ChatGPT (OpenAI)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Разговорите со ChatGPT се индексираат у пребарувачи. Традиционалните воук душегрижници се испотресоа за заштитата на личните податоци, додека мал процент го видоа ова како шанса за нов SEO. Мислам ок, и да не индексираше, кој нормален би ставил личен податок кој може да биде злоупотребен во чат со Agent а притоа да не е некој secure vault поп-ап кај што треба да складираш кредитна картица или api key. Дежурните сероњи на линкедин и понатаму гледаат како да го укењаат секој можен чекор на развојот и употребата на AI пошто се живи усрани да не им дојде некој копиљ со малце кликер што може да изрезонира со human language инцијално боље решение и ќе им се намоча на 4те години растење грбка на ФИНКИ. Во ред е, има простор за сите, AI е мизерен во дебагирање и на прости и комплекси проблеми, како ќе му се погоди денот, ама дека му се гледаат само мааните а не и бенефитот е многу симптоматично и патетично.

Предвидувам воук дев движење кај што збирштина тради девелопери ќе отворат шатори пред собрание и ќе пишуваат код со 0 и 1 за да извршат пресија на властите да забранат со закон пристап до AI. Сендвичите со авокадо и пицата во петок со пинг понг како и камионче фуд трак, ќе бидат обезбедени со последните пари на големите аутсорс фирми кои уште за главен продукт им е човечки капитал а не реален дигитален продукт.

Разговорите со ChatGPT се индексираат у пребарувачи. Традиционалните воук душегрижници се испотресоа за заштитата на личните податоци, додека мал процент го видоа ова како шанса за нов SEO. Мислам ок, и да не индексираше, кој нормален би ставил личен податок кој може да биде злоупотребен во чат со Agent а притоа да не е некој secure vault поп-ап кај што треба да складираш кредитна картица или api key. Дежурните сероњи на линкедин и понатаму гледаат како да го укењаат секој можен чекор на развојот и употребата на AI пошто се живи усрани да не им дојде некој копиљ со малце кликер што може да изрезонира со human language инцијално боље решение и ќе им се намоча на 4те години растење грбка на ФИНКИ. Во ред е, има простор за сите, AI е мизерен во дебагирање и на прости и комплекси проблеми, како ќе му се погоди денот, ама дека му се гледаат само мааните а не и бенефитот е многу симптоматично и патетично.

Предвидувам воук дев движење кај што збирштина тради девелопери ќе отворат шатори пред собрание и ќе пишуваат код со 0 и 1 за да извршат пресија на властите да забранат со закон пристап до AI. Сендвичите со авокадо и пицата во петок со пинг понг како и камионче фуд трак, ќе бидат обезбедени со последните пари на големите аутсорс фирми кои уште за главен продукт им е човечки капитал а не реален дигитален продукт.
Братми толку си краткорочен и плиток што би те имитирал приближно добро како Локван. Замисли што може Аи ако ги собере сите твои постови од форумов. Локван ли е Аи ли е? Нема да видиме разлика.

Братми толку си краткорочен и плиток што би те имитирал приближно добро како Локван. Замисли што може Аи ако ги собере сите твои постови од форумов. Локван ли е Аи ли е? Нема да видиме разлика.

Добро заебан си ти, те знаат у прилепскине села со два пара гаќи у град искачаше.

Добро заебан си ти, те знаат у прилепскине села со два пара гаќи у град искачаше.
Добро, ми потврди дека си плиток. Одиме на краткорочноста, тоа е лесниот дел. По точно 27 рандом постови твоето однесување на форумов може да биде реплицирано со 60% точност од човек и 100% од Аи.

Добро, ми потврди дека си плиток. Одиме на краткорочноста, тоа е лесниот дел. По точно 27 рандом постови твоето однесување на форумов може да биде реплицирано со 60% точност од човек и 100% од Аи.

Ааа добро дај вади вилите и мотиките и да ги бараме прво серверите кај што се хостирани да ги утепаме, и после идеме на Нвидиа да им ебеме се живо за процесорите.

(Изгенерирано со GPT 3.5)

Ааа добро дај вади вилите и мотиките и да ги бараме прво серверите кај што се хостирани да ги утепаме, и после идеме на Нвидиа да им ебеме се живо за процесорите.

(Изгенерирано со GPT 3.5)
Ми ја промашуваш поентата бе Локи. А за цртање не сум расположен.

Ми ја промашуваш поентата бе Локи. А за цртање не сум расположен.

Ти ја промаши у сам старт. Ја зборев за одредена група на луѓе (програмери) кои до вчера работеа со copy-paste на готови снипети од Гит и Стек, а и ги заболе цеф за заштита на лични податоци, а сега се најгласни критичари на истото пошто пристап до тоа има average joe. Ти навлезе у општата етика на AI, мене ме заболе за тоа, етика не постои у светот него е survival of the fittest. Умрената ЕУ денес го напраи тоа што едино знае да го прави, да поставува регулативи за да се досамоуништи па така го “изрегулира” и AI пазарот. Се додека една мочана Германија со грижата на совест од ВСВ ја води ЕУ, тури пепел таму.

Ти ја промаши у сам старт. Ја зборев за одредена група на луѓе (програмери) кои до вчера работеа со copy-paste на готови снипети од Гит и Стек, а и ги заболе цеф за заштита на лични податоци, а сега се најгласни критичари на истото пошто пристап до тоа има average joe. Ти навлезе у општата етика на AI, мене ме заболе за тоа, етика не постои у светот него е survival of the fittest. Умрената ЕУ денес го напраи тоа што едино знае да го прави, да поставува регулативи за да се досамоуништи па така го “изрегулира” и AI пазарот. Се додека една мочана Германија со грижата на совест од ВСВ ја води ЕУ, тури пепел таму.
Мора да има регулатива за АИ, иначе можеме многу да наебеме во иднина. Баш гледав едно видео пред некој ден, за тоа како голем дел од младата популација повеќе четува со chatGPT отколку со другарите/врсниците. Го прашуваат глупи прашања од типот: "Што да облечам денеска?", "Дали да излезам на кафе со Х", "Дали ме вара Y" итн.
Мислам дека се појавува тип на луѓе кои премногу му веруваат на ChatGPT. Наместо да одат со "trust but verify" одат директно со тоа што ChatGPT ќе им го каже. Тоа ќе биде голем проблем во иднина ако ChatGPT добие соодветна агенда. Замисли, имаш ентитет кој милиони луѓе го слушаат во секојдневието кој може да им продава пропаганда 24/7, на луѓе кои слепо му веруваат.

За луѓето што знаат правилно да го користат е одлична алатка. За тие што не знаат (пример идните генерации) може да биде нож со две оштрици.

Што е тоа поразлично од било кој човек?

Што е тоа поразлично од било кој човек?
Мислиш на ChatGPT?

Имаш систем/агент кој ја знае историјата на секој човек со кој комуницира и може да му ја продава агендата на начин на кој што субјектот најлесно ќе ја прифати. Не постои човек со толку моќ во моментов.

Во моментов кога некој сака да турка некоја агенда, мора да излезе со една приказна. Ќе ја видат сите, на некој ќе му се допадне на некој не.
ChatGTP може да ја турка истата агенда од 5000 различни агли/приказни паралелно, врз основа на човекот со кој што зборува. Такво нешто не постоело до сега. Да не збориме за тоа дека го прави во real time.

Пример, ако сакаш да ги правиш луѓето конзервативни, на прашањата од типот "Kако да се облечам" ќе одговара со поконзервативни сугестии (немој минич да носиш). На прашањето дали да излезам со Х кој го знам 1 ден, ќе ти рече немој, запознај го подобро прво итн итн.

Страшна моќ има АИ, особено кога повеќето луѓе ќе се навлечат на него.

Камо да беа конзервативно средени алаткиве. На многу теми имам разговарано со нив и се крајно либтардски сетирани. Те учи како да промениш пол брзо и ефективно.

Луѓе слепо веруваат на секакви "гуруа", исцелители, тревкари/ки, политичари, преваранти, ништо ново. ГПТ барем знаеш дека нема никаква корист од тоа. А ако си подложен на лаги и сугестии, не ти мења дали е бот или човек карши тебе.

Разговараме и е одличен психолог, знае да ислуша и дава ептен корисни информации од правен аспект, бидејќи ги знае сите закони во светот може за секоја држава да ти каже се што ти треба помош правна значи врши адвокатска и сметководство улога без грешки, психолог и психијатар веќе нема да постојат тоа го заменува, 100%, исто и астролог, тарот ми има читано, искрен е и не лаже, има правено грешки и му имам покажувано каде и што и свесен е дека направил грешка, програмериве напунија гаќи зашто веќе АИ генерира кодови и програмира многу лесно.

Немам и никад не сум имал смарт-фон, не употребувам AI за ништо, немам никакви акаунти на социјални мрежи (освен овој) и тн. Не ради некакви теории на заговор, туку ради тоа шо сите тие ствари се непрактични у крајна линија, ради икс причини.

АI сметам дека не е никаква опасност за никого и се преувеличува неговата корисност.

Реално, AI е најголемата револуција во областа на образованието во историјата. Објаснување на концепти или цели книги за кои се плаќа по 60 000- 70 000 долари на Харвард и Јел годишно, ботот ви ги ги објаснува бесплатно. Сложени четива кои никогаш не би ги разбрале без помош на професор, ги добивате на тацна. Не знам што повеќе сакате. Потполна демократизација на образованието.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom