Во која насока оди македонското здравство во следните 10,20 години?

• Креатор на темата Креатор на темата Hey Arnold
  • Време на започнување Време на започнување
Во право си дека нема интерес за матични лекари, а за останатото си делумно.
Дали знаеш дека од Словенија доаѓаат анестетичари кај нас за да може да се извршуваат операции?
Еве тука ти е сумирано зошто нема анестезиолози, не ќе биде дека нема интерес да се специјализира. А кажи ми за што сум делумно во право? Дека ако не си дел од тие династии по државниве болници или член на партијата на власт, не можеш да се вработиш на државно? Или за тоа дека вработувањето во приватните е на ист принцип како во државно?
Автоматски споено мислење:

Имаше оглас за вработување на др.по анестезија....замисли, само тројца се пријавија.
Каде се, што мислиш....
Каде имало таков оглас каде никој не се пријавил? На некоја клиника или болница државна или во некоја од приватните Систина, Жан Митрев?

Еве тука ти е сумирано зошто нема анестезиолози, не ќе биде дека нема интерес да се специјализира. А кажи ми за што сум делумно во право? Дека ако не си дел од тие династии по државниве болници или член на партијата на власт, не можеш да се вработиш на државно? Или за тоа дека вработувањето во приватните е на ист принцип како во државно?

Каде имало таков оглас каде никој не се пријавил? На некоја клиника или болница државна или во некоја од приватните Систина, Жан Митрев?
Знам за династиите, цела фамилија во иста установа, татко, мајка, син, снаа...но не правиме моабет како оди вработувањето во здравство( како и секаде, знаеме нели), туку зошто некои специјалности не сакаат идни др.да ги учат.

Знам за династиите, цела фамилија во иста установа, татко, мајка, син, снаа...но не правиме моабет како оди вработувањето во здравство( како и секаде, знаеме нели), туку зошто некои специјалности не сакаат идни др.да ги учат.
Нема такви!

Прашањето е зошто тие "менторите" од веќеспоменатите династии го саботираат менторскиот процес и системот им дава одврзани раце на самоволие!

Тие работат во системот и за системот и тој мора да ги надградува и без надомест, пред се плаќаат данок и системот е должен да ги згрижи во најмала рака своите здравствени осигуреници ако не! Каде се парите од тој надомест со кои се дерат специјализантите?

За "дежурачи од Словенија"?

Да не имаат пациентите топла вода? Ургентни центри? Обучени специјалисти во периферијата? Па после ќе лелекате по форуми и ќе си плаќате ко попови во Систина еднонеделно лекување на цена колку што им е целата животна заштеда. За втор пат пари за лекување? Е јебига...:kuracc:

ништо нема беспари, не можам јас сега на оваа Ацеко да и плаќам школо што сака да му ја кидне кога ќе заврши.

ништо нема беспари, не можам јас сега на оваа Ацеко да и плаќам школо што сака да му ја кидне кога ќе заврши.
Ne moze da ja kidne, potpisuvaat dogovor.....ako saka da bega ke treba pari da vraka.

Нема такви!

Прашањето е зошто тие "менторите" од веќеспоменатите династии го саботираат менторскиот процес и системот им дава одврзани раце на самоволие!
Aj ke gi prasame.

На Aceso освен родителите никој ништо и нема платено во животот.

Не е точно дека нема ништо бесплатно!
Денес бев во Пошта (7500) и ми кажаа дека праткиве од Кина со нарачки и глупости ќе ги праќале по поштариве бесплатно. Без поштарина.
Еве види ги кинезите шо праат?

Ти како кинезофил, си највеќе по бесплатните рабоќе! :icon_mrgr:

Може, и поздрави ги онака топло :icon_mrgr:

Во државна болница, откако ќе им дадат решение, секундарците чекаат да пуштат државни специјализации и да бидат пратени на специјализација. Процесот не знам како оди( бидејќи еден ден не сум работел во државно :D), дали бираат од листата специјализации кои ги одобрило Министерството за таа соодветна установа или ги праќаат според наредба на директорот? Без разлика, сакам да ти кажам дека изборот на специјализации не би требало да е желботека. А доколку е тогаш целата вина лежи кај здравствените власти.

Или сакаш да кажеш дека кривицата лежи кај приватните специјализанти кои не ги бираат овие специјализации? Нормално кога плаќаш се од свој џеб или подобро кажано од џебот на твоите родители, дека ќе сакаш да избереш што да специјализираш. Или пак ти сакаш некој да дава по 15-20 илјади евра и државата да му бира на што ќе ги потроши? :facepalm:

Последно уредено:
Од кога е видеото не знам. Докторка кажува низ што се поминала
ко што велат, г-ѓо немате книшка.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom