Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Бугари е вообичаено име за народот на Бугарија - етничка група со долга традиција, формирана од Прабугари, Словени и Траки. Да, ми се допаѓа.
Не даваш кохерентен одговор.
Што значи „вообичаено име“? Вообичаено откога со сила било наметнато, или отсекогаш било вообичаено? И каков аргумент е „вообичаено“ во дискусија каде се анализира вистинитоста на терминот Бугари како турски народ. Пробај на судија да му објасниш дека „вообичаено“ сакаш да ограбуваш банки, види дали ќе помине. „Вообичаено“ не е аргумент, „вообичаено“ е мозочна прдешка.

Риалити чек: Не постојат никакви „прабугари“, постои турски народ кој тогаш се нарекувал Бугари и они имале турски обичаи, турски јазик, турска култура, турски фенотип и турски генотип. Вие денес што „ви се допаѓа да се нарекувате Бугари“, вие немате ништо од тие турски/бугарски карактеристики, ниту обичаи ниту фенотип/генотип што се гледа од ДНК анализите. Тие ДНК анализите кажуваат дека турскиот народ Бугари малтене да нема генетско наследство во денешните жители на државата со погрешно одбрано име: Бугарија.

Значи ако турскиот народ Бугари нема генетско наследство во денешните ванаби Бугари, значи дека тебе погрешнa ти е тезата „етничка група со долга традиција, формирана од Прабугари, Словени и Траки“. Ти немаш претци Бугари, и сѐ што треба за да се увериш во тоа е да направиш еден (денес е дури и евтин) генетски тест.
Автоматски споено мислење:

Има живи директни потомци на Бугарите кои во 6ти/7/ми век направиле држава на брегот на Црното Море. Тие потомци се Чувашите, Башкирите, и Татарите. Нивните генетски карактеристики се блиски со тие од останките во некрополите на дамнешните Бугари... Како Аспарух на пример.
Чувашите, Башкирите, и Татарите имаат и турски обичаи и култура. Генетика, обичаи, јазик, култура... Значи сѐ што денешните модерни ванаби Бугари немаат.

Последно уредено:
Џабе му објаснуваш, они ни сами не знаат што се па запнале да бидат македонци, ја имаа најголемата среќа да бидат примени во ЕУ пред нас па сега вежбаат ментална гимнастика, а уствари да имаат во себе паразит што јаде мозочни клетки тој паразит ќе умре од глад.

Ете, споделив видео во темата за бугарски memes, таму луѓето до толку се без мозок што веруваат дека смртта ја измислила Русија, за да умреле повеќе Бугари. :pos: Инаку претходно Бугарите живееле многу подолго, по 200 години. :pos::pos::pos: И ние тука со еден таков се објаснуваме на долго и на широко. Остајте го нека си живее со своите заблуди, греота е.

Не даваш кохерентен одговор.
Што значи „вообичаено име“? Вообичаено откога со сила било наметнато, или отсекогаш било вообичаено? И каков аргумент е „вообичаено“ во дискусија каде се анализира вистинитоста на терминот Бугари како турски народ. Пробај на судија да му објасниш дека „вообичаено“ сакаш да ограбуваш банки, види дали ќе помине. „Вообичаено“ не е аргумент, „вообичаено“ е мозочна прдешка.

Риалити чек: Не постојат никакви „прабугари“, постои турски народ кој тогаш се нарекувал Бугари и они имале турски обичаи, турски јазик, турска култура, турски фенотип и турски генотип. Вие денес што „ви се допаѓа да се нарекувате Бугари“, вие немате ништо од тие турски/бугарски карактеристики, ниту обичаи ниту фенотип/генотип што се гледа од ДНК анализите. Тие ДНК анализите кажуваат дека турскиот народ Бугари малтене да нема генетско наследство во денешните жители на државата со погрешно одбрано име: Бугарија.

Значи ако турскиот народ Бугари нема генетско наследство во денешните ванаби Бугари, значи дека тебе погрешнa ти е тезата „етничка група со долга традиција, формирана од Прабугари, Словени и Траки“. Ти немаш претци Бугари, и сѐ што треба за да се увериш во тоа е да направиш еден (денес е дури и евтин) генетски тест.

Има живи директни потомци на Бугарите кои во 6ти/7/ми век направиле држава на брегот на Црното Море. Тие потомци се Чувашите, Башкирите, и Татарите. Нивните генетски карактеристики се блиски со тие од останките во некрополите на дамнешните Бугари... Како Аспарух на пример.
Чувашите, Башкирите, и Татарите имаат и турски обичаи и култура. Генетика, обичаи, јазик, култура... Значи сѐ што денешните модерни ванаби Бугари немаат.
Нема докази дека тоа било наметнато со сила. "Отсекогаш" е предолг период :). Се користи уште од 10 век за луѓето од кои потекнувам - за мене, тоа е доволно долг период.

Прабугари/Протобугари е термин што го измислиле историчарите за да означат одреден народ. Прво, добро е да се прави разлика помеѓу турски народ и туркиски народ. Турските се подмножество од туркиските. Постојат различни теории за Прабугарите, малку се знае, ништо не останало од јазикот, само неколку зборови. Уште помалку се знае за културата и традициите. Информациите дадени за други народи често се користат и им се припишуваат на Прабугарите.

Тезата за Прабугари, Словени и Траки не е моја, туку на водечки светски историчари. Немам дилеми за да правам тестови, ако ти имаш сомнежи, направи ги и покажи ги.

Невозможно е потомците на Прабугарите кои ја создадоа Дунавска Бугарија да бидат Чуваши, Башкири и Татари. Немало насока на движење од Дунавска Бугарија кон исток. Насоката на движење е спротивна. Дали всушност знаеш што значи потомци? Моментално, не постои зачувана ДНК на хан Аспарух.

Негирање на бугарскиот идентитет, замена на национални херои, антибугарска реторика, пречки за зближување на луѓето од Македонско потекло со нивните роднини, блокирање на европската иднина на регионот, искривување на сликата за Бугарија пред светот. На Бугарија не ѝ е потребен таков југозападен сосед во ЕУ. Ни треба стабилен и европски сосед, како Романија и Грција. Ни треба стабилна европска земја како Албанија. Земји со кои имаме добри односи, меѓусебно разбирање и соработка.

Ако на 99% од Македонците не им се допаѓа името, кренете востание, соборете го Мицкоски, назначете своја, народна влада и преименувајте се како сакате. Сè е во ваши раце.

Врз пекарот на леб влијае и стабилноста на Балканот и соработката меѓу земјите. Со оглед на тоа што 1/3 од Бугарите имаат македонски корени, ова може директно да влијае и врз пекарот од Варна. Еве, тоа ме засега и мене, кој исто така чесно заработува за живот и ги плаќа даноците. Еве ги, луѓе, и ми велат дека не сум Бугарин, дека не требало да се нарекувам Бугарин, дака сум Македонец, дека еден ден сум се разбудил како Бугарин, без ни да се потрудат да ме знаат кој сум - едноставно поради мислењето што го имам. Бил сум фашист, окупатор, ментално болен... И сето ова е во основа поради антибугарската реторика што доаѓа од вашата земја, медиумите, политичарите, историчарите - од сите, и која е вкоренета уште од Титова Југославија. Дали мислите дека ова не влијае на обичниот човек? Зошто мислите дека има најмалку бугарски туристи во вашата земја, во споредба со другите наши соседи, со оглед на тоа какво дел од историјата на Бугарија ја зафаќа Вардарска Македонија, со оглед на тоа што е најевтина земја и колку Бугари се со произход од таму?
А историјата на Бугарија ја зафаќа ли и Егејска Македонија ?

Прабугари/Протобугари е термин што го измислиле историчарите за да означат одреден народ.
Ете нешто точно од тебе, јас само дополнително ќе појаснам: Прабугари е термин што го измислиме бугарските историчари за да направат квазиобјаснување зошто денешниве ванаби Бугари немаат никаква НИКАКВА сличност со вистинските турски Бугари.

Невозможно е потомците на Прабугарите кои ја создадоа Дунавска Бугарија да бидат Чуваши, Башкири и Татари. Немало насока на движење од Дунавска Бугарија кон исток. Насоката на движење е спротивна. Дали всушност знаеш што значи потомци? Моментално, не постои зачувана ДНК на хан Аспарух.
Кажуваш дека читаш. Но изгледа читаш само бугарска пропаганда, не и вистинска историја... Познато е дека само дел од Бугарите мигрирале кон Дунав и западното крајбрежје на Црно Море (под Бугари мислам на вистинските турските Бугари).

Koнкретно на Чувашите, гледано за бугарштината можете само за таквото да им се фатите. :)
Чувашите го зборуваат единствениот единствениот жив бугарски јазик. Они се дефакто и дејуре потомци на Бугарите. Вие сте само ванаби Бугари на кои „им се допаѓа да бидат Бугари“.

Agyagási, K. (2020). "A Volga Bulgarian Classifier: A Historical and Areal Linguistic Study". University of Debrecen. 3: 9. Modern Chuvash is the only descendant language of the Ogur branch.The ancestors of its speakers left the Khazar Empire in the 8th century and migrated to the region at the confluence of the Volga and Kama rivers, where they founded the Volga Bulgarian Empire in the 10th century. In the central Volga region three Volga Bulgarian dialects developed, and Chuvash is the descendant of the 3rd dialect of Volga Bulgarian (Agyagási 2019: 160–183). Sources refer to it as a separate language beginning with 1508
Clauson, Gerard (2002). Studies in Turkic and Mongolic linguistics. Taylor & Francis. p. 38. ISBN 0-415-29772-9.

Итн, итн.

The Bulgars were an Oghuric people[11][12] who settled north of the Black Sea. During their westward migration across the Eurasian steppe, they came under the overlordship of Khazars, leading other ethnic groups, including Finno-Ugric and Iranic as well as other Turkic peoples.[11] In about 630 they founded Old Great Bulgaria, which was destroyed by the Khazars in 668. Kotrag, following the death of his father, began to extend the influence of his Bulgars to the Volga River. He is remembered as the founder of Volga Bulgaria.[13][14] They reached the Volga region in the eighth century, where they became the dominant population at the end of the 9th century. They assimilated tribes of different origin who lived in the area, notably the Imenkovo culture that used to dominate the region.[15]

However, some Bulgar tribes under the leader Asparukh moved west from the Pontic-Caspian steppes and eventually settled along the Danube River,[16] in what is now known as Bulgaria proper, where they created a confederation with the Slavs, adopting a South Slavic language and the Eastern Orthodox faith.

Ова горе јасно ти кажува дека само мал дел од Бугарите отишле на запад кон Дунав. Другите Бугари ја направиле државата Бугарија, вистинската Бугарија на Волга. На запад со Аспарух отишле бројчано малку Бугари, толку малку да денес немаат оставено никакво генетско ниту културно наследство. Освен неколкуте лични имиња како Аспарух, Крум, итн, ништо бугарско нема во културното наследство на денешните ванаби Бугари.

За разлика од Чувашите кои се дефакто и дејуре потомци на Бугарите.

However, Bulgars in the Volga region eventually gave birth to Chuvash people. Unlike Danube Bulgars, Volga Bulgars did not adopt any language. The Chuvash language today is the only Oghuric language that survived and is often considered to be an offshoot of the Volga Bulgar language.

Немам дилеми за да правам тестови, ако ти имаш сомнежи, направи ги и покажи ги.
Моментално, не постои зачувана ДНК на хан Аспарух.

Немаш дилеми иако немаш никакви факти ни аргументи кои те поврзуваат со турските Бугари?
За што дискутираме, за вашата вера? За вашите верувања дека сте нешто што не сте.

Јас не сакам да зборувам за ничие верување. Јас зборувам за научни и историски факти а тие јасно покажуваат дека вие денешните ванаби Бугари немате ама баш ништо заедничко со турските Бугари.

Од Аспарух може нема днк анализа на посмртните останки, ама има анализи на днк од бугарски некрополи од периодот. Резултатите се многу слични со генетиката на денешните Чуваши, Башкири, Татари. Освен тоа историски факти се дека Чувашите сѐ потомци на Бугарите.
Не мора да правиш тест (ако ти е страв од резултатите). Спореди се со просчен Чуваш и види дали сте слични по изглед и по сѐ. Дали зборувате сличен јазик, дали се разбирате (како со нас Македонците на пример). Дали имате исти обичаи (како со нас Македонците на пример). Дали имаш било што заедничко со тој Чуваш потомок на Бугарите.

Последно уредено:
А историјата на Бугарија ја зафаќа ли и Егејска Македонија ?
Секако, уште од времето на цар Симеон Велики – за време на неговото владеење, Бугарија стигнала до Егејското Море и Солунскиот крај; делови од Егејска Македонија влегле во бугарските граници.
1756460307849.png

Бугари е вообичаено име за народот на Бугарија - етничка група со долга традиција, формирана од Прабугари, Словени и Траки. Да, ми се допаѓа.
Прво прочитај што е идентификациона дисфорија, потоа прашај повеќе Бугари дали имаат постојано и наметливо чувство на „несогласеност“, и само тогаш дај дијагноза.
Зошто имаш потреба да лажеш? И зошто мислиш дека ние ти веруваме? Еве ти најнов апдејт на Y-DNA за Бугарија, па самиот види во колку % се застапени централноазиските хаплогрупи што ги носеле твоите фамозни „Прабугари“.

1756460224113.png

Зошто имаш потреба да лажеш? И зошто мислиш дека ние ти веруваме? Еве ти најнов апдејт на Y-DNA за Бугарија, па самиот види во колку % се застапени централноазиските хаплогрупи што ги носеле твоите фамозни „Прабугари“.

Прегледај го приврзокот 454255

Од ChatGPT

Резиме
* Балканско и локално европско наследство: I2, E-M96.
* Медитерански и блискоисточни: J2, J1, G, T.
* Словенско и источноевропско влијание: R1a.
* Западноевропски/келтски: R1b.
* Азиски елементи (Прабугари, Хуни, Турки): Q, N, O, L.
* Индиско-ромски: H.

1756461345212.png

1756462012638.png

Според твојот графикон имаме сличен профил, ние сме повеќе словенски, вие сте повеќе антички грчки, што е сосема нормално, словенството не стигнало толку далеку на југ, а античките Грци не стигнале толку далеку на север.

Последно уредено:
Од ChatGPT

Резиме
* Балканско и локално европско наследство: I2, E-M96.
* Медитерански и блискоисточни: J2, J1, G, T.
* Словенско и источноевропско влијание: R1a.
* Западноевропски/келтски: R1b.
* Азиски елементи (Прабугари, Хуни, Турки): Q, N, O, L.
* Индиско-ромски: H.

Прегледај го приврзокот 454258

Toa и ти го кажувам. РЕТКИ, во трагови централноазиски хаплогрупи донесени од сите туркиски народи што дошле на Балкан, па ти види колку е издржано да ги внесуваш Аспаруховите Бугари во равенката на твоето генетско наследство.

1756461750201.png

Негирање на бугарскиот идентитет, замена на национални херои, антибугарска реторика, пречки за зближување на луѓето од Македонско потекло со нивните роднини, блокирање на европската иднина на регионот, искривување на сликата за Бугарија пред светот. На Бугарија не ѝ е потребен таков југозападен сосед во ЕУ. Ни треба стабилен и европски сосед, како Романија и Грција. Ни треба стабилна европска земја како Албанија. Земји со кои имаме добри односи, меѓусебно разбирање и соработка.

Ако на 99% од Македонците не им се допаѓа името, кренете востание, соборете го Мицкоски, назначете своја, народна влада и преименувајте се како сакате. Сè е во ваши раце.

Врз пекарот на леб влијае и стабилноста на Балканот и соработката меѓу земјите. Со оглед на тоа што 1/3 од Бугарите имаат македонски корени, ова може директно да влијае и врз пекарот од Варна. Еве, тоа ме засега и мене, кој исто така чесно заработува за живот и ги плаќа даноците. Еве ги, луѓе, и ми велат дека не сум Бугарин, дека не требало да се нарекувам Бугарин, дака сум Македонец, дека еден ден сум се разбудил како Бугарин, без ни да се потрудат да ме знаат кој сум - едноставно поради мислењето што го имам. Бил сум фашист, окупатор, ментално болен... И сето ова е во основа поради антибугарската реторика што доаѓа од вашата земја, медиумите, политичарите, историчарите - од сите, и која е вкоренета уште од Титова Југославија. Дали мислите дека ова не влијае на обичниот човек? Зошто мислите дека има најмалку бугарски туристи во вашата земја, во споредба со другите наши соседи, со оглед на тоа какво дел од историјата на Бугарија ја зафаќа Вардарска Македонија, со оглед на тоа што е најевтина земја и колку Бугари се со произход од таму?

Ехххх...не биле саде шќиповите со непрестаји маки, предизвикани од МаЧедонците...:facepalm:

Toa и ти го кажувам. РЕТКИ, во трагови централноазиски хаплогрупи донесени од сите туркиски народи што дошле на Балкан, па ти види колку е издржано да ги внесуваш Аспаруховите Бугари во равенката на твоето генетско наследство.

Прегледај го приврзокот 454259
И каде напишав дека не се ретки? Каде напишав дека ние сме 33.(3)% прабугари, тракијци и словени? Словенскиот елемент е фундаментален во нашата земја и тоа јасно се одразува преку јазикот, преку културата, преку обичаите итн.

Секако, уште од времето на цар Симеон Велики – за време на неговото владеење, Бугарија стигнала до Егејското Море и Солунскиот крај; делови од Егејска Македонија влегле во бугарските граници.
Прегледај го приврзокот 454256
Pa sto ne mu kazete taka na grcite, sto im kutite? Zosto ne im kazete deka tamu zivee bugarsko naselenie

Прегледај го приврзокот 454259
Хаха, наоди под 1% се во рамки на статистичка/лабораториска грешка. Но дури и да не се грешки! Значи @SentinelS e можеби нецел процент Бугар, а можеби и е нецел процент Монгол. Или барем 99% е сигурно дека не е пропадник на турскиот народ Бугари... Ама сепак 100% му се „допаѓа да биде Бугар“! :D

Словенскиот елемент е фундаментален во нашата земја и тоа јасно се одразува преку јазикот, преку културата, преку обичаите итн.
Тогаш ако сѐ (генетика, обичаи, јазик) ви е исто или многу слично со Македонците, за кој К ти е логично да се нарекуваш со име на турски народ?

Или пак ќе одговориш со „така ми се допаѓа“ и „вообичаено е така да биде“. :LOL:

Pa sto ne mu kazete taka na grcite, sto im kutite? Zosto ne im kazete deka tamu zivee bugarsko naselenie
Мислам дека Грците добро ја познаваат својата историја. Нема потреба да ги учиме. Тие знаат какво население живее таму. Впрочем, во Грција во моментов има 10-15 бугарски училишта.

Хаха, наоди под 1% се во рамки на статистичка/лабораториска грешка. Но дури и да не се грешки! Значи @SentinelS e можеби нецел процент Бугар, а можеби и е нецел процент Монгол. Или барем 99% е сигурно дека не е пропадник на турскиот народ Бугари... Ама сепак 100% му се „допаѓа да биде Бугар“! :D

Тогаш ако сѐ (генетика, обичаи, јазик) ви е исто или многу слично со Македонците, за кој К ти е логично да се нарекуваш со име на турски народ?

Или пак ќе одговориш со „така ми се допаѓа“ и „вообичаено е така да биде“. :LOL:
Јас сум 100% Бугарин, бидејќи правам разлика помеѓу Бугари и Прабугари, исто како што Французите прават разлика помеѓу Французи и Франки. Можеш исто така да ги прашаш Французите зошто не го менуваат своето име. Оди во Франција и прашај ги Французите зошто не си го менуваат името во нешто различно од името на германските племиња - сигурен сум дека разговорот ќе заврши многу добро. Еве едно реципрочно прашање. Зошто не го менувате името на вашиот народ во нешто што не е од претсловенскиот период, бидејќи вие исто сте најголемиот процент на Словени? Зошто да земеме име кое датира од пред Прабугарите да ја создадат нашата држава, па дури и пред Словените да се населат на Балканот?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom