Здравството кај нас

Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.831
Ме интересира конкретно, каков е ставот за суплементи кај мали деца? Гледам во МК сите другарки даваат еден куп суплементи на децата, тука освен витамин Д друго не се препорачува. Омега, па за имунитет, па пробиотик... си викам може и јас треба да давам
Исто и за децата, прво и најважно е да се обезбедува се преку исхраната. Ако добива доволно витамини и минерали преку исхраната, суплементи не се препорачуваат. Исклучок секако е витамин Д.

Пробиотиците ги сакам и ми се океј искрено. И јас самата си купувам повремено и си пијам, ако осетам некаква нелагодност, и кога идам на море. Гинеколошки и уринарна инфекција не сум закачила до сега.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.831
Сакаш да кажеш дека пробиотикот штити кај гинеколошки и уролошки проблеми?
Како добри бактерии помагаат да се одржи балансот на микробиомот. Така да да, позитивна е нивната примена, но секако дека не се лек сами по себе за одредени болести.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.645
Поени од реакции
10.645
Како добри бактерии помагаат да се одржи балансот на микробиомот. Така да да, позитивна е нивната примена, но секако дека не се лек сами по себе за одредени болести.
Не сум пиела никогаш пробиотик досега, а децата стално ме караат дека треба барем кога пијам антибиотик.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.055
Поени од реакции
38.209
Не сум пиела никогаш пробиотик досега, а децата стално ме караат дека треба барем кога пијам антибиотик.
...пробиотик само на тие кои им треба и најмногу два, три дена, штом си пиела антибиотик, а си немала дигестивни проблеми не ти треба ниту пробиотик, па добро си одлучила да не пиеш, твоите дигестивни бактерии си ја вршат функцијата и се во доволен број, па немало потреба да ги намножиш со вештачки внес на пробиотик!

... некои бактериски соеви (Lactobacillus helveticus, Lactobacillus buchneri, Lactobacillus hilgardii и Streptococcus thermophilus) што се користат во додатоците на пробиотикот може да произведат дополнително хистамин во дигестивниот тракт што вообичаено се произведува од нападнат имунолошки систем, па кога хистаминот се зголемува, крвните садови се шират, па појава на црвенило, чешање, симптоми слични на алегична реакција, а богами и појава на главоболки поради покачен хистамин.

... пробиотиците јест да се безбедни на прв поглед, но можеби не се најпогодни за секого, така пиење онака да „не би“- јок, ако „би“ тогаш пиј! ;)

(да не ги додадам дополнителните ефекти од вештачки внес на пробиотик како чувство на надуеност, жед, запек и по некој незгоден прдеж поради создадените гасови, а тоа не ти треба поздрав еден топол :D)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
joghurt, ефтин ама е и пробиотик меѓу другите својства. Сме заборавиле (повеќето) на нормална исхрана :)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
9.237
joghurt, ефтин ама е и пробиотик меѓу другите својства. Сме заборавиле (повеќето) на нормална исхрана :)
Денешниве јогурти врска немаат со пробиотици. Уште живееш во комунизмот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
Во социјализмот :) Тогаш сами киселевме млеко, не чекавме све на готово. Свари млекото, стави малку кисело млеко (немаше тогаш башка сурутки, соушализм), завиткај тенџерето и оп...три четврти тенџере чисто кисело. Е сега немаме време.
И тогаш се чудев зашто на проблеми со стомак им се дава кисело млеко. Имало зошто. Немало вакви апој за сенешто.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.055
Поени од реакции
38.209
...после два дена од кога сме го купиле јогуртот полека се скиселува во фрижидер, зошто?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.965
Поени од реакции
12.650
Инаку, не знам шо генерација си ама не и верувам нешто многу и на фармацијата. Тетрациклини и фолкодин се даваа шаком и капом во 70ти, па после испаднаа акхмм...
Сега користат за простата (не е за мене, ја сум ок, фала на прашање :) ) некој лек што, ако човекот не се разбираше од лекови и хемија, ќе си го пиеше. А кој има големи шанси баш од канцерогени промени. Си праат доктори испитувања и си пишуваат статии.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
531
Поени од реакции
1.005
Dali ,,se citate,, sto pisuvate? Probiotik so pr. 50 MILIJARDI CFU ti ,,preku hrana ke go vneses,,? I da ne ,,drzam predavanje,, koj ima studirno i diplomirano ,,znae,,.
Praxata ,,na strana,,.
,,utepaj se so kefir i jogurt,, cel den, pa ,,ke te bide,,.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.593
Поени од реакции
11.831
Dali ,,se citate,, sto pisuvate? Probiotik so pr. 50 MILIJARDI CFU ti ,,preku hrana ke go vneses,,? I da ne ,,drzam predavanje,, koj ima studirno i diplomirano ,,znae,,.
Praxata ,,na strana,,.
И кисела зелка многу сакаат Докторе. Расол. :D

Член од
20 мај 2023
Мислења
622
Поени од реакции
2.767
...пробиотик само на тие кои им треба и најмногу два, три дена, штом си пиела антибиотик, а си немала дигестивни проблеми не ти треба ниту пробиотик, па добро си одлучила да не пиеш, твоите дигестивни бактерии си ја вршат функцијата и се во доволен број, па немало потреба да ги намножиш со вештачки внес на пробиотик!

... некои бактериски соеви (Lactobacillus helveticus, Lactobacillus buchneri, Lactobacillus hilgardii и Streptococcus thermophilus) што се користат во додатоците на пробиотикот може да произведат дополнително хистамин во дигестивниот тракт што вообичаено се произведува од нападнат имунолошки систем, па кога хистаминот се зголемува, крвните садови се шират, па појава на црвенило, чешање, симптоми слични на алегична реакција, а богами и појава на главоболки поради покачен хистамин.

... пробиотиците јест да се безбедни на прв поглед, но можеби не се најпогодни за секого, така пиење онака да „не би“- јок, ако „би“ тогаш пиј! ;)

(да не ги додадам дополнителните ефекти од вештачки внес на пробиотик како чувство на надуеност, жед, запек и по некој незгоден прдеж поради создадените гасови, а тоа не ти треба поздрав еден топол :D)
Зошто пробиотик само два - три дена најмногу додека се пие антибиотик еве објасни ми не ми е јасно зошто?
Пиев Панцеф десет дена и многу глупа грешка направив што пиев пробиотик само првите три дена. После завршување на антибиотикот ми се појави кандида. Па лечење кандида 12 дена докторке.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.645
Поени од реакции
10.645
Praxata ,,na strana,,.
Epa ete toa e dusicko makata na narodov, na nas neznalicite sto ne sme doktori:P
Preplaveni so milion reklami vo koi e pobiten profitot na doktorot sto go reklamira proizvodot, otkolku vistinata i pridobivkata od nego.
Imam pieno antibiotici i nikogas ne sum dobila kandida, nitu sum imala problemi so stomakot.
Najnovo sto imam procitano e deka ima razni probiotici koi treba da se pijat soodvetno so bolesta i antibiotikot.
Na koj da mu veruvame, najbitnito prasanje...koj ja kazuva pravata vistina?
Treba ili ne e moralno :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom