- Член од
- 27 октомври 2017
- Мислења
- 777
- Поени од реакции
- 1.178
A sakas plac nekoj da ti podari li? Ne go racunate placot vo cenata na kukjata?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Pa ete, go izracunav. Kolku poblisku do centar tolku povisoko. Zatoa po 3-4 stana komepnzacii zemaat za plac na dobra lokacija.A sakas plac nekoj da ti podari li? Ne go racunate placot vo cenata na kukjata?
Што ова значи?На bloomberg објавија дека можно е да се зголеми данокот за новите станови од 5 на 18%.
![]()
ДДВ од 5 отсто важи до Нова година – ќе уриваат ли цените на становите нови рекорди
Министерството за финансии ќе анализира дали стапката ќе остане иста или ќе се зголеми.mk.bloombergadria.com
Цените се стабилизираат или ќе растат уште?
Што ова значи?
Дали тој данок важи само за градителите или и за купувачите?
Цените за нови станови најчесто се со вклучен ддв. Ама, ако фирмата што гради треба да плати повеќе данок, очекувам да има некоја промена во крајната цена.Цените се стабилизираат или ќе растат уште?
Што ова значи?
Дали тој данок важи само за градителите или и за купувачите?
Можеби до 4000 евра квадрат? Сега моментално е 3000 евра во Центар. Ќе одат до 5000 евра можеби. Ама не веднаш него постепено.Цените за нови станови најчесто се со вклучен ддв. Ама, ако фирмата што гради треба да плати повеќе данок, очекувам да има некоја промена во крајната цена.
Ке одат нагоре, само незнаеме колку.
Можеби до 4000 евра квадрат? Сега моментално е 3000 евра во Центар. Ќе одат до 5000 евра можеби. Ама не веднаш него постепено.
Автоматски споено мислење:
Така после за гарсоњера од 30 квадрати ќе плаќаат купувачите од 100.000 до 120.000 евра. Мислам не веднаш него за година две. Кој купил купил другите нема да можат ќе немаат пари доволно. Башка иселување масовно и празни станови хмммм.... Каша попара и бучкуруш. Ај да видиме до кај ќе оди циркусот.
Ич не се секирам. Само ми е чудно кој ќе купува по тие цени, кога не се исплати. Тоа ќе предизвика уште повеќе млади кои се најголемите инвеститори во недвижности и сакаат нови станови да размислуваат за иселување, зашто нема да им одобрат толкави кредити. А кога ќе се исели и тоа малку младо население кое остана во Македонија. Не знам на кого ќе се продаваат и за кого ќе се градат толку станови и згради.sto se sekiras, kaj mene parking plac e kolku stan u centar
Ич не се секирам. Само ми е чудно кој ќе купува по тие цени, кога не се исплати. Тоа ќе предизвика уште повеќе млади кои се најголемите инвеститори во недвижности и сакаат нови станови да размислуваат за иселување, зашто нема да им одобрат толкави кредити. А кога ќе се исели и тоа малку младо население кое остана во Македонија. Не знам на кого ќе се продаваат и за кого ќе се градат толку станови и згради.
Тие што имаат капитал ке купуваат.Ич не се секирам. Само ми е чудно кој ќе купува по тие цени, кога не се исплати. Тоа ќе предизвика уште повеќе млади кои се најголемите инвеститори во недвижности и сакаат нови станови да размислуваат за иселување, зашто нема да им одобрат толкави кредити. А кога ќе се исели и тоа малку младо население кое остана во Македонија. Не знам на кого ќе се продаваат и за кого ќе се градат толку станови и згради.
100k куќа готова имаш во Лисиче.Malce ja izmesavte rabotata. Groto od ponudata ja praat golemi objekti na udarni lokacii. Vo biznisot so stanovi vo centralno podracje ne mozhe da vleze sekoj, taka da tamu ne funkcionira taa pazarna logika so ja racunata. Ne mozhe average joe da vleze vo biznis kade 50 institucii treba da zamizat na site zakoni so kje gi prekrsis, da se menjaat urbanisticki planovi za tebe i tn.
A za prosta matematika, kukja da izgradis e definitivno poeftino od stan, ako gleame cena kvadrat za kvadrat, negde upola. No pod uslov da ja imas lokacijata. Lokacijata vekje i vo lisice ti e 100k evra minimum.
Јас живеам во странство веќе 8 години не сум се запнала за нигде јас, Скопје не го сакам од никогаш не сум го сакала, одвратно ми е, загадено, нечисто, пренатрупано, во Македонија ако живеам некогаш понатаму би живеела единствено во Маврово или Берово, негде во помал град на истокот можеби, чувај Боже да морам да живеам во Скопје, не дека некој сака да живее таму туку само Скопје има работа, се останато, цела Македонија е викендички.Тие што имаат капитал ке купуваат.
Реално гледано центарот на Скопје е мала површина. Младите ке си купуваат вп други населби.
Ја незнам што сте се запнале сите за Дебар Маало како којзнае колку убава населба е.
And yet, postojano komentiras vo team za stanovi vo Skopje.Јас живеам во странство веќе 8 години не сум се запнала за нигде јас, Скопје не го сакам од никогаш не сум го сакала, одвратно ми е, загадено, нечисто, пренатрупано, во Македонија ако живеам некогаш понатаму би живеела единствено во Маврово или Берово, негде во помал град на истокот можеби, чувај Боже да морам да живеам во Скопје, не дека некој сака да живее таму туку само Скопје има работа, се останато, цела Македонија е викендички.