od kvalitetnata 4-valentna vakcina od Holandija.
...што знам, јас имам поинакво мислење, за мене не постои квалитетна или поквалитетна вакцина против сезонски грип, па сега таа од Абот е поквалитетна поради фирмата и државата Холандија, ма јок, вакцината ќе биде квалитетна само ако инактивираните вируси од која се изработи вакцината се совпаѓаат со циркулирачкиот вирус во сезона на сезонски грип и ништо повеќе, сите производители кои ја креираат вакцината за ова сезона е според препорака на СЗО со точно одредени инактивирани вируси за Северна хемисфера, сакаш од Абот, сакаш од Торлак.
Jas ne se prijavuvam i vakciniram od bes i ludilo, navistina sekoja sezona bez vakcina imav problemi so grloto, grloto mi bese crveno i suvo i mnogu me bolese. Imam nezno grlo, i malku mi treba za nastinki i problemi so grloto, i potoa mnogu bavno i tesko mi pominuvase problemot so grloto. Eden kup caevi, lekovi od cefaleksin i ampicilin i onie kapsulite proizvedeni vo Slovenija, i razni sirupi za grlo, sprejovi za grlo sum koristel.
... и тука имам поинакво мислење, па и јас лани не примив вакцина против сезонски грип, ама ниту префатив ниту имав некои симптоми, а и ти што не си имал проблеми не значи 100% со сигурност дека е резултат од примената сезонска вакцина, едноставно не си дошол во контакт со ниеден вирус кој може да те кутне, а и да си дошол, ти не си робот, телото мора да се избори со својот имунитет, а не на вештачки начин под претпоставка дека ќе бидеш заштитен, нормално е и да кивнеш и да тече носот и црвено грло, два три дена и тоа е тоа, природно ќе се избори телото.
Lani se spasiv od upotreba na tie lekarstva blagodarenie na vakcinata, se nadevam i ovaa sezona vakcinata ke mi pomogne.
Izvinete sto koristev latinica, kompjuterov nema opcija za MK podsrska.
...дискутабилно, тоа можеш да го тврдиш дека е благодарение од вакцината за сезонски грип не си се заразил, ако луѓето од твојата најблиска околина со која си во подолг контакт секојдневно префатиле и биле болни, а ти не си бил болен, а си престојувал во нивна средина, тоа значи дека примената вакцина против сезонски грип ти создаде имунитет и ти си бил заштитен и не си се разболел иако вирусот кружел во твоја околина од најблиските.
Godinava 2025, pak se prijaviv na vakcinacija.mk a ja prasav osobata od Srbija dali ke imaat vakcina za mene i godinava kako i lani, i mi kaza ke imaat vakcina ama malku podocna, uste vo nivnata opstina ne stignale onie 4-valentni vakcini od proizvoditelot od Holandija, i kaj niv vo opstinata vo domot za javno zdravje momentalno od ministerstvo za zdvravstvo od Belgrad im ispratile samo 3-valentni vakcini od proizvoditelot Torlak od Belgrad ( Torlak e vo golema mera privatiziran, ne e poveke istiot Torlak od pred nekoja decenija).
... и тука да објасниме дека и Торлак како производител на сопствена вакцина против сезонски грип 2025/2026 мора да биде според препораките на СЗО за Северна хемисфера и тука нема мрдање, само тие одлучиле да биде тровалентна вакцина против сезонски грип Torvaxflu за помладите од 18 години и за возрасни, но располагаат и со француска четиривалентна вакцина против сезонски грип Vaxigrip Sanofi. (а не како ти рекле од Холандија, туку од Франција).
... за тровалентната вакцината против сезонски грип произведена во „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ мора да и' се даде признание на Директорката на Институтот Торлак - проф д-р Дарија Кисиќ која придонесе за прв пат во своето постоење на овој Институт да се производи вакцина против сезонски грип за возрасни,
... производител на „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ вакцините против сезонски грип кај нив се распределуваат по Здравствени домови, а не во Центар за јавно здравје како кај нас, а за изнемоштени стари лица, нивните амбулантни теренски возила од Здравствен дом или Брза Помош ги вакцинираат старите и инвалиди дома како домашна посета, а не како нас старите ги носат во Центар за јавно здравје душата ќе им излезат од што се мачат излегувајќи од дома, така да кај нив е подобра организација на вакцинирање со вакцина против сезонски грип отколку кај нас!
...инаку тровалентната вакцината против грип во Србија од Торлак, содржи два типа А на вируси на грип и еден тип Б од овој вирус, во согласност со препораките на СЗО за Северната хемисфера и одлуките на ЕУ за сезоната 2025/2026, а врз основа на доминантните типови на вируси на грип регистрирани во циркулација во претходната сезона, за кои се очекува да предизвикаат и спорадична и епидемиска појава на грип кај населението во претстојната сезона.
Составот е следен на три инактивирани вируси затоа е тровалентна :
- A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09-сличен вирус;
- A/Croatia/10136 RV/2023 (H3N2)-сличен вирус;
- B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria лоза)-сличен вирус.
...додека Vaxigrip Sanofi француската четиривалентната вакцина против сезонски грип, содржи два типа А и два типа Б вируси на грип според СЗО која е достапна заедно со тривалентната од Торлак низ сите здравствени домови низ Србија, така да имаат поголем избор за кој ќе прима тро или четиривалентната вакцина, за разлика од нас кои сме ограничени само со четиривалентна од Абот Холандија.
...за крај пак да се спомене дека, имунитетот се добива после две до три недели по примање вакцина против сезонски грип, па нема мрдање во гужва во тој период телото е незаштитено, а имунитетот паднат поради вакцината, а самата заштита (имунизација) настанува после три недели од примање на вакцината и одржувањето на тој имнитет варира различно индивидуално и може да биде од 6-12 месеци.
П.С.
... доколку би направила личен избор за вакцина против сезонски грип дали од „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ или Abbot Холандија, би го одбрала од Торлак, иако Министерот за здравство Азир Алиу јавно укажа дека се вакцинирал со „квалитетна“ вакцина зашто е од квалитетна фирма Abbot, што е погрешно толкување јавно да се фали фирма, а сите изгледа заборавиле дека токму таа фирма во своите прозводи како тестови за време на пандемијата со коронавирус, многу позитивни резултати нивните тестови ги утнувале, со докажани студии на висок процент (50%) на неидентификувани позитивни случаеви т.е. погрешни дадени негативни резултати на нивните тестови.
Брзиот тест за откривање на новиот коронавирус произведен од „Абот лаборатории“ во одредени ситуации не идентификува речиси половина од позитивните
makfax.com.mk