Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Една од работите што ќе му ги признаам на Груевски е враќањето на "македонштината". Ова му беше ептен помогнато од одличните перформанси на спортските репрезентации, кошаркарската и ракометарската. Замислете место зграда на АЕК, пред опера и балет(чија вистинска функција е да ја скрие оваа зграда) да направеше топ функционална голема сала за спорт и концерти(БТ салата е океј ама не е доволно).
Скопје 2014 можеше да биде ТОП проект ама за жал добивме само уништување на центарот на Скопје. Секој човек со малку сенс за естетика може да го увиди тоа. Враќањето на патриотизмот можеше да биде изведено и без антички столбови и триумфални капии.

Мојот став е дека Груевски имаше добри проекти ама најголем дел му беа скроз непрофесионално изведени.
Уште еден проект што ќе ми остане во сеќавање е Компјутер за секое дете, точно, имавме компјутери во училниците, се сеќавам, ама дали еднаш ги вклучивме и работевме на нив, а за 2-3 години и ги снема од училниците.100.000 компјутери.
Исто така, законот за ѓубре, се сеќавам фама беше дека ќе се казнувало за плукање и лушпи од сончоглед, а моментално имаме депонии на сите улици низ Скопје.
Законот за дивоградби, знам дека беше нешто 1 евро за 1 м2, сигурно не донел ништо добро околу урбанизмот и иднината во Македонија, ама ете бил популистички.
И за железниците се сеќавам, донесе неколку нови возови и бесплатен превоз за студенти. Се возев неколку пати со тие возови ама требаше да станувам во 5 сабајле за да се качам на возот, да поминам преку железничката станица во Кочани која буквално беше заглавена во 1970 и изгледаше одвратно, и да се возам 5 саати.

Околу меѓународна политика, не знам колку се точни приказните дека во 2008 одбил Македонија(Скопје) за внатрешна употреба, ама факт е дека нешто мораше да се постигне околу тоа прашање, а тој предлог е сто пати подобар од сегашната реалност.

Ептен погрешно Груевски ја искористи неговата моќ, во многу од работите и баш ми е жал. Мое лично размислување е дека светот во периодот 2008-2016 се промени скроз, посебно околу дигитализацијата и интернетот, а ние останавме заглавени во минатиот век.

Би сакал ваши размислувања околу овие тези, без типични ботовски одговори.

Последно уредено:
Haha..A ti mislis deka nekoj bi se zakrenal da ti replicira tebe i da ti dokazuva nekoj nesto na ovie gluposti so si gi pisal? Na ova i Karakacanov da procita ke se padni od smeenje za kreativnosta...
taka e, vo nedostig na argumenti se napagja sogovornikot na licna baza namesto protiv negoviot argument.

Сите национални истории се базираат на личности и митови зад кои можат сите да застанат. Гоце Делчев е светла личносто во Македонската историја која заслужува да има таква улога. Слаб ти е аргументот дека поради неговите социјалистички ставови Тито го одбрал, како на Тито му било битен социјализмот. Напротив Делчев е личност со доста дистанца према Бугарија не знам кај виде бугарофилство кај него. Сепак ова е тема за историја ама од друга страна Македонската историја не е црно бело туку со многу сива боја и кај многу светли личности можеш да најдеш, ако сакаш, дамки. Тоа не го менува фактот што Македонците како прво стремеле кон слобода и како второ кон самосталност, како и да изгледаше.
Автоматски споено мислење:

Уште ова. Што да прават Македонците во тоа време кога изборот им е да одат во Булгарско или Грчко училиште или да останат неписмени. Тоа се историски околности. За мене па премалку значење му се дава на унијатското движење Кукушката унија. Македонците биле спремни да влезат под унијатсво со Папата за да се спасат од Бугарите и Грците. Делчев во тој период е роден и раснат примил нешто од таа свест. Ако Делчев е „одбран“ тоа е поради тоа што е далеку и од Бугарија и од секоја друга соседна држава. Кога Бугарија немаше проблем коските да ги предадат на Македонија. Нивниот интерес за него сега се разбуди кога се обидуваат темелите да ни ги рушат.
prvenstveno, fala na odgovorot.

za sega si edinstven koj shto namesto da sere se odluchi da si prilozhi argumenti i da diskutira.

okolu toa deka Tito ne go interesiral socijalizmot definitivno nema da se slozham, ima mnogu revolucioneri i od dvata tabora, i od VMRO kako kreacija na bugarskata drzhava za vlijanie i anti-chetnichko dejstvuvanje na ovie prostori, no i od chetnichkata strana kako organizacija kreirana od strana na srpskata drzhava za vlijanie na ovie prostori i anti-bugarsko dejstvuvanje, no za koi najmnogu ima slushnato i zoshto nemash slushnato za makedonskite chetnici?

vo dvete organizacii imash makedonci zavisno od koj region poteknuvaat (lugje od zapadniot del vo chetnici, lugje od istocniot del vo VMRO)

da ne e mozebi zatoa shto drugite bile del od chetnichkoto dvizhenje koe na Tito i ne mu bilo bash omileno kako komunist?

dali Goce Delcev go ima najgolemiot pridones vo makedonskata istorija i poradi toa e centralna figura na ponovata makedonska istorija?

zashto K.P Misirkov ne e centralna figura na primer?

edno e da si proshol niz tie shkoli vo period za koj ke se slozham deka drug izbor i nemalo, no, drugo e ti da si ucitel i (in)direktno da uchestvuvash vo propagiranje na bugarski idei.

kako toa licnost koja sto se shkoluvala vo Bugarija, bila del od bugarskata vojska, bila del od organizacija koja e prvenstveno kreirana od bugarakata drzhava, bil bugarski ucitel, e distancirana od bugarskata drzhava?

po taa logika i Jovan Babunski e distanciran od srpskata drzava.

Nikoj sam se nema oslobodeno na balkanot.
mnogu jasno, toa i probuvam da go dolovam tuka, no nie imame lugje koi sto mislat deka samostojno sme se oslobodile, no drugite narodi ete ne zaebale i okupirale, sto e daleku od vistinata.

mnogu jasno, toa i probuvam da go dolovam tuka, no nie imame lugje koi sto mislat deka samostojno sme se oslobodile, no drugite narodi ete ne zaebale i okupirale, sto e daleku od vistinata.
Неуспехот на тогашните национални движења се должи на тоа што баш самостално пробувале да се ослободат, наместо да придобијат јак глобален играч како Грција со Англија.

Неуспехот на тогашните национални движења се должи на тоа што баш самостално пробувале да се ослободат, наместо да придобијат јак глобален играч како Грција со Англија.

Денешната грчка држава е створена под патронат од кралска Британија, царска Германија и царска Русија. Јасна е и целта-потискање на Турците од Балканов, како по примерите од создавањето на српската и бугарската држава, а подоцна и на албанската.

Улогата од Грција во самоослободувањето е практично никаква, оти своевремено Турција, како империја, била способна за војување со тогашните сили од Европа и не и‘ било проблем да го држи јужниот дел од Балканов, чиј дел е и Грција.

taka e, vo nedostig na argumenti se napagja sogovornikot na licna baza namesto protiv negoviot argument.

prvenstveno, fala na odgovorot.

za sega si edinstven koj shto namesto da sere se odluchi da si prilozhi argumenti i da diskutira.

okolu toa deka Tito ne go interesiral socijalizmot definitivno nema da se slozham, ima mnogu revolucioneri i od dvata tabora, i od VMRO kako kreacija na bugarskata drzhava za vlijanie i anti-chetnichko dejstvuvanje na ovie prostori, no i od chetnichkata strana kako organizacija kreirana od strana na srpskata drzhava za vlijanie na ovie prostori i anti-bugarsko dejstvuvanje, no za koi najmnogu ima slushnato i zoshto nemash slushnato za makedonskite chetnici?

vo dvete organizacii imash makedonci zavisno od koj region poteknuvaat (lugje od zapadniot del vo chetnici, lugje od istocniot del vo VMRO)

da ne e mozebi zatoa shto drugite bile del od chetnichkoto dvizhenje koe na Tito i ne mu bilo bash omileno kako komunist?

dali Goce Delcev go ima najgolemiot pridones vo makedonskata istorija i poradi toa e centralna figura na ponovata makedonska istorija?

zashto K.P Misirkov ne e centralna figura na primer?

edno e da si proshol niz tie shkoli vo period za koj ke se slozham deka drug izbor i nemalo, no, drugo e ti da si ucitel i (in)direktno da uchestvuvash vo propagiranje na bugarski idei.

kako toa licnost koja sto se shkoluvala vo Bugarija, bila del od bugarskata vojska, bila del od organizacija koja e prvenstveno kreirana od bugarakata drzhava, bil bugarski ucitel, e distancirana od bugarskata drzhava?

po taa logika i Jovan Babunski e distanciran od srpskata drzava.

Неписмен си човече затоа никој не влегува со тебе во историска дискусија, копираш лаги и ги претставуваш како вистинити, бугарскиот интерес е егзархијата и врховистите, вмро ја зазема егзархијата и се судира со врховистите, писмото на Делчев кое го цитираат бугарите и таквите бугари како тебе е баш крунскиот доказ дека Делчев се жали што луѓе од организацијата преминуваат во врховистичка чета, Гоце е убиен заради неговите Македонски ставови за одделен народ и нација и државност која се продолжува со Јане Сандански, Гоце е убиен од такви бугарски избугарени шпиуни во организацијата како Ќосето.

Кога Бугарија немаше проблем коските да ги предадат на Македонија. Нивниот интерес за него сега се разбуди кога се обидуваат темелите да ни ги рушат.
Јас пак цело време мислев дека интересот на Бугарија е да ја задржат Пиринска Македонија, ама сеа ти збориш нешто друго.
Најдобар начин да го задржат ограбеното/окупираното е да Македонија постојано биде под закани со перманентана нестабилност.

Nikoj sam se nema oslobodeno na balkanot.
Сериозно, ами не знаев дека е така, ќе сакаш ли да не запознаеш:
Кој ја возобнови Македонската држава Македонија во 1944 година?

Цело време мислев дека Македонците самите тоа го направиле според твоево не ќа да е така (ме лажел татко ми кој беше во партизани :) ) !

Хмммм...а сега треба да очекуваме толпа од неговите соплеменици пред полициската станица во која е однесен, оти нели, ликов е невин 350%, а апсен само затоа што е Албанец...

Хмммм...а сега треба да очекуваме толпа од неговите соплеменици пред полициската стнана во која е однесен, оти нели, ликов е невин 350%, а апсен само затоа што е Албанец...
Зашеќерен стап ќе полижат.

Јас пак цело време мислев дека интересот на Бугарија е да ја задржат Пиринска Македонија, ама сеа ти збориш нешто друго.
Најдобар начин да го задржат ограбеното/окупираното е да Македонија постојано биде под закани со перманентана нестабилност.

Сериозно, ами не знаев дека е така, ќе сакаш ли да не запознаеш:
Кој ја возобнови Македонската држава Македонија во 1944 година?

Цело време мислев дека Македонците самите тоа го направиле според твоево не ќа да е така (ме лажел татко ми кој беше во партизани :) ) !
Ne gledam deka teritorialniot integritet na Bugarija e zagrozen od Republika Makedonija. Daleku sme od pripojuvanje teritorii koi sega se naogjaat vo sosedni drzavi. No kako pocetok osnovno e Makedoncite vo Bugarija da gi dobijat osnovnite covekovi i demokratski prava. Kolku i da ni steti nam, toa sto im go dadovme na Albancite vo Makedonija treba da go barame za Makedoncite vo sosednite drzavi. Nasata nestabilnost izlaga od vnatre i sme lesna cel za provokacii i pritisok od nadvor.

Ne gledam deka teritorialniot integritet na Bugarija e zagrozen od Republika Makedonija. Daleku sme od pripojuvanje teritorii koi sega se naogjaat vo sosedni drzavi. No kako pocetok osnovno e Makedoncite vo Bugarija da gi dobijat osnovnite covekovi i demokratski prava. Kolku i da ni steti nam, toa sto im go dadovme na Albancite vo Makedonija treba da go barame za Makedoncite vo sosednite drzavi. Nasata nestabilnost izlaga od vnatre i sme lesna cel za provokacii i pritisok od nadvor.
До кога само вака поштено ќе тераме, кога за возврат го добиваме
спротивното..

Од историска гледна точка и те како е загрозен

Една стара: слушај паталец, не гаталец.

IMG_5324.jpeg
Ова кај Данела на пост иначе.
За таа на КХС на УО.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom