Во петок на бојкот? – Секоја акција може да успее ако има масовност! 31.01.2025

Ќе бојкотирате ли пазарување во Петок?

• Да

• Не, не ме интересира

• Да, но мислам дека нема ефект.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.454
Поени од реакции
4.574
која вреќа пари плаќаш овде, имате ли појма колку се поскапи стварите на запад? Еве ме замисли малце што кукаш не ти чини и разгледав на нет. 50% персоналец плаќаш таму, здравствено било Германија било 14% од приход. Значи ако имаш приход од 1,000 евра плаќаш 140 евра за здравствено, и 500 евра данок, за трошење ќе ти останат 360 евра за да преживееш. Споредувате западна европа со овде, али за да има таму такви ствари, народот го ебат у гз со порези.

Конкретно храната поскапува и овде и таму. Проблемите ги створија со војната со Украина и нивните санкции. И тие нема да се решат додека не протече ефтина енергија од Русија. Затоа подобро навикнете се на ситуацијава доколку тоа не се деси. Трамп ако им стави тарифи на западна Европа исто така може да се влошат уште повеќе работите.
Дефинитивно ти не си здрав ако ти мислиш дека на бруто плата од 1000 евра, германецот зима 360 нето.

Размислуваш ли со тиквата барем малку? Разлика бруто/нето не е повеќе од 30-40%.

Кај нас е 33%, а ништо не добиваме. Ни здравство, ни образование, ни транспорт нит ништо.

И кога споредуваш цени на намриници или трошоци други на запад во споредба со Македонија, вметни ги и платите во равенката.

Цените во маркет се горе доле слични, а платите се 2-3 пати поголеми. Да не зборам дека и при исти плати, јавниот превоз е подобар, квалитетот на живот е подибар, функционални патишта, институции, воздух, сѐ е подобро.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Таму плаќаш порез ама гледаш кај одат парите, тука плаќаш порез за швалерките на функционерите да возат џипој од 100.000 евра и да одат на викенд Дубаи, додека ти и фамилијата мизервате со леб и маргарин и еден одмор максимум годишно до Дојран
Таму нема корупција :D
Да ти објаснам нешто, таму се измислени сите фори за пљачка...па после овде се донесени. Само што имале од кај робови и ресурси да влечат за џабе па немало некој негативен ефект порано, али сега ќе осетат и они. Има и бонус, тие држави таму имаат структури на власт кои народ не ги бира, државите се без сувереност, ги гуркаат у војна, им носат секаков џган од секаде и т.н.
Тоа што го гледаш и на што се дивиш е на стара слава а балонот им е пред пукање. Е сега, ние сме бетер....у приколицата што они ја влечат, отсечени од ефтини ресурси, од слободен пазар и т.н.
Муабетот ми е....ти само црно бело гледаш.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.060
Поени од реакции
19.437
Да ти објаснам нешто, таму се измислени сите фори за пљачка...па после овде се донесени. Само што имале од кај робови и ресурси да влечат за џабе па немало некој негативен ефект порано, али сега ќе осетат и они. Има и бонус, тие држави таму имаат структури на власт кои народ не ги бира, државите се без сувереност, ги гуркаат у војна, им носат секаков џган од секаде и т.н.
Тоа што го гледаш и на што се дивиш е на стара слава а балонот им е пред пукање. Е сега, ние сме бетер....у приколицата што они ја влечат, отсечени од ефтини ресурси, од слободен пазар и т.н.
Муабетот ми е дека од кај нас нема подолу, никаде не е сјајно. Ако тие одат накај дното ние копаме надолу

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.180
Поени од реакции
42.906
Дефинитивно ти не си здрав ако ти мислиш дека на бруто плата од 1000 евра, германецот зима 360 нето.

Размислуваш ли со тиквата барем малку? Разлика бруто/нето не е повеќе од 30-40%.

Кај нас е 33%, а ништо не добиваме. Ни здравство, ни образование, ни транспорт нит ништо.

И кога споредуваш цени на намриници или трошоци други на запад во споредба со Македонија, вметни ги и платите во равенката.

Цените во маркет се горе доле слични, а платите се 2-3 пати поголеми. Да не зборам дека и при исти плати, јавниот превоз е подобар, квалитетот на живот е подибар, функционални патишта, институции, воздух, сѐ е подобро.
За работа конкретно за платите, гледам дека е 4000 евра плата бруто, 2600 нето ако си неженет. Ако си женет со деца било поголемо малце едно 100 евра. Али прогресивен данок имаат до 42%, тоа што повеќе заработуваш тоа повеќе те ебат.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.600
Поени од реакции
9.740
РАБОТА ИМА
Нема кој да работи, а партиски се само Пзаразитските работи....
Има луге кој со децении, со генерации само канцелариско Стаорски места ги сметаат за Работа !!!!!!
Само Општонароден Референдум за Укинување на Дите Партии !!
Има де, секој ден бараат касиерки, молери, бравари, чувари, чистачки. И добро платени.
која вреќа пари плаќаш овде, имате ли појма колку се поскапи стварите на запад? Еве ме замисли малце што кукаш не ти чини и разгледав на нет. 50% персоналец плаќаш таму, здравствено било Германија било 14% од приход. Значи ако имаш приход од 1,000 евра плаќаш 140 евра за здравствено, и 500 евра данок, за трошење ќе ти останат 360 евра за да преживееш. Споредувате западна европа со овде, али за да има таму такви ствари, народот го ебат у гз со порези.

Конкретно храната поскапува и овде и таму. Проблемите ги створија со војната со Украина и нивните санкции. И тие нема да се решат додека не протече ефтина енергија од Русија. Затоа подобро навикнете се на ситуацијава доколку тоа не се деси. Трамп ако им стави тарифи на западна Европа исто така може да се влошат уште повеќе работите.
Јас едно ти кажувам, ти ми кажуваш даноци, порези, бројки.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.821
Тие биле и ќе бидат повторно држава.

Кинезите ти се земјоделец кој одгледува кромид во Драчево и на крај ќе го продаде за безпари пошто нема друг избор.

Полека со тие страсти кинески ;)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
ама земете предвид едно, ние сме уште у транзиција

Туку што вели ујп денес, како прометот према прошла сабота

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Муабетот ми е дека од кај нас нема подолу, никаде не е сјајно. Ако тие одат накај дното ние копаме надолу
Ок, ама седете таму и кога има гласање не доаѓајте, уште еден како Заев да не го донесеме на власт и да ни доебе матер.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.060
Поени од реакции
19.437
За работа конкретно за платите, гледам дека е 4000 евра плата бруто, 2600 нето ако си неженет. Ако си женет со деца било поголемо малце едно 100 евра. Али прогресивен данок имаат до 42%, тоа што повеќе заработуваш тоа повеќе те ебат.
Ти напиша дека ќе ти останат 360 евра за живот
Автоматски споено мислење:

Ок, ама седете таму и кога има гласање не доаѓајте, уште еден како Заев да не го донесеме на власт и да ни доебе матер.
Јас и тука сум па не гласам години наназад

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.195
Поени од реакции
9.710
Тие биле и ќе бидат повторно држава.

Кинезите ти се земјоделец кој одгледува кромид во Драчево и на крај ќе го продаде за безпари пошто нема друг избор.

Полека со тие страсти кинески ;)
Ти не живееш овде и кажуваш што било држава а што не е....седи таму и не коментирај. ОК си е, си барал бољи живот и си отишол, оправдано, ама не кажувај што е а што не е држава.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.180
Поени од реакции
42.906
Има де, секој ден бараат касиерки, молери, бравари, чувари, чистачки. И добро платени.

Јас едно ти кажувам, ти ми кажуваш даноци, порези, бројки.
да, заборавив да ти докажам, пошто имаш детенце, таму би плаќала 250 евра за градинка минимум. Па сега види каде е поефтино.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.060
Поени од реакции
19.437
да, заборавив да ти докажам, пошто имаш детенце, таму би плаќала 250 евра за градинка минимум. Па сега види каде е поефтино.
И ќе добиваш секој месец 250 евра детски додаток за тоа дете и за секое следно без разлика дали си државјанин на Германија или дојденец ;)
ПС градинката не е 250 евра месечно

Член од
31 октомври 2023
Мислења
34
Поени од реакции
65

Ова ми се свиѓа. Тоа што денес видов еве Кам, Рамстор. Се пазари ко да е последен ден. Така дечки протест НЕ СЕ ПРАИ. Не е поентата вчера парите шо не сте ги дале, да ги даете денес или утре. нели немате?
Ќе се научиме со помалце пазарење и без оверкозумирање.
Целосно без план и колку да се биде дел од нешто без да се размисли дали воопшто има ефект тоа. Во Хрватска се таргетираат ланци на маркети, се оди во соседни земји за пазарување и сл (не дека немаме опција и ние од Скопје ко Врање, Косово, преферирање на помали ланци на маркети кои доаѓаат од други градови и кои сакаат да се пробијат во Скопје). Кога никој не би купувал ништо 2 недели или месец дена од некој маркет ко Веро или Рамстор, ќе почнат рокови да им истекуваат, а останата расиплива роба ќе им скапе, па ќе размислат дали ќе продолжат и понатака така.

Многу лесно може да се почне со ресторани, кафани, сендвичари и слично. Но тогаш ќе се изгуби смислата на животот на граѓаните на оваа држава, така што тоа не верувам некогаш да се случи.

Kajgana Shop

На врв Bottom