Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.084
Поени од реакции
1.148
Драга, нешто најпоучно што го најдов:
,,На сите можни начини спротивставувајте се на избувливоста своја, па, со помош Божја, таа неизоставно ќе ослаби. „Ако некој пат ти се случи да се раздразниш или разгневиш, тогаш макар ништо не говори, или оддалечи се, или затвори ја устата своја, за да не избие од неа огнот на јароста и не ја опали твојата душа, та да не ги вознемириш залудно оние што живеат со тебе, но штом тој оган изгасне и во срцето твое завладее мир, тогаш говори го она што ќе му биде за поправање на твојот ближен“.
Од книгата: ,,Господи, очисти ги моите гревови"
Ах, колку само малку треба за да не направи човек нешто што не треба

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.184
Поени од реакции
26.031
На денешен ден е убиен Гај Јулиј Цезар, најпознатиот од сите цезари. Смртта му била претскажана од пророк кој му рекол дека ќе умре на мартските иди (средината на март) и на истиот тој ден Гај го сретнал истиот пророк и му рекол дека дошле мартските иди, а тој е уште жив. Дојдоа, ама уште не се завршени му рекол пророкот. Во таа чест се исковани златни и сребрени монети кои на едната страна го имаат ликот на Брут (еден од убијците на Цезар), додека на другата два ножа измеѓу кои стои кече што традиционално се носело тогаш и натписот EID MAR т.е. мартските иди. Тие монети, посебно златните се едни од најретките во светот.

1742064855467.png

Подоцна во 16 век, Шекспир ја пишува драмата Јулиј Цезар каде што во еулогот Марк Антониј ќе ги каже еден од најпознатите и најцитирани зборови од делата на Шекспир:

Friends, Romans, countrymen, lend me your ears;
I come to bury Caesar, not to praise him.
The evil that men do lives after them;
The good is oft interred with their bones;

Третиот и четвртиот стих во обратен редослед Брус Дикинсон, пејачот на Ајрон Мејден, често ги изговара како вовед во "The Evil That Men Dо" најомилената моја песна од тој бенд, кој имав чест да го гледам 2 пати 2007 и 2009. Првиот пат ме тресеа скроз гол на српска граница иако бев "најнормален" од цел автобус организиран специјално за тој концерт, со кратка коса и пристоен. Мене ме најдоа.

Сите други беа металци со долги мрсни коси и бради и во црно. 14.03.2007, ден пред мартските иди.

Да ми е да знам за кој кур ги знам сите овие работи на памет, а не сум ни историчар, нит нумизматичар, нит археолог, нит музичар, нит литературен критичар... А се почна со тоа што видов на календар дека е 15 март.

Член од
1 јануари 2025
Мислења
153
Поени од реакции
446
Денес приметив дека и покрај тоа што плаќам Спотифај премиум, ме дупат у здрав мозок, односно ми пуштаат АИ генерирани песни, мислев дека полудувам.
Заслужен отказ, крвта коропорациска да ви ја ебам, се враќам во фул моуд пират, ни 5е не заслужуваат алчни гомна.:mad:
П.С после направив истражвуање и наидов на редит дека има и многу друге луѓе што истото успеале да го фатат и фрката било што со овој начин, плаќале помалце royalties за музичарите. Какви гомна еј.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.737
Поени од реакции
13.509
Passed down to you...

Ми се гади од моменталнава состојба во глобални рамки.
Ми се гади од фразата А-Пе-Пе (ако пројде, пројде).
Ми се гади од крајната неодговорност кај повеќето луѓе (било што сум ги сретнал лично или набљудувал)
Ми се гади од релативизирањето за било каков проблем.
Ми се гади од честата реплика - „абе ти што се замараш толку, има кој да му ја мисли“.
Ми се гади од апатијата која е сеприсутна кај повеќето млади.
Ми се гади од недоволната информираност и извадување на заклучоци од ракав.
Ми се гади од кичот и невкусот што се' почесто е застапен во медиумскиот простор.
Ми се гади од ароганцијата кај одредена група на младина со изреката (знаеш ли чие дете сум јас?).
Ми се гади од нестручноста и шарлатанството при завршување на било која обврска која повлекува сериозна одговорност.
Ми се гади од неработници и шалабајзери кои мудруваат како треба да се живее/заработи корка леб.
Ми се гади од почитичари - лешинари - популисти.
Ми се гади од глуматарење лажна скромност.
Ми се гади од етикетирање врз национална/етничка/расна/религијска основа.
Ми се гади од колективна глупоќа.
Ми се гади од колективна амнезија.
Ми се гади од колективно исмејување кон одредени ликови кои не направиле ништо лошо.
Ми се гади од шовинисти и квази феминистки.
Ми се гади од изреката „Дотука. Другово не е моја работа, нека му ја мисли следниот.“.
Листава може да се продужи и понатака.

So says Saladin....

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.824
Поени од реакции
7.043
ДК,
Замисли сабота вечер, ти вратен од дежурство од работа во амбуланта во Кочани, си велиш ајде барем утре недела е ќе одморам, викат и топло ќе било па можи ќе ги прошеташ децата до негде, колку да се порадват а ти да заборајш дека живејш во Кочани. Уште неразденето ти звонат од работа хитно да се појавиш таму и таму, вероватно очите уште не ти се доотворени, а веќе си сведок од прва рака на хорор кој ниту си можел било кога да го замислиш. Пожарникари уште гаснат дури влегваш во нешто шо лесно можиш да го помешаш со штала и уште на врата гледаш деца, еден преку друг засекогаш заглавени во момент на агонија и ужас. Што ти се врти во главата дури чекаш уште некој сирот ко тебе па да почните да ги вадите еден по еден? Дали постој нешто што би можело да те подготви за сликата пред тебе, дали имаш збор да прозбориш со тој со кој шо кревате или гледаш дека и тој нема крв во него па ќитите двајцата? Во кој момент ќе ти помини шокот и доаѓа фазата на пцуење во себе ама од кај да почниш? Од кој да почниш? Рибата од главата смрди ама шо прајме кога цело езеро е пресушено и останато е мочуриште полноглавци и комарци? Сигурно ти звонат на телефон родители чии деца нив не им креваат на телефон а се твои познаници. Вероватно и препознаваш некои од нив, јебига Кочани е, ама зошто на тебе да падни проклетсвото на твој познаник да соопштиш дека нивниот живот е и официјално завршен? Сигурно во ист момент би го свлечкал секој еден виновен да види она што ти гледаш и да ја слушни тишината на 50 души, па тој нека ги погледни в лице и да им каже што бидна од чедата. Ако Бог не постои, сигурно се надеваш дека во ист момент ќе се створи колку да го казни секој еден виновен за ова дереџе, пошто земска казна не постои. Излегваш надвор и не си сигурен дали мирисот на пепел и чад никогаш ќе излези од тебе, ама немаш сега време за уште прашања, имаш мртви деца за кревање.
П.С
Во моја кожа не сакам да сум, а камоли во било чија на секој еден, како и да е афектиран. Лесна им земја и божја сила на фамилиите, правда ниту имало ниту ќе им смени сега ако има.

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
101
Поени од реакции
265
Смртта на толку млади луѓе е нешто тешко што може да го прифатам, и можеби ќе трае уште долго време додека не се излечи таа болка.
Една ноќ која се чинеше обична и исполнета со смеа, музика и радост, трагедија ја погоди Македонија. Пожарот во Пулс кој зема толку многу невини
животи, не остави без зборови, со срце полно тага и бес. Секој од нас, без разлика на возраста или положбата, се чуствуваме повредени од оваа ужасна загуба, но и со лутина, бидејќи знаеме дека многу од овие жртви со Име и Презиме можеле да бидат спасени.

Колку болка и неподнослива тага се скриени во сликата на родителите кои го изгубија своето дете, на браќа и сестри кои никогаш повеќе нема да ги видат своите најблиски, на пријатели кои го изгубија оној кој беше нивна поддршка и причина за смеа.

О, темни облаци го сокрија денот.
Пожарот што гори, го зема секој глас.
Душите што исчезнаа, во огнот се изгубија.
Потсетник на трагедија, што нема да ја забораваме.
Секој плач што се губи, во пепел се претвора.
За секој изгубен живот.

Сеќавањата остануваат, што огнот ги впи.
И сето што Тие беа, сега е само темнина.
Семејства што плачат, срцата се скршени.
За секој што не се врати, и за секој што беше изгубен.

Секогаш ќе бидеме сведоци на пепелта што огнот ни ја остави.
Огнот ќе згасне, но болката ќе остане.
Сеќавањата ќе не водат, преку темнината што не опкружува.
Никогаш нема да Ве заборавиме.

За сите Вие што ја изгубивте својата светлина,
Почивајте во Мир!

Член од
2 април 2022
Мислења
84
Поени од реакции
394
Шо гомно треба да си за да собираш полотички поени во вакви моменти и да речеш народот ќе одлучи на локални избори?

Kajgana Shop

На врв Bottom