Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.704
Поени од реакции
115.449
Такада денеска ако земаш 500 евра, за 15 години би земал 1,000 евра. Денешниот долг да речеме ако ти биде 200 евра месечно по 15 години тие пари ке ти изгледаат смешно. А денес ти изгледаат многу.
Точно е ова, само што не постои банка што дава кредити со фиксна камата за 30 години. Обично 10 години е фиксниот период, после тоа каматата е варијабилна.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.646
Поени од реакции
25.028
Точно е ова, само што не постои банка што дава кредити со фиксна камата за 30 години. Обично 10 години е фиксниот период, после тоа каматата е варијабилна.
vo amerika imas...

vo ostatokot na svetot 6 do 10 god fiksno e maks so toa po istekot mozes pak da dogovoris nov period ali po togasni uslovi.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.305
Станбен кредит не знам некој да земал за гаража. Да не мислите на потрошувачки.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.337
Поени од реакции
18.413
Профитираат бидејќи од старт кога ти дале тебе кредит банката направила пари. Ти земаш кредит банката од старт е во загарантиран плус, не мора да чека 20 години да си ги дуплира парите каде што заработката е возможна, ама не и гарантирана.

За банката побезбедно е да си обезбеди гарантиран профит него да се надева на профит на долг временски период
ova e vrz baza na premisa deka sekad kje rastat i cenite na stanovi i platata. Do sea se pokazalo taka no ne e garancija. Ja ne zemav garaza, iam kaj da parkiram a ko investicija ne mi se svigja.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
182
Поени од реакции
288
Станбен кредит не знам некој да земал за гаража. Да не мислите на потрошувачки.
Не не. Мене гаражата ми беше споена со станбениот кредит. Плаќам станбена камата. Исто така знам другар на стопанска имаше станбен кредит, мислам му кажаа може да повлече како линија на кредит со иста каматна стапка да искористи за реновирање кречење итн до кај 20,000 евра. Тие пари можеш да купиш гаражно место.

потрошувачкиот кредит се дава за работи што не ти треба гаранција патување кола глупости.
Гаражното место се смета како имот. Нормално секоја банка е различна најдобро е директно да се оди и да се праша кои се можностите
Автоматски споено мислење:

Во Америка имаш на 30 години.
Македонија фиксираш на 10 години. Кога тие ке ти истечат можеш пак истиот кредит на 10 години да го фиксираш ско некеш варијабилен.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.319
Поени од реакции
26.255
ova e vrz baza na premisa deka sekad kje rastat i cenite na stanovi i platata. Do sea se pokazalo taka no ne e garancija. Ja ne zemav garaza, iam kaj da parkiram a ko investicija ne mi se svigja.
Цените на било што, без разлика дали мастики, станови, коли, или работен саат секогаш ќе расте доволно широк временски период. Тоа е економска законитост.

Член од
2 септември 2012
Мислења
322
Поени од реакции
92
Здраво до сите. Сакам да прашам дали некој имал искуство со Фабрика карпош, посебно за комплексот Александрија? Излезе една можност за таму, во градба, завршеток на зградата за лето 2026 година, па да сподели некој ако има искуство. Убав ден

Член од
14 април 2012
Мислења
32.787
Поени од реакции
67.104
Сестра ми живее таму веќе 3 години, ама не се задоволни. Проблеми со звучна изолација, мирис од аспиратор, сакаа буквално еден лифт да им ускратат дур не се побунија, сега имаат проблем со гаражата, им направија висока рампа, и секој кој нема повисоко возило, има мака да се спушти доле. Имаат столб носечки над прозорец, на кој мораа да монтираат клима. Многу прашина од околните згради што ги копаат/градат. Генерално, го купија станот зашто им излезе добра понуда, под 1000Е квадрат. Не верувам дека ке останат да живеат тука подолго време.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
93
Поени од реакции
120
Генерално океј, си има маани и многу ги развлекуваат работите од Фабрика Карпош. Работат на 300 места и некои работи што им треба ден-два-недела дена работа ги влечкаат со месеци. Имај в предвид дека рокот за вселување може да ти биде поместен неколку пати, биди спремен на тоа.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.337
Поени од реакции
18.413
Druga rabota, vo zgradata vo aerodrom im raskinaa dogoovri i ja zgolemija cenata zaso stanovite naglo pocna da rastat.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.787
Поени од реакции
67.104
Jaс барав изричито да ми се напише во договорот, дека доколку ја почитувам договорената динамика на исплаќање, дека нема да има промена на цена по квадрат. Гледам други комшии не се побуниле за ова.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.337
Поени од реакции
18.413
Jaс барав изричито да ми се напише во договорот, дека доколку ја почитувам договорената динамика на исплаќање, дека нема да има промена на цена по квадрат. Гледам други комшии не се побуниле за ова.
Mislam sekako ne smeat da ti smenat cena ako imas potpisani dogovor. Kojznae so mucka napravile tuka. Ali taka razbrav, deka im dignaa cena za 200 evra. Taka da bi begal od niv sto podaleku, edna zgrada ja vleckaa 10 god, ovaa vakvi zaebancii, kvalitet uzhas.
Ne deka drugive se poarni, ama bar so Dabar, golden art i tn znaes so kje dobies.

Член од
2 септември 2012
Мислења
322
Поени од реакции
92
Ги посетив и Дабар за новата зграда што треба да ја градат во Аеродром... сеуште не е почната, преградување внатре во станот со гипс картон и тервол... цената е над 2илј евра. Бев и во комплекс Александрија, во градба внатре со цигла преграда, што ми е ок, и наместен видов кај другар, задоволен...а дека се гради таму турбо се забележува... затоа сакам да слушнам повеќе мислење. Фала ви

Член од
17 август 2011
Мислења
10.337
Поени од реакции
18.413
Ги посетив и Дабар за новата зграда што треба да ја градат во Аеродром... сеуште не е почната, преградување внатре во станот со гипс картон и тервол... цената е над 2илј евра. Бев и во комплекс Александрија, во градба внатре со цигла преграда, што ми е ок, и наместен видов кај другар, задоволен...а дека се гради таму турбо се забележува... затоа сакам да слушнам повеќе мислење. Фала ви
Na kraj ti kje si resis. Ima mnogu faktori, dali ti e prv stan, za ziveenje ili investicija i tn. 2k e mnogu za aerodrom,pogotovo u dupka. Od druga strana Dabar nema kiksnato niedna zgrada, gore dole ima nekakva reputacija. Samo kako primer, porta superium bese pocnata pred da kupam stan ja. Go kupiv vo dupka i 2 godini ziveam, a oni uste ja gradat. Imav srekja ne deka sum pameten za ova.

Za kvalitet e toj kaj site, isto stavaat. Poise e razlika so majstorskite delovi kolku defekti kje ima i dali kje gi popravat.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.787
Поени од реакции
67.104
Mislam sekako ne smeat da ti smenat cena ako imas potpisani dogovor. Kojznae so mucka napravile tuka. Ali taka razbrav, deka im dignaa cena za 200 evra. Taka da bi begal od niv sto podaleku, edna zgrada ja vleckaa 10 god, ovaa vakvi zaebancii, kvalitet uzhas.
Ne deka drugive se poarni, ama bar so Dabar, golden art i tn znaes so kje dobies.
Нема промена на цена, само ако го платиш целиот стан во готово. Ако имаш кеш, а не сакаш целиот стан да го платиш во готово, туку по фази на градење, голема е шансата во предоговорот да имаш клаузула која го штити инвеститорот и да му дозволува промена на цена зошто 2-3 години се долг период за да некој ти гарантира цена. Кај мене сакаа истото да го направат зошто не се сложив становите да ги платам целосно, не сакаа никаков попуст да ми дадат, па инсистирав изричито да се напише дека нема да ми ја сменат цената. Штета што не го чувам оригиналниот предоговор, таму стои дека може да ја менуваат цената.

Kajgana Shop

На врв Bottom