Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Немој да су думер, има надеж. Корупцијата е непријатна и иритантна но не мора да значи дека темелите на една држава се загрозени, само ако е под контрола. Да повоторам АКО Е ПОД КОНТРОЛА. Постојат истражувања дека ситната корупција во Кина е корисна за растот на ГДП и намалувањето на сиромаштијата, на некој начин ги забрзува инвестициите, а понекогаш само така е и можно тие и да се остварат. Уште еден пример од соседството, Србија (па и Бугарија) има ендемска корупција која само се намалува или зголемува зависи кој е на власт, но и она има економски раст, проблем е расподелбата на тој вишок, кајмаког го земаат најмоќните но се дава и долу, барем досега беше така. Да не збориме за Русија, Турција, Арапите, тие живеат со корупција, но државата им е стабилна.
Ова што го разговараме ние не е корупција. Тоа што врв на успех во Македонија е да си на државно и плата да земаш а да не работиш ич. Тоа е mindset проблем, што не се решава лесно. Ај да не го викаме ДОГЕ, него Установа за Ефикасност на Владата, тоа може да помогне многу со намалување на владини трошоци, ама кога ќе почне да ги кине тие рабтни места во администрација, нема никогаш да победат пак. Затоа Gags e думер, и затоа јас сум надвор од Македонија.
Тоа што го работи ДОГЕ во УСА не е борба против корупција, тоа е мачкање очи. Целта е да се изврши тивка револуција и да се освојат институциите од страна на кругови кои и го донесоа Трамп на власт (погледи под Херетиџ фондација). Најкорупмираниот председател кој наплаќа само да се сретне со тебе, ќе се бори против корупција... како да не!
Според тоа што го откри ДОГЕ не може да речиш дека е мачкање очи. Work | DOGE: Department of Government Efficiency Испитување дека парите на народот се трошат како што треба е од огромна важност. Многу пропаганда конзумираш анти Трамп.
Треба сите ние да се бориме против корупција во Македонија, да се стави под контрола, тука нема дилеми. Да има поправедна расподелба на ресурсите. Но далеку сме од изјави ќе пропадне државата, нема иднина и сл. Има надеж, треба борба!
Проблемот е идеолошки, треба да се закопаат закоравените комуњарски размислувања, треба повеќе патриотизам и пазарна економија учење. Повеќе Адам Смит и Богатсво на Народите, него Карл Маркс и Комуњара.

Ова што го разговараме ние не е корупција. Тоа што врв на успех во Македонија е да си на државно и плата да земаш а да не работиш ич. Тоа е mindset проблем, што не се решава лесно. Ај да не го викаме ДОГЕ, него Установа за Ефикасност на Владата, тоа може да помогне многу со намалување на владини трошоци, ама кога ќе почне да ги кине тие рабтни места во администрација, нема никогаш да победат пак. Затоа Gags e думер, и затоа јас сум надвор од Македонија.

Добро не е корупција, погрешно ве сфатив. Поточно и попрецизно име е клијентелизам. Го има во сите бивши ЈУ и СССР републики. И во понекоја западна, Унгарија, Словачка, Полска, малку по Италија итн. Нема да зборуваме за Африка, Лат Америка (како е тргнато ќе дојде и во САД ако веќе не е дојдено). Не велам дека е пријатно да се живее во такво државно, економско и социјално уредување, осебно ако се загуби мерата и се остави народот во сиромаштија додека тие на врвот се богатат. Но не значи дека е крај на историјата и дека државата ќе порпадне. Некој ќе замине, некој ќе остане и ќе се бори или нема да се бори. Телото можеш да го наречиш како сакаш, но начинот на кој работи Маск не е добар, нема да донесе резултати, а тоа брзо ќе се увериш. Не се сите раб места во администрацијата непотребни, има тука вклучително корисни работи. Треба да се направи анализа и да се види што е вишок а што не е.
Се разбора, во клиентелистичкиоѕ систем партиите таков чекор нема да направат, треба притисок од народот, синдикатите, независните медиуми, новинарите, со еден збор цивилното општество. Ако постои се разбира.

Проблемот е идеолошки, треба да се закопаат закоравените комуњарски размислувања, треба повеќе патриотизам и пазарна економија учење. Повеќе Адам Смит и Богатсво на Народите, него Карл Маркс и Комуњара.

Овде ништо не кажуваш. Да, лесно е да речеш комуњаски и тоа е одговор за се! Немој со тие куршуми те молам. Кои закоравени комуњарски размислувања? Комунизмот одамна е мртов, не бев ни роден кога тоа се случи. „Треба патриотизам„, треба се разбира, но најголемите криминали се направени од најголемите „патриоти„. Не им верувам веќе. Никој не им верува.
Пазарна економија? Да не мислиш можеби на нео либерализмот. Бидејќои поголема верба во „невидливата рака„ на пазарот од нив нема никој.

Адам Смит е ОК, но можеби треба да се прочита и Кејнз .

VmD5fzf.png

Добро не е корупција, погрешно ве сфатив. Поточно и попрецизно име е клијентелизам. Го има во сите бивши ЈУ и СССР републики. И во понекоја западна, Унгарија, Словачка, Полска, малку по Италија итн. Нема да зборуваме за Африка, Лат Америка (како е тргнато ќе дојде и во САД ако веќе не е дојдено). Не велам дека е пријатно да се живее во такво државно, економско и социјално уредување, осебно ако се загуби мерата и се остави народот во сиромаштија додека тие на врвот се богатат. Но не значи дека е крај на историјата и дека државата ќе порпадне. Некој ќе замине, некој ќе остане и ќе се бори или нема да се бори. Телото можеш да го наречиш како сакаш, но начинот на кој работи Маск не е добар, нема да донесе резултати, а тоа брзо ќе се увериш. Не се сите раб места во администрацијата непотребни, има тука вклучително корисни работи. Треба да се направи анализа и да се види што е вишок а што не е.
Се разбора, во клиентелистичкиоѕ систем партиите таков чекор нема да направат, треба притисок од народот, синдикатите, независните медиуми, новинарите, со еден збор цивилното општество. Ако постои се разбира.
Немаме да имаме популација за да може да се исплатат пензии за неколку години. Непотизмот и партиските приоритети бркаат огромен број на млади надвор од државата.

Јас секоја година треба да поминам тренирање за Waste, Fraud and Abuse а овие во администрација не требало тоа да го прават? Малце морген за тоа. Со благодарение на Маск и на Трамп, сега тоа ќе биди и во администрацијата. Само паразитите и партиските потрчковци се против Маск и ДОГЕ.
Овде ништо не кажуваш. Да, лесно е да речеш комуњаски и тоа е одговор за се! Немој со тие куршуми те молам. Кои закоравени комуњарски размислувања? Комунизмот одамна е мртов, не бев ни роден кога тоа се случи. „Треба патриотизам„, треба се разбира, но најголемите криминали се направени од најголемите „патриоти„. Не им верувам веќе. Никој не им верува.
Пазарна економија? Да не мислиш можеби на нео либерализмот. Бидејќои поголема верба во „невидливата рака„ на пазарот од нив нема никој.
Колку пати имаш слушнато да се чека на се од влада? Ете комунизмот уште е жив. Влада не е бог, не треба за се да се чека влада што ќе ти каже или направи. Во тој смисол.
Адам Смит е ОК, но можеби треба да се прочита и Кејнз .
Секогаш треба да се согледаат двете мисловни страни. Смит и Австриските економисти против Маркс и Кејнз. Слободен маркет против Владина манипулација и Комунизам.

Број на бели новородени во 2023 година според сојузни држави.

Gpdp0PTXUAAkGyM

Број на породувања според етничка припадност на мајката.

GpegS3kWYAAToTl

ТФР на САД.

GpegIEzXcAEyVG3

ТФР на Србија.

GphgkBnW4AA266z

GphhVFQXMAAdgx5

Апдејтирана мапа на екс-ју земји плус Албанија.
1745746676362.png

За ова зборам, конечно некој “демограф“ да примети.
1745747888701.png

Бројот на 3+ новороденчиња во Српска се зголемил од 15% во 2011 на 23% во 2024
1745749248849.png

Native born Грци 2023 паднале под 60к, 12к или околу 17% од родените не се Грци, би било интересно да се види колку се од Албанци.
1745748221063.png

Живородени од странски мајки
1745748822099.png 1745748842184.png 1745748863750.png

Бројот на 3+ новороденчиња во Српска се зголемил од 15% во 2011 на 23% во 2024
Македонците да би ја имале оваа бројка ние во 2024 би имале над 9000 родени,а сега не знаеме дали воопшто имаме 8000.Скопјеизацијата си го направи своето

Случајно Бразил ми го фати окото и го ми беше многу воочливо што со пописот во 2022 година исчезнаа 10 милиони луѓе. Статистиката за 2024 се уште не е целосно готова но тоа што е готово вели дека ќе има помал наталитет.

Прегледај го приврзокот 449624
Цензусите им беа 2010та и 2022ра. Измеѓу е проекција на население. Затоа има пад од 10 милиони.

Мапа на соодносот на родените и умрените кај етн. Македонци. Во 2023 година имало речиси двојно повеќе умрени отколку родени (сооднос 1:2 или 0,5). Најлошо е во Ново Село, каде што на секое раѓање умираат по четири лица (сооднос 0,25). Во продолжение и иста мапа за Албанците.

1000044899.jpg

Кај Албанците, состојбата е сосема поразлична – на секој еден починат се раѓаат по две бебиња (сооднос 2:1), кој особено се „буста“ во Скопскиот регион, каде што истиот е 3:1 за родените.

1000044900.jpg

Од каде ги наоѓате мапиве? Ги имаат објавено од заводов за статистика или некој се потрудил да ги направи според нивните официјални податоци?

Од каде ги наоѓате мапиве? Ги имаат објавено од заводов за статистика или некој се потрудил да ги направи според нивните официјални податоци?

Х, блогови или од медиуми. Некои информации/мапи сам ги истражувам но ретко. Овие мапи горе се од овој извор.

Повеќе дота и трева дување и ќе си се средат работиве.
Да ти кажам овие што дуваат трева во мало повеќе деца направија него ли овие образованите.
Чекај работата, чекај стан, чекај да прошетаме. Па дали овој е тој, може не е добар татко, дали има пари.
Додека овие по грешка ќе склепат едно па ќе се туркаат со родителите во три соби.

Да, и јас имам многу другари и другарки кои ниту дуваат ниту гејмаат а се преку 30 и без деца. Дури многу од тие се и без сериозна врска подолго време и само слики од Охрид, Грчка, некоја планина во Македонија и кафица во центар.
Башка ја еве, гејмам и дувам па наклепав две. Не е дека по грешка сум ги склопил. Јас свесен бев што правам и тоа беше обострана одлука со жена ми.
Мислам дека проблемот е многу поголем отколку гејмање и дување и не е Македонија единствена со вакви лоши бројки. Еве и Албанија има лоши проекции иако важат за нација која прави деца. Би рекол дека модерното живеење и интернетот ги истера работите во погрешен правец. Што позатуцан народ - тоа повеќе деца.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom