- Член од
- 7 декември 2019
- Мислења
- 5.650
- Поени од реакции
- 10.444
Пробиено е чушки, ама за пропагандни цели врши работа. Дури и да е вистина нема начин да се провери. Двете страни ја знаат приближната бројка +/-30%. Проблем е што има голем број недефинирани учесници во војната, за кои нема податоци, а тие можат доста да ја кренат бројката.Да речеше во воена состојба се пласира пропаганда, сите тоа го работат, во ред, ама дека за 10 години би добиле веродостојни податоци е несериозно.
Како право Украина ако постои како субјект нема да ја има истата територија, населението од териториите кои се припојиа кон РФ е грижа за РФ и не вервам дека на тој нов субјект би му дале податоци особено од тоа тој субјект под чија управа би бил.
Значи како што денес не можеме со сигурност да тврдиме колку се веродостојни податоците затоа што не се од официелен извор (иако и тоа е прашање тој извор со каква цел ќе пласира податоци) и тогаш нема да добием ТОЧНИ податоци затоа што не верувам дека некој ги има.
Податоците се фризираат со политичка цел, секогаш било и ќе биде.
Земи ги само бројките од ВСВ во '70-тите беа едни, а по само 10-20 години пораснаа повеќе пати.
Ако навистина се пробиени базите на ГШ на Украина јас сум повеќе склон да им вервам ама кој би можел да потврди дали се тие податоци кои се пласираат од базите.
Целата дескусија се сведе на “јас верувам“, “јас не верувам“ а некаков аргумент за тоа нема ама па за верување во нешто не ви треба аргумент само добра волја.
Се прашувам дали некој има борбено искуство па врз тоа си гради наратив, ама побогу луѓе ова е војна а не свадба, и според се најголема војна по ВСВ.
Има и такви кои своите губитоци во војници не ги кријат напротив од секој стават слика и се гордеат со своите јунаци.
Во секој случај човечките/воени загуби за Украина се големи и прашање е дали некогаш ќе застане на нозе.
Уште од ВСВ има практика и категорија "пропали без вести" и нивните фамилии не добивале никакви привилегии, пензии, надокнади, работни места да се прехранат. Сега Украина јавно го користи тој модел да не си скратат од буџетот за дрпање некои батки. И во Русија ако нема званичен податок, не добиваат ништо. А ветената награда е околу 2 милиона мислам.
Точно тоа 10 години е моја прогноза, т.е. мое мислам, додека се олади трговијата, со територии, руди, влијание. Може нешто порано , а може и баагимити покасно.
Украина во сегашна форма, со помош од руски и западни пари има шанса да застане на нозе. Ако не се согласат на условите на Русија, после 2-3 години Украина како земја може да постои, ама теешко!
Ронка, први на ротација одат свежите. Искусните бригади одат откако ќе стивне првиот бран. Тоа што гледаш дронови е во ред, ама веќе ја имаат научено лекцијата и двете страни.сигурен си? Целиот фронт се содржи од утврдувања кои се константно млатени од артилерија, ротацијата е скоро невозможна и најчесто војниците одат меѓу лешеви за да ја бранат позицијата. И оние кои ќе преживеат на крај ќе бидат исчистени од војници кои ќе успеат да ја заобиколат одбраната од митролези кои ги има на неколку места.
Друга работа е стигнувањето до позиција на ротација, кое е најчесто мета на дронови и артилерија исто така. Колку само снимки има каде што стигнале со бмп/бредли да се истоварат и само што се отвара вратата дрон влегува внатре и ги убива сите. Вие војнава ја гледате преку вести и чланци, но реалноста е многу посурова.
Артилеријата физички ги уништува фортификациите, најчесто тие што се планираат за наредната акција, било назад, било напред. Колку народ гине од артилерија, не сум баш сигурен.