот и те како треба да биде запознает со овие факти.

А кога сме кај пругата за Сопиште, ме мрзи да вадам исечоци од интервјуто коа све е веќе таму. Еве ти а мапата на пругите во Македонија, не е баш комплицирана, посебно не кога збориме само за Град Скопје. До толку да си изгубен во просторот а да бараш доверба од граѓаните да го водиш главниот град, тешко:
Прегледај го приврзокот 459299

Еве ако дипломата не е мерило за образование, тогаш што е? Анкета и лајкови на Кајгана? :facepalm: Од друга страна, ако лесно се земало диплома во Македонија, овој имал 30 години да ја земе. Прескокни ги прикаските со како тоа немал пари, како транзицијата него не му дозволила и слични причи. Имав врсници од Кавадарци на факс кои плаќаа автобуски карти, станови, храна и сите основни потреби, плус трошокот кој го има на факс (што за дете во Скопје е единствениот трошок), а доаѓаа од фамилии кои едвај врзуваа крај со крај и главен приход од земјоделие. Иако темава за дипломите ми е банална да ја зборам, изговорот е многу очаен.
Apsolutno mozhel da zavrsi, i sega mozhe. A zatoa sto ziveam tuka vo Skopje a ne go Uganda, gi znam koj se i koj im bil kapacitetot za fax, i kako zavrsil Orce faks, a i kako se vlaga vo EVN. Treba da si mnogu glup covek toa da ti e merilo, zaso vakvi raboti kaj nas se javna tajna. Duri i javna tajna e pregolem zbor.

Sepak pre bi go glasal Orce kako dokazan ulicar nego toj profesorot na gradezen, zasto eden kup profesori se pokazhaa deka za kur ne gi biva. Neka si tera toa firmata i fakultetot.

Многу некако го зборат Сопиште ко за општина што нема право на глас за градоначалник на Скопје а е буквално на 4км од центар на Скопје, слично како и Петровец и Илинден каде што пола жители на Скопје се вработени во компании таму, ама затоа село Бојане и село Дворце под општина Сарај имаат право а се на крај на светот и поблиску до Тетово, а жителите на Сопиште, Илинден и Петровец не гласаат иако сите опшествени дејствија ги вршат во град Скопје, и обратно.

Убаво е да се види што ветувал Орце пред 4 години за Кисела Вода...и што од тоа остварил...

Па гледам...нова поликлиника, нова пожарна станица, нов пензионерски дом...па, па, па...
Овие компјутерски анимации треба да се забранат, даваат нереална слика за тоа уствари како би изгледал проектот и стариве се палат на тоа.
Ова почна со оние Демократи, Родина кога ставаа возови во Драчево, спесјшатли..
Еве ги сега сите искочија со таква програма.

Пример на едно од видеата на Орце за Цветан Димов има две ленти, во средина трева, одстрана дрва и зеленило и нигде ги нема шупите што е реалноста на Цветан Димов.
За да искочи таа улица така треба пола Чаир да го срушат.
Исто и со булеварот Александар Македонски и новите мостови што останаа оставени така. За да изгледаат тие проекти така треба сите куќи, перални, вулканизери да ги срушат. А знаеме како иде тешко тоа кај нас.

Не знам дали се прокоментира една изјава од вчера на Орце..

Кажа дека ја земал општина Кисела Вода со долг од 3,5 милиони евра...
Дали кажа со колку долг ја остава?

Види го мојот пост погоре, имаш пдф од цела програма.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom