Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.292
Поени од реакции
5.954
Чоек дали ти кога живееше во Македонија работите беа поинакви?Дали немаше губре на секаде,дали здравството беше супер,дали воздухот беше чист,дали судството функционираше?Ево и мене ми пречат истиве работи иако живеам во државава.Најголема грешка во описов на состојбите ти е -глупоќа арогантност левел 99999.Дали кога беше во Македонија глупоќата беше пониска,или пак од ко замина егото ти се зголеми?
Остај го него, гледаш тој кога бил тука се врзувал кога влегувал во кола...
Автоматски споено мислење:

...и штом се вратиш од покултурна земја во „нашата земјата„, пак си продужуеш по старо...според „културата„ од понекултурната земја...

Е ми оти така?...
Не бе, тогаш ќе му дај на внучето 5 евра и за тие 5 евра внукот ќе мора да го слуша едно часовна беседа, како тој макотрпно работи за тие 5 евра во Минхен..

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.064
Поени од реакции
4.107
Остај го него, гледаш тој кога бил тука се врзувал кога влегувал во кола...
Да се врзував секогаш, ѓубре никад не фрлав на улица и не гледав турски серии а тие таквите како тебе ми се смееја.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
723
Поени од реакции
2.318
Да се врзував секогаш, ѓубре никад не фрлав на улица и не гледав турски серии а тие таквите како тебе ми се смееја.
Голема и неопростива загуба за Македонија што си заминал…
Ме трогна.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.292
Поени од реакции
5.954
Вау, што праеше друго жити се кажи....Нестрплив сум да видам...

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.347
Поени од реакции
21.727
Порано се нервирав кога комуњарите организирано ги напаѓаа, ама што све се имам изнагледано, поготово од тие што заминаа вчера што се вика, тотално во право биле. Таква покондурена сељачаана што д'ткала со наведната глава во бугарска амбасада, сега да продава образ и култура дојде време.
Комуњарите ги напаѓаа и им сметаше дијаспората (особено австралиската, никако швајцарската), бидејќи беше повеќе наклонета кон Груевски и ВМРО, отколку кон нивната партија. А не дека ги напаѓале од овие причини кои ти ги наведуваш. Сето тоа им беше стратегија која подоцна водеше до зголемување на прагот за избор на пратеници од дијаспора и нивно укинување.

Ако некој се отселил од државава, не значи дека во истиот момент треба да се избрише од живите или да му се забрани да чувствува грижа за државата во која што израснал и сè уште му живее фамилијата. Тоа што некој се "дигнал" и почнал да гледа од високо, е индивидуална карактеристика. Некој се дига кога ќе добие подобро работно место, некој кога ќе му тргне бизнисот, некој кога ќе се отсели и види подобар живот. Во сите случаи е смешно, но сепак е индивидуална карактеристика, нема потреба да се генерализира.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
714
Поени од реакции
1.883
Само кинење државјанства. И така никакво фајде од нив не виде никој. Од ќенефски Бугари лекции никој не е должен да слуша, мислиш се обраќа премиерот на земјата во која што работат. Уште па "вие и вас". Штом сме станале "вие и вас" сиктер таму во ќенефите во Базел и Штудгарт.
Порано се нервирав кога комуњарите организирано ги напаѓаа, ама што све се имам изнагледано, поготово од тие што заминаа вчера што се вика, тотално во право биле. Таква покондурена сељачаана што д'ткала со наведната глава во бугарска амбасада, сега да продава образ и култура дојде време.
Абе да не генерализираме.Не се сите од дијаспората вакви снобови.Мислит ако заминал во странство па нешто повеќе од нас е.И јас сум бил во странство па не сум гледал на работите вака.На ликов егото му мавнало во глава и сеа мислит дека ние другиве немаме мрднато од државава,па не знаеме како е надвор па сеа ни солит памет.Нека прошета по Парис ,Бирминген,Сан Франциско каде шо наркомани навлечени на фентанол серат по улици па после нека ни глуми примадона овдека.

Последно уредено:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.944
Поени од реакции
50.818
Абе да не генерализираме.Не се сите од дијаспората вакви снобови.Мислит ако заминал во странство па нешто повеќе од нас е.И јас сум бил во странство па не сум гледал на работите вака.На ликов егото му мавнало во глава и сеа мислит дека ние другиве немаме мрднато од државава,па не знаеме како е надвор па сеа ни солит памет.Не ка прошета по Парис ,Бирминген,Сан Франциско каде шо наркомани навлечени на фентанол серат по улици па после нека ни глуми примадона овдека.
Не реков ја дека сите се, ја имам роднини и другари што откази јаделе таму за да не пропуштат свадба или роденден обичен . Само реков дека кај поновова генерација, што испали натака во последнава декада, поготово кај тие со бугарски пасоши, си се осеќа некоја надменост што во никој случај кај такви луѓе не би требало да е присутна. Отидоа да метат и шаловаат, а се понашаат ко да се отидени таму професори да бидат. Зборам за луѓе што нѝ се генерација и ги знаеме добро што се, а што пробуваат да продадат дека се.
Ние не сме Македнци само вие сте???!!!!!!
Твоја работа е што си, ама дека праша ќе пробам да ти одговорам.
Во ниеден случај не си ако си пелтечел пред некој блгарин и со полу-наведната глава си го објаснувал произходот. Тоа барем треба да е јасно.
Би рекол и дека не си ако квалитетот на животот твој не зависи од судбината на државава. Без никаков влог овде, од тип на инвестиција во било што( куќа, бизнис) или финанска помош на фамилија, само со едно викенд-профучување на пат до краците, не мислам дека си.
Лекцииве за фрлање ѓубре ги држите повеќе за да покажете колку јако сте си ја наредиле(а углавном не сте) и како околинава не е за вас, отколку што е нешто добронамерно.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
348
Поени од реакции
635
Зошто сите што протестираа против бугарското вето го поддржуваат Игор Југ и Уставобранителите?

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.940
Не реков ја дека сите се, ја имам роднини и другари што откази јаделе таму за да не пропуштат свадба или роденден обичен . Само реков дека кај поновова генерација, што испали натака во последнава декада, поготово кај тие со бугарски пасоши, си се осеќа некоја надменост што во никој случај кај такви луѓе не би требало да е присутна. Отидоа да метат и шаловаат, а се понашаат ко да се отидени таму професори да бидат. Зборам за луѓе што нѝ се генерација и ги знаеме добро што се, а што пробуваат да продадат дека се.

Твоја работа е што си, ама дека праша ќе пробам да ти одговорам.
Во ниеден случај не си ако си пелтечел пред некој блгарин и со полу-наведната глава си го објаснувал произходот. Тоа барем треба да е јасно.
Би рекол и дека не си ако квалитетот на животот твој не зависи од судбината на државава. Без никаков влог овде, од тип на инвестиција во било што( куќа, бизнис) или финанска помош на фамилија, само со едно викенд-профучување на пат до краците, не мислам дека си.
Лекцииве за фрлање ѓубре ги држите повеќе за да покажете колку јако сте си ја наредиле(а углавном не сте) и како околинава не е за вас, отколку што е нешто добронамерно.
Абе, се заебавав, мислев очигледно ќе биде… :D

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.028
Поени од реакции
6.152
Зошто сите што протестираа против бугарското вето го поддржуваат Игор Југ и Уставобранителите?
Јас не ги подржував неговите бугарски ставови, но е жртва на системот и заев, кој систем вие албанците го донесовте, нека почива во мир.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
265
Поени од реакции
420
Не е точно, генерално Бугарија е далеку по средена па и Србија, а еве и да е така како што пишуваш што ќе подобри тоа за народот во Македонија, ќе се тешиме дека ете има бетер од нас?
Воздухот долу е доволно загаден да човек не мора ни да пуши цигари за да умре од канцер на белите дробови.
Посредена? На Марс живееш? Источна Македонија е Лас Вегас за циганите. Ско не си излезен од дома и седиш на компјутер запали кола и вози малку таму да видиш која бедотија е. Цела европа ги руга.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
348
Поени од реакции
635
Јас не ги подржував неговите бугарски ставови, но е жртва на системот и заев, кој систем вие албанците го донесовте, нека почива во мир.
Сите што влегоа на 27ми тоа го направија заради лични бенефиции. Не од некаков патриотизам. Тоа што ги наместија тие што им ветуваа се и сешто е веќе друга работа и доволно зборува дека се неинтелегентни штом се впуштиле во тоа.

Игор Југ се декларираше како Хрват на социјалните мрежи и секаде го величаше Ванчо Михајлов и беше на иста бранова должина со сите тие што отвораат бугарски културни клубови во Македонија.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.028
Поени од реакции
6.152
Сите што влегоа на 27ми тоа го направија заради лични бенефиции. Не од некаков патриотизам. Тоа што ги наместија тие што им ветуваа се и сешто е веќе друга работа и доволно зборува дека се неинтелегентни штом се впуштиле во тоа.

Игор Југ се декларираше како Хрват на социјалните мрежи и секаде го величаше Ванчо Михајлов и беше на иста бранова должина со сите тие што отвораат бугарски културни клубови во Македонија.
Јас не негирам дека соседни држави имаа улога во 27 април како и нашите служби за да го седнат заев и исплашат народот, но револтот кај македонскиот народ тогаш беше толку голем што и 27 април е малку, има едно 5 до 6 пати каде што ние Македонците сме испровоцирани до беснило, албански универзитет, албанско знаме, рамковен договор тепање на љубе, територијална потелба настаните во струга, талат албанец министер за одбрана, 27 април, промена на име, гласање за законот за јазици и француски предлог.
Заборавив и промена на знамето и шота на илинден.

За Ванчо Михајлов се согласувам па и Тодор Александров кој е уште контроверзен, Македонската историографија треба да ги третира како нешто туѓо и онака се незначајни, и сега и во времето кога делувале.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom