Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не тврди дека се де факто Бугари. Ако имате бугарски пасош, сте бугарски државјанин, т.е. Бугарин по националност. Останатото е самоопределување (етничка група).

Никој не тврди дека сè што доаѓа од „Скопје“ е лага, уште повеќе од „Белград“. Напротив, вашиот сограѓанин мисли дека сè што доаѓа од Бугарија е лага. Јас немам такви екстремни идеи, бидејќи тие се граничат со шовинизам. Бугарија нема никакви претензии кон државата Северна Македонија и тоа е јасно декларирано. Треба да прочитате малку повеќе за тоа што всушност пишуваат современите бугарски историчари за да извлечете свој заклучок. Инаку, зборуваш „напамет“.
Јасно е декларирано, а може и да се види, дека Бугарија сака, преку промена на историјата на Македонија, да ги асимилира Македонците - т.е. да ги направи Бугари/или Македонски Бугари/или Македонци со Бугарски корени - по мирен пат, како точка 1.
Како точка 2 од планот, ќе следува присоединување.
Но зборовите „по мирен пат“ - се само сега засега во времето. За во иднина ќе видите.
Поздрав од „старата столица“...

Јасно е декларирано, а може и да се види, дека Бугарија сака, преку промена на историјата на Македонија, да ги асимилира Македонците - т.е. да ги направи Бугари/или Македонски Бугари/или Македонци со Бугарски корени - по мирен пат, како точка 1.
Како точка 2 од планот, ќе следува присоединување.
Но зборовите „по мирен пат“ - се само сега засега во времето. За во иднина ќе видите.
Поздрав од „старата столица“...
Бугарија не сака историјата да се менува, туку контроверзните теми да ги дискутира заедничка комисија и да се донесе заедничка одлука за нив. Самото барање за додавање на Бугарите во уставот прави јасна разлика помеѓу Македонците и Бугарите. Како точно Бугарија ќе ја присоедини Северна Македонија без волјата на населението? Преку војна? :)

Сосема друго прашање е зошто Бугарија треба да анектира територија со 30% агресивно муслиманско население, чија стапка на наталитет е поголема од онаа и на Бугарите и на Македонците? Не мислите ли дека Бугарија сака Бугарите да бидат малцинство во сопствената земја? Зошто да присоединуваме територија кога не ни треба територија? Секој ден имаме сè повеќе територија по глава на жител. Зошто да присоединуваме територија што е помалку развиена? За да можат нашите даноци да одат на развој на Вардарско? Зошто не размислуваш кога ги пишуваш овие работи? Ќе имаме само негативности од присоединуването на Северна Македонија кон Бугарија. Зошто самите да си го предизвикуваме тоа?

"Старата столица" е Велико Трново.

Последно уредено:
Вие во Вардарска Македонија имате повеќе турско влијание, од чисто објективни причини
Хаха, „чисто објективни причини“ од кои што самата објективност е непостоечка. Но ете можеби грешам па ти сега ќе објасниш, а под објаснување мислам на практично аргументирање според што конкретно мислиш дека „имаме повеќе турско влијание“ ние Македонците во споредба со вас - Македонците кои сте во заблуда дека сте турски народ.

Те чекам да аргументираш... Но не го задржувам здивот дека ќе одговориш нешто повеќе одошто одговори каде се вашите турски карактеристики: културни или макар генетски. Ни ти ни никој ванаби Бугар не го одговорил тоа.
Автоматски споено мислење:

Всушност, се идентификуваме со 3 древни народи: прабугари, траки и словени, при што најзначајниот елемент е словенскиот, тракискиот речиси и да не постои, а прабугарскиот е повеќе како народ кој ја создал државата. Современите Бугари се идентификуваат 99% со Словените, во однос на јазикот, културата, традициите итн.
Хаха и дуполо ХАХА... Па ако признаваш дека сте 99% Словени (читај МАКЕДОНЦИ) тогаш кој кyp се нарекувете со име на ТУРСКИОТ НАРОД БУГАРИ?

Извини ми го Францускиот, и капс локот, но разбираш ли дека премногу се правиш глуп колку и не си? И не само ти, туку колективно сите вие преку источната граница. Кое е тоа 99 македонско, пардон - словенско наследство, а називната идентификација е турска народност?

Сега разбираш зошто посочувам идентификациона дисфорија?
Ајде ајде, продолжи да комуницираш и ќе направиме Македонец од тебе. На арно нека е. :LOL:

Последно уредено:
Хаха, „чисто објективни причини“ од кои што самата објективност е непостоечка. Но ете можеби грешам па ти сега ќе објасниш, а под објаснување мислам на практично аргументирање според што конкретно мислиш дека „имаме повеќе турско влијание“ ние Македонците во споредба со вас - Македонците кои сте во заблуда дека сте турски народ.

Те чекам да аргументираш... Но не го задржувам здивот дека ќе одговориш нешто повеќе одошто одговори каде се вашите турски карактеристики: културни или макар генетски. Ни ти ни никој ванаби Бугар не го одговорил тоа.

Хаха и дуполо ХАХА... Па ако признаваш дека сте 99% Словени (читај МАКЕДОНЦИ) тогаш кој кyp се нарекувете со име на ТУРСКИОТ НАРОД БУГАРИ?

Извини ми го Францускиот, и капс локот, но разбираш ли дека премногу се правиш глуп колку и не си? И не само ти, туку колективно сите вие преку источната граница. Кое е тоа 99 македонско, пардон - словенско наследство, а називната идентификација е турска народност?

Ајде ајде, продолжи да комуницираш и ќе направиме Македонец од тебе. На арно нека е. :LOL:
Еве пријателот да го поздравиме со една патеиотическа ЗАЕдНИЧКА песен https://youtu.be/OUAQDMOTAyA?si=xY2eDVAeWIgLfdE2

Објективните причини се тоа што Вардарска Македонија останала во Отоманската империја до 1912/3 година, односно 35 години подолго од Бугарија. Македонскиот јазик има поголем процент на турцизми од бугарскиот јазик.

Име си е име. Јас не го одбрав името на мојот народ да биде „Бугари“. Словени=Македонци само во мозокот на некој со ментални нарушувања.

Веќе објаснив за јазикот, културата итн.

Колку јас ќе те направам Бугарин, толку ти ќе ме направиш Македонец.

Бугарија не сака историјата да се менува, туку контроверзните теми да ги дискутира заедничка комисија и да се донесе заедничка одлука за нив. Самото барање за додавање на Бугарите во уставот прави јасна разлика помеѓу Македонците и Бугарите. Како точно Бугарија ќе ја присоедини Северна Македонија без волјата на населението? Преку војна? :)

Сосема друго прашање е зошто Бугарија треба да анектира територија со 30% агресивно муслиманско население, чија стапка на наталитет е поголема од онаа и на Бугарите и на Македонците? Не мислите ли дека Бугарија сака Бугарите да бидат малцинство во сопствената земја? Зошто да присоединуваме територија кога не ни треба територија? Секој ден имаме сè повеќе територија по глава на жител. Зошто да присоединуваме територија што е помалку развиена? За да можат нашите даноци да одат на развој на Вардарско? Зошто не размислуваш кога ги пишуваш овие работи? Ќе имаме само негативности од присоединуването на Северна Македонија кон Бугарија. Зошто самите да си го предизвикуваме тоа?

"Старата столица" е Велико Трново.
Ако не е вашата цел асимилација на Македонците и завземање на територија,тогаш која е целта на вашето вето во Брисел?Не ви е јасно дека со ветото создадовте одбивност кај Македонците спрема Бугарија?Зошто пред 2017та немаше вакво анти-бугарско расположение во Македонија?Се водите според принципот зошто да биде убаво кога може да биде грдо.Шо ви фалеше пред ветото?Која е таа фрустрираност за на соседот свој го оневозможиш во напредокот?Зошто?Кој е тој комплекс?Тоа ли е Христијански?Се заортачивте нашите непријатели Албанци и Грци ,а од друга страна тврдите дека сме браќа?Тоа ли е вашето братство?Толку ли ви беше тешко да подадете рака,да покажите дека сте вие поинакви од другите исфрустрирани народи на Балканов?На нас решивте да ги лечите своите комплекси???Бедно.

Ако не е вашата цел асимилација на Македонците и завземање на територија,тогаш која е целта на вашето вето во Брисел?Не ви е јасно дека со ветото создадовте одбивност кај Македонците спрема Бугарија?Зошто пред 2017та немаше вакво анти-бугарско расположение во Македонија?Се водите според принципот зошто да биде убаво кога може да биде грдо.Шо ви фалеше пред ветото?Која е таа фрустрираност за на соседот свој го оневозможиш во напредокот?зошто?Кој е тој комплекс?Тоа ли е Христијански?Со нашите најголеми непријатели Албанци и Грци се заортачивте а од друга страна тврдите дека сме браќа?Тоа ли е вашето братство?Толку ли ви беше тешко да подадете рака,да покажите дека сте вие поинакви од другите исфрустрирани народи на Балканов?На нас решивте да ги лечите своите комплекси???Бедно.

Не сум политичар и не можам да кажам зошто го прават ова. Можам само да го дадам моето лично мислење.

Освојувањето територија е невозможно и во теорија и во пракса, и ниту Бугарија ниту граѓаните на Бугарија нема да имаат корист од тоа.

Според мене, Бугарија едноставно ги штити своите интереси, интересите на своите граѓани и индиректно интересите на Европската Унија. Прво, на ЕУ не ѝ е потребно овој надворешен конфликт (проблеми со историјата, јазикот, културата, идентитетот) меѓу две земји да стане внатрешен, а Бугарија ѝ помага на ЕУ со тоа што ја изолира Северна Македонија. Второ, важно е Бугарија да се покаже како земја што ги штити своите граѓани, без оглед каде се родени и каде живеат (прашањето за промена на уставот на Република Македонија). Трето, за мене, како граѓанин на Бугарија од Македонско потекло, важно е мојата земја да ги заштити моите интереси и историјата на моето семејство да не биде исклучиво присвојувана (тезата на Република Македонија е дека историјата на историско-географскиот регион Македонија ѝ припаѓа само на Република Македонија и на никој друг, слави, херои итн.).

Омразата на Македонците кон Бугарите и Бугарија не е од 2017 година, туку е всадена и продолжува да се всадува уште од создавањето на државата. Само што во одредени периоди, како на пример за време на владеењето на Мицкоски, таа е вештачки потхранувана со лаги и манипулации.

Бугарија не стави вето. Вето значи нешто специфично. Од воспоставувањето на независна Република Македонија до денес, оваа земја покажа дека нема намера за добрососедски односи, а во последната година дури и дека ќе води исклучително агресивна политика кон Бугарија. Кога напредокот на твојот сосед е на твој грб, а не на негова сметка, нормално е да се спротивставуваш. Бугарија е секуларна земја, а не христијанска. Не станува збор за никакви комплекси и за заштита на интересите на државата и граѓаните кога се нападнати.

Омразата на Македонците кон Бугарите и Бугарија не е од 2017 година, туку е всадена и продолжува да се всадува уште од создавањето на државата. Само што во одредени периоди, како на пример за време на владеењето на Мицкоски, таа е вештачки потхранувана со лаги и манипулации.
Пишуваш за омразата на Македонците кон бугарите, а си дошол на Македонски форум, го пишуваш ова што го пишуваш, и замисли, не си баниран.

Јас не можам да се регистрирам на бугарски форум, а камоли да напишам нешто. Или, на првиот збор дека сум Македонец, веднаш ќе бидам баниран.

И после ние сме лошите, а вие добрите.

Втора работа. Бугарија во целата историја наша, ни прави сопки, врховистите правеа зулуми поголеми од Турците, и како сакаш да ве сакаме?

Од самото основање на ВМРО, со петни жили бугарскиот двор пробувал да се инфилтрира и да го извалка Македонското револуционерно дело, поттикнувајќи на преран бунт, за да се појави како спасител и да си ја приграби територијата.

Уште многу злосторства направени од бугарите врз Македонците има.

А ти кажи каде во Македонија се чувствуваш нелагодно што си бугарин??

Пишуваш за омразата на Македонците кон бугарите, а си дошол на Македонски форум, го пишуваш ова што го пишуваш, и замисли, не си баниран.

Јас не можам да се регистрирам на бугарски форум, а камоли да напишам нешто. Или, на првиот збор дека сум Македонец, веднаш ќе бидам баниран.

И после ние сме лошите, а вие добрите.

Втора работа. Бугарија во целата историја наша, ни прави сопки, врховистите правеа зулуми поголеми од Турците, и како сакаш да ве сакаме?

Од самото основање на ВМРО, со петни жили бугарскиот двор пробувал да се инфилтрира и да го извалка Македонското револуционерно дело, поттикнувајќи на преран бунт, за да се појави како спасител и да си ја приграби територијата.

Уште многу злосторства направени од бугарите врз Македонците има.

А ти кажи каде во Македонија се чувствуваш нелагодно што си бугарин??
Ги почитувам правилата на форумот, не навредувам никого. За разлика од тебе, кој ми кажа дека имам „идентификациона дисфорија“ затоа што сум Бугарин, јас не ти кажав дека ти имаш „идентификациона дисфорија“ затоа што си Македонец. Се однесувам многу покултурно од тебе.

Регистрирај се, пишувај на бугарски, следи ги правилата на форумот и нема да имаш проблем. Ако сакаш, можеме да направиме експеримент - избери форум и прекар и сподели го со мене, за да видиме како ќе се развива сметката и дискусијата. На тој начин навистина можеш да докажеш дека работите се онакви какви што тврдиш дека се.

Инаку, ставот кон моите коментари овде е различен од ставот кон оние на етничките Македонци итн. - можат да ме банираат за џабе, другите можат постојано да ме навредуваат и ништо нема да им се направи.

ВМОК не е комитет на Бугарија, туку на револуционери од Македонија, исто како и ВМОРО. Прочитај барем 2-3000 страници од историјата на револуционерното движење и ќе разбереш дека во ова движење нема добри (ВМОРО) и лоши (ВМОК). Едноставно постојат различни организации со различни ставови, при што стотици активисти на ВМОРО биле активисти на ВМОК и обратно.

Не реков дека се чувствувам нелагодно во Македонија, ниту во Пиринска (каде што не можам да се чувствувам така), ниту во Вардарска (од каде што е мојот род), ниту во Егејска – каде што Грците ме пречекуваат добро. Секаде се чувствувам како дома. Во различни делови комуницирам различно со локалното население - и во Северна Македонија не обрнувам внимание на омразата - објаснувам дека сум турист и не се занимавам со политика и ме оставаат на мира.

Историски е покажано дека Бугарите се фашисти и убивале Македонско население, од нив не ни очекувам нешто подобро...и денес се фашисти само што не смеат да убиваат.
Колку повеќе вие серете лајна тука на форумот и на сите социјални мрежи по коментари толку поголема омраза стварате кај Македонците кон Бугарија.
Фашисти.

Не сум политичар и не можам да кажам зошто го прават ова. Можам само да го дадам моето лично мислење.

Освојувањето територија е невозможно и во теорија и во пракса, и ниту Бугарија ниту граѓаните на Бугарија нема да имаат корист од тоа.

Според мене, Бугарија едноставно ги штити своите интереси, интересите на своите граѓани и индиректно интересите на Европската Унија. Прво, на ЕУ не ѝ е потребно овој надворешен конфликт (проблеми со историјата, јазикот, културата, идентитетот) меѓу две земји да стане внатрешен, а Бугарија ѝ помага на ЕУ со тоа што ја изолира Северна Македонија. Второ, важно е Бугарија да се покаже како земја што ги штити своите граѓани, без оглед каде се родени и каде живеат (прашањето за промена на уставот на Република Македонија). Трето, за мене, како граѓанин на Бугарија од Македонско потекло, важно е мојата земја да ги заштити моите интереси и историјата на моето семејство да не биде исклучиво присвојувана (тезата на Република Македонија е дека историјата на историско-географскиот регион Македонија ѝ припаѓа само на Република Македонија и на никој друг, слави, херои итн.).

Бугарија не стави вето. Вето значи нешто специфично. Од воспоставувањето на независна Република Македонија до денес, оваа земја покажа дека нема намера за добрососедски односи, а во последната година дури и дека ќе води исклучително агресивна политика кон Бугарија. Кога напредокот на твојот сосед е на твој грб, а не на негова сметка, нормално е да се спротивставуваш. Бугарија е секуларна земја, а не христијанска. Не станува збор за никакви комплекси и за заштита на интересите на државата и граѓаните кога се нападнати.
Не си политичар, а даваш политички одговор.Кои бугарски и европски интереси ги штити Бугарија со тоа шо ни става вето,жити се?Од 2000 до 2017 ретко некој осеќаше одбивност спрема Бугарија.Ево стави се на наше место.Ако вас вето за влез во ЕУ ви ставеше Шпанија,пример како ќе се поставевте спрема Шпанија?Дали ќе ја рачунавте Шпанија за пријателска земја?Дефинитивно уште од Илинденско востанија бугарските политичари вршат диверзии кон Македонија.Цело време тврдите дека Македонија е србска измислица муабет шо не ви држи вода.Од нигде никаде му текнало на Тито кој е хрват да измислува новокомпониран народ и истиот тој народ преку ноќ прифатил и заборавил на своите корени.Приказни за деца.

Последно уредено:
Ги почитувам правилата на форумот, не навредувам никого. За разлика од тебе, кој ми кажа дека имам „идентификациона дисфорија“ затоа што сум Бугарин, јас не ти кажав дека ти имаш „идентификациона дисфорија“ затоа што си Македонец. Се однесувам многу покултурно од тебе.
Јас ти го немам речено тоа, ама тој што ти го рекол, искрено мислам дека не бил далеку од вистината, ама ти си знајш. Ако сакаш чувствувај се и како девојка и клај си цицки, јас ќе го почитувам твојот избор, ама чим почнеш да се просераваш со ванчомихајловизам, е тогаш и ти ќе си го добиеш со иста мера, ама после кукаш и плачиш, тоа ви била одлика цела историја па и сега кукавичлок и пукање во грб..За друго не сте ни способни. Вашиот комплекс на пониска вредност како народ ја лечите на неубав начин..

На бугарски форум, не ни можам да се регистрирам, одма отфрла македонски ИП адреси, што се прајш мутав?

Има ли поголема навреда од тоа да се идентификуваш со Бугарите на кои твоите словенски предци (под услов да имаш словенско потекло) им робувале и страдале под нивната власт? Ти допира ли овој факт до твојата помрачена свест или слабо?

Не си политичар, а даваш политички одговор.Кои бугарски и европски интереси ги штити Бугарија со тоа шо ни става вето,жити се?Од 2000 до 2017 ретко некој осеќаше одбивност спрема Бугарија.Ево стави се на наше место.Ако вас вето за влез во ЕУ ви ставеше Шпанија,пример како ќе се поставевте спрема Шпанија?Дали ќе ја рачунавте Шпанија за пријателска земја?Дефинитивно уште од Илинденско востанија бугарските политичари вршат диверзии кон Македонија.Цело време тврдите дека Македонија е србска измислица муабет шо не ви држи вода.Од нигде никаде му текнало на Тито кој е хрват да измислува новокомпониран народ и истиот тој народ преку ноќ прифатил и заборавил на своите корени.Приказни за деца.
Во интерес на ЕУ е да нема нерешени прашања пред земјата да влезе во унијата и да нема конфликти меѓу членовите.
Во периодот од 2000 до 2017 година, де факто Република Македонија не покажа волја за решавање на проблемите со Бугарија. Сè беше прилично декларативно.

И ние го доживеавме истото и ги решивме нашите проблеми.
- Австрија, Германија и скандинавските земји го блокираа нашиот влез во ЕУ ако не затворевме 4 нуклеарни реактори во нуклеарната централа Козлодуј. Бугарија ги затвори единиците I–IV (2002–2006), и покрај незадоволството на јавноста.
- Холандија и Франција инсистираа на побавно усвојување и ефикасно го блокираа влезот на Бугарија уште во 2004 година.
- Бугарија беше технички подготвена од 2011 година, но Холандија и Франција со години блокираат влезот во шенген поради корупција и граници - го решивме проблемот
- Од 2023–2024: Австрија продолжува да го блокира пристапот до шенген (отворени се само воздушните граници), наведувајќи го како причина „миграциски притисок“. Го решивме и проблемот со Австрија.
- Бугарија сакаше да влезе во ЕРМ II и во еврозоната – тука Австрија привремено постави услови (поврзани и со корупцијата и со финансиската стабилност).
- Велика Британија, Германија, Франција – инсистираа на ограничувања на слободното движење на Бугарите до 2014 година.

Накратко – како реагира Бугарија?
- Отстапки (затворање на нуклеарната централа, прифаќање ограничувања).
- Реформи (армија, судство, борба против корупцијата, финансии).
- Инвестиции во безбедноста (граници, опрема, соработка со НАТО).
- Дипломатија (често трпеливо чекање, без агресивни потези).

Дали ги мразиме овие земји? Дали ги мразиме луѓето во овие земји? Како реагирате на таква блокада?

Да, она што го пишуваш се навистина приказни за деца. Бугарската историографија воопшто не го тврди ова. Добро е да се чита посериозна литература, а не слепо да се верува во она што луѓе, чија цел е да создадат омраза кон Бугарија и Бугарите го кажуваат на македонските телевизии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom