Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Не би бил толку сигурен.Заевистите никогаш не се осеќале како Македонци.Прво беа Југословени сеа без никаков проблем би се префрлиле за Бугари.Само им треба потик од нивната партија.
dechko, kolku shto jas imam lichno udel vo rushenje na SDSM na lokalno nivo kaj shto zhiveam, ti tolku nemas vlakna na glavata.

toa sto jas smetam deka Goce Delcev bil bugarofil i obrabotuval za bugarskata drzava i deka ima daleku pogolemi revolucioneri od nego za koi mnozinskiot del od narodot nikogash ne ni slushnal, ne znaci deka ja sum komunjar ili deka sum simpatizer na SDSM.

dvajcata neuspeavte da prilozhite nitu eden kontraargument na moite tezi, osven toa shto konstantno vadite od kontekst moabeti, i mene koj shto smetam deka Goce Delcev ne treba da e centralna figura na ponovata makedonska istorija poradi negovata bugarofilija me narekuvate bugarofil.

sega moze da prodolzite megjusebno da si go drkate pod masa. :)

dechko, kolku shto jas imam lichno udel vo rushenje na SDSM na lokalno nivo kaj shto zhiveam, ti tolku nemas vlakna na glavata.

toa sto jas smetam deka Goce Delcev bil bugarofil i obrabotuval za bugarskata drzava i deka ima daleku pogolemi revolucioneri od nego za koi mnozinskiot del od narodot nikogash ne ni slushnal, ne znaci deka ja sum komunjar ili deka sum simpatizer na SDSM.

dvajcata neuspeavte da prilozhite nitu eden kontraargument na moite tezi, osven toa shto konstantno vadite od kontekst moabeti, i mene koj shto smetam deka Goce Delcev ne treba da e centralna figura na ponovata makedonska istorija poradi negovata bugarofilija me narekuvate bugarofil.

Е кој се тие револуционери за кои никогаш не сме слушнале,биди попрецизен?И малку прибери си го јазикот шупак еден!

Твоите тези се побиени пред многу децении, и ова не е тема историја, туку актуелни политички случувања, ти слободно можеш да си ги искажуваш ставовите, мене не ми сметаат, но немој да се лутиш ако ти се смеат луѓе.
Продолжи да одработуваш за бугарија.
Автоматски споено мислење:

Е кој се тие револуционери за кои никогаш не сме слушнале,биди попрецизен?И малку прибери си го јазикот шупак еден!
Почекај да се консултира со либерален историчар од бугарија како Стефан Дечев, ќе ти ги наброи сите револуционери :pos: :pos: :pos:
Но гледаш како е превртлив? Прво тито бил главен, сега револуционери ќе кажувал :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Го дрма криза на идентитет оти е глуп.

Последно уредено:
haha, prviot cekor e tuka, se soglasi deka Vlado Cernozemski e bugarin i deka nema vrska so Makedonija.

sega ideme:

Писмо до Никола Малешевски (21 март 1899)
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите. И ако ние, Бугарите од Македонија и Одринско, не покажеме дека сме способни за културен живот, тогаш ние немаме право да живееме.“

Писмо до Ѓорче Петров (1897)
„Да се обидеме да создадеме самостојна организација на сите Бугари од Македонија...“

Писмо до Христо Татарчев (1896)
„Организацијата треба да ги обедини сите незадоволни Бугари во Македонија без разлика на нивната положба.“

Писмо до Никола Малешевски (1899)
„Не бараме ништо друго освен ослободување на поробените Бугари во Македонија и Одринско.“

i ushte milion dokazi i oficijalni pisma potpisani od nego lichno da ti gi pokazham, sepak ke negirash zatoa shto ti si prifatil toa shto ti e nametnato deka e makedonec, a ne si istrazhuval ni saat vreme za raboti vo koi shto veruvash.

ja komunjar ne sum, bugarofil kako vas uste pomalku, neka vi prodavaat prichi instagram stranici koi zarabotuvaat od merch poradi vasheto neznaenje na istorija.
А за Бугарите од Средна Волга има ли нешто напишано?

КАНДИДАТОТ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА БРВЕНИЦА ОД „ВРЕДИ“ АГИТИРАЛ ПРОТИВ КАНДИДАТОТ НА ВМРО-ДПМНЕ „ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КОЈ Е ГАЗДА НА СВОЈАТА ЗЕМЈА“

Знам дека овој е маргиналец ама се ми се чини дека или коалицијата ќе пука или ВРЕДИ ќе се распадне. Нема Иџет контрола, ќе бидат циркузи.

сеа гледам број на жители на попис 5700 македонци 7300 жгљонтари.

ако донесе голем дел џабе и сите македонци да гласаат за вмро

КАНДИДАТОТ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК НА БРВЕНИЦА ОД „ВРЕДИ“ АГИТИРАЛ ПРОТИВ КАНДИДАТОТ НА ВМРО-ДПМНЕ „ЗА ДА СЕ ЗНАЕ КОЈ Е ГАЗДА НА СВОЈАТА ЗЕМЈА“

Знам дека овој е маргиналец ама се ми се чини дека или коалицијата ќе пука или ВРЕДИ ќе се распадне. Нема Иџет контрола, ќе бидат циркузи.
ова е вистински момент да се растури коалицијата и Вмро да направи влада со ЗНАМ, Левица и куртониве од СДС, чисто онака за пример да се знае кој е газда во куќата, па ако е бал барем нека е маскемнбал, нема што понатака да се очекува, сега е моментот да се расчистат некој работи.

ова е вистински момент да се растури коалицијата и Вмро да направи влада со ЗНАМ, Левица и куртониве од СДС, чисто онака за пример да се знае кој е газда во куќата, па ако е бал барем нека е маскемнбал, нема што понатака да се очекува, сега е моментот да се расчистат некој работи.
bi bilo odlicno, no e neizvodlivo.

po aktivnostite na DPA deluva deka istata se sprema za vlez vo vlada, mozen e izlez na BESA na Kasami od vlada i vlez na DPA na nivno mesto, ili pak DPA + AA.

Levica ne veruvam deka bi prifatila takov poteg bidejkji ke im bide pukanje vo noga, imaat daleku povekje da dobijat kako opozicija otkolku kako del od vlada vo ovoj moment.

SDS e mozno so obzir deka DPMNE go glasaa kandidatot na SDS vo Centar vo zamena za glasovi vo Strumica.

Поголема е шансата или ВЛЕН колективно да побара предвремени избори, зошто веќе нема да бидат некаква закрпена група на лутачи, туку сите ќе си бидат обезбедени со локална власт плус при нови избори ќе освојат уште пратеници и ќе можат да бараат далеку поголем удел во владата.

Или Касами и уште неколку ќе напуштат влада и после Мицко ќе си игра шиптaрски рингишпил како Заев последниот мандат, каде што само ќе доаѓаат па ќе си одат па ќе се менуваат министри.

Секако тука е и финалната алтернатива а тоа е ДУИ во влада, али тоа би било скапо платена влада.

СДС во влада не би ги очекувал освен ако не повлечат некој доста непопуларни потези па сакаат да споделат вина. Како Бугари во устав или мигранти од Англија.

Јасни ми се мене можните комбинации, мене друга ми беше поентата. Со последниве потези албанците јавно официјализираа што е нивната цел, освојување територии и слично, да не се повторуваат некој работи. Не дека ние не го знаевме тоа, ама ова е моментот кога тие јавно и гласно го официализираа, штом е така нема потреба што повеќе да се глуми лудило, сакаш да мериме курови на етничка база, нема проблем, собери све што не е албанско во влада, фрли ги нив во опозиција, па нека бараат газди во куќата. Ти доаѓа некој лешинар од европа да бара објаснување, ете му го, кога ќе ги зауздате дивјациве вратете се да барате објаснување, сега мрш у пм.

haha, prviot cekor e tuka, se soglasi deka Vlado Cernozemski e bugarin i deka nema vrska so Makedonija.

sega ideme:

Писмо до Никола Малешевски (21 март 1899)
„Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите. И ако ние, Бугарите од Македонија и Одринско, не покажеме дека сме способни за културен живот, тогаш ние немаме право да живееме.“

Писмо до Ѓорче Петров (1897)
„Да се обидеме да создадеме самостојна организација на сите Бугари од Македонија...“

Писмо до Христо Татарчев (1896)
„Организацијата треба да ги обедини сите незадоволни Бугари во Македонија без разлика на нивната положба.“

Писмо до Никола Малешевски (1899)
„Не бараме ништо друго освен ослободување на поробените Бугари во Македонија и Одринско.“

i ushte milion dokazi i oficijalni pisma potpisani od nego lichno da ti gi pokazham, sepak ke negirash zatoa shto ti si prifatil toa shto ti e nametnato deka e makedonec, a ne si istrazhuval ni saat vreme za raboti vo koi shto veruvash.

ja komunjar ne sum, bugarofil kako vas uste pomalku, neka vi prodavaat prichi instagram stranici koi zarabotuvaat od merch poradi vasheto neznaenje na istorija.
Dog What GIF by MOODMAN

Ој куку нонее...Секој ден се некој ќе те изненади дека и под дното има друго дно.....

opusteno decki, 5 lugje me citirate eden od vas ne se osmeli da izvadi kontraargument so koj sto ke dokazete i ke mi pokazete deka sum vo greska.

sigurno ste poprilicno zauzeti lugje koi sto nemaat vreme za diskusija i argumentiranje, no pritoa imate dovolno vreme za prazni zborovi nasoceni kon mene namesto kon moite stavovi.

Мицко нема јајца. Објективно не е лошо да си прагматичен ама неговото оди до брукање. Надвор и внатре. Многу голта а пробува или да премолчи или да го покаже поразот како победа. Ете рационално е да има албанска партија во владата ама уште тогаш многу им даде. Сега на локалниве од позиција на моќ партнерите го брукаат не знам како може во огледало да се гледа самиот. Ми изгледа како на овие избори излезе без план односно со план да се одкаже од кандидат во општини со доминантно албански население и да ги натера своите да гласаат да балистите. ОД друг страна добива курови. Кичеви е фрапантен пример.

Ако не освои Александар во Кичево со 45 и кусур проценти во првиот круг, тогаш нека се закопа како прво. Како второ, ако ја продолжи владата со балистите уште толку им дава до знаење дека е куче кое лае ама не каса. Не мора ни Левица во влада ама бркање балистиве и малцинска влада со поддршка на Левица. Нека го голтне тоа до вчера ги плукаше ама сам се доведе до таа ситуација. Или предвремени избори нека направи. Со ваков СДС нема полошо да помине.

opusteno decki, 5 lugje me citirate eden od vas ne se osmeli da izvadi kontraargument so koj sto ke dokazete i ke mi pokazete deka sum vo greska.

sigurno ste poprilicno zauzeti lugje koi sto nemaat vreme za diskusija i argumentiranje, no pritoa imate dovolno vreme za prazni zborovi nasoceni kon mene namesto kon moite stavovi.
Haha..A ti mislis deka nekoj bi se zakrenal da ti replicira tebe i da ti dokazuva nekoj nesto na ovie gluposti so si gi pisal? Na ova i Karakacanov da procita ke se padni od smeenje za kreativnosta...

Сите национални истории се базираат на личности и митови зад кои можат сите да застанат. Гоце Делчев е светла личносто во Македонската историја која заслужува да има таква улога. Слаб ти е аргументот дека поради неговите социјалистички ставови Тито го одбрал, како на Тито му било битен социјализмот. Напротив Делчев е личност со доста дистанца према Бугарија не знам кај виде бугарофилство кај него. Сепак ова е тема за историја ама од друга страна Македонската историја не е црно бело туку со многу сива боја и кај многу светли личности можеш да најдеш, ако сакаш, дамки. Тоа не го менува фактот што Македонците како прво стремеле кон слобода и како второ кон самосталност, како и да изгледаше.
Автоматски споено мислење:

chovek shto drzhi na profilna slika licnost koja shto e izbrana od strana na Tito kako centralna figura na makedonskata istorija poradi negovite socijalisticki sfakjanja, a pritoa vo oficijalni pisma se deklariral kako bugarin, ucel vo Bugarija, bil vo bugarskata armija i bil bugarski ucitel, mene mi kazuva deka sum nemal vrska od istorija, okej.

sledna slika neka ti e Vlado Cernozemski koj e roden vo Bugarija, ucel vo Bugarija, porasnal vo Bugarija, rabotel za bugarskata drzava i bil vo bugarskata vojska, a pritoa sekogas se deklariral kako bugarin.

taa fanaticnost na ovoj narod sprema VMRO e nenormalno smesna, da si fanatik za organizacija koja sto e formirana od strana na bugarskata drzava se so cel da ima vlijanie na ovie prostori i anti-cetnicki dejnosti e suludo.

interesno e kako site narodi sosedni narodi imaat problem so makedonskata istorija od 19 i pocetok na 20ti vek, a pritoa ne se slucilo bugarite da negiraat srpska ili pak grcka istorija od toj period i vice versa.

site narodi gresat, samo makedonskiot narod koj samostojno se oslobodil od sekoj mozen okupator e vo pravo.

makedonija ima heroi koi sto se borele za nezavisna Makedonija, no na ovoj narod i na ovaa drzava e pobitno da velicame lugje od istorijata koi obrabotuvale za tugji interesi, se deklarirale kako pripadnici na drugi etnicki zaednici i go gledale ova parce teritorija kako region, a ne kako potencijalna zasebna drzava.

da si mi ziv i zdrav, pozdrav.
Уште ова. Што да прават Македонците во тоа време кога изборот им е да одат во Булгарско или Грчко училиште или да останат неписмени. Тоа се историски околности. За мене па премалку значење му се дава на унијатското движење Кукушката унија. Македонците биле спремни да влезат под унијатсво со Папата за да се спасат од Бугарите и Грците. Делчев во тој период е роден и раснат примил нешто од таа свест. Ако Делчев е „одбран“ тоа е поради тоа што е далеку и од Бугарија и од секоја друга соседна држава. Кога Бугарија немаше проблем коските да ги предадат на Македонија. Нивниот интерес за него сега се разбуди кога се обидуваат темелите да ни ги рушат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom