i sto tuku me tagnuvas? vekje i na sekoj komentar me spomnuvas ?Сите улични кучиња се потенцијално агресивни. ОК исто и домашните се, ама за нив власниците одговараат и горе долу се грижат да не направат беља... Сега за џукелава кој ќе одговара? Анима Дунди ќе ги викнат или таквите како @epajas, кои сите заедно се најодговорните за постоењето мноштвото џукели на улиците и ЗА БЕЉИТЕ КОИ ТИЕ ЏУКЕЛИ ГИ ПРАВАТ. Буквално е така пошто овие да не ги хранат редовно, нема да има толку џукели. И нема да има ваква стигма за решавање на џукелите, сега некој од фамилијава да го насекирал кучево - нему ќе му рипнеа за „суровост кон животни“. А замисли некој да ја насекирал џукелава на време, сега детево немаше да биде осакатено.
Поентата ми е дека на улица не треба да има никакви џукели, и скроз контрапродуктивно е правењето некаква дистинкција дека имало неагресивни џукели. Сите џукели порано или подоцна и во одредени ситуации, покажуаваат агресивност. А кој не разбира, претпоследнава реченица нека си ја стави на repeat се додека не ја разбере.
da, ne e prijatno da cues tolku malo dete da bide povredeno no kaj bile roditelite be? pred nivni oci kuce skoknalo? kako da ne? ako voopsto i gledale vo deteto, ke videle kuce trci kon deca i (barem jas) ke zastanale pred kuceto, a ne otkako pocnalo da piska togas da se svestat i poglednat deteto.. a i drugite sto bile prisutni ..pod uslov da navistina od nigde nikade nekoe kuce se strcalo i pravo mu skoknalo
dr rabota, ubavo se gleda na slikite deteto e kasnato od epten malo kuce po rast ili malo kucence , pod ocite e izgrebano od noktite na kucevo, ne e zabi.. da bilo kuce so sreden ili golem rast pola lice so koskata na vilicata ke mu otkinelo.. dosta so ovie lagi od omraza
ne sum bila tamu, no po ova poveke lici deka roditelite kojznae kj zjapale samo ne vo deteto, i pogolema e sansata decata da si igrale i vlecele malo kuce i normalno ke kasne
roditelite se najvinovni , a tie drugite neli mnogu luge imalo... aloo sto pravele samo gledale?..pa ja da sum ako vidam kuce da trci kon dete normalno ke reagiram da ne stigne do deteto , sigurno nema da gledam ko ovaa pogore @cholismo bila tamu i gledala? bas tamu gledala kako da ne? sto ne reagirala ili samo yuka ste jaki da sirite omraza?
ete idi upm, ubij me i mene i moeto kuce stom jas sum ti problemot, stom me sretnes imas od mene dozvola , ubi ne, sea ke ti go opisam, moeto kuce e skroz crno, djukela,glavata i opaskata mu se isti ko labrador, no teloto ne, teloto mu e mnogu skladno so dolzina na nozete ,podolgi mu se otkolku na labrador, gradniot kos mu e porazvien, pozadi e tesno i e celo muskulesto, vlaknata malku pokratki od labrador i skroz mazni i mnogu brz ,, sekogas go setam so maska , siva e so neon zeleni remcinja i so zelen lak imam izlakirano 3 linii na maskata.. jas sum 174/55 kosata mi e 20-na cm plava a nadolu farbana sivo , dolga do pola grb..ete ko ke ne vidis ubij ne , stom jas sum ti najgolemiot problem , ama za zal tvojot strav i omraza od/kon kucinja pak nema da isceznat