Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    761
Војна на атриција е. А и има од денеска информации дека Русите влегле во Покровск и во предградијата на Купјанск. Во Покровск поради малкуте војници има целосна дезорганизација и слаба одбрана. Може слободно да се каже дека дроновите се тие што едвај го држат фронтот на Украинците.
Во Покровск се влезени од пред три дена. По се’ изгледа некоја бригада која била задолжена за покривање на правецот од кај Звирове и Први мај(Перше травња) збришала дома. Па во првиот налет русите отишле малтене до центарот. Никој жив да им се спротистави. Јавно РФ не го соопшува тоа бидејки таков продор не е лесно да се стабилизира и логистички да се обезбеди. Се очекува ВСУ да се консолидира и да ја сформира колку толку одбраната на Покровск.
Во Купјанск еднаш пред 6-7 месеци им влегоа, при ротација на бригадите на ВСУ, затоа ВСУ повлече трупи од Курск за да го стабилизира фронтот, ама тоа покасно им се одрази таму. Сега ВСУ е во стадиум крпи-лепи. До кога, само они си знаат.

NO CEASEFIRE EXPLAINED:

1) Russia fights an attrition war.

In attrition war, you fight for along time to kill as many of the other guys … NOT to capture territory.

Pretty simple, and cruel … but it’s that.

2) Once the attrition effect reaches a critical point, due to too many dead soldiers and not enough new recruits, the army starts to collapse.

-> This is where Ukraine is now.

3) The attritted army collapsed and you can go and grab the now undefended land.

Or the attritted party surrenders, like Germany in WW1.

-> Now the west and Ukraine want a ceasefire right at the point, Russia was working towards. It’s illogical to now stop.

You don’t fight 3 years to reach the breaking point of the Ukranian army, to just declare a ceasefire because zelensky and trump said please. This would reset the whole war, if the pause is long enough.

GwpghZlWwAAQnJ9

не дека не се присутни елементи на исцрпување, ама со така поедноставено класифицирање не би се сложил.

Повеќе би рекол дека се работи за следново во рамки на WW3 на фронтот во Украина претжно се води позиционирано заради воведување на нови технологии (сателитско следење во реално време и употреба на дронови) кои прилично оневозможуваат употреба на оклопномеханизирани единици кои имаат својство на брз продор.
Заради супериорноста на Русија (со хиперсонични и други технологии) западната империја не може да се усогласи меѓу-себе кога е моментумот да се вклучи меѓу другото и со копнени сили.

На другите фронтови (Балкан, Блиски Исток, Кинеско море, Африка и ЈАмерика) повеќе се работи за позиционирање и водење на комбинирани облици на напади и веојатно истите ќе се интензивираат кога и ако овие одлучат да ескалираат.

Мое скромно видување на состојбата.

Последно уредено:
Покрај што се влезени во Покровск, русите влагаат и во Купианск.

Има тука еден голем прашалник на кој Европа треба да го решава. Како оди кон слабеење на Украина, доаѓа прашањето на сфери на влијание и тука Русија одеднаш ја добива Полска за сојузник. Ќе биде интересно полското салто мортале, кога ќе им биде оставена можност да се прошират околу Лвов!

Има тука еден голем прашалник на кој Европа треба да го решава. Како оди кон слабеење на Украина, доаѓа прашањето на сфери на влијание и тука Русија одеднаш ја добива Полска за сојузник. Ќе биде интересно полското салто мортале, кога ќе им биде оставена можност да се прошират околу Лвов!

Тоа никогаш нема да се деси. Русите нема да го дадат Лвов.

Тоа никогаш нема да се деси. Русите нема да го дадат Лвов.
Живи били...... Инаку на Русија не им се потребни чиреви, ги имаат доста на Кавказ и од становците. Мислам дека целиот католички дел на Украина ќе биде бафер.

Живи били...... Инаку на Русија не им се потребни чиреви, ги имаат доста на Кавказ и од становците. Мислам дека целиот католички дел на Украина ќе биде бафер.

Украина не верувам да ја шитнат некому ни па да ја анексираат цела. Ќе ја земат под своја капа само како што беше до пред 2014та. Иако мислам дека ќе имаат повеќе ингеренции и дека денацификацијата ќе биде системска во новата повоена Украина за да не се повтори ова. Нешто како во Источна Германија.

Црвените Кмери имаат конекции со британците, така да....

Моментално многу срања доаѓаат од Лондон или Сити оф Лондон. Се гледа кај му бил центарот на хегемонот...

Украина не верувам да ја шитнат некому ни па да ја анексираат цела. Ќе ја земат под своја капа само како што беше до пред 2014та. Иако мислам дека ќе имаат повеќе ингеренции и дека денацификацијата ќе биде системска во новата повоена Украина за да не се повтори ова. Нешто како во Источна Германија.
Украина како во 2014 не ја гледате веќе!
А принципот на ДДР, може да функционира за дел од територијата.
Ризикот од продолжување на војнава е РФ да излезе на граница или блиску до Полска. Затоа викам, порано ќе се крои капата.
Автоматски споено мислење:

Моментално многу срања доаѓаат од Лондон или Сити оф Лондон. Се гледа кај му бил центарот на хегемонот...
Не многу, сите!

Украина како во 2014 не ја гледате веќе!
А принципот на ДДР, може да функционира за дел од територијата.
Ризикот од продолжување на војнава е РФ да излезе на граница или блиску до Полска. Затоа викам, порано ќе се крои капата.
Автоматски споено мислење:

Не многу, сите!
Ставот на Ронче е многу веројатен.
РФ влезе во оваа авантура за да не дозволи ОТАН да и се упика во дворот, по што ќе гледавме децениски војни и распаѓање на РФ.

За Ландонот, зошто ве чуди, зарем очекувавте мирно да слезе од тронот?

РФ влезе во оваа авантура
РФ е нападната, нема авантури тука, ова сега е хибридна војна а откако ќе нема украинци доволно за гинење ќе има НАТО војска у Украина. Уште на почеток викав дека 2025 до 2027 негде ќе почне накај директен конфликт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom