Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762
Извртени се поимите и искористени за пропагандна војна. Инаку после распаѓањето на СССР, Русија го превзеде наследството, во главно се однесуваше на договорите за нуклеарно оружје, кредити, заеми и куп други меѓународни договори. На западот тоа му одговараше, да си има работа со една држава, која има и инфраструктура и моќ да се држи до тие спогодби.
Тоа не го направи Путин, не му ставајте работи кои не ги направил.
Антагонизмот на Полска и подопашните муви на Германија на Балтикот со Русија не е дури ни од овој век. Тие продолжуваат да си го лаат тоа што си го лаеле стотици години пред тоа. Како и становите и Кавказот. Приказата е стара и во денешно време успешно се користи од јуесеј, британија и уште 2-3 сателитски тајни служби и политички сили. Нит почнало со Путин, нит ќе заврши со него.
Мене лично сето ова не ме изненадува. Ме изненади цврстото стоење на својот став на некои сегашни сојузници на РФ како Индија, Кина........... и Иран кој впрочем нема избор.
Разбирам, се' е тоа рефлексија на нивниот антагонизам кон англија, заснован на вековни понижувања и угнетувања и загрозувањето на нивната денешна политика и состојба од страна на бившите колонисти помогнати од јуесеј.
Прашање кое денес се наметнува е, кој ќе издржи подолго?

samitot na SCO vo kina ke dade odgovor denovive. ako modi i shi pocnat da se zblizuvaat zapadot e zavrsena prikazna.

Сметаш дека историските извори кои кажуваат дека Сталин и Берија се крволочни психопати се неточни?Дака западот само перел мозоци на генерации во Македонија и пошироко,а всушност животот во СССР бил прва лига?:cautious:Некои тврдат дека и Јасеновац бил измислица на комунистите?Дали и на кого да му веруваме во тумачењето на историските факти?
Прво мислев да не продолжувам (заради поистоветување на Сталин и Хитлер) ама си гледам дека си упоренпа ќе те упатам малку да истражуваш па самиот ќе дојдеш до релевантни податоци.

Инаку кога се работи за социопати/психопати е стандарден тест за секој што сака да стане политичар мора да е едното или другото а може и двете.
Околу крволочноста е конструкција само заради тоа што токму тој Сталин ги поразува тие кои сега му ги сместуваат овие работи.

Западот не само што пере мозоци ами турбо го прави тоа!
Не знам каков бил животот во СССР ама од онаа што го говорат самите тие им било многу поубаво и подобро, но тоа си е нивна работа како сакат така нека си живеат.

Јасеновац постои можеш да го посетиш и самиот да се увериш.
Се спори околу жртвите во Јасеновац, поразените велат дека не се толку победниците велат дека поразените лажат и дека се што е официелно објавено е точно, така да лесно е да знаеш што е вистина, а во што ќе верваш твој проблем.

Е сега вака:
-потруди се и пронајди податоци за популацијата на СССР од доаѓањето на власт на Сталин до неговата смрт,
-би било чесно од тој период да се елиминираат бројките кои се резултат на политчки пресметки како помеѓу противници така и помеѓу оние кои сакале да седнат на местото ама Сталин бил по се изгледа подобар,
-исто побарај и податоци за движењето на затвоерениците за неговото време,

Со знаења од елементарна математика ќе пресметаш колку лица се жртви на тој режим (само треба да знаеш дека во исто време имало и други осуденици, како убијци, силувачи и други криманални дејанија ако си внимателен ќе ја одземеш таа бројка од политички затвореници и... ако пак сакаш да бидеш крајно чесен ќе ги споредиш тие податоци со оние во УСА и Британија, чисто заради споредба ;) ) и ако си упорен ќе го најдеш и официелното издание (пред неколку години самиот Путин јавно говореше за податоците/бројките од тоа издание) за тоа колку лица се директно поврзани со Сталин.

Сето горе го пишувам затоа што постајано се фрљакат сас бројке и не само што ги дуплират туку манипулираат со единствена цел да обичниот човек на крајот тресне глупост Сталин и Хитлер биле злосторници и секако да денес имаме генерации кои мислат дека САД а не СССР ја ослободил Европа од тоа зло... Жуков неколку години по војната изјавил -ние ги ослободивме ама не верувам дека тоа некогаш ќе ни го опростат, денес има се повеќе кои им замеруваат на Сталин и СССР, целта е постигната!

samitot na SCO vo kina ke dade odgovor denovive. ako modi i shi pocnat da se zblizuvaat zapadot e zavrsena prikazna.
Ако може да се верува на кратките вест на телеграмот воспоставени се солидни односи Кина Индија, ама како што велиш ќе чекаме потврда.

а може ли да е фејковача?
Миротворецот сака мир а не ескалација така велат и тој така говори а тоа што прави не треба да се гледа.

kina i indija imaat cudni odnosi... u glavno nema potreba da se napagaat i da se neprijateli i 100 pati podobro ke im e da sorabotuvaat nego da se tepaat so goli race za nekoe brdo koe realno nema nikakva vrednost.

momentot koga indija ke se pomiri deka granicite se tie i deka ne mozat da gi smenat i pocnat da ja prodlabocuvaat sorabotkata ke bide krajot na zapadot. sve sto na kina i treba (minerali i resursi) indija go ima u izobilstvo kako i obratno se sto na indija i treba (tehnologija i eftini dzizimidzi za rajata) kina go proizveduva. ako na ova se dodade deka afrika zaedno ja "osvojuvaat", azija lesno moze da ja podelat pa i zaedno da ja rabotat i da gi istisnat zapadnjacite ednas za sekogas togas i te kako ima logika da si gi sredat odnosite.

nesto sto ne se spomnuva mnogu a e isto bitno e sto lula (brazil) i ramaphosa (jar) ke prisustvuva na samitot na asean vo 2025... tamu ke bide i trump. ova ke bide dobra skola za afrikancite i posebno za juzno amerite da vidat kako treba da funkcionira eden blok i vo koja nasoka treba da se dvizat. pretsedatelot na malezija veke naglasi deka saka da im pomogne i da gi zajaknat blokovite. anwar ibrahim (malezija) e eden od podobrite politicari na svetsko nivo i veruvam i tamu ke pocnat da se dvizat rabotite.

Тој што ги организирал снајперите на мајдан да убиваат го убиле денес. Не се знае дали русите го убиле или украинците.

Прво мислев да не продолжувам (заради поистоветување на Сталин и Хитлер) ама си гледам дека си упоренпа ќе те упатам малку да истражуваш па самиот ќе дојдеш до релевантни податоци.

Инаку кога се работи за социопати/психопати е стандарден тест за секој што сака да стане политичар мора да е едното или другото а може и двете.
Околу крволочноста е конструкција само заради тоа што токму тој Сталин ги поразува тие кои сега му ги сместуваат овие работи.

Западот не само што пере мозоци ами турбо го прави тоа!
Не знам каков бил животот во СССР ама од онаа што го говорат самите тие им било многу поубаво и подобро, но тоа си е нивна работа како сакат така нека си живеат.

Јасеновац постои можеш да го посетиш и самиот да се увериш.
Се спори околу жртвите во Јасеновац, поразените велат дека не се толку победниците велат дека поразените лажат и дека се што е официелно објавено е точно, така да лесно е да знаеш што е вистина, а во што ќе верваш твој проблем.

Е сега вака:
-потруди се и пронајди податоци за популацијата на СССР од доаѓањето на власт на Сталин до неговата смрт,
-би било чесно од тој период да се елиминираат бројките кои се резултат на политчки пресметки како помеѓу противници така и помеѓу оние кои сакале да седнат на местото ама Сталин бил по се изгледа подобар,
-исто побарај и податоци за движењето на затвоерениците за неговото време,

Со знаења од елементарна математика ќе пресметаш колку лица се жртви на тој режим (само треба да знаеш дека во исто време имало и други осуденици, како убијци, силувачи и други криманални дејанија ако си внимателен ќе ја одземеш таа бројка од политички затвореници и... ако пак сакаш да бидеш крајно чесен ќе ги споредиш тие податоци со оние во УСА и Британија, чисто заради споредба ;) ) и ако си упорен ќе го најдеш и официелното издание (пред неколку години самиот Путин јавно говореше за податоците/бројките од тоа издание) за тоа колку лица се директно поврзани со Сталин.

Сето горе го пишувам затоа што постајано се фрљакат сас бројке и не само што ги дуплират туку манипулираат со единствена цел да обичниот човек на крајот тресне глупост Сталин и Хитлер биле злосторници и секако да денес имаме генерации кои мислат дека САД а не СССР ја ослободил Европа од тоа зло... Жуков неколку години по војната изјавил -ние ги ослободивме ама не верувам дека тоа некогаш ќе ни го опростат, денес има се повеќе кои им замеруваат на Сталин и СССР, целта е постигната!

Ако може да се верува на кратките вест на телеграмот воспоставени се солидни односи Кина Индија, ама како што велиш ќе чекаме потврда.

а може ли да е фејковача?
Миротворецот сака мир а не ескалација така велат и тој така говори а тоа што прави не треба да се гледа.
Абе не си ништо подобар од тие шо го негираат Јасеновац.Како било во СССР не кажуваат љуге од западот туку тие шо ги преживеале тие мрачни времиња.Значи цел свет ја знае вистината за Сталин на полјациве и овие од балтиков коса им се крева од него ама ти ги имаш правите информации.Ти тоа шо го кажуваш е самата вистина и само вистина.(y)патник низ времето,со проверени информации.Другите се испрани во мозоците и само фантазираат дека биле во Гулаг,а уствари животот им бил песна.И заЧауческу и за Енвер можда лажат,а шо викаш?Читни малку историја па после ќе правиме муабет.

Извртени се поимите и искористени за пропагандна војна. Инаку после распаѓањето на СССР, Русија го превзеде наследството, во главно се однесуваше на договорите за нуклеарно оружје, кредити, заеми и куп други меѓународни договори. На западот тоа му одговараше, да си има работа со една држава, која има и инфраструктура и моќ да се држи до тие спогодби.
Тоа не го направи Путин, не му ставајте работи кои не ги направил.
Антагонизмот на Полска и подопашните муви на Германија на Балтикот со Русија не е дури ни од овој век. Тие продолжуваат да си го лаат тоа што си го лаеле стотици години пред тоа. Како и становите и Кавказот. Приказата е стара и во денешно време успешно се користи од јуесеј, британија и уште 2-3 сателитски тајни служби и политички сили. Нит почнало со Путин, нит ќе заврши со него.
Мене лично сето ова не ме изненадува. Ме изненади цврстото стоење на својот став на некои сегашни сојузници на РФ како Индија, Кина........... и Иран кој впрочем нема избор.
Разбирам, се' е тоа рефлексија на нивниот антагонизам кон англија, заснован на вековни понижувања и угнетувања и загрозувањето на нивната денешна политика и состојба од страна на бившите колонисти помогнати од јуесеј.
Прашање кое денес се наметнува е, кој ќе издржи подолго?
Нормално е дека се извртени поимите за пропагандна војна.Тоа беше и една од целите на НАТО.Пред војнава 2014 причините за постоење на таа организација беа доведени под знак на прашање.Европјаните освен Полска не оделуваа финансии за вооружување се потпираа на америчката војска.Најочиглен пример беше Германија која имаше 200 тенкови главно борбено возило Динго кое е ништо друго туку помодерен Хермелин.Сега ситуацијатаб е поинаква.Германија се наоружува до заби.1500 Леопарди најнова верзија.Илјадници оклопни транспортери и борбрни возила.Најнапредни во моментов,Пума,Боксер и Патрија,со различни намени.Тука се голем број на дронови.Финска и Шведска кои имаат многу моќни армии исто така влегоа во НАТО.Работава е пред и потоа.За да се постигни ова НАТО мораше да има некој кој ќе биде прдставен како закана.Путин и Русија беа идеални,затоа и го наметнаа муабетот дека Путин сакал да ја возобнови СССР.Мисијата е успешна.НАТО ќе продолжи да постои,многу помоќно од предходно.Ние и другите членки ќе трошиме огромни пари на оружје,додака во државава нема доволно за градинки , доволно пари за здравствениот и пензискиот систем.Човешкото лудио од секогаш било големо,независно од интелегенцијата.Свеста е таа која шо недостига ,а не интелегенција.

До зирохеџ стигна муабетов....

Добар коментар: „Both sides are fighting a war of attrition - Putin because he will win and maintain sovereignty, Zelensky because his masters paid him to. Good article.“

не ми е јасно што возила се и кај се испраќаат во тајност ?
Лесни борбени возила, каква тајност, гледаш дека апла ги транспортираат по улици. Имам дури и сретнувано меѓу Евзони и Солун вакви колони. Нема тајни тука, се знае чиј газ е со лубриканти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom