Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
28 јануари 2023
Мислења
11
Поени од реакции
13
Дали некој знае до кој број се со давање на државјанство,некој да земал скоро?
последната информација беше на 8 јануари 2025. Уредба 227, 49xx/2022 (датотека од 14 април 2022)

Последно уредено:

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
535
Поени од реакции
257
Toa vazi i za deca koi se rodeni pred roditelot da zeki drzavjanstvo ili?
Не, за нив се аплицира исто како и ти што си аплицирала, како доказ за потекло тука си и ти и твоите документи, а за интервjу мислам дека границата беше 14 години, ако се под 14 тогаш не одат на интервjу ако се од 14 до 18 тогаш треба заедно да одете на интервjу. Така некако беше за годините границата не сум точно сигурен. Даваш документи, добиваш броjче и чекаш.

Член од
17 јануари 2025
Мислења
1
Поени од реакции
1
Дали некој во скоро време вадел документ од велико трново по емаил да каже искуство за колку време добил одговор?

Член од
21 јануари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
2
добар ден. мојот прадедо отишол во САД во 1920 година. Во документот на владата на САД тој е наведен како Бугарин. Дали документот ќе докаже бугарско потекло?
многу фала.

Член од
16 јули 2024
Мислења
44
Поени од реакции
66
добар ден. мојот прадедо отишол во САД во 1920 година. Во документот на владата на САД тој е наведен како Бугарин. Дали документот ќе докаже бугарско потекло?
многу фала.
Документот за потекло мора да е од Бугарија, односно да е издаден од бугарска институција.

Член од
25 ноември 2019
Мислења
128
Поени од реакции
135
Многу луге во Србија добиле државјанство со документи за потекло издадени од српските или поранешни СФРЈ институцији. И во закон пишува дека можат и документи од странство као доказ за потекло.
"В производството за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација по ал. 1, т. 1 с молбата се представјат официални документи, издадени от б'лгарски или чуждестранни органи "
Така е во теорија, вистински не сум сигурен какви документи барат сега.

Член од
16 јули 2024
Мислења
44
Поени од реакции
66
Многу луге во Србија добиле државјанство со документи за потекло издадени од српските или поранешни СФРЈ институцији. И во закон пишува дека можат и документи од странство као доказ за потекло.
"В производството за придобиване на б'лгарско гражданство по натурализација по ал. 1, т. 1 с молбата се представјат официални документи, издадени от б'лгарски или чуждестранни органи "
Така е во теорија, вистински не сум сигурен какви документи барат сега.
Натурализација значи ако престојуваш во Бугарија. Кај нас мнозинството аплицира по потекло (со индиректно докажување на предокот или директно преку родител државјанин на Бугарија).
А и да се однесува за потекло тоа што го напиша, тука и не е јасно зборот официјални документи. Покрај документот за потекло, зборот Официјални документи се однесува и на документите за осудуваност, лекарско и тие треба да се извадат од земјите каде си престојувал последните 10 години. А документот за потекло мора да е од Бугарија. За Србија и Албанија сум слушнал дека може, но со Америка не знам. Можеби најдобро е да се праша во амбасадата или конзулатот.
Друг начин е за неговиот предок да пребара документи низ архивите во Бугарија, но искрено не сум го правел тоа и не знам како оди.

Член од
25 ноември 2019
Мислења
128
Поени од реакции
135
Натурализација не е само ако престојуваш во Бугарија се односи и на порекло по происход и тоа се види во члан 15 ЗБГ:
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., предишен текст на чл. 15 - ДВ, бр. 33 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2013 г.) Лице, което не е б'лгарски гражданин, може да придобие б'лгарско гражданство по натурализација, без да са налице условијата по чл. 12, ал. 1, т. 2, 4, 5 и 6 ако отговарја на едно от следните изискванија:
1. е от б'лгарски произход;
2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) осиновен е от б'лгарски гражданин при условијата на п'лно осиновјаване;
3. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единијат му родител е б'лгарски гражданин или е починал като б'лгарски гражданин.

Официјални значи дека мора да е издаден од званичен орган или институција на некоја држава, не мора да престојуваш во таа држава само е битно да се свржеш со изводите из матична до предок за кого имаш дека е бугарска народност. На пример јас ако живам во Македонија, а татко ми во Србија и таму е роден можам со некој негов српски документ да аплицирам.

Член од
21 јануари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
2
фала што одговоривте.

значи има можност да се добие државјанство?

ќе има проблем ако се изгуби матичната книга на родените од прадедо? Имам матична книга на родените од татко ми, дедо ми и документ од САД на кој пишува дека прадедото е Бугарин.

Името на прадедото стои на изводот на родените на дедото.

многу фала.

Член од
29 септември 2018
Мислења
40
Поени од реакции
14
Za podigajne izezeno brojce dali imaat odredeno koj den i od kolku casot vo bg amsada sk.

Член од
16 септември 2019
Мислења
113
Поени од реакции
121
Za podigajne izezeno brojce dali imaat odredeno koj den i od kolku casot vo bg amsada sk.
Мене ми се јавија после два три месеци ( интервју октомври а ги подигнав бројчињата после Божиќ) од 13 до 16 часот

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom