НЕ ПОСТОИ ДОБАР РАЗВОД

• Креатор на темата Креатор на темата VIKICA33
  • Време на започнување Време на започнување

Дали разведен/разведена е титула или пораз?

• Титула

Гласови: 2 5,4%
  • Пораз

Гласови: 23 62,2%
  • Зависи ( објасни )

Гласови: 13 35,1%

• Вкупно гласачи
    37
  • Гласањето е завршено на .
95% од проблемите ми се од ова, не дека не се решаваат и дека се ептен сериозни ама мнооогу глупости ќе немаше и математики.
Посебно ако си некој кој е приврзан за селото
Тоа е изрека!
Не значи дека се однесува само за село, може и маало во град и сл.
А значи дека во брак се влегува со човек на кого му го знаеш семејството од памтивек.
Дали имало сериозни болести, какви работни и животни навики имаат, умни, глупи, ајдуци, мрзливи....плус нема она ќе си одам кај мама застрашување. Оти мама е на мах километар, па желбата може и ќе и се исполни, разбираш!
Плус, се гледало да се од иста имотна состојба. На ерген од моето место му договориле жена 6 години постара. Само затоа што потекнувала од фамилија со иста структура на имот.
Е затоа што се посветувало такво внимание, немало и разводи!
Сега се сретнале на нечиј роденден, се опнале петпати и ајт брак! Кочи малку! Имам впечаток дека машките повнимателно избираат кола, отколку жена!

Тоа е изрека!
Не значи дека се однесува само за село, може и маало во град и сл.
А значи дека во брак се влегува со човек на кого му го знаеш семејството од памтивек.
Дали имало сериозни болести, какви работни и животни навики имаат, умни, глупи, ајдуци, мрзливи....плус нема она ќе си одам кај мама застрашување. Оти мама е на мах километар, па желбата може и ќе и се исполни, разбираш!
Плус, се гледало да се од иста имотна состојба. На ерген од моето место му договориле жена 6 години постара. Само затоа што потекнувала од фамилија со иста структура на имот.
Е затоа што се посветувало такво внимание, немало и разводи!
Сега се сретнале на нечиј роденден, се опнале петпати и ајт брак! Кочи малку! Имам впечаток дека машките повнимателно избираат кола, отколку жена!
Ти вака како што кажуваш значи дека и родителите треба активно да им зборат на децата и да им отвараат очи, и тоа све со време, а не детето заљубено било, бидејќи таа го земала како никоја до сега, а нејзината вештина со таа работа не може ништо друго да значи освен големо искуство. Секако дека треба и со ќерките да се збори, на што да се обрати внимание. Ама тешко тоа, ретко денес има деца од добра фамилија, воспитани и со манири, чувани од мајка и татко, све е отидено по ѓаволите.

Ти вака како што кажуваш значи дека и родителите треба активно да им зборат на децата и да им отвараат очи, и тоа све со време, а не детето заљубено било, бидејќи таа го земала како никоја до сега, а нејзината вештина со таа работа не може ништо друго да значи освен големо искуство. Секако дека треба и со ќерките да се збори, на што да се обрати внимание. Ама тешко тоа, ретко денес има деца од добра фамилија, воспитани и со манири, чувани од мајка и татко, све е отидено по ѓаволите.
Пишав порано, глобализацијата и индустријализацијата ги отуѓи луѓето. Се собраа од секаде, никој ништо не знае за својот партнер.
Плус во социјализмот немаше следење на наследни болести. Паролата беше братство-единство, земајте се множете се, без план и програма.
Затоа е така денес. Кој ќе ти каже дека имал шизофреничен дедо? Колку шекераши имало во фамилија? Алјохоличари, картаџии...
Денеска никој за никого не знае ништо, оти се деца на родители кои исто ништо не знаеле за другиот. Па тоа се зема како нормално.
Ние тука збориме за последицата(развод), јас со моето животно искуство само сакам да свртам внимание на причините.
Знам дека нема да се вратат старите обичаи, ама бар да не се затвараат очи на очигледните работи.
Не се срамете да им зборите на децата за тоа. 100% ќе ви се лутат и нема да сакаат да ве слушаат. Ама од родител кажан збор тежи, држи место со години, децении...

Титула би била доколку екс маж ми бил гроф Дракула, па сеа ај јас го наследив замокот и титулата Грофицата Дракула, :sneaky:
А пораз е ако на пример сум забораила пари на сметка па му текнало на лиглето да потегнуе да ми зима пола.

Па не би рекол дека нема, но за жал тие поекстримните, ептен културни, се васпитувани по ептен старите и веќе заборавени вредности, и поради тоа што се неискусни ќе ги начека некоја Анка Вежбанка или селскиот точак што прошле сито и решето животно и физички, и ако не дојде до брз развод, децата веќе не се деца од фамилија и со добра култура, така да, ги има, но се многу загрозен вид за жал. Да не ме нападнат жените, истото важи и обратно, се фатив од машка перспектива затоа што сум маж. Имам доста примери за тоа и тажно е да се гледа како знаеш дека следното поколение нема да е ко златниот човек што е у брак со сељандер или со покварењак (обично комбо).

На кого му е гајле за тоа, абе глеј ти си живеачката, заработката а не малограѓанштина сеа разведени неразведени, ноубади керсс

На кого му е гајле за тоа, абе глеј ти си живеачката, заработката а не малограѓанштина сеа разведени неразведени, ноубади керсс
Викаш ноубади керс?
Керс уште како, него се правиме демек ете сФецки љујѓе сНе, мие сне над тоа!

Викаш ноубади керс?
Абе мене јасна ми е таа потреба да се оговара комшивката дека се развела во северна Македонија, но не ми е јасно како во 21 век барем малку не напредна тој заостанат менталитет и простоќа од 17 век длабоко вкоренет во простотијата.

Еве на пример јас каде што живеам никој не се замара, вистинска случка ќе ти кажам за комшииве доле под нас, Германци се, маж и жена живеат вонбрачно, женава уште не е разведена официјално од маж и, има и ќерка малолетна живее со нив, никој не се замара братче, живеат живот, заработуваат, шетаат, уживаат, тој и купил кола, има пари и не се замара, во градината си садат цвеќе, си пијат кафе, а Стојка и Жане од Благодарево шо касички кршат и собираат денарчиња метални, молејќи Бога месецот да го поминат, се утепаа висејќи на прозор со витлерите на глава, чекајќи ја комшивката да се врати од работа, да видат како е облечена денес, да има шо да зборат после на клупа, пред зграда, кога ќе плукаат семки од сончоглед. Абе загреови сме.

Абе мене јасна ми е таа потреба да се оговара комшивката дека се развела во северна Македонија, но не ми е јасно како во 21 век барем малку не напредна тој заостанат менталитет и простоќа од 17 век длабоко вкоренет во простотијата.

Еве на пример јас каде што живеам никој не се замара, вистинска случка ќе ти кажам за комшииве доле под нас, Германци се, маж и жена живеат вонбрачно, женава уште не е разведена официјално од маж и, има и ќерка малолетна живее со нив, никој не се замара братче, живеат живот, заработуваат, шетаат, уживаат, тој и купил кола, има пари и не се замара, во градината си садат цвеќе, си пијат кафе, а Стојка и Жане од Благодарево шо касички кршат и собираат денарчиња метални, молејќи Бога месецот да го поминат, се утепаа висејќи на прозор со витлерите на глава, чекајќи ја комшивката да се врати од работа, да видат како е облечена денес, да има шо да зборат после на клупа, пред зграда, кога ќе плукаат семки од сончоглед. Абе загреови сме.
Види вака, јас не зборев за тебе или за Стојка од Мралино!
Нит за оговарање, нити за сеирење, кој со кого се онадел!
Јас ставив акцент на мерки за здрав брак и да се избегнат траумите од неправилни избори.
Нити бев нападен, никого не прозвав, само апелирав да се отвара очи, и да се разговара со децата на тие теми, за да не биде после офлеле мајко!
Не ми ги бутај германците пред нос, ние не сме германци и фала богу.
Што ти подразбираш под напреднат менталитет? Де гукни!
Да не влегуваме во конфронтација џабе!
Ишкај си мувата на друга тема. Ако немаш нешто паметно да кажеш, не е лошо и да премолчиш понекогаш!

да се разговара со децата на тие теми, за да не биде после офлеле мајко!
Ајде душо не заебавај, ке си разговарал со децата.
Ова навистина го збориш? Па тие два реда моабет не ни прават, главите им се пикнати во мобилните, они се знаат, ние немаме поим од ништо...хахаааа!!!

Аха, тебе сакав да те чујам. Ми ја лајкаш џерманката, па сакав да чујам што мисли една од тетките!
Јас пишав дека ќе пробаат да те игнорираат и ќе ти се лутат децата, ама има и ама!
Може нема од прва да упали, ама ако се посреќи во окружувањето да се потврди твоето стално бамборење за памет у глава, ќе видиш како ќе и текне дека мама или тато вака збореа.
Тоа што не те слушаат е затоа што и ти не си ги слушала твоите родители

Аха, тебе сакав да те чујам. Ми ја лајкаш џерманката, па сакав да чујам што мисли една од тетките!
Јас пишав дека ќе пробаат да те игнорираат и ќе ти се лутат децата, ама има и ама!
Може нема од прва да упали, ама ако се посреќи во окружувањето да се потврди твоето стално бамборење за памет у глава, ќе видиш како ќе и текне дека мама или тато вака збореа.
Аххх, да ги слушав не ке се омажев на 19 год.

Абе постар си ама очигледно не си мудар, мудроста не доаѓа секогаш со годините, и што сега еве да речеме ќерка ти е во брак, зет ти ја тепа и коцка пари, што ќе ја советуваш, ќерко немој, ќути си трпи си, децата ќе ти ги оговараат Перса и Митра дека се деца на разведени родители, дај бе оди извади си ја главата од песок веќе, доста со тој старовремски од адама менталитет, кога ќе почне Македончето да оди во чекор со модерниве времиња?

Викаш ноубади керс?
Баш ме заболе кој ќе се замара со мене кој не!
Да не ме ранат со свои пари можда?
Како прво светот е напреднат,се е веќе напреднато,и луѓето баш ги боли стојна кој што направил.
Јесте да пука муабет,ама тоа е од таквите заостанати како тебе,што пие кафе со мама и комшивките на мама...и вика Ц Ц Ц нонето ли се раведе? Ц Ц Ц!
Абе ојте видете свет,ојте малку прошетајте ги тоа главите. Видете колку луѓето брзо живеат и како се борат да постанат нешто и да остварат нешто во животот.
Од ццкање и апла уста аир нема.
До душа секое чудо 3 дена.
Пс. балканче си е балканче јебига!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom