- Член од
- 9 август 2014
- Мислења
- 565
- Поени од реакции
- 1.962
Е па од нашава лекарска за такво нешто ќе почекаме...Точно е дека се казниви со закон и со санкции од соодветната лекарска комора.

Е па од нашава лекарска за такво нешто ќе почекаме...Точно е дека се казниви со закон и со санкции од соодветната лекарска комора.
Не знам дали приметуваш дека тоа е еден од проблемите во релацијата пациент-лекар во Македонија каде иако сме во ера на интернет и достапни информации, македонскиот пациент е доведен во заблуда од "ветувањата" токму од таквите "авторитети" и ги става алтернативните методи на прво место и над научно докажаните методи за терапија и третман на болестите.Е па од нашава лекарска за такво нешто ќе почекаме...![]()
Пред 2 години Хрватска Забрани увоз на куркума, не се сеќавам од каде, ама од Европска држава, слично како и неодамна наши производиСе тролам со кадаифко зарем не гледаш.
Инаку да куркумата е еден од најдобрите зачини само и со неа да не се претера.
Не е проблемот во куркумата, него во другите состојки,материјали,микропластика,што се помешани заедно неа.Пред 2 години Хрватска Забрани увоз на куркума, не се сеќавам од каде, ама од Европска држава, слично како и неодамна наши производи
Оние кои имаат мобилен сите.@Hey Arnold Колку пензионери верификува денес?
И да и не за твојот исказ.Суплементите не треба да бидат замена за тоа што го внесуваме преку исхраната. Најдобар начин да се задоволат нутритивните потреби на телото е преку храната која обезбедува витамини, минерали, протеини и други важни супстанции. Сепак, во одредени ситуации може да имаат корист, пример кај недостаток на витамин Д, калциум, железо, кај специфични категории на луѓе, бремени жени, постари пациенти, пациенти со хронични болести, вегани и сл.
Ретко кој човек ја внесува соодветната дневна количина на влакна, а несоодветниот внес на растворливи и нерастворливи влакна предизвикува каскаден ефект врз целото тело, па така сега колоноскопии ќе почнат да препорачуваат и на луѓе под 40 години.
...јас знам, ама ќе се воздржам од коментирање, оти чуден ми е постов, емотиконот ме насочи накај фемина форум на ист коментар од 2013 година, каде ти одговориле на прашањето, а сега 2025!?? WTFНајпрво здраво би сакала повеќе информации околу полагањето на државниот испит за медицинска сестра дали тоа се одвива само во државна болница скопје или може и во некоја од другите болници? Откако ќе се земат потписите од сите одделенија каде што се одвивало стажирањето каде треба да се обратам за полагање на испитот во деканатот или??? ве молам се што знаете да споделите многу ми е важно)![]()
Kostic znael i da prepishuva!случајност
Кај биџи ChatGPT, нема бегање!Kostic znael i da prepishuva!
Ме интересира конкретно, каков е ставот за суплементи кај мали деца? Гледам во МК сите другарки даваат еден куп суплементи на децата, тука освен витамин Д друго не се препорачува. Омега, па за имунитет, па пробиотик... си викам може и јас треба да давам.Суплементите не треба да бидат замена за тоа што го внесуваме преку исхраната. Најдобар начин да се задоволат нутритивните потреби на телото е преку храната која обезбедува витамини, минерали, протеини и други важни супстанции. Сепак, во одредени ситуации може да имаат корист, пример кај недостаток на витамин Д, калциум, железо, кај специфични категории на луѓе, бремени жени, постари пациенти, пациенти со хронични болести, вегани и сл.