Анализа на крв - толкување резултати

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.112
Поени од реакции
1.179
Имам проблем со замастен црн дроб или стеатоза, веќе 5-6 години. Имам покачени AST I ALT, пред некоја година ми беа 50-60, сега АST e паднато на 35 а АЛТ ми е 70. Кои се сериозни вредности за да почнам сериозна диета?
Чим имаш покачени вредности, тие се сериозни.
Да почниш да изменуваш исхрана уште сега, посна исхрана - не пржена исхрана, месо никако, повеќе растителна исхрана и мешунеста исхрана - житарици таква работа.
На гладно канатарионово масло пијај, избегнувај стрес, избегнувај мрсна храна, пијај доволно течности - претежно вода, дневно јади 3 оброци на ден и убавезно физичка активност - претежно пешачи по неколку минути дневно.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.818
Поени од реакции
43.805
Имам проблем со замастен црн дроб или стеатоза, веќе 5-6 години. Имам покачени AST I ALT, пред некоја година ми беа 50-60, сега АST e паднато на 35 а АЛТ ми е 70. Кои се сериозни вредности за да почнам сериозна диета?
Треба да скинеш тежина. Исфрли шеќери и мрсно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.184
Поени од реакции
38.298

... а да пиеш некој месец Есенцијале форте 2 х 1, малку регенерација на јетрата и да си јадеш како до сега само помали оброци и почесто, а после 18 ч немој ништо да вечераш, може ли, а после месец направи лабораториско испитување да го видиме ефектот!

RTEmagicC_CR0215_GR_T2.jpg.jpg
normal-range-of-LFT-report.png

...си ја проверил штитната жлезда т.е. тирео хормоните?

Последно уредено:
Член од
15 јуни 2020
Мислења
255
Поени од реакции
922

... а да пиеш некој месец Есенцијале форте 2 х 1, малку регенерација на јетрата и да си јадеш како до сега само помали оброци и почесто, а после 18 ч немој ништо да вечераш, може ли, а после месец направи лабораториско испитување да го видиме ефектот!

Прегледај го приврзокот 446718
Прегледај го приврзокот 446719

...си ја проверил штитната жлезда т.е. тирео хормоните?
Imam zemano silimarin forte, hepafar forte, 2-3 meseci vo prethodni godini, sega ova godina i pol nemam nisto zemano. Nemam provereno nikogash stitna zlezda.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.545
Поени од реакции
3.831
Чим имаш покачени вредности, тие се сериозни.
Да почниш да изменуваш исхрана уште сега, посна исхрана - не пржена исхрана, месо никако, повеќе растителна исхрана и мешунеста исхрана - житарици таква работа.
На гладно канатарионово масло пијај, избегнувај стрес, избегнувај мрсна храна, пијај доволно течности - претежно вода, дневно јади 3 оброци на ден и убавезно физичка активност - претежно пешачи по неколку минути дневно.
Нема врска месо е ок, лошо е длабоко пржено и мрсно, помфрити, крилца, похованици, алкохол.

Vartolu

The Infamous Mobb
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.448
Поени од реакции
6.231
Истото го имав и јас. Покрај Силимаринот како лек (а можеш да си го најдеш во природа и како растение Магарешки трн, уште поубаво), ова да го правиш нема поубаво:

Пред легнување на вечер, ќе земиш две вреќички чај од коприва, ги ставаш во шолја и му тураш јогурт. Го оставаш тоа до сабајле во фрижидер, и на гладно сабајле го пијаш на екс цело тоа зелено нешто :) и не јадиш ништо во следните 45 минути. За две недели испитај крв, и дојди тука пиши ни. Ама нормално треба да пазиш и што јадиш и конзумираш, за да има ефект. Ти ако јадиш џанк фуд, шо сакаш прај џабе ти е :)... Со среќа....

Член од
28 ноември 2022
Мислења
562
Поени од реакции
1.063
Ajde kako lekar ,,nesto da kazam,, t.e. ,,predlozam,, nesto ,,koe ne treba da go odlozuvas,, , pa ti ,,kako sakas,,.
Neka ,,te zirnat,, na eho, da se vidi ,,se ubavo,, vo crniot drob.
Prosiri biohemija LDH, ALP, bilirubin, GGT, vkupni proteini, albumin, ,,pa da vidime,,.
Sekoe dobro.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.818
Поени од реакции
43.805
мислам дека од овие суплементи нема никакво фајде. Мене ми беа малце покачени овие и пиев Livercare и ништо ефект немаше. Ефект почна да има кога симнав 10 кг. Кај многумина ова се јавува како последица на покачена тежина, така да мислам регулација на тоа ќе ве врати у нормала.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.065
Поени од реакции
1.881
Прекини алкохол некое време или ако конзумираш пиј вотка или виски пошо се со 0 шекери.

Шекер никако, сок никако, кока кола заборави. Торти заборави. Закуски заборави.

Замастувањето ти е од вишок шекер. Телото не го користи па го складира.

Почни да бидеш активен. Оди теретана.

Можеш и кето да јадеш, само протеини и масти, јагленохидрати заборави.
И ке се среди.

Исклучи овошје некој период. Барем немој на вечер.

Можеби можеш нешто со низок гликемиски индекс.

Кога ке почне телото да црпи од мастите ке го средиш за 2-3 месеца.

Член од
11 февруари 2025
Мислења
34
Поени од реакции
8
sto znaci pokacen hgb 170 ne mozam da prikacam slika i trombociti 400

Член од
28 ноември 2022
Мислења
562
Поени од реакции
1.063
sto znaci pokacen hgb 170 ne mozam da prikacam slika i trombociti 400
I sto sakas ,,da ti kazeme,, vrz osnov na hemoglobinot i trombocitite? Sto ,,te interesira,, , wikipedia info ,,ili ne znam sto,,.
Vo normala ti e i edno i drugo , ako nemas ,,nekakva maka,, dobar si.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.762
Поени од реакции
18.519

Kajgana Shop

На врв Bottom