Бугарското влијание и окупација на Македонија

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.247
Поени од реакции
5.874
Последна опомена пред бан од форум. Ти можеш да се декларираш како сакаш, никој не ти брани тоа и не ти се меша, ама ако уште еднаш кажеш дека личност, место или било што од Македонија е бугарско ---> па, па Тинки Винки!
Сега ќе видиш кога ќе те пријави на Хелсиншки комитет дека му забрануваш да плука по се што е македонско.....

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.727
Поени од реакции
748
Последна опомена пред бан од форум. Ти можеш да се декларираш како сакаш, никој не ти брани тоа и не ти се меша, ама ако уште еднаш кажеш дека личност, место или било што од Македонија е бугарско ---> па, па Тинки Винки!
Слободно банирај ме во секое време. Мојот потпис со години се зборовите на Гоце Делечев – можеш да ме банираш за нив. Нема да ме исплашиш. :) Можеш да ме банираш и за зборовите на Ѓорче Петров за составот на македонското население. За разлика од вас, јас секогаш се однесувам со почит кон личните чувства на луѓето, без разлика како тие се дефинираат себеси како Македонци или како Бугари - прашање на воспитување, образование и интелигенција.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.585
Поени од реакции
9.230
Кој зборува за туркојазични монголоидни Бугари?
Автоматски споено мислење:

Ова е прашање кое го покажува твоето незнаење што се Словени и кога се користи терминот дунавски Бугари.
За дунавски Бугари се зборува до околу 10 век. Ако прашуваш, дали се овие ојконими од тоа време - најверојатно не се. Имаат словенски корени и најверојатно бугарски.
Бугарите се Словени колку што Турците се Германци.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.585
Поени од реакции
9.230
Ги знаеме твоите расистички тези. :tapp:
Има ли нешто порасистичко од тоа да се прикажеш како некаков Бугарин, иако единствената интеракција на твоите прабаби и прадедовци со нив се состоела во тоа што им ја обработувалe земјата, им го паселe добитокот, им биле домашни слуги, амали и перачки на бугарските владеачки кланови кои си го терале меракот по палатите и шаторите, додека потчинетите словенски, тракиски и останати племиња, кои не успеале или не сакале да избегат пред бугарската наезда, 'рмбале по полињата, пасиштата, шумите и имотите на Бугарите и гинеле за нив по боиштата?

Или мислиш дека овие Словени бегале пред Бугарите оти им било многу убаво?

1737897892769.png

1737897919828.png
Болгарите не биле бавни во преминувањето на Дунав. Императорот Константин Погонат побрзал да ги пречека. Тој прво ги потиснал назад, но се разболел и ја напуштил војската. Болгарите ги поразиле збунетите Грци и ги протерале. Зад нивните петици се појавиле кај Варна и оттука се втурнале во словенските земји. Набргу тие ја зазеле целата земја меѓу Дунав и Балкан, до границите на Аварија, односно денешна Бугарија, овде ги покориле словенските племиња, им наметнале данок и, како што вели хроничарот, го поставиле племето на Северците под Балкан, од Берегавските области на исток, останатите седум разграноци на југ и запад, до границите на Аварите (679). Можеби тие сакале за себе си да го исчистат североисточниот раб на Мизија, најпогоден за степската орда.
1737897957210.png
1737897972613.png
Сето тоа не можело да се случи без насилство, без сурово страдање на Словените.
Гледаме дека по освојувањето на земјата на север од Балканот од страна на Болгарите, раселувањето на Словените во јужните области на Византиската Империја одеднаш повторно продолжило: тоа биле, без сомнение, племиња кои не сакале да се потчинат на Болгарите и барале засолниште од нив. Во 675 година пет племиња Дреговичи, Сакулати, Велесичи, Вајенетаи (како што Грците ни го пишуваат ова сè уште загадочно име за нас и Борзјаци или Ворзјаци се кренале во огромни сили, со целата покуќнина, со своите жени и деца и отишле во опсада на Солун; немајќи време да ги совладаат неговите ѕидини, тие се населиле во богатите околни области. Дреговичите и Сакулатите поседувале ниви во близина на Солун; Ворзјаците се уцврстиле на северо-запад, каде што сега се градовите Охрид и Битола; Велесиците ја зазеле Јужна Тесалија, Беотија со Теба, Атика со Атина; Племето, означено во грчките извори под името Вајенетаи, се наоѓало западно од Велесичити, во Јужен Епир. Западно од Солун Струменците се населиле покрај реката Струма, и Рјажданите на брегот на Архипелагот. Последниве започнале да одат на море и на своите чамци не само што ги вознемирувале островите на Архипелагот, туку се приближиле до самиот Константинопол.

Ја гледаш ли легендата на мапава подолу? Го гледаш ли Range of Bulgar occupation?

1737898502976.png
1737898530898.png

На оваа мапа ги гледаш ли словенските племиња во однос на Бугарите? Можеш ли да ми кажеш кои точно словенски племиња влегувале во Сојузот на седумте словенски племиња? Или само се претпоставува за нив дека биле словенски, кога не се наведени по имиња?

1737898865154.png

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.105
Поени од реакции
37.567
За разлика од вас, јас секогаш се однесувам со почит кон личните чувства на луѓето, без разлика како тие се дефинираат себеси како Македонци или како Бугари - прашање на воспитување, образование и интелигенција.
Каква почит е тоа да тврдиш дека нечии дедовци и прадедовци биле Бугари, дека пред 1945 не постоел и сл. Фала ти, ама таква почит не ни треба.

Ние сме биле расисти, а они ти ставаат вето за влез во ЕУ. Е па со исти аршини - вие ќе добиете "вето за влез" тука. Впрочем и пак ќе прашам - не знам што барате овде, мајките не ви се тука, одамна се вратени во Бугарија?

Еве, одговори уште ова и не се замарам веќе со тебе - што бараш на македонски форум? Зошто не си одиш кај твоите, кај што припаѓаш?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.247
Поени од реакции
5.874
Каква почит е тоа да тврдиш дека нечии дедовци и прадедовци биле Бугари, дека пред 1945 не постоел и сл. Фала ти, ама таква почит не ни треба.

Ние сме биле расисти, а они ти ставаат вето за влез во ЕУ. Е па со исти аршини - вие ќе добиете "вето за влез" тука. Впрочем и пак ќе прашам - не знам што барате овде, мајките не ви се тука, одамна се вратени во Бугарија?

Еве, одговори уште ова и не се замарам веќе со тебе - што бараш на македонски форум? Зошто не си одиш кај твоите, кај што припаѓаш?
Оди пробај на бугарски форум регистрирај се, и првиот пост, веднаш си баниран макар и да напишиш за парењето на ирвасите во Канада, по мак адреса те сечат одма. Овде овај шипоњата, сее расизам, иредентизам, негација и е слободно оставен да се просерава на која и да било тема и да сака. Па уште и на крајот и жртва изиграва, а се регистрира на Македонски форум со потпис од извртени (измислени) зборови на Гоце Делчев, и што очекува? Воспитание од дома имал? Ај да не си ја гнасам устата, па ќе му кажам и дома, и надвор, мме....

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.727
Поени од реакции
748

1. Отсекогаш сум велел дека секој е тој што ќе се самоидентификува. Ако се самоидентификувале како Бугари, тие се Бугари, ако се самоидентификувале како Македонци, тие се Македонци. Ова е почит, а не ретроактивно современите жители на одредена територија да ја сменат самоидентификацијата на оние што живееле пред нив.

2. Ветото падна во 2022 година. Денес е 2025. Нема расизам во вето. Има расизам кога ќе ти кажат дека си татаро-монгол, от жолта раса, без дури да те видат.

3. Барам културни и интелигентни луѓе со кои ќе можам да имам аргументирана дискусија. Веќе ги видов твоите "аргументи" - навреди и закани дека ќе бидам баниран.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.105
Поени од реакции
37.567
3. Барам културни и интелигентни луѓе со кои ќе можам да имам аргументирана дискусија. Веќе ги видов твоите "аргументи" - навреди и закани дека ќе бидам баниран.
Значи во Бугарија се некултурни, глупави и не може со нив да се води аргументирана дискусија?
Отсекогаш сум велел дека секој е тој што ќе се самоидентификува. Ако се самоидентификувале како Бугари, тие се Бугари, ако се самоидентификувале како Македонци, тие се Македонци. Ова е почит, а не ретроактивно современите жители на одредена територија да ја сменат самоидентификацијата на оние што живееле пред нив.
Македонците тука секогаш се самоидентификувале како Македонци. Дедо ми велеше - „Јас сум Македонец“, неговиот татко исто така... Имам и пишан документ за тоа. Тие велеа: „ко дојдоа Бугарите“, а не: „ние бевме Бугарите“. Има милиони примери за тоа и вие сте свесни за сите нив. Еве само еден - К.П.Мисирков во „За македонцките работи“ во 1903 говори за потребата од стандардизација на македонскиот јазик кој ќе биде на основа на централното наречје, за да биде далеку од говорите кои се блиски до бугарскиот и српскиот јазик, затоа што народот тука одсекогаш бил различен од народот во Бугарија и Србија. Вие сте се фатиле за документи во кои некои (револуционери, mostly), изјавиле дека се осеќале Бугари, што е така зашто така морале - тука немало училишта каде би можеле да се образуваат, немало издавачи каде би можеле да објавуваат, немало извор на финансии од кои би можеле да се финансираат. Народот тука пател, се мачел за корка леб, јадел чорба од зелени сливи, пишувал (ако можел да пишува, зашто многу деца никогаш не ја добиле таа привилегија, морале да работат по нивите или да ги чуваат помалите братчиња и сестричиња) со едно „плавјавче“ цело семејство, ги повивал децата во јутена вреќа за жито или ткаенини од коноп кои на животните им прават рани, а не на малечки бебиња... Нормално дека морале да пишат дека се Бугари за подобар живот. Исто како и денес кога десетици или стотици илјади Македонци се пишувааат дека се Бугари за да земат пасош со кој ќе избегаат од тука во подобар живот. Исто како и ти веројатно што си плукнал на гробовите од претците оти или те плаќаат или можеби ти дале едно станче. А вие викате - „вас Тито ве создал во 1945, пред тоа бевте Бугари“ и ти викаш дека ти си ја почитувал самоидентификацијата. ОК, нека си во право, пружам рака ако навистина тоа го мислиш, ама твоите сонародници не го мислат. За нив Македонците постојат од 1945, пред тоа биле Бугари.

Тоа не е почит, баш тоа е расизам за кој погоре говориш! Тука никој од нас ретроактивно не ја сменил самоидентификацијата на никој кој живеел тука. Вие се обидувате тоа да го направите.
2. Ветото падна во 2022 година. Денес е 2025. Нема расизам во вето. Има расизам кога ќе ти кажат дека си татаро-монгол, от жолта раса, без дури да те видат.
На македонски форум си! Овде Италијанците ги викаат жабари, Власите - цинцари, Американците - вокери... Бугарите - Татари. Потеклото на Бугарите самите го потврдувате, зошто инаку би ги славеле и тие монголоидните створења кои ги сметате за дел од вашата историја? Мене навистина не ми е јасно како може да се навреди некој за ословување на начин што самиот го потврдува дека е дел од неговата историја, минато, сегашност, сеедно. Тоа е исто ко некој мене да ми рече - ќелав еден. Што да правам кога сум стварно ќелав? Тоа е факт, ако ми смета ќе одам ќе пресадам коса. Вам ако ви смета, сменете ја уште еднаш историјата, и така ве бива за такви малверзации.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.585
Поени од реакции
9.230
Па кој ти е виновен кога се идентификуваш како Бугарин? Гледаш ли Бугарите кај припаѓаат?

1737916865231.png

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.727
Поени од реакции
748
Значи во Бугарија се некултурни, глупави и не може со нив да се води аргументирана дискусија?
Не, на бугарските форуми/фајебук групи нивото е значително повисоко, бидејќи луѓето читаат и бугарска и литература на други јазици. Таму нема аргументи „ако не се согласуваш со мене, ќе бидеш баниран“.

Македонците тука секогаш се самоидентификувале како Македонци. Дедо ми велеше - „Јас сум Македонец“, неговиот татко исто така... Имам и пишан документ за тоа. Тие велеа: „ко дојдоа Бугарите“, а не: „ние бевме Бугарите“. Има милиони примери за тоа и вие сте свесни за сите нив. Еве само еден - К.П.Мисирков во „За македонцките работи“ во 1903 говори за потребата од стандардизација на македонскиот јазик кој ќе биде на основа на централното наречје, за да биде далеку од говорите кои се блиски до бугарскиот и српскиот јазик, затоа што народот тука одсекогаш бил различен од народот во Бугарија и Србија. Вие сте се фатиле за документи во кои некои (револуционери, mostly), изјавиле дека се осеќале Бугари, што е така зашто така морале - тука немало училишта каде би можеле да се образуваат, немало издавачи каде би можеле да објавуваат, немало извор на финансии од кои би можеле да се финансираат. Народот тука пател, се мачел за корка леб, јадел чорба од зелени сливи, пишувал (ако можел да пишува, зашто многу деца никогаш не ја добиле таа привилегија, морале да работат по нивите или да ги чуваат помалите братчиња и сестричиња) со едно „плавјавче“ цело семејство, ги повивал децата во јутена вреќа за жито или ткаенини од коноп кои на животните им прават рани, а не на малечки бебиња... Нормално дека морале да пишат дека се Бугари за подобар живот. Исто како и денес кога десетици или стотици илјади Македонци се пишувааат дека се Бугари за да земат пасош со кој ќе избегаат од тука во подобар живот. Исто како и ти веројатно што си плукнал на гробовите од претците оти или те плаќаат или можеби ти дале едно станче. А вие викате - „вас Тито ве создал во 1945, пред тоа бевте Бугари“ и ти викаш дека ти си ја почитувал самоидентификацијата. ОК, нека си во право, пружам рака ако навистина тоа го мислиш, ама твоите сонародници не го мислат. За нив Македонците постојат од 1945, пред тоа биле Бугари.
Не е точно дека населението во Македонија отсекогаш се идентификувало како Македонци. Ако почнете да читате повеќе збирки документи, ова лесно ќе го разберете.

Еве што вели Ѓорче Петров во едно интервју за состојбите во Македонија по Илинденско-преображението востание (22.08.1904).
1737962536804.png
1737962498656.png

Истиот за село Баница:
1737963106310.png

Димитар Благоев:
1737963240155.png

Еве што велат и официалните турски институции:
1737963412929.png

Тоа не е почит, баш тоа е расизам за кој погоре говориш! Тука никој од нас ретроактивно не ја сменил самоидентификацијата на никој кој живеел тука. Вие се обидувате тоа да го направите.
Види ги примерите погоре. Такви документи има десетици илјади.

На македонски форум си! Овде Италијанците ги викаат жабари, Власите - цинцари, Американците - вокери... Бугарите - Татари. Потеклото на Бугарите самите го потврдувате, зошто инаку би ги славеле и тие монголоидните створења кои ги сметате за дел од вашата историја? Мене навистина не ми е јасно како може да се навреди некој за ословување на начин што самиот го потврдува дека е дел од неговата историја, минато, сегашност, сеедно. Тоа е исто ко некој мене да ми рече - ќелав еден. Што да правам кога сум стварно ќелав? Тоа е факт, ако ми смета ќе одам ќе пресадам коса. Вам ако ви смета, сменете ја уште еднаш историјата, и така ве бива за такви малверзации.
Да, јас сум на македонски форум, што значи дека говорот на омраза кон тие што се идентификуваат како Бугари е секојдневие. Ништо повеќе. И не, никаде во никоја сериозна современа историска книга нема да видите дека Бугарите се Татари. Кога Прабугарите дошле на Балканот, Татарите сè уште не постоеле.

Еве уште нешто за тоа кои се Македонци, кои се Бугари и каква крв тече во нивните вени. Од нив.
1737964300924.png

Последно уредено:
Член од
27 мај 2018
Мислења
965
Поени од реакции
1.607
Не, на бугарските форуми/фајебук групи нивото е значително повисоко, бидејќи луѓето читаат и бугарска и литература на други јазици. Таму нема аргументи „ако не се согласуваш со мене, ќе бидеш баниран“.

Не е точно дека населението во Македонија отсекогаш се идентификувало како Македонци. Ако почнете да читате повеќе збирки документи, ова лесно ќе го разберете.

Еве што вели Ѓорче Петров во едно интервју за состојбите во Македонија по Илинденско-преображението востание (22.08.1904).
Прегледај го приврзокот 441518
[ATTACH

Димитар Благоев:
Прегледај го приврзокот 441520

Еве што велат и официалните турски институции:
Прегледај го приврзокот 441521

Види ги примерите погоре. Такви документи има десетици илјади.

Да, јас сум на македонски форум, што значи дека говорот на омраза кон тие што се идентификуваат како Бугари е секојдневие. Ништо повеќе. И не, никаде во никоја сериозна современа историска книга нема да видите дека Бугарите се Татари. Кога Прабугарите дошле на Балканот, Татарите сè уште не постоеле.
Гледаш како сте вештачки, прво не е Горче петров, туку е со Ѓорче, а како што знам немате ѓ,ќ, ѕ тогаш зш некој би ги крстил децата со букви што не ги користи( слични се Албанците немааг х а го користат) Еве др пример ЅОЛЕ СТОЈЧЕВ како звучи на блгарски дрш Screenshot_20250127_085314_Chrome.jpg

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.727
Поени од реакции
748
Гледаш како сте вештачки, прво не е Горче петров, туку е со Ѓорче, а како што знам немате ѓ,ќ, ѕ тогаш зш некој би ги крстил децата со букви што не ги користи( слични се Албанците немааг х а го користат) Еве др пример ЅОЛЕ СТОЈЧЕВ како звучи на блгарски дрш Прегледај го приврзокот 441524
1. Покажи ми документ во кој е напишано со Ѓ пред создавањето на македонската азбука
2. Всушност, неговото родено име е Георги, исто како и на Гоце. Ѓорче е само деминутив.
1737964979300.png

Kajgana Shop

На врв Bottom