Вакцина против сезонски грип (пандемиска вакцина)

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Вакцина против сезонски грип 2025/2026

Министерство за здравство со свои средства обезбеди 80 000 вакцини против сезонски грип кои ќе бидат дадени бесплатно на пријавените граѓани (од различна возраст) преку Центар за Јавно здравје кои ги има во поголемите градови во МКД.

Прегледај го приврзокот 458024

... вакцината Influvac Tetra 0,5ml со рок на трајност една година и од производство од Abbott biologicals b.v. Netherlands (Холандија).

Прегледај го приврзокот 458023
... во согласност со препораките на СЗО за Северната хемисфера за 2025–2026 година (каде се наоѓа и Македонија), вакцината вклучува Аботовата InfluvacTetra четиривалентна инактивирана вакцина против грип, дизајнирана да заштити од четири соеви на вирусот на грип и тоа :

- два подтипови на грип А (H1N1 и H3N2)
- две лози на грип Б (Викторија B/Austria/1359417/од 2021, вирус сличен на B/Phuket/3073/од 2013 (лоза Б/Јамагата)INVCVaccine PandaIVFИнекција.

- сој (H1N1)pdm 09 на база на јајце, вирус сличен на A/Victoria/4897/од 2022 (H1N1)pdm09
- на база на клетки/рекомбинантно, вирус сличен на A/Wisconsin/67/од 2022 (H1N1)pdm09

- сој (H3N2):На база на јајце, вирус сличен на A/Croatia/10136RV/од 2023 (H3N2)
- на база на клетки/рекомбинантно, вирус сличен на A/DistrictofColumbia/27/од 2023 (H3N2)

...вакцината против сезонски грип индициран за деца на возраст од 6 месеци до 8 години,а и повозрасни со две дози доколку се вакцинираат прв пат со растојание најмалку од најмалку 4 недели соодветно како годишна вакцинација пред сезоната на грип INVCVaccine Panda.

Администрација (боцкањето):

Прегледај го приврзокот 458030Прегледај го приврзокот 458031

0,5 mL претходно наполнет шприц што содржи инактивирана суспензија од вакцина PharmEasyIVFInjation како интрамускулна инјекција во делтоидот (или антеролатералната бутина кај доенчиња), не од било кој здравствен рботник туку од обучен здравствен работник за вакцинирање.

Прегледај го приврзокот 458032Прегледај го приврзокот 458033

... вакцината све до администрирање треба да се чува во фрижидер на температура од 2°C до 8°C,

Прегледај го приврзокот 458034

а не да седи вакцината т.е. шприцот цел ден на пултот за вакцинирање чекајќи пациентите да дојдат кои треба да се вакцинираат.

Прегледај го приврзокот 458035

или барем како што е на сликата шприцевите со содржина на вакцина ставени над ладен патрон со гел од фрижидер, ама треба да се има и термометар над него за да се знае и која температура ги има тие шрицеви, а не од претпоставка дека се на ладно!

Прегледај го приврзокот 458036

... чести несакани ефекти се чувствуваат како блага и минлива локална болка или црвенило, додека системските симптоми може да вклучуваат главоболка, замор, болки во мускулите, треска што обично се повлекуваат во рок од неколку дена.

... контраиндикации во прв ред е доколку пациентот има историја на тешка алергиска реакција на која било компонента или претходна доза, умерена до тешка акутна болест; доколку има алергија на јајце или други познати чувствителности на Vaccine PandaIVFInjation.

... клинички придобивки се широка спектрална заштита од сезонски грип, вклучувајќи H1N1, H3N2 и обете Б лози, помагајќи во намалувањето на сериозноста и компликациите Vaccine PandaIVFInjection, формулацијата усогласена со СЗО обезбедува антигенско совпаѓање со соевите препорачани за оптимална заштита во сезоната 2025–2026 на Северната хемисфера Светска здравствена организација BioSpace.

Прегледај го приврзокот 458037

Забелешка:
... препораките за имунизација се ажурираат годишно врз основа на податоците за циркулирачките соеви и регулаторните упатства и го одразува најновиот состав на соеви одобрен од СЗО за 2025–2026 година, уште од фебруари 2025 за престојната сезона на евентуална пандемија со грип 2025/2026.
Ти се вакцинираше ли?

Ти се вакцинираше ли?
...аман ма, уште не ме познаваш, јас се базирам на сопствен имунитет, нека се бори нека се надградува, кој ти гарантира дека тие 4 инактивирани вируси во оваа сезонска вакцина, баш тие ќе ,,прошетаат низ овие пристори" , па ќе бидеш заштитена, ако прошета 5та варијанта од вирус џабе ти е ставената сезонска вакцина, на претпоставка уназат од фебруари дека баш тие 4 вируси ќе бидат присутни во ноември кај мене не е баш убедливо за да ја примам вакцината, да се разбереме, таа не е ,,општа вакцина за сите варијанти против грип"!

...аман ма, уште не ме познаваш, јас се базирам на сопствен имунитет, нека се бори нека се надградува, кој ти гарантира дека тие 4 инактивирани вируси во оваа сезонска вакцина, баш тие ќе ,,прошетаат низ овие пристори" , па ќе бидеш заштитена, ако прошета 5та варијанта од вирус џабе ти е ставената сезонска вакцина, на претпоставка уназат од фебруари дека баш тие 4 вируси ќе бидат присутни во ноември кај мене не е баш убедливо за да ја примам вакцината, да се разбереме, таа не е ,,општа вакцина за сите варијанти против грип"!
Зошто тогаш агитираш за вакцинирање? Нели е малку шизофренично?

Зошто тогаш агитираш за вакцинирање? Нели е малку шизофренично?
...ако пишувам пост за сезонска вакцина за тебе тоа е ,,агитирање", каде има насоки од моја страна ,,утре сите да одите да се вакцинирате задолжително" за да би било агитирање од моја страна?
...шизофренинично е што ти го претвораш туѓиот пост во твое мислење дека е агитирање, а не дека е нормално пишување за да го разгледам составот од кои инактивирани вируси и слични информации околу сезонската вакцина, зашто сум ти ноќна мора бе кадаиф?
П.С.
...еве вчера на ТВ вести слушнав дека сегашната сезонската вакцина против грип содржела ,,гентамицин", и се чудам како може вакцина да содржи антибиотик, макар и во трагови, како стабилизатор, која му е улогата на присуството, па денес тоа ќе го ,,истражувам".

... зашто сум ти ноќна мора бе кадаиф?
Затоа што не може на мал прст да ти се фати, ете затоа.....нема знаење, нема култура, нема никакви манири( знаеш како ги викаме тие мажи, машки алапачи).
:kafence:

Затоа што не може на мал прст да ти се фати, ете затоа.....нема знаење, нема култура, нема никакви манири( знаеш како ги викаме тие мажи, машки алапачи).
... секој си има своја вредност, никој не треба да се потцени, ама да се нема култура и почитување, ееееее тоа е неопростливо! :(

Имам пензионери близу секоја година што се вакцинираат, 100 години имаат. Кога си стар мислам ова под дефолт треба пошто многу лесно може човек да скине конец од една настинка.

Гентамицин во сезонската вакцина против грип 2025-2026 !

gentamicin sulfate
квадривалентната сезонска вакцина содржи во трагови антибиотик gentamicin sulfat, за да се спречи бактериска контаминација (загадување) за време на нејзиното производство и складирање, количината на антибиотик присутен во конечната вакцина е многу мала и не е загрижувачка за повеќето луѓе, вклучително и оние со алергии на јајца - гарантира производителот Abbott biologicals b.v. Netherlands (Холандија).

...постојат повеќе видови на вакцини против сезонски грип означени со кратенка :
(IIV) е кратенка за инактивирана вакцина против грип и е инјекција со убиен вирус, каде спаѓа и Influvac Tetra.
(LAIV) е жива атенуирана вакцина против грип која користи ослабени вируси, обично администрирани како назален спреј,

Дополнителни мерки на претпазливост
-лекарите треба да ги проверат информациите за препишување на вакцината пред да ја препорачат и пред да ја дадат, а и јавно на сите медиуми да ги кажат контраиндикациите или мерки на претпазливост, да би биле сите граѓани информирани од јавниот медиум, зашто лекарите не се баш заинтересирани ниту да видат состав ниту да се објаснуваат со примателите околу вакцината против сезонски грип.

- не треба да се вакцинира особа која испи антивирусни лекови против грип во претходниот период 17 дена за baloxavir XOFLUZA, 5 дена за peramivir RAPIVAB и 48 часа за oseltamivir кај нас познат како TAMIFLU и zanamivir RELENZA.

- студиите покажале дека употребата на ниски дози на аспирин не го намалува имунолошкиот одговор на стандардните вакцини против грип кај постарите возрасни лица, ДА, ама која би била ниска доза, кога скоро сите наши повозрасни граѓани се со секојдневно пиење на 100мг аспирин?
дали некој им препорачува неколку дена да не пијат пред и после апликација на сезонската вакцина против грип, поради намален имунолошки одговор на вакцината т.е. наместо да им се создаде имунитет од примената вакцина за две недели ќе треба месец и повеќе можеби или дали лекарите им објаснуваат, а најмалку им препорачуваат на повозрасните да не пијат лекови против болка слични на аспирин како ибупрофен и ацетаминофен ни пред, ни после вакцинирањето со вакцина против сезонски грип?

...ако пишувам пост за сезонска вакцина за тебе тоа е ,,агитирање", каде има насоки од моја страна ,,утре сите да одите да се вакцинирате задолжително"
:facepalm:
нормално пишување за да го разгледам составот од кои инактивирани вируси и слични информации околу сезонската вакцина,
:popce:
Ааа ете каде било второто алтер его.

Bijons samo da prasam kako uspevas tolku na sekoe referati da pisuvas dobro be nemas li tolku nekoja popametna rabota? Sto ne napises koleskite tvoi sto kradat od pacienti po bolnicive ili toa nebitno ti e ?

Bijons samo da prasam kako uspevas tolku na sekoe referati da pisuvas dobro be nemas li tolku nekoja popametna rabota? Sto ne napises koleskite tvoi sto kradat od pacienti po bolnicive ili toa nebitno ti e ?
...а што па мои колешки? што не би биле твои колешки, штом си запознат за „кражба од пациенти“ може ти си сведок како болничар, па ете повели напиши ти, ама на друга тема или отвори нова тема во Општи муабети не тука во Здравје форум за сезонска вакцина,

... инаку за нешто што не знам и не сум била присутна не можам да коментирам, само од јавен муабет на социјални мрежи без да се праша и другата страна? :toe:

Jas godinava vtor pat zemav vakcina za sezonski grip, a po prv vo drzavava.
2021 godina se prijaviv na stranicata vakcinacija.mk i nikakva poraka ne dobiv za termin.
2022 godina pak se prijaviv i ne dobiv nikakva poraka.
2023 godina pak se prijaviv i nikakva poraka.
2024 godina se prijaviv na vakcinacija.mk i pak ne dobiv za termin, ama mi tekna edna rabota, bidejki imam i Srpsko drzavjanstvo i adresa vo Srbija kaj rodnina, stapiv vo kontakt so osoba koja raboti vo dom za javno zdravje vo opstinata kade imam adresa i na crno, taa osoba mi dade 4- valentna vakcina od proizvoditel od Holandija,
i nemav posle cela sezona problemi so nastinki, gripovi, nikakvi problemi nemav so grlo i nos i slicno.
Epten se pogodi vakcinata. Samo nekolku denovi posle primena vakcina imav ceskanje samo pod pazuvite na racete i tolku.

Godinava 2025, pak se prijaviv na vakcinacija.mk a ja prasav osobata od Srbija dali ke imaat vakcina za mene i godinava kako i lani, i mi kaza ke imaat vakcina ama malku podocna, uste vo nivnata opstina ne stignale onie 4-valentni vakcini od proizvoditelot od Holandija, i kaj niv vo opstinata vo domot za javno zdravje momentalno od ministerstvo za zdvravstvo od Belgrad im ispratile samo 3-valentni vakcini od proizvoditelot Torlak od Belgrad ( Torlak e vo golema mera privatiziran, ne e poveke istiot Torlak od pred nekoja decenija).

I neocekuvano, na 15.10.2025 mi stiga sms poraka da na 16.10.2025 vo 10:30 imam termin za sezonska vakcinaja protiv sezonski grip, i otidov i na 16.10.2025 se vakcinirav.
Istata e vakcina 4- valentna od proizvoditel od Holandija.
Ne im kazav na doktorkata i sestrata deka lani sum se vakciniral vo Srbija, im kazav deka dosega ne sum koristel vakcina za sezonski grip, doktorkata kaza ako imam bolka vo ramoto da ispijam paracetamol.
Ama eve denes sme 19.10.2025 i pominaa 3 denovi otkako primiv vakcina, nemam nikakvi bolki, sega nemam nikakvo ceskanje vo pazuvite.

A vo Srbija za ovaa sezona procitav na internet deka najgolem procent od vakcinite ke im bidat 3 - valentni od Torlak proizvoditel, a mnogu mal del i procent od vakcinite ke bidat od 4 - valentni vakcini od proizvoditelot od Holandija i tie 4 - valentni vakcini ke bidat nameneti so preporaka da gi koristat decata do 6 godisna vozrast.

Taka da, ubavo mi ispadna sto godinava za prv pat se odvazija od nasevo ministerstvo i mi dadoa besplatna vakcina za sezonski grip, od kvalitetnata 4-valentna vakcina od Holandija.
Osobata od Srbija uste ja nema da mi se javi na telefon, verojatno tesko deka vo taa opstina ke ima 4 - valentna vakcina za sezsonski grip, samo 3- valentni vakcini imaat dobieno.
Ako slucajno mi se javi taa osoba ke i kazam deka vo megjuvreme dobiv vakcina vo MK.
Bidejki taa sezonska vakcina samo ednas se prima vo tekot na godinata, i verojatno e opasno dve dozi da se primaat vo edna godina.

Jas ne znam sto e problemot, treba ubavo sekoja godina primer do da kazeme 31.07 sekoj koj saka vo Oktomvri da dobie besplatna 4- valentna vakcina od proizvoditel od Holandija, da se prijavi na vakcinacija.mk
i potoa ministerstvo za zdravstvo da sobere podatoci kolkava brojka na narod se prijavil za besplatna vakcinacija, i toku vakcini da se poracaat od Holandija, a posle ako nekoj od prijavenite ne saka da se vakcinira bez da ima opravdana pricina ( bolest ili terapija i slicno) fino takvite da si platat penali i kazni.
A nie koi imame navistina realna potreba od besplatna vakcina da si bideme sigurni deka ke imame dostapno vakcini za sezonski grip.
Jas ne se prijavuvam i vakciniram od bes i ludilo, navistina sekoja sezona bez vakcina imav problemi so grloto, grloto mi bese crveno i suvo i mnogu me bolese. Imam nezno grlo, i malku mi treba za nastinki i problemi so grloto, i potoa mnogu bavno i tesko mi pominuvase problemot so grloto. Eden kup caevi, lekovi od cefaleksin i ampicilin i onie kapsulite proizvedeni vo Slovenija, i razni sirupi za grlo, sprejovi za grlo sum koristel.

Lani se spasiv od upotreba na tie lekarstva blagodarenie na vakcinata, se nadevam i ovaa sezona vakcinata ke mi pomogne.
Izvinete sto koristev latinica, kompjuterov nema opcija za MK podsrska.

od kvalitetnata 4-valentna vakcina od Holandija.
...што знам, јас имам поинакво мислење, за мене не постои квалитетна или поквалитетна вакцина против сезонски грип, па сега таа од Абот е поквалитетна поради фирмата и државата Холандија, ма јок, вакцината ќе биде квалитетна само ако инактивираните вируси од која се изработи вакцината се совпаѓаат со циркулирачкиот вирус во сезона на сезонски грип и ништо повеќе, сите производители кои ја креираат вакцината за ова сезона е според препорака на СЗО со точно одредени инактивирани вируси за Северна хемисфера, сакаш од Абот, сакаш од Торлак.
Jas ne se prijavuvam i vakciniram od bes i ludilo, navistina sekoja sezona bez vakcina imav problemi so grloto, grloto mi bese crveno i suvo i mnogu me bolese. Imam nezno grlo, i malku mi treba za nastinki i problemi so grloto, i potoa mnogu bavno i tesko mi pominuvase problemot so grloto. Eden kup caevi, lekovi od cefaleksin i ampicilin i onie kapsulite proizvedeni vo Slovenija, i razni sirupi za grlo, sprejovi za grlo sum koristel.
... и тука имам поинакво мислење, па и јас лани не примив вакцина против сезонски грип, ама ниту префатив ниту имав некои симптоми, а и ти што не си имал проблеми не значи 100% со сигурност дека е резултат од примената сезонска вакцина, едноставно не си дошол во контакт со ниеден вирус кој може да те кутне, а и да си дошол, ти не си робот, телото мора да се избори со својот имунитет, а не на вештачки начин под претпоставка дека ќе бидеш заштитен, нормално е и да кивнеш и да тече носот и црвено грло, два три дена и тоа е тоа, природно ќе се избори телото.
Lani se spasiv od upotreba na tie lekarstva blagodarenie na vakcinata, se nadevam i ovaa sezona vakcinata ke mi pomogne.
Izvinete sto koristev latinica, kompjuterov nema opcija za MK podsrska.
...дискутабилно, тоа можеш да го тврдиш дека е благодарение од вакцината за сезонски грип не си се заразил, ако луѓето од твојата најблиска околина со која си во подолг контакт секојдневно префатиле и биле болни, а ти не си бил болен, а си престојувал во нивна средина, тоа значи дека примената вакцина против сезонски грип ти создаде имунитет и ти си бил заштитен и не си се разболел иако вирусот кружел во твоја околина од најблиските.
Godinava 2025, pak se prijaviv na vakcinacija.mk a ja prasav osobata od Srbija dali ke imaat vakcina za mene i godinava kako i lani, i mi kaza ke imaat vakcina ama malku podocna, uste vo nivnata opstina ne stignale onie 4-valentni vakcini od proizvoditelot od Holandija, i kaj niv vo opstinata vo domot za javno zdravje momentalno od ministerstvo za zdvravstvo od Belgrad im ispratile samo 3-valentni vakcini od proizvoditelot Torlak od Belgrad ( Torlak e vo golema mera privatiziran, ne e poveke istiot Torlak od pred nekoja decenija).
... и тука да објасниме дека и Торлак како производител на сопствена вакцина против сезонски грип 2025/2026 мора да биде според препораките на СЗО за Северна хемисфера и тука нема мрдање, само тие одлучиле да биде тровалентна вакцина против сезонски грип Torvaxflu за помладите од 18 години и за возрасни, но располагаат и со француска четиривалентна вакцина против сезонски грип Vaxigrip Sanofi. (а не како ти рекле од Холандија, туку од Франција).

images.jpgцц цц.jpg

... за тровалентната вакцината против сезонски грип произведена во „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ мора да и' се даде признание на Директорката на Институтот Торлак - проф д-р Дарија Кисиќ која придонесе за прв пат во своето постоење на овој Институт да се производи вакцина против сезонски грип за возрасни,

... производител на „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ вакцините против сезонски грип кај нив се распределуваат по Здравствени домови, а не во Центар за јавно здравје како кај нас, а за изнемоштени стари лица, нивните амбулантни теренски возила од Здравствен дом или Брза Помош ги вакцинираат старите и инвалиди дома како домашна посета, а не како нас старите ги носат во Центар за јавно здравје душата ќе им излезат од што се мачат излегувајќи од дома, така да кај нив е подобра организација на вакцинирање со вакцина против сезонски грип отколку кај нас!

...инаку тровалентната вакцината против грип во Србија од Торлак, содржи два типа А на вируси на грип и еден тип Б од овој вирус, во согласност со препораките на СЗО за Северната хемисфера и одлуките на ЕУ за сезоната 2025/2026, а врз основа на доминантните типови на вируси на грип регистрирани во циркулација во претходната сезона, за кои се очекува да предизвикаат и спорадична и епидемиска појава на грип кај населението во претстојната сезона.

Составот е следен на три инактивирани вируси затоа е тровалентна :
- A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09-сличен вирус;
- A/Croatia/10136 RV/2023 (H3N2)-сличен вирус;
- B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria лоза)-сличен вирус.

2018E353-965E-405F-A421-487545384242.jpg

...додека Vaxigrip Sanofi француската четиривалентната вакцина против сезонски грип, содржи два типа А и два типа Б вируси на грип според СЗО која е достапна заедно со тривалентната од Торлак низ сите здравствени домови низ Србија, така да имаат поголем избор за кој ќе прима тро или четиривалентната вакцина, за разлика од нас кои сме ограничени само со четиривалентна од Абот Холандија.

...за крај пак да се спомене дека, имунитетот се добива после две до три недели по примање вакцина против сезонски грип, па нема мрдање во гужва во тој период телото е незаштитено, а имунитетот паднат поради вакцината, а самата заштита (имунизација) настанува после три недели од примање на вакцината и одржувањето на тој имнитет варира различно индивидуално и може да биде од 6-12 месеци.

П.С.
... доколку би направила личен избор за вакцина против сезонски грип дали од „Институтот за вирусологија, вакцини и серум Torlak“ или Abbot Холандија, би го одбрала од Торлак, иако Министерот за здравство Азир Алиу јавно укажа дека се вакцинирал со „квалитетна“ вакцина зашто е од квалитетна фирма Abbot, што е погрешно толкување јавно да се фали фирма, а сите изгледа заборавиле дека токму таа фирма во своите прозводи како тестови за време на пандемијата со коронавирус, многу позитивни резултати нивните тестови ги утнувале, со докажани студии на висок процент (50%) на неидентификувани позитивни случаеви т.е. погрешни дадени негативни резултати на нивните тестови.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom