Во која насока оди македонското здравство во следните 10,20 години?

• Креатор на темата Креатор на темата Hey Arnold
  • Време на започнување Време на започнување
ВИ ќе биде само алатка за нив, дека ќе ги замени мало морген.

Многу веруваш во тој хајп ВИ.
Тој е од секогаш присутен овде.

Авионите летаат со ВИ веќе 20 години и сеуште летаат со два пилота, единствено што се замени беше инженерот во пилотската кабина.
Ne ke da e bas isto autopilot so VI, ama aj da ne vi se mesam.

Ne ke da e bas isto autopilot so VI, ama aj da ne vi se mesam.
Не знам како тоа го замислуваш, но авионот е опремен со 3 компјутера и од кои два се back up ако главниот заебе. Тие компјутери обработуваат еден куп информации од сензори и параметри во реално време и го летаат авионот со моделот fly by wire, што во реалност е ВИ.

Е сега замисли колку сензори и параметри се потребни за да се соберат за еден целосен ВИ во медицината и колку тоа ќе е биде исплатливо и од здравствен аспект изводливо, пошто не можеш да пушташ рентген зраци за да дојдеш до инфо за да замениш еден клинички преглед.

Не знам како тоа го замислуваш, но авионот е опремен со 3 компјутера и од кои два се back up ако главниот заебе. Тие компјутери обработуваат еден куп информации од сензори и параметри во реално време и го летаат авионот со моделот fly by wire, што во реалност е ВИ.

Е сега замисли колку сензори и параметри се потребни за да се соберат за еден целосен ВИ во медицината и колку тоа ќе е биде исплатливо и од здравствен аспект изводливо, пошто не можеш да пушташ рентген зраци за да дојдеш до инфо за да замениш еден клинички преглед.
Se e toa vo red sto go kaza, ali autopilotot ni oddaleku ne e i ne moze da se smeta za Ai. AI to po definicija ima sposobnost samo da nosi odluki, zatoa i se vika vestacka inteligencija. Autopilotot raboti po vekje zadadeni parametri. Toj nema sposobnost na primer da raspoznae dali nekoj senzor dava pogresni parametri, tuku samo ke gi vnesi vo algoritamot, kakvi i da se tie i ke reagira soodvetno. I ako slucajno ne zabelezi pilotot, ode voz u kukuruz :toe:

Se e toa vo red sto go kaza, ali autopilotot ni oddaleku ne e i ne moze da se smeta za Ai. AI to po definicija ima sposobnost samo da nosi odluki, zatoa i se vika vestacka inteligencija. Autopilotot raboti po vekje zadadeni parametri. Toj nema sposobnost na primer da raspoznae dali nekoj senzor dava pogresni parametri, tuku samo ke gi vnesi vo algoritamot, kakvi i da se tie i ke reagira soodvetno. I ako slucajno ne zabelezi pilotot, ode voz u kukuruz :toe:
Ако вештачката интелигенција е толку совршена, прво каде што ќе може да се примени се комерцијалните летови. Но и покрај целиот напредок се сеуште далеку од тоа.

Тоа е тоа што ти го кажувам. Ако компјутерот не може да донесе одлука за тоа дали сензорот дава реални вредности, како ќе може да му се верува да иде све на аутопилот со ВИ во медицина?

Како што реков, ќе биде само алатка, ама не и замена.

Ако вештачката интелигенција е толку совршена, прво каде што ќе може да се примени се комерцијалните летови. Но и покрај целиот напредок се сеуште далеку од тоа.

Тоа е тоа што ти го кажувам. Ако компјутерот не може да донесе одлука за тоа дали сензорот дава реални вредности, како ќе може да му се верува да иде све на аутопилот со ВИ во медицина?

Ai to koga izleze, so Ai to sega i Ai to vo idnina i sudejki kako brzo napreduva, vo mnogu bliska idnina ke bidi kako da sporedvas dete od predskolska vozrast so ajde tinejder i so nekoj vekje koj pominal i sito i reseto vo zivotot. Od druga strana autopilotot e moron vo sporedba so site niv, ona bukvalno moron.
Za vo medicinata stvarno ne znam radi eticki pricini kolku ke navlezi, ama vo mnogu drugi oblasti pepel ke napravi.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ai to koga izleze, so Ai to sega i Ai to vo idnina i sudejki kako brzo napreduva, vo mnogu bliska idnina ke bidi kako da sporedvas dete od predskolska vozrast so ajde tinejder i so nekoj vekje koj pominal i sito i reseto vo zivotot. Od druga strana autopilotot e moron vo sporedba so site niv, ona bukvalno moron.
Za vo medicinata stvarno ne znam radi eticki pricini kolku ke navlezi, ama vo mnogu drugi oblasti pepel ke napravi.
На пример?

ВИ ќе биде само алатка за нив, дека ќе ги замени мало морген.

Многу веруваш во тој хајп ВИ.
Тој е од секогаш присутен овде.

Авионите летаат со ВИ веќе 20 години и сеуште летаат со два пилота, единствено што се замени беше инженерот во пилотската кабина.

Истражување што на долго и широко го објаснува тоа што го пиша:
доктор + АИ дава многу подобри резултати врвен експерт доктор.
АИ само е подобро од просечен доктор сам. Ама незначајно.

Иднината е аугментација. И таа ќе ги направи одличните значително попродуктивни. Ама истовремено ќе ги направи просечните и подпросечните непотребни. И ќе почне со доктори и инженери, зошто се најскапи. Ама нема да ги избегне другите.

@Hey Arnold , другар ти сака нешто да каже :icon_lol: .

Прегледај го приврзокот 454032

Начув ја дека со лошо почнал на Гинекологија и дека уште од врата се здавил со некои од главешините таму , ама не ми беше верно баш одма дека почнал да обесува.
Овој одамна, уште пред 10 години има пишувано како не бил препознаен неговиот талент од главешините додека специјализирал. Со оглед на тоа што вмро има зицер да владее една 10+ години, овој моментално се бори во иднина да стане директор на ГАК. Ама тоа е до властите и до државната политика, одредени power hungry типови клиниките и болниците да ги третираат како Wall Street.

Огромно време треба да помине за да некој нов софтвер се имплементира за летање комерцијални летови. Дури и денешните софтвери за летање комерцијални поголемиот код е создаден пред 30-40 години и се одржува. И таму нема нови фенси програмски јазици.

Истражување што на долго и широко го објаснува тоа што го пиша:
доктор + АИ дава многу подобри резултати врвен експерт доктор.
АИ само е подобро од просечен доктор сам. Ама незначајно.

Иднината е аугментација. И таа ќе ги направи одличните значително попродуктивни. Ама истовремено ќе ги направи просечните и подпросечните непотребни. И ќе почне со доктори и инженери, зошто се најскапи. Ама нема да ги избегне другите.
Скроз точно. Имаш луѓе од Македонија што работатат на ВИ за роботски раки при операција и тоа уште од пред 4-5 години. Секако не за македонски фирми и ако добро ме служи памтењето ликот што работи на тоа објаснуваше за операции на рбет станува збор. Не дека ќе ги замени скроз, пак треба да има доктор што ќе надгледува ама како што пиша просечни и подпросечни нема да се потребни.

Не дека ќе ги замени скроз, пак треба да има доктор што ќе надгледува ама како што пиша просечни и подпросечни нема да се потребни.
Сакаш да кажеш дека операциите кои ќе треба да се извршат од просечни и подпросечни ќе бидат направени од роботот, а тие што сакаат најдобар третман ќе добијат услуга од надпросечен хирург (природен) :icon_mrgr: Seems legit.

Единствена AI алатка што сум ја видел дека е прецизна и работи добро во медицината е MindPeak AI. И тоа после 2 месеци валидација, и пак треба патолог да потврди пред да се финализира. AI е асистент, не е самостоен.

Плус скоро никој не разговара за правната одговорност, што е клучно за употребата на AI. Кој ќе биде одговорен за мисдијагноза, сообрајќајка или авио несреќа? Не може да биде машина одговорна, не работи тоа со правните системи во грото од држави.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom