ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Тешка клошарана.
Среќа веќе не сум дел од таа компанија, излегов на време.

Од таа приказна, една е поуката - пак да им бидете лојални и да трчкате по вашите overlords.
Познавам луѓе кои 10ина години се дел од оваа компанија и се погодени, онака ептен hardworking и посветени, се надевам дека ќе ја научат лекцијата.
10% од отпуштените дали ќе задржат, генерално QA.
Мислам, ок, секоја компанија е ориентирана кон профит и заработка, овие очекуваа дека повеќе луѓе сами ќе напуштат што воведоа хибрид + во последно време ептен станала токсична средината, но се примаа нови луѓе баш на овие афектираните позиции.

Егзекуцијата им е катастрофална реално. Им закажуваш состанок 1 саат претходно и сите ги бркаш, па корпоративни речници користење, приказни за мали деца и тн и тн.

Како ќе им свирнат така ќе играат овие од овде македонциве. Такви и си ги бираат во менаџмент - мега полтрони и послушници.

Истите позиции објавени се од рлд пак. Иначе да, и сениори отишле курбан со чисткава. Као им рекле да си аплицираат од ново.

Киншифт (Сивус) веќе некое време имаат фриз на плати со новиот газда.

Елдорадото е веќе завршено, нема кој да каже само. Да си ербап сега да фатиш џаде у Манила да оформиш тим и да искористиш уште некоја година па отварај после бурекџилница со парите.
Автоматски споено мислење:

Ама клиентот сака agile процес кај што добро нашминкано ѓубре за кратко време ќе му ги оправда трошењата пред неговите стејкхолдери. Бутај нека чури работава. Незнам како е низ Европа, али во МК очигледно се е една голема импровизација која се возела на ефтина снага.
Pa verojarno isto e segde, ne deka od kaj nas izleze ova. Ne e tabu da brkash lugje.

Автоматизирани тестови?
Pa ne mislam deka proverka na kvalitet na produktot mozhe da se pokrie samo so testovi.

Ама клиентот сака agile процес кај што добро нашминкано ѓубре за кратко време ќе му ги оправда трошењата пред неговите стејкхолдери. Бутај нека чури работава. Незнам како е низ Европа, али во МК очигледно се е една голема импровизација која се возела на ефтина снага.
Jas zboram cisto od perspektiva na consumer, skoro site aplikacii se so bagovi, igri, programi na rabota sto koristam, raboti sto ne bi ni trebale da zavrsat na live ako imalo dobro QA.
Mojot vlez vo IT sektor za zal ne se sluci posto mnogu kasno reshiv da se preoirentiram i koga dojde red da se zaposlam izbi vojnava i ovaa ekonomska kriza i ne primaat novi bez iskustvo pa si se vrativ na transport i logistika. AMa celo drustvo mi se IT inzinjeri i sekoe sednuvanje i druzba so niv mi e samo za toa zborenje pa mozam da kazam dobro sum informiram.
Ama eve i na rabota, koristam Trimble, I-Tec, Outlook i se polni bagovi, greski, se gasat random od nigde nikade, ednostavno nedozvolivo e..

Поголема глупост рлд не можеа да направат. Hunger games за сиромашни. Репутацијата си ја уништија на пазарот. Вработените ги понижија. Им рекоа дека сите се отпуштени, ама аплицирајте на отворените позиции. А позициите ги отворија на јавноста, за да аплицира секој.
Додека фирмата беше британска, беше предобро за работа (од искуство). Среќа си заминав само што ја продадоа. Од тогаш навака, фирмата е тотална катастрофа.
Никогаш не би аплицирала кога знам дека без срам и перде им го направија на свои вработени.
Ова е само за поефтини плати и одење назад во канцеларија…
Назад им е зимата, и другите оддели ќе имаат чистка.

Pa verojarno isto e segde, ne deka od kaj nas izleze ova. Ne e tabu da brkash lugje.

Pa ne mislam deka proverka na kvalitet na produktot mozhe da se pokrie samo so testovi.
Шо знам, кај мене веќе 5 години откако се укина позицијата QA. Продукт компанија, банка на крај краева, работиме со пари, па еве не можам да посочам некој голем инцидент или баг последниве години кој QA би го спречила. Се било во 0,1% margin of error.
Едноставно во CI/CD околина не гледам место за оваа позиција, посебно кога може да имаш автоматизирани тестови на повеќе нивоа.
Да треба сеа да се вратам на принципот на работа од пред 5 години, со релис еднаш месечно, помпезно, со триста околини за тестирање, со дај ми го на ти го со QA ( да не зборам па и колку тешко е да најдеш добар QA што навистина дава некаква вредност ), па секакви скрам манифестации, тенкс бут но тенкс.
Моментално во просек, само нашиот тим од скромни 3 девелопери има околу 5-10 releases на прод на дневно ниво. Секогаш деливираме во мали инкременти, просторот за грешка значително се намалува и скроз сме автоматизирани со тестовите. Значи завршувам со ПР и одма оди на прод, нема церемонии, тестирање глупи сценарија итн.
Во денешно време според мене бизнисот нема време да чека вакви церемонии, ПО-то ако сака нешто за денес, треба најкасно утре да е на прод, не да чекаме два циклуси на рилс пошо е заглавено во мануелно тестирање. (y)

Jas zboram cisto od perspektiva na consumer, skoro site aplikacii se so bagovi, igri, programi na rabota sto koristam, raboti sto ne bi ni trebale da zavrsat na live ako imalo dobro QA.
Mojot vlez vo IT sektor za zal ne se sluci posto mnogu kasno reshiv da se preoirentiram i koga dojde red da se zaposlam izbi vojnava i ovaa ekonomska kriza i ne primaat novi bez iskustvo pa si se vrativ na transport i logistika. AMa celo drustvo mi se IT inzinjeri i sekoe sednuvanje i druzba so niv mi e samo za toa zborenje pa mozam da kazam dobro sum informiram.
Ama eve i na rabota, koristam Trimble, I-Tec, Outlook i se polni bagovi, greski, se gasat random od nigde nikade, ednostavno nedozvolivo e..
Па тие багови најверојатно поминале qa тестирање и нешто се пропуштило. Ама фиксот не е прио, едноставно нема апликација која е совршена, секогаш ќе има нешто.

Praise The Lord Applause GIF

Шо знам, кај мене веќе 5 години откако се укина позицијата QA. Продукт компанија, банка на крај краева, работиме со пари, па еве не можам да посочам некој голем инцидент или баг последниве години кој QA би го спречила. Се било во 0,1% margin of error.
Едноставно во CI/CD околина не гледам место за оваа позиција, посебно кога може да имаш автоматизирани тестови на повеќе нивоа.
Да треба сеа да се вратам на принципот на работа од пред 5 години, со релис еднаш месечно, помпезно, со триста околини за тестирање, со дај ми го на ти го со QA ( да не зборам па и колку тешко е да најдеш добар QA што навистина дава некаква вредност ), па секакви скрам манифестации, тенкс бут но тенкс.
Моментално во просек, само нашиот тим од скромни 3 девелопери има околу 5-10 releases на прод на дневно ниво. Секогаш деливираме во мали инкременти, просторот за грешка значително се намалува и скроз сме автоматизирани со тестовите. Значи завршувам со ПР и одма оди на прод, нема церемонии, тестирање глупи сценарија итн.
Во денешно време според мене бизнисот нема време да чека вакви церемонии, ПО-то ако сака нешто за денес, треба најкасно утре да е на прод, не да чекаме два циклуси на рилс пошо е заглавено во мануелно тестирање. (y)

Па тие багови најверојатно поминале qa тестирање и нешто се пропуштило. Ама фиксот не е прио, едноставно нема апликација која е совршена, секогаш ќе има нешто.
Што тип на таскови одат 5-10 пати дневно на продукција за софтвер за банка? Додавање на маргина на некое копче или некое покомплексно решение? Тим од тројца да прави 5-10 релиса днено доаѓа дека нема нешто покомплексно штом се завршуваат 5-10 таска за еден ден.

Што тип на таскови одат 5-10 пати дневно на продукција за софтвер за банка? Додавање на маргина на некое копче или некое покомплексно решение? Тим од тројца да прави 5-10 релиса днено доаѓа дека нема нешто покомплексно штом се завршуваат 5-10 таска за еден ден.
Па шо знам, неаме биг банг release, секогаш се сецка на најмали самостојни единици кои може да се деливираат.
Секако дека има поголеми таскови каде на пример пуштаме на прод еднаш неделно, бидејќи самата природа на таскот е таква, да мора се наеднаш.

Ама од вчера до денес еве јас сум пуштила три фичри на прод, порано ова ми беше незамисливо, самиот поим на пуштање нешто на прод беше нешто големо, помпезно, долго очекувано.
Сега пуштаме нешто секојдневно, како што кажав имаме автоматизирани тестови и метрики со кои најчесто и да има некој баг, идеално ние сме први кои би го приметиле.
50% од случаите сме пуштиле нешто на прод со некој ептен корнер кејс непокриен, ама тоа се фикса брзо. Се додека работи за грото од корисниците е ок.

Поголема глупост рлд не можеа да направат. Hunger games за сиромашни. Репутацијата си ја уништија на пазарот. Вработените ги понижија. Им рекоа дека сите се отпуштени, ама аплицирајте на отворените позиции. А позициите ги отворија на јавноста, за да аплицира секој.
Додека фирмата беше британска, беше предобро за работа (од искуство). Среќа си заминав само што ја продадоа. Од тогаш навака, фирмата е тотална катастрофа.
Никогаш не би аплицирала кога знам дека без срам и перде им го направија на свои вработени.
Ова е само за поефтини плати и одење назад во канцеларија…
Назад им е зимата, и другите оддели ќе имаат чистка.
Ахам

Јас го поддржувам пристапот на немање release верзии и пуштање на тикет на PROD веднаш што ќе биде одобрен. Ова стварно го убрзува развивањето, ја намалува шансата за багови затоа што тасковите ги пушташ еден по еден, не 20 наеднаш.

Ама мислам дека е тешко да развиваш комплексен софтвер без QA. Еднставно, колку и да имаш автоматизирани тестови, тешко е да ги покриеш сите можни сценарија што можат да се случат. Добар QA инженер е пред се ултра јак корисник на системот. Ги знае сите финти и edge case-ови.
Во голем систем, ти како рандом дев немаш шанса да ги знаеш сите функционалности на системот. Како резултат на тоа, не си способен да напишеш тестови што ќе можат ефективно да го истестираат. Најголемата разлика е во контекстот што го има dev-от и тој што го има QA-от.

Кај мене во фирма, кога имаме некој покомплексен feature за тестирање, QA човекот може да помине неколку дена во пишување на test case-ови. Не е ова затоа што тој се лабави и пие кафиња, туку толку е времето што му треба да ги дефинира. После иде тестирањето што може да трае и цела недела.
Во овој случај, и те како сакам да имам QA човек кој ќе се бави со оваа работа, отколку ова време да го троши некој девелопер, што уствари може да донесе многу поголема вредност ако работи на друг тикет.

Ne znam ni kakov vi e produktot, ni kakva vi e firmata, pa mozhebi kaj vas e soodvetno da nema covek so takva pozicija. I ja rabotam vo takva firma, PO e toj sto pravi proverki i na kraj samite musterii :D Na prethodniot proekt, takvo nesto bese nevozmozno da se izvede. Brz development, celosniot proekt bese nepoznat za povekjeto inzeneri za da mozhat sami da pratat sto se isporacuva.

Proverka na kvalitet e normalna rabota vo site industrii, ne samo vo IT. Dali kje go pravi covek koj e specijaliziran vo toa, samite inzineri i tn, si e stvar na organizacija. Nekoj kje si gubi vreme so toa. Po mene dosta podobro e da e covek specijaliziran za toa, kolku i da e rabotata poednostavna.

Како почетник во ИТ светот дали сметате дека е исплатливо да посветам време на DevOps како работна позиција, дали се бара на пазарот. Исто така доколку имате некои корисни линкови,видеа ве молам споделете. Благодарам

Како почетник во ИТ светот дали сметате дека е исплатливо да посветам време на DevOps како работна позиција, дали се бара на пазарот. Исто така доколку имате некои корисни линкови,видеа ве молам споделете. Благодарам
Најпаметно друга струка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom