мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.813
- Поени од реакции
- 24.862
To na Ocajnata prikazni kazvaj mu.Vlade jas SAMO stavam Busteri a drug gi prima!!!!![]()
Seriozno te prasvam, kolku antikovid vakcini primi dosega ?
To na Ocajnata prikazni kazvaj mu.Vlade jas SAMO stavam Busteri a drug gi prima!!!!![]()
I jas ti odgovoriv!To na Ocajnata prikazni kazvaj mu.
Seriozno te prasvam, kolku antikovid vakcini primi dosega ?
...јас не прележав, а човек сум!Нема човек што не го прележа само некои јако ги стресе а некои на нога само што овие вторите многу педерски сегде се шетаа и ширеа и се лупаа во гради дека не постои
Знам за тебе...јас не прележав, а човек сум!
Шо доктор си ако не подржуваш вакцини како кадаифко.I jas ti odgovoriv!
Citaj na temana za koronata.
Nitu sum stavil nitu sum pomislil da stavam.
So taa razlika shto jas kaj toa labaratorijata nad bolnica vo Bitola se nacrtav mislam 2000 denari za test
Ок , ајде еден бустер сендвич за кадаифко.
Blaze si mi, sea i doktor sum stanal!Шо доктор си ако не подржуваш вакцини како кадаифко.
Па да, гледам дека ти си главен доктор по природна медицина, најверојатно.Blaze si mi, sea i doktor sum stanal!
Му го поставив прашањето на ChatGPT и еве што ми кажа:Случајно ја видов темава па ај да прашам нешто
Бев на систематски и резултатите ми се ОК освен што приметив дека RDW-SD е надвор од границите - 38,2 (Low 38.9, High 49.0).
Исто и шеќерот ми е 6,1
Докторката ми кажа дека ми се ОК резултатите. Дома видов дека 6 е високо ниво за шеќер.
Шеќерот може да варира во одредени периоди, немаш потреба од загриженост, земи си апаратче и мери го шеќерот на гладно повеќе пати и запишувај си на ливче.Му го поставив прашањето на ChatGPT и еве што ми кажа:
Резултатите ти се прилично добри, но да разгледаме подетално:
Што можеш да направиш?
- RDW-SD (Red Cell Distribution Width - Standard Deviation)
- Твојот резултат е 38.2 fl, што е малку под референтната граница (38.9 - 49.0 fl).
- Овој параметар покажува варијација во големината на црвените крвни клетки. Ниските вредности ретко се клинички значајни, но може да укажуваат на хомогеност на црвените крвни клетки, што најчесто не е загрижувачко.
- Ако останатите параметри како хемоглобин, MCV, MCH се нормални, тогаш веројатно нема причина за грижа.
- Шеќер во крвта (Глукоза - Fasting Blood Sugar, FBS)
- Твојот резултат е 6.1 mmol/L, што е на границата на преддијабет (5.6 - 6.9 mmol/L).
- Не мора да значи дека имаш проблем, но може да укажува на ризик ако не се контролира.
- Провери дали шеќерот е мерен на празен стомак (барем 8 часа без јадење). Ако не, можеби не е прецизен.
- Вреди да направиш орален гликозен толерантен тест (OGTT) за подобра слика.
- Внимавај на исхраната: избегнувај премногу шеќери и рафинирани јаглехидрати.
- Движи се повеќе – физичката активност помага во контрола на шеќерот.
- Ако си загрижен, повтори мерењето за неколку недели или консултирај се со лекар.
Ако останатите параметри се во ред, нема потреба од голема грижа, но е добро да продолжиш со здрави навики. Ако иљмаш дополнителни прашања, тука сум.
Па објасни му на човекот не биди куртон.
Тие што ги имашИмам проблем со замастен црн дроб или стеатоза, веќе 5-6 години. Имам покачени AST I ALT, пред некоја година ми беа 50-60, сега АST e паднато на 35 а АЛТ ми е 70. Кои се сериозни вредности за да почнам сериозна диета?