Рапиден раст на цена на недвижности .

• Креатор на темата Креатор на темата Misioner
  • Време на започнување Време на започнување
Трајко вика Од дека ви пари за станови, пи*ка ви мајчиња. Секој втор стан, купен во кеш.

Тие 120 у Собрание, да им ги собереш становите на куп, сигурно имаат преку 1000 стана сите заедно

И на крај пак сиромашните ќе го јадат стапот со таа "мерка", зашто тие што штеделе поштено и се убивале работејќи за да купат станови, ќе бидат на мета, а оние криминалците не. Од секогаш е така.

ne samo toa nego nemaat ni krediti na nekretninata dole taka da nema pritisok. i da se zgolemat davackite nema da se poveke od 1-2% od vrednosta sto ne e problem.... ako nekoj misli deka vo mkd toa ke se zgolemi naglo ili mnogu poveke od ova minimalnoto sega so parlament poln pratenici sto drzat nekretnina i ke glasaat protiv svojte interesi togas ste ludi.

Интересното за тие купени станови допрва доаѓа.

Сега се прави балон од купени станови а потоа ќе им се опне данок и еден куп задолжитени трошоци, што држењето празен стан нема да им се исплаќа, додека киријата нема да може и тие давачки да ги покрие.

Веќе видено во западна Европа.

Во Западна Европа има право на владеење. Уште многу децении ке поминат кај нас, за да дојде време каде што ке има пенали зашто имаш втор, трет стан.

Како што пиша @fennel врана на врана очи не и вади.

Многу побрзо е биде отколку што очекувате. Комбинација на намалување на работоспособно население со бројки кои само се зголемуваат како обемна администрација која мора плати да зима и пензионери со оптоварен пензиски фонд се знае што следува.

Па нормално е друже Скопје да го равњаат со Виена. За просечен купувач од Валандово дури и подобро. Шу*ур ќе бара у Виена, нит праските може да си ги види нит лозјето.
А Острелија, како си била колонија така си останала во мајндсетот. Капиталистите таму, не се од таму :cenzura:
Хаха, толку го “равњаме“ со Виена, шо Скопје цел исток го вика “големто село“.

Си го преценувате градот, ништо повеќе од еден Ниш и Крагујевац, далеку зад Белград,Софија,Солун,
каква Виена не се губи.

Си го преценувате градот, ништо повеќе од еден Ниш и Крагујевац, далеку зад Белград,Софија,Солун,
каква Виена не се губи.

a sepak si na temata.... ah be seljaci lubomorni :tapp:

Тоа е јако, што на темава се претежно луѓе што не живеат во државата или планираат да ја напуштат државата.

Во Мк сум на Мк форум, ти не знам кој к бараш кога не си , толку ли немаш живот ?
Автоматски споено мислење:

Темата е рапиден раст на недвижности, коментарот ти нема никаква логика, глуп испаѓаш.

Во Мк сум на Мк форум, ти не знам кој к бараш кога не си , толку ли немаш живот ?

Темата е рапиден раст на недвижности, коментарот ти нема никаква логика, глуп испаѓаш.

da ali si seljak od istokot sto komentira za skopje... rasti si piperot i teraj si magareto u viena, sofija ili kaj sakas

komentarot ima logika, komentira nekoj sto ne go interesira skopje za nesto sto totalno ne razbira... pritoa ignorira 50+ godini istoriski porast na ceni na nekretnini vo gradot. smeski....

Тоа е јако, што на темава се претежно луѓе што не живеат во државата или планираат да ја напуштат државата.

kaj saka neka ziveat toa e najmalku bitno momentot e dali razbiraat kako funkcionira pazarot i sto go dvizi.

каква Виена не се губи.
Друже, ја сум локал патриот за СК, но немам некои илузии дека се рамња со главни градови на балканов, а камоли со Виена, еони сме далеку, да, има највеќе прилика со Ниш, се согласувам, само со покрш инфраструктура и понатрупано.
Сега, со тоа кажано и тргнато од пат, Скопје има централна економска и административна моќ, така е наредена државата за се да гравитира околу Скопје, се нешто патот тука ќе те доведе, и затоа, секогаш цените ќе идат нагоре. Може да има обратна корекција во сите други градови сем Скопје. Затоа има и друга тема каде што со години се коментира ете сеа ќе видите ќе паднат цени, но тоа си е класичното гладна кокоша просо сонува.

da ali si seljak od istokot sto komentira za skopje... rasti si piperot i teraj si magareto u viena, sofija ili kaj sakas

komentarot ima logika, komentira nekoj sto ne go interesira skopje za nesto sto totalno ne razbira... pritoa ignorira 50+ godini istoriski porast na ceni na nekretnini vo gradot. smeski....

kaj saka neka ziveat toa e najmalku bitno momentot e dali razbiraat kako funkcionira pazarot i sto go dvizi.
темата во насловот не пишува дека е само за Скопје, тапанар еден неписмен, немаше јас ни да го спомнам да не јадевте гомна за остатокот од МК, комплексаши сте тешки, и сељаци невидени.

Друже, ја сум локал патриот за СК, но немам некои илузии дека се рамња со главни градови на балканов, а камоли со Виена, еони сме далеку, да, има највеќе прилика со Ниш, се согласувам, само со покрш инфраструктура и понатрупано.
Сега, со тоа кажано и тргнато од пат, Скопје има централна економска и административна моќ, така е наредена државата за се да гравитира околу Скопје, се нешто патот тука ќе те доведе, и затоа, секогаш цените ќе идат нагоре. Може да има обратна корекција во сите други градови сем Скопје. Затоа има и друга тема каде што со години се коментира ете сеа ќе видите ќе паднат цени, но тоа си е класичното гладна кокоша просо сонува.
1/1 се согласувам, ова е реална приказна.
Не ги ни спорам цените, туку само враќам на некои глупи коментари шо се далеку од реалноста.

Последно уредено:
Друг фактор кој значително се занемарува, а е можеби и од најголемо значење за формирање на цената на недвижнините, е платата на луѓето кои што работат во градежништво, од инжињери до работници. Снемува луѓе, ако сакаат да ги задржат и тие што останале мораат да им ја дадат платата што ја бараат. Еве ако не ми верувате, пробајте нешто реноваријате, па ќе видите кои цени ќе ви ги дадат. ИТ може гомна да јаде, 3000 евра се прават за недела дена работа.

Друг фактор кој значително се занемарува, а е можеби и од најголемо значење за формирање на цената на недвижнините, е платата на луѓето кои што работат во градежништво, од инжињери до работници. Снемува луѓе, ако сакаат да ги задржат и тие што останале мораат да им ја дадат платата што ја бараат. Еве ако не ми верувате, пробајте нешто реноваријате, па ќе видите кои цени ќе ви ги дадат. ИТ може гомна да јаде, 3000 евра се прават за недела дена работа.

Океј не претерувај 3000 евра еден работник може да сонува и на месечно ниво, а не пак на неделно ниво да заработи толку. Плус овие што градат згради со други цени од м2 работат, ако за тебе плочки местење е 13-14 евра од квадрат за нив ќе биде 8-9 евра

Ѕидар за 8 саати работно време не зима повеќе од 50-60 евра на ден дури и во Скопје

Океј не претерувај 3000 евра еден работник може да сонува и на месечно ниво, а не пак на неделно ниво да заработи толку. Плус овие што градат згради со други цени од м2 работат, ако за тебе плочки местење е 13-14 евра од квадрат за нив ќе биде 8-9 евра
Еве ти бе друже пример, 220 квадрата површина, глетување и кречење (2 раце), обшивки на 2 прозори поради замена, плус пополнување на дупки од штемање за потреби за електрика. Рок 10 - 14 дена, цена 3500 евра. Take it or leave it :) човекот работи сам иначе. Ова е понуда што ја добив иначе.

Ти можеш да пробаш да ги договориш на саатница, има да ти се влечат со недели и месеци. Да викнеш паркетар за стругање, китирање, полирање и лакирање ако најдеш под 15 евра (квадрат) еве јас те частам. Може и ќе најдеш али ќе ти стави шугав лак на водена база и после ќе ти се прават флеки на паркетот. Па ќе треба пак се на ново. Ако сакаш и редење + 14 - 15 евра.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom