Bezbednost, kvalitetot na hranata kaj nas i tocnost na datumite

  • Креатор на темата Креатор на темата Boond007
  • Време на започнување Време на започнување
Не.
И не вреди за цената
400г леќа 50 ден
400г органска леќа 250 ден.

Ако е ГМО мора да се прска.
Ако не е ГМО не се прска но не се јаде, и да јадеш може да изедеш само многу мала количина дека храната иритира,горчи,не е вкусна итд.
Автоматски споено мислење:


Ист нутритивен состав.
Најчесто сите антиоксиданси и други компоненти се во лушпата од овошјето,зеленчукот за да го штити од инфекции,паразити,болести,штетници
Лушпата најчесто тешко се дигестира или се лупи.
Непрскано само диво може да опстане..дека има доволно отров да се одбрани.
Прскањето му дава отров да растението дека неговите природни одбранбени механизми се сведени на нула. А човекот тешко дека би поднел голема количина од природните одбранбени механизми на растението.
За човекот да може да го конзумира на долг рок и во поголеми количини.
Ако видиш најпотентни суплементи,растенија се тие што се најотривни.
Ако уништува канцер келии биди сигурен уништува и здрави дека не е ова прецизно и усмерено како зрачење.
не го делува како хемотерапија секако со екстремно помало дејство..
пак ке ти кажам изеди 1кг дали лук,куркума,ѓумбир,чили или било кој "здрав зачин" па ке видиш. (Не препорачувам сако кажувам дека е доста опасно а и самото тело нема да може да поднесе после некои 5+ грама)

Пред препарати да создадат како ли опстојувал овој народ тука? А земјоделие било главно занимање.

Пепел и чад?
 
Пред препарати да создадат како ли опстојувал овој народ тука? А земјоделие било главно занимање.

Пепел и чад?
Човекот е ловец по природа и занимање, претежно јадел месо.
од каде е таа информација дека се занимавал со земјоделие?
во антартик и во африка ти да јадеш овошје и зеленчук.
Денешниве овошја,зеленчуци никаде не растат во природава.
Каде расти приридно во планина домат,краставица,пиперка,грав???
 
Човекот е ловец по природа и занимање, претежно јадел месо.
од каде е таа информација дека се занимавал со земјоделие?
во антартик и во африка ти да јадеш овошје и зеленчук

Месо многу ретко јаделе. Летно време па ич пошто немало фрижидери. Освен некоја кокошка курбан од време на време.

Старите јаделе грав, пченкарно и пченично брашно, бакардан праеле, зелник. Пипер и патлиџан преку лето. Исто така сирење и млеко.
 
Месо многу ретко јаделе. Летно време па ич пошто немало фрижидери. Освен некоја кокошка курбан од време на време.

Старите јаделе грав, пченкарно и пченично брашно, бакардан праеле, зелник. Пипер и патлиџан преку лето.
Грав па ич, порано незнаеле што е оган.
А жив грав ти да јадеш.
Јаделе,живо,месо,живо млеко,јајца....
 
Грав па ич, порано незнаеле што е оган.
А жив грав ти да јадеш.
Јаделе,живо,месо,живо млеко,јајца....

Не зборам за праисторија, тоа никој не знае што како било. Зборам за последниве неколку стотини години.
 
Не зборам за праисторија, тоа никој не знае што како било. Зборам за последниве неколку стотини години.
1. Сушење на сонце
2. Чадење
3. Солење и конзервирање
4. Ферментација
5. Закопување или подземно складирање
6. Употреба на животински масти
7. Традиционални колбаси и суви месни производи
8. Употреба на природно ладење пример некаде каде што е шума


грав порано воопшто не било храна за луѓе
Автоматски споено мислење:

Во индија сите вегани+ користат многу зачини куркума ѓумбир и све друго. Нели све најздраво
Животен век 65-7 години.
Масаи племето кое претежно јади месо,млеко,крв,животинска маст животен век 60 години без апсолутно никакви болници и никакви услови за живот.
Како?????
 
Последно уредено:
Човекот е ловец по природа и занимање, претежно јадел месо.
од каде е таа информација дека се занимавал со земјоделие?
во антартик и во африка ти да јадеш овошје и зеленчук.
Денешниве овошја,зеленчуци никаде не растат во природава.
Каде расти приридно во планина домат,краставица,пиперка,грав???

Во турско на каурот му било забрането носење на оружје, и рајата претежно на ниви работела, така што претежно си ја произведувале храната сами. А исто и стока гледале.
 
Во турско на каурот му било забрането носење на оружје, и рајата претежно на ниви работела, така што претежно си ја произведувале храната сами. А исто и стока гледале.
Абе и лавот игра со топка во циркус за да добие јадење.
Има и лична карта и неколку вакцини, но тоа не е негова природна средина за живот.
Ги ранат со кучешка храна,расипано месо и коски од месара
Тоа е според човекот, што би требало лавот да прави....

Спореди лав во зоолошка и во природа ке ти стане јасно.

Неможе лав што игра во зоолошка има лична карта,документи,вакцини да биде посупериорен од другиов.
Па празноглавиве ветеринари као демек нешто разбираат ке дудлаат како бил осамен,му требало вакцина итд...колку да дрпнат+ денар.
Врати го или остави го да живее каде што е природно оставен и тоа е.
Автоматски споено мислење:

Исто и храната треба сами да си произведуваме.
А не произведи храна со 1000 адитиви спаковај ја па потоа прави депонии од ѓубре лол.Таква храна не треба да постои све усмрдено во пластика.
 
Последно уредено:
Абе и лавот игра со топка во циркус за да добие јадење.
Има и лична карта и неколку вакцини, но тоа не е негова природна средина за живот.
Ги ранат со кучешка храна,расипано месо и коски од месара
Тоа е според човекот, што би требало лавот да прави....

Спореди лав во зоолошка и во природа ке ти стане јасно.

Неможе лав што игра во зоолошка има лична карта,документи,вакцини да биде посупериорен од другиов.
Па празноглавиве ветеринари као демек нешто разбираат ке дудлаат како бил осамен,му требало вакцина итд...колку да дрпнат+ денар.
Врати го или остави го да живее каде што е природно оставен и тоа е.
Автоматски споено мислење:

Исто и храната треба сами да си произведуваме.
А не произведи храна со 1000 адитиви спаковај ја па потоа прави депонии од ѓубре лол.Таква храна не треба да постои
Ја ти кажувам како се хранеле, а тоа дека целата храна доаѓала само од лов е смешно. Уште од антички времиња земјоделие е примарно занимање на човекот, житни култури и леб е основата на секоја кујна: Месопотамија, Асир, Вавилон, Персија, Грција, Египет итн. Инаку човекот настанал ко вегетаријанец и собирал плодови прво и така преживувал, се дур не направил орудија и го пронашол огнот, кога почнал и да лови плус.
 
Човекот е ловец по природа и занимање, претежно јадел месо.
од каде е таа информација дека се занимавал со земјоделие?
во антартик и во африка ти да јадеш овошје и зеленчук.
Денешниве овошја,зеленчуци никаде не растат во природава.
Каде расти приридно во планина домат,краставица,пиперка,грав???
Covekot kako vid e omnivor , sestojad :toe:

Koi se toa aftohtoni vrsti na domati i piperki tuka ?
 
Последно уредено:
Ја ти кажувам како се хранеле, а тоа дека целата храна доаѓала само од лов е смешно. Уште од антички времиња земјоделие е примарно занимање на човекот, житни култури и леб е основата на секоја кујна: Месопотамија, Асир, Вавилон, Персија, Грција, Египет итн. Инаку човекот настанал ко вегетаријанец и собирал плодови прво и така преживувал, се дур не направил орудија и го пронашол огнот, кога почнал и да лови плус.
Некултивиран зеленчук не ми се верува дека се јади а да се јади не е тоа во голема количина и не верувам дека можеш со тоа да се најадеш.
Додека живо месо,јајца млеко се јади.
Автоматски споено мислење:

Covekot kako vid e omnivor , sestojad :toe:

Koi se toa aftohtoni vrsti na domati i piperki tuka ?
Никој неможе со точност да ти каже, дека тоа што мислиш е од мк, може е дојдено од србија,украина,кина афганистан,русија...мислам потекло на семе...
Пример розе домат го викаме струмички.
Мислиш стварно во струмица го креирале за прв пат?И македонија е производител и креатор на дој домат?
 
Последно уредено:
Некултивиран зеленчук не ми се верува дека се јади а да се јади не е тоа во голема количина и не верувам дека можеш со тоа да се најадеш.
Додека живо месо,јајца млеко се јади.
Mozes da jadis no organuzmot nema da gi izvlece potrebnite hranlivi materii od zivoto meso ( za jajca i mleko ne znam ), taka da samo ke ja zadovolis gladta i nisto drugo. Enzimite sto se potrebni za negova prerabotka sme gi izgubile pred iljadnici godini. Zatoa i obrabotenoto meso ni e primamlivo, vkusno za razlika od zivoto ili zasmrdenoto, rasipanoto. Toa e nekoj vid na zastiten mehanizam vtkaen vo nasiot instikt za prezivuvanje. Nikoj nema pri zdrav razum svesno da zemi da jadi zivo meso ili meso od mrsa koe smrdi korni. Za mlekoto i mlecnite proizvodi pak i den denes ogromen procent na ljuge se laktoza netolerantni, sto znaci toa vleglo vo nasata ishrana ne taka oddamna istoriski gledano i ne kaj cela populacija istovremeno tuku etapno, zatoa i ne sme site tolerantni na laktoza.

Никој неможе со точност да ти каже, дека тоа што мислиш е од мк, може е дојдено од србија,украина,кина афганистан,русија...мислам потекло на семе...
Пример розе домат го викаме струмички.
Мислиш стварно во струмица го креирале за прв пат?И македонија е производител и креатор на дој домат?
Nema sto da mislam, nema aftohtoni sorti na piperki i domati od ovie prostori. Ne se aftohtoni ni na na cel kontinent ne pak za tuka. Od Juzna Amerika se, tuka dosle tamu posle Kolumbo, pred toa ne postoele , nikoj tuka ne ni znael deka postojat. Isto kako i pcenkata i pojma nemam so drugo.
 
Mozes da jadis no organuzmot nema da gi izvlece potrebnite hranlivi materii od zivoto meso ( za jajca i mleko ne znam ), taka da samo ke ja zadovolis gladta i nisto drugo. Enzimite sto se potrebni za negova prerabotka sme gi izgubile pred iljadnici godini. Zatoa i obrabotenoto meso ni e primamlivo, vkusno za razlika od zivoto ili zasmrdenoto, rasipanoto. Toa e nekoj vid na zastiten mehanizam vtkaen vo nasiot instikt za prezivuvanje. Nikoj nema pri zdrav razum svesno da zemi da jadi zivo meso ili meso od mrsa koe smrdi korni. Za mlekoto i mlecnite proizvodi pak i den denes ogromen procent na ljuge se laktoza netolerantni, sto znaci toa vleglo vo nasata ishrana ne taka oddamna istoriski gledano i ne kaj cela populacija istovremeno tuku etapno, zatoa i ne sme site tolerantni na laktoza.


Nema sto da mislam, nema aftohtoni sorti na piperki i domati od ovie prostori. Ne se aftohtoni ni na na cel kontinent ne pak za tuka. Od Juzna Amerika se, tuka dosle tamu posle Kolumbo, pred toa ne postoele , nikoj tuka ne ni znael deka postojat. Isto kako i pcenkata i pojma nemam so drugo.
А кога сме имале ензими за жив грав,леќа,жито?
И да го приготвиш све ова има антинутриенти,фитична киселина,неактивни форми на витамини и што не.
Живо месо се јади суши,сашими и многу други само треба високи стандарди за хигиена. Пример јапан види што јадат полуживи морски плодови,онтоподи итд...месото не е штетно и живо штетни се нехигиенските услови
 
А кога сме имале ензими за жив грав,леќа,жито?
A koj jadi ziv grav, lekja, zito ? Site se tie na nekoj nacin preraboteni. Svareni, peceni, fermentirani. Inaku pojma nemam koj enzimi koga sme gi dobile, koga sme gi izgubile, ne e ni bitno sega toa tolku, tuku sto mozime sega da procesirame kako hrana.
Живо месо се јади суши,сашими и многу други само треба високи стандарди за хигиена. Пример јапан види што јадат полуживи морски плодови,онтоподи итд...месото не е штетно и живо штетни се нехигиенските услови
Se jadi de, koj rece deka ne se jadi, samo djabe ke go jadis. Ete probaj, odi na nekoja farma ili ribnik, pred tebe neka go zakolat zivotinceto i neka ja ulovat ribata i Ti posle cuvaj go vo najhigienski uslovi koi mozes da gi zamislis i hrani se samo so takvo zivo meso i riba. Nisto ovosje, nisto zelencuk, ni leb, nisto zgotveno, vareno, obraboteno.Po eden mesec pisi tuka kolku kila skina i kako si so zdravjeto.
 
A koj jadi ziv grav, lekja, zito ? Site se tie na nekoj nacin preraboteni. Svareni, peceni, fermentirani. Inaku pojma nemam koj enzimi koga sme gi dobile, koga sme gi izgubile, ne e ni bitno sega toa tolku, tuku sto mozime sega da procesirame kako hrana.

Se jadi de, koj rece deka ne se jadi, samo djabe ke go jadis. Ete probaj, odi na nekoja farma ili ribnik, pred tebe neka go zakolat zivotinceto i neka ja ulovat ribata i Ti posle cuvaj go vo najhigienski uslovi koi mozes da gi zamislis i hrani se samo so takvo zivo meso i riba. Nisto ovosje, nisto zelencuk, ni leb, nisto zgotveno, vareno, obraboteno.Po eden mesec pisi tuka kolku kila skina i kako si so zdravjeto.
Другар суши е живо месо традиционално јапонско јадење...
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom