NBA 2024/25

Koи тимови ке изборат плеј оф? (покрај фаворитите за титула)

• Вкупно гласачи
    49
Член од
19 март 2013
Мислења
3.261
Поени од реакции
4.903
Леброн несомнено е првенец на генерација и голем кошаркар, ама да се каже дека е подобар од Коби?
Вaљда треба човек да ги гледал и двајцата низ годиниет, во живо, како играат и каков однос имаат кон играта. Па после да се зборува.

Ќе спомнам само еден момент кој е скроз добар пример... Моментов е следниот. Коби го цедат со глупо висока минутажа во скроз изгубена сезона со глупакот Хауард и мртвиот Неш. На утакмица кине ахилова тетива, повреда која тогаш во тоа време значеше крај на кариера (а сега е само нешто подобар исходот). Значи кине ахилова тетива батето, јасно му е што се дешава и што значи таа повреда но што прави во следниот момент..? Иде и шутира слободни фрлања со скината ахилова тетива.

Може си мислите што па има врска ова? Па ова и тоа како има врска со кошарката. Кошарка не е само давање поени, играње 20 години, и бркање статистики. Кошарка е имање јајца и инает. И победување. Ако треба тепачка, тогаш и тепање. Се што треба само за да се однесе тимот понатаму. Нема застанување дури ни кога тимот губи со куп кошеви разлика.

Што од ова има Леброн? Ликот за сите овие години како игра кошарка како пичица бега од било каков конфликт.
Ако работата е само статистики и поени, тогаш МЏ да не правеше паузи со бејзбол и други забегувања можеше уште титули и уште куп статистики со поени да сруши. Исто и Коби.

Ок не ми иде баш во зборови да го напишам тоа што сакам да го кажам. Но пак ќе кажам, треба човек да ги гледа играчите како играат и каков однос имаат кон играта. Не само да гледате клипови... Ma oк добро, еве еден клип.

Одеднаш ефикасност и разигрување на другите играчи е небитно во НБА :pos:
Највеќе промашени шутеви , пошо јебига гледал само да најде начин да поентира од сегде го кажуваме како муда и инает. Да не збориме и тоа дека поclutch играч во плејоф бил Леброн , во Г7 без Леброн курот го јаделе , без Коби далеку понизок +-.
Јас го обожавам Коби за неговиот менталитет и колку сакал секој ден да биде подобар, но едноставно не му успеало тоа во голема мера за мајндсетот кој го имал.
Куцањата се најнебитни кај Леброн, леснотијата и како изнаоѓа решенија во напад го праат тоа што е и притоа да е високо ефикасен.
Но ај ќе маваме со главата во ѕид и пошо Коби ни е идол , ќе даваме банални примери.
Како фанови на Лејкерс би требало да ве плаши малце тоа што Лука и Леброн се споија. Леброн сигурно не, но Лука може да го бутне од приматот најбољи Лејкер. Едино интензитетот на повреди го спречува Лука од тоа и се разбира љубовта кон пивото.
Да игра уште 10 сезони Лука просек 70 утакмици,уф... Лука гледа учител и во Брон и во Коби , но знаат учениците да ги надминат учителите.

Член од
24 септември 2023
Мислења
1.193
Поени од реакции
1.807
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.450
Поени од реакции
35.148
Одеднаш ефикасност и разигрување на другите играчи е небитно во НБА :pos:
Највеќе промашени шутеви , пошо јебига гледал само да најде начин да поентира од сегде го кажуваме како муда и инает. Да не збориме и тоа дека поclutch играч во плејоф бил Леброн , во Г7 без Леброн курот го јаделе , без Коби далеку понизок +-.
Јас го обожавам Коби за неговиот менталитет и колку сакал секој ден да биде подобар, но едноставно не му успеало тоа во голема мера за мајндсетот кој го имал.
Куцањата се најнебитни кај Леброн, леснотијата и како изнаоѓа решенија во напад го праат тоа што е и притоа да е високо ефикасен.
Но ај ќе маваме со главата во ѕид и пошо Коби ни е идол , ќе даваме банални примери.
Како фанови на Лејкерс би требало да ве плаши малце тоа што Лука и Леброн се споија. Леброн сигурно не, но Лука може да го бутне од приматот најбољи Лејкер. Едино интензитетот на повреди го спречува Лука од тоа и се разбира љубовта кон пивото.
Да игра уште 10 сезони Лука просек 70 утакмици,уф... Лука гледа учител и во Брон и во Коби , но знаат учениците да ги надминат учителите.
Само бираш метрики (статистики) де што идат во корист на твојата теза.
Јас ова што ти го кажувам полесно се доживува отколку што се објаснува. Инаку според твојов метод Лебронтије е бољи и од МЏ. Нели? :)
Автоматски споено мислење:

Јас ја гледам секоја утакмица на Лејкерс уназад со години, децении всушност. ЈБГ последниве неколку години гледам само снимки, а сезонава (и лани) ги гледам и со недели закаснување. Еве едно 7-8 утакмици сум назад во моментов (за првата со Лука ќе направам исклучок)... Една работа што е заедничко за Леброн искуството во Лејкерс, е дека редовно го пцујам посебно на крај на утакмица. Редовно шутира тројки од пичкeмaјчине, бранети неизградени шутови и со мал процент на успех. Колку сака нека е добар, остарен е и последниве години избегава да игра под кош каде реално е најдобар.

Коби можеби не му идеше шут секогаш, ама секогаш играше со срце. Тоа не го кажувам затоа што сум навијач, туку затоа што тоа е така. Кошарка не е само статистика, и не сите работи може статистички да се објаснат. Пошто ако гледаш статистички Расел Вестбрук (на пример) е топ 5 кошаркар на сите времиња.
Коби прекина да игра кога уште можеше да игра. Не сакаше да биде во подредена улога, и не сакаше да се наметнува како прва виолина кога не може веќе да биде прва виолина... Леброн? Еве го во тимот на Лука, како форсира глупи трејдови само за ОН да има шанси да направи нешто годинава.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.158
Поени од реакции
11.859
Споредувате играчи од различни ери и кога сите го правиме тоа, баш тука лежи проблемот.

Да се суди според правила од две илјадити, кога Коби доминираше, Леброн нема ама никаква теоретска шанса пошто секој 2 напад ќе му е чекори досуден - башка ќе има кој во одбрана да му направи бодичек и да не му судат фаул.

Од друга страна, да се суди според денешни правила каде не смееш да му се испулиш на играч, а камоли да го доприш, турниш, удриш.... Јокарата ќе му еби матер на Шек.

АМА, постои едно големо АМА... Да ги ставиш на една страна Шек и Коби и на друга страна Леброн и Јокич, Џордан и Пипен или Џордан и Родман (пошто од центрите шо ги имал било кога Чикаго само Родман кој е крилен центар по дефиниција, а според мене најдобриот одбранбен крилен центар кој играл баскет - практично само тој го има ефективно чувано Шек, имате и видеа за ова) тогаш, според правила од 90-ти или 00-ти не постои начин Шек да изгуби натпревар или еве нека е НБА финале.

Едноставно другари, според тие правила тогашни до ТОЛКУ беше доминантен.
Збораме за Шек со таа килажа и таа мобилност. Барајте видеа кога беше руки и кога играше во Орландо какви движења имаше и која техничка поткованост.
Барајте видеа, а дел и се сеќавате ако сте гледале во живо од финалињата на крај 90-ти т.е. почеток на 00-ти кога зедоа 3 пати со Коби.

Тоа дуо да не се растуреше и многу битно, ШЕК ДА ТРЕНИРАШЕ НАМЕСТО ДА ФУКА, можеби ќе беше единствениот пример во историјата на НБА да имаме двоцифрен број на титули кај едно ДУО. Ќе ги имаа 10, али буквално.

Ниту Коби ми е омилен играч, ниту Шек ми е.
Заради Шек ги засакав центрите, омилен играч ми е Патрик Јуинг од Никси, а и Латрел Спривел ми е тука во топ 10.

Леброн е мастермајнд, но тоа дојде со тек во кариерата, го учеше (шо е и нормално), али е карактерна пичка и има изгубено еден куп финалиња и еден куп супертимови се креирале за него.

Коби е можеби технички најсовршениот играч после Хаким Олајџувон и Џордан, не можеби туку сигурно е. Кајри Ирвинг е веднаш после нив.

Шек?
Најдоминантната сила под кош некогаш измислена.
Таков мајка не раѓа уште еднаш.
Заради него е воведено правилото 3 секунди во рекет. Толку ќе ви кажам.

Криво ми е шо не играше против Вилт, пошто Вилт креваше некои 180 кила на бенчпрес и беше исто фрик оф нејчр па ќе паднеше машки баскет.

Како и да е, зависи во која ера играат и во кој дел од нивната кариера (пик, почеток или залез на кариера...)

Пик Коби и Шек, мислам дај не заебавајте, малце сериозни да сме.
Нема противигра за нив.

(дури и млад Коби беше доволно добар за да игра со пик Шек, камо и двата да беа во својот зенит. Нема споредба, не постои едноставно.)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.450
Поени од реакции
35.148
Споредувате играчи од различни ери и кога сите го правиме тоа, баш тука лежи проблемот.

Да се суди според правила од две илјадити, кога Коби доминираше, Леброн нема ама никаква теоретска шанса пошто секој 2 напад ќе му е чекори досуден - башка ќе има кој во одбрана да му направи бодичек и да не му судат фаул.

Од друга страна, да се суди според денешни правила каде не смееш да му се испулиш на играч, а камоли да го доприш, турниш, удриш.... Јокарата ќе му еби матер на Шек.
Така е, и ова го заборавив. МЏ и Коби играа во време кога имаше многу погруба и помашка игра. Башка чекори всушност се судеа, не како сега.

Јокич и во таа ера би имал добра офанзива против Шек, појак е отколку што изгледа и има одличен шут и хендл. Но во одбрана ќе го јаде нормално... Ама овие „перолесна“ категорија центри сега... Како во куглана ќе се разлетуваа против Шек со тогашните правила. :D

Лука исто би имал солиден успех во тогашна НБА, има физичка игра и он, и тогаш немаше такви фаули во напад судење... Ок, освен за Дивац. :D

Член од
19 март 2013
Мислења
3.261
Поени од реакции
4.903
Само бираш метрики (статистики) де што идат во корист на твојата теза.
Јас ова што ти го кажувам полесно се доживува отколку што се објаснува. Инаку според твојов метод Лебронтије е бољи и од МЏ. Нели? :)

Јас ја гледам секоја утакмица на Лејкерс уназад со години, децении всушност. ЈБГ последниве неколку години гледам само снимки, а сезонава (и лани) ги гледам и со недели закаснување. Еве едно 7-8 утакмици сум назад во моментов (за првата со Лука ќе направам исклучок)... Една работа што е заедничко за Леброн искуството во Лејкерс, е дека редовно го пцујам посебно на крај на утакмица. Редовно шутира тројки од пичкeмaјчине, бранети неизградени шутови и со мал процент на успех. Колку сака нека е добар, остарен е и последниве години избегава да игра под кош каде реално е најдобар.

Коби можеби не му идеше шут секогаш, ама секогаш играше со срце. Тоа не го кажувам затоа што сум навијач, туку затоа што тоа е така. Кошарка не е само статистика, и не сите работи може статистички да се објаснат. Пошто ако гледаш статистички Расел Вестбрук (на пример) е топ 5 кошаркар на сите времиња.
Коби прекина да игра кога уште можеше да игра. Не сакаше да биде во подредена улога, и не сакаше да се наметнува како прва виолина кога не може веќе да биде прва виолина... Леброн? Еве го во тимот на Лука, како форсира глупи трејдови само за ОН да има шанси да направи нешто годинава.
Теза на сите НБА фанови освен хард кор Коби фанови што одбиваат да бидат објективни. Дури некој Коби фанови и се имаат помирено. Џордан тоа што го постигнал за 13 сезони, никој не смее да зуцне , али нормално освен Коби хардкор имаме и Бронсексуалци. Едино многу јак аргумент за Леброн е тоа што едноставно не старее и тоа е многу цврста работа во негова полза.
И дај доста со тоа све во своја ера , тогаш тури му кур на Џордан на сите времиња, нека пишат најдобар играч во 90тите. Ќе ги делиме на играчи на деценијата,пошо светот се менува и со него и кошарката.
Мора едноставно статистички параметри и индивидуални награди да се земаат во обзир , на крај краева сите се борат за победа каде што има бројки. Убаво што играл некој со срце, што кур кога му било помалку успешно од некој што едноставно го направил тоа подобро?
И во врска со дефанзивата , нели приметувате на натпревари каде што шутираат 30тина тројки иако тоа сега е во изумирање дека резултатите изгледаат понормални. Сите вежбаат шут за три сега и нормално дека е тешко да се брани, па башка и што погодуваат од лого се почесто.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.158
Поени од реакции
11.859
Мора едноставно статистички параметри и индивидуални награди да се земаат во обзир
Тогаш брате џабе пишите. Чика Бил ФАКИНГ Расел од твоите омилени Бостон Селтикс има 11 прстени.

Енд оф стори.

Најдобар е на сите времиња, така?
Не зезај.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.261
Поени од реакции
4.903
Од каде ми се омилени Селтикс и како некој со 15 поени по натпревар може да биде најдобар на сите времиња. Најжалното е што имал и 44% шут ко центар... Но заеби тоа , статистика не е битна. Исто така и Федерер е најдобар тенисер на сите времиња , таму е уште пожално пошо повеќе луѓе веруваат во тоа , во кошарката барем повеќе од пола популација знае кој е.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.158
Поени од реакции
11.859
Од каде ми се омилени Селтикс и како некој со 15 поени по натпревар може да биде најдобар на сите времиња. Најжалното е што имал и 44% шут ко центар... Но заеби тоа , статистика не е битна. Исто така и Федерер е најдобар тенисер на сите времиња , таму е уште пожално пошо повеќе луѓе веруваат во тоа , во кошарката барем повеќе од пола популација знае кој е.
Кој е?

Сфаќаш дека се збора за дуо?
Коа веќе нема што да правиме и сезонава не ни носи ништо паметно за дискусија :D

За кој од овие спомнатите се воведени / сменети некои правила?
- За Шек, да.
За кој од овие се појачани конструкции на таблите и кошевите воопшто?
За Шек, да.

Кој ќе го чува Шек?
Лебронтије?
Јокарата?
Абе двата едно до едно да застанат ко на куглање ќе ги разбие. Изгледа не сфаќате шо се 130+ кг во движење со динамика по цел терен, скочност и дробење на противник (али буквално дробење). Ќе ги исцрцори ко паштета.

Има видеа од луѓе шо го чувале Шек, болница.
И понатаму тврдам дека најдобра одбрана евер над него изиграл покојни Дикембе Мутомбо иако изгубија во тоа финале 4-1 и Шек го издоминира, едностанво до толку беше супериорен.
Мутомбо влезе во историјата како еден од најдобрите дефанзивни центри, пример.

Не можам да сфатам за шо се води инает или дебатираме дека фичото ќе се акни во локомотива и ќе ја преврти само зато шо фичото е битолско, а локомотивата скопска па кој ги еби скопјани.

Не брат, нема врска за кој навиваме, има едноставни факти пред кои и Боговите молчат, а тие се:

Џордан најдобар евер.
Шек најдоминантен центар.
Кари најдобар шутер.

Леброн?
Карактерна пичка на која и се собираа супер тимови, која сама си бираше тренери и на која му се прогледуваа низ прсти пробивања и особено кораци дури и кога малку од малку се судеа истите.

Извини ама црното не можам да речам дека е бело, без разлика колку се поштоваме ко луѓе шо можда една од ретките теми на форумот не ја имаат отерано во мајчина му со навијачки пцовски, провокации и намерно зборање од инат.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.261
Поени од реакции
4.903
Кој е?

Сфаќаш дека се збора за дуо?
Коа веќе нема што да правиме и сезонава не ни носи ништо паметно за дискусија :D

За кој од овие спомнатите се воведени / сменети некои правила?
- За Шек, да.
За кој од овие се појачани конструкции на таблите и кошевите воопшто?
За Шек, да.

Кој ќе го чува Шек?
Лебронтије?
Јокарата?
Абе двата едно до едно да застанат ко на куглање ќе ги разбие. Изгледа не сфаќате шо се 130+ кг во движење со динамика по цел терен, скочност и дробење на противник (али буквално дробење). Ќе ги исцрцори ко паштета.

Има видеа од луѓе шо го чувале Шек, болница.
И понатаму тврдам дека најдобра одбрана евер над него изиграл покојни Дикембе Мутомбо иако изгубија во тоа финале 4-1 и Шек го издоминира, едностанво до толку беше супериорен.
Мутомбо влезе во историјата како еден од најдобрите дефанзивни центри, пример.

Не можам да сфатам за шо се води инает или дебатираме дека фичото ќе се акни во локомотива и ќе ја преврти само зато шо фичото е битолско, а локомотивата скопска па кој ги еби скопјани.

Не брат, нема врска за кој навиваме, има едноставни факти пред кои и Боговите молчат, а тие се:

Џордан најдобар евер.
Шек најдоминантен центар.
Кари најдобар шутер.

Леброн?
Карактерна пичка на која и се собираа супер тимови, која сама си бираше тренери и на која му се прогледуваа низ прсти пробивања и особено кораци дури и кога малку од малку се судеа истите.

Извини ама црното не можам да речам дека е бело, без разлика колку се поштоваме ко луѓе шо можда една од ретките теми на форумот не ја имаат отерано во мајчина му со навијачки пцовски, провокации и намерно зборање од инат.
Брат се изпомеша цел , ја пишав веќе дека Шек е боље од Јокич и ниту еднаш не ја доведов во прашање неговата доминација.
Дебатата беше околу Коби или Леброн , па Стек ги избаци Јокара и Шек и недоразбирања после. На крај ете и си кажа како шо е и тоа 99% треба да го знаат како добро утро. Едино Џордан е полесно достижлив само во моментов, до толку е Кари машина за шут и Шек доминантен центар. Шо не значи дека некогаш во иднина нема да се смени...

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.158
Поени од реакции
11.859
Брат се изпомеша цел , ја пишав веќе дека Шек е боље од Јокич и ниту еднаш не ја доведов во прашање неговата доминација.
Дебатата беше околу Коби или Леброн , па Стек ги избаци Јокара и Шек и недоразбирања после. На крај ете и си кажа како шо е и тоа 99% треба да го знаат како добро утро. Едино Џордан е полесно достижлив само во моментов, до толку е Кари машина за шут и Шек доминантен центар. Шо не значи дека некогаш во иднина нема да се смени...
Збораме како дуо како би се спротиставиле, затоа такви споредби, ако не те прочитав некаде како треба сори, да го ебам долг ден + утре пак таков ме чека дефинитвно ќе се гасам после коментаров :D

Ај изгуглај т.е. избарај на јутубето како Коби на стари години го има чувано Лебронтије и тоа ќе потенцирам на стари години пошто Леброн имаше контраигра на тоа т.е. и тој го чуваше Коби во одбрана.
Дали би било така ако Коби е прајм? Чисто сумњам.

Ви ги прочитав дискусиите и морам да се согласам со Стефан или било кој што дели такви ставови, еве Ванлок и други и пак ќе речам не се поставувам како навивач или хејтер на некој клуб, најмалку пак Коби ми бил омилен некогаш ама ако морам да бирам живот да ми зависи и утакмица која ќе реши да ја игра Коби или Лебронтије во катаљон ситуации ќе го изберам Коби.

Зошто?
Технички посовршен играч.
На мн повеќе начини може да заврши напад.
Одбраната му е ите како силна страна.

За менталитетот џабе ќе зборам, беше мадерфакер (на батерии додуша) уште како дете кога влезе во лигата, камо во прајм.

Прајм Коби против прајм Лебронтије, дефинитивно прајм Коби ќе биди одбран.
Енидеј.

Леброн ми е повеќе мастермајнд играч, со годините собра искуство и едноставно дај му тим и да ти води и напад и одбрана во различни клучни моменти (тренер не ти треба), е дотаму е стигнат и капа му долу за истото.
Само не му давај да ти решава натпревар, особено ако се работи за твојот живот. Кошта, скапо. ;)

Штета шо некаде не можиме да седниме ко луѓе и да се контраме до утре со пива, скаришта маришта, мезиња и баскет муабети. Ако за нешто би ми фалел овој форум тоа е темава т.е. темиве низ годините шо ги отвараме за НБА сезоните.

Член од
6 февруари 2011
Мислења
859
Поени од реакции
3.715
Да не знај некој зошто не прат веќе подкаст дечките “од клупа” баш беа интересни за гледање , гледам последен подкаст му бил во Ноември…

Kajgana Shop

На врв Bottom