На Космет излегле 40 проценти од запишаните гласачи,и тоа на прламентарни избори.Ако на тоа се додаде нивното традиционално гласање еден од семејство за сие членови од семејството,тоа особено во селските средини,па на тоа се додаде и гласањето со доведување со автобуси од Македонија и Прешево Медвеџе и Бујановац од централна Србија плус платени авионски карти од Западна Европа плус полнење на кутии од страна на власта,ќе добиеме дека тему гласале најмногу една третина од запишаните гласачи(веројатно и неколку проценти помалку).
Сега веднаш се наметнува прашањето колку луѓе живеат на Мосмет реално а не статистички?Моја проценка е дека најмногу таму постојани жители има еден милиони и тоа топтан сите.
Вака изгледа ќарот кој Американците го носат на нивните сојузници.
А злите југословенски народи додека владееа со Космет тенденцијата беше сосема спротивна.
Статистички гледав дека моментално на Космет се раѓаат повеќе српски деца од албански. После многу години ситуацијата се има променето.
Според мене, еден фактор е што косовските Албанци се повеќе го напуштаат Косово кој е еден американски експеримент, друг фактор дека се повеќе Албанки живеат сега во градовите и се повеќе ги интересира технологија и наука, а не да роди 5 деца и да работи на нива.
Кај Србите пак тие сега живеат претежно на село, освен во северниот дел на Косовска Митровица и самиот селски живот и потребата за работна сила ги принудува да имаат повеќе од 2 деца.
Се општо гледано само балканските нации се заминаваат кој колку деца ќе роди, додека светот се развива. Јас сум за тоа секој од секого да го научи јазикот на соседот и да преовладее работниот и прогресивниот менталитет, а не да броиме дали некој ќе има 5 или 2 деца. И 1 дете да има некој доколку е штетно за опшеството се е попусто.