Што се случува со животниве во државава?

Член од
22 август 2022
Мислења
734
Поени од реакции
2.105
Вчера во Турција во областа Јукосева до смрт била искасана 12 гоишната Еслем Такер од глутница кучина скитници.Жителите на овај град долго време опоменувале за опасноста од големиот број на кучиња скитници.Ама локалните власти останале глуви на барањата на локалното население.Сигурно и таму има некоја невладина организација како Анима Мунди која ќе го обвини девојчето дека не се понашало како шо треба со џукелите.
Таму мислам дека се донесе закон секое улично куче што во рок од месец дена нема да се вдоми, да се успие. Нека ме поправат ако сум грешка. Имало многу митинзи, ваму нема нешто голема потреба од Анима Мунди затоа што сакаат животни генерално и на скитници им помагаат, оставаат храна вода летен период на раскрсници. Во една таква помодерна населба дури имало и плакати со слики од кучињата. Пример слика и под сликата ,, Ова е (лупам име безвезе) Џеки. Он е мезимчето на цел влез, наш чувар и другар. Ако го видите ве молиме не му наштетувајте."

Кучињава знаат опасна работа да бидат. Треба некое хумано решение да се најде за сите да се средно задоволни.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.890
Поени од реакции
3.132
Таму мислам дека се донесе закон секое улично куче што во рок од месец дена нема да се вдоми, да се успие. Нека ме поправат ако сум грешка. Имало многу митинзи, ваму нема нешто голема потреба од Анима Мунди затоа што сакаат животни генерално и на скитници им помагаат, оставаат храна вода летен период на раскрсници. Во една таква помодерна населба дури имало и плакати со слики од кучињата. Пример слика и под сликата ,, Ова е (лупам име безвезе) Џеки. Он е мезимчето на цел влез, наш чувар и другар. Ако го видите ве молиме не му наштетувајте."

Кучињава знаат опасна работа да бидат. Треба некое хумано решение да се најде за сите да се средно задоволни.
Убаво што оставаат храна на раскрсници така се размножува и другата фауна што ја има во градот како на пример стаорци, глувци и така натаму и тие се животинки и тие се душички и им треба храна, не знаат тие дека храната е оставена за кучињата па ќе каснат пораснат и они кутрите душиња.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.248
Поени од реакции
7.954
Убаво што оставаат храна на раскрсници така се размножува и другата фауна што ја има во градот како на пример стаорци, глувци и така натаму и тие се животинки и тие се душички и им треба храна, не знаат тие дека храната е оставена за кучињата па ќе каснат пораснат и они кутрите душиња.
Uh kolku si ti nasekirana za toa malite slatki gluvcinja

Член од
22 август 2022
Мислења
734
Поени од реакции
2.105
Оставале, не оставале, си наоѓаат они јадењето. Глувчиња не влегуваат дома преку храна однадвор. На тие што им влегле дома не било оти фрлале храна на тепих или не фрлале ѓубре со денови.

Јас храна не оставам @Ocajna , ама летно време канчиња вода оставам. Вклучена ли сум у клетвата?

Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.172
Поени од реакции
9.663
Кои сме ние да судиме за живиот свет на планетава, не сме дораснале да делиме простор а не да судиме.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
639
Поени од реакции
1.696

Мене ме нервираат муабетиве во стилот-Кучината скитници не се криви,туку жтрвата е крива пошто можеле да намирисаат злобен човек.:cautious:И шо сега девојчето било злобно па овие го средиле?Значи се оди во крајности.Ево ти да имаш деца а во близина има агресвни кучиња кои нон-стоп напаѓаат се и сешто ќе реагираш или ќе оставиш да доживуваат секојдневни стресови?Ево власте слабо реагираат во таа населба и?

Член од
22 август 2022
Мислења
734
Поени од реакции
2.105
Мене ме нервираат муабетиве во стилот-Кучината скитници не се криви,туку жтрвата е крива пошто можеле да намирисаат злобен човек.:cautious:И шо сега девојчето било злобно па овие го средиле?Значи се оди во крајности.Ево ти да имаш деца а во близина има агресвни кучиња кои нон-стоп напаѓаат се и сешто ќе реагираш или ќе оставиш да доживуваат секојдневни стресови?Ево власте слабо реагираат во таа населба и?
Криви се тие што не вршат контрола.
Не знам од кај мене ме зема за пример, ја само се надоврзав со она што го знам сум го чула за тој регион.
Ама почнавте со клетви, од дома глувци да ми играат до дете да ми каснат, а не оправдав ни осудив нешто.

Само мислам дека што и да се прави треба да се прави планирано, да не бидеме ко среден век Франција што ги испотепала сите мачки па сега од немајкаде прават пансиони за стаорците оти ништо не ги брка и играат на карта соживот.

Екосистем е важна работа. Имаше една театарска претстава, на еден остров прават акција да ги убијат галебите, па прво носат лисици што им ги крадат јајцата. После стаорци, змии што сѐ не се накоти, кога веќе нема кој да ги јаде, луѓево, не можеа никако да го поправат тоа што го направија, се разбегаа. Е, кога си отидоа, тие преживеаните галеби излегоа од скривалиштето.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
639
Поени од реакции
1.696
Не знам од кај мене ме зема за пример, ја само се надоврзав со она што го знам сум го чула за тој регион.
Ама почнавте со клетви, од дома глувци да ми играат до дете да ми каснат, а не оправдав ни осудив нешто.

Само мислам дека што и да се прави треба да се прави планирано, да не бидеме ко среден век Франција што ги испотепала сите мачки па сега од немајкаде прават пансиони за стаорците оти ништо не ги брка и играат на карта соживот.

Екосистем е важна работа. Имаше една театарска претстава, на еден остров прават акција да ги убијат галебите, па прво носат лисици што им ги крадат јајцата. После стаорци, змии што сѐ не се накоти, луѓево, не можеа никако да го поправат тоа што го направија, се разбегаа. Е, кога си отидоа, тие преживеаните галеби излегоа од скривалиштето.
Еве не те земам за пример,чисто ти доловувам ситуација.Значи проблемов треба да се реши ,затоа има власти кога народот алармира за некој проблем истите треба да го решат пред да дојде до вакви немили настани.Пред да е касно.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.890
Поени од реакции
3.132
@JBTgirl аман бе девојче кај виде клетва, не смее човек ни да се нашали, ти па зар веруваш во клетви. Не е убаво да се остава храна по улици тоа е храна за глувци и стаорци тоа сакав да кажам.

Член од
22 август 2022
Мислења
734
Поени од реакции
2.105
Еве не те земам за пример,чисто ти доловувам ситуација.Значи проблемов треба да се реши ,затоа има власти кога народот алармира за некој проблем истите треба да го решат пред да дојде до вакви немили настани.Пред да е касно.
Безредие на сите на штета ќе биде. Нека се преземе не велам не, ама да се има некој план некоја стратегија.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.890
Поени од реакции
3.132
Да тоа е тој муабет. Се сеќавам 2018 или така нешто беше кога 17 годишна девојка бегајќи од кучиња скитници што ја нападнале се удавила во Вардар, знам ова дека во Велес беше.
И кај нас има такви случаи полно само ете не се пишува многу за нив, зашто да не се валка репутацијата на власта која е на власт во тој момент.
Мене ме имаат нападнато два пати од чиста мира кучиња еднаш имав среќа да еден дедо со стап ме одбрани, а вториот пат друштво бевме па некако се тргнаа, иначе да бев сама партали ќе ме суредеа, затоа ич не ми се шета во Македонија некаде било каде, опасни се улиците.
Автоматски споено мислење:

Екосистем е важна работа. Имаше една театарска претстава, на еден остров прават акција да ги убијат галебите, па прво носат лисици што им ги крадат јајцата. После стаорци, змии што сѐ не се накоти, кога веќе нема кој да ги јаде, луѓево, не можеа никако да го поправат тоа што го направија, се разбегаа. Е, кога си отидоа, тие преживеаните галеби излегоа од скривалиштето.
Не знам која корист ја имаат кучињата чопори скитници по улиците во екосистемот? Ај молимте разјасни ми.

Член од
22 август 2022
Мислења
734
Поени од реакции
2.105
Да тоа е тој муабет. Се сеќавам 2018 или така нешто беше кога 17 годишна девојка бегајќи од кучиња скитници што ја нападнале се удавила во Вардар, знам ова дека во Велес беше.
И кај нас има такви случаи полно само ете не се пишува многу за нив, зашто да не се валка репутацијата на власта која е на власт во тој момент.
Мене ме имаат нападнато два пати од чиста мира кучиња еднаш имав среќа да еден дедо со стап ме одбрани, а вториот пат друштво бевме па некако се тргнаа, иначе да бев сама партали ќе ме суредеа, затоа ич не ми се шета во Македонија некаде било каде, опасни се улиците.
Автоматски споено мислење:

Не знам која корист ја имаат кучињата чопори скитници по улиците во екосистемот? Ај молимте разјасни ми.
Чопори ли реков? Ништо да не се направи ли реков? Дај олабај ме, читај убаво.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Безредие на сите на штета ќе биде. Нека се преземе не велам не, ама да се има некој план некоја стратегија.
погоре напишаа, нема ни план ни стратегија. Точак без ланец и тркало не е точак. А тоа е од разни причини. Пред се општините треба да се испружат од нивни буџет за трошоци, наместо да си зголемат плати. Ветеринарите не ги пријавуваат и заведуваат според правилник (ова ми е информација од еден ветеринар) затоа што ќе изгубат муштерии. За полицијата знаеме, ниту функционира, инспекторите уште помалку, најчесто и нема инспектори.
Правилници за чување и шетање куче еден куп, ништо од тоа не се применува од сопствениците.

А проблемот со хранење е реален. Ние во помала улица храневме едно улично куче, на дожд и снег знаевме да го склониме кај некој од нас во двор... тукуречи го "здомивме". Знаеш што се случи по извесно време. Улицата ја прифати како своја територија на која само ние смеевме да стапнеме. Луѓе што доаѓаа на гости, поштари или минувачи ќе ги растргнеше (беше доста големо и хрането) па моравме да го пријавиме да го земат. И тоа едвај го земаа.

Значи не живееме сами во град за да си го правиме кејфот како нам ни одговара, со било што па и со ова. За жал, многу нешта крцкаат, не само овој проблем.

Последно уредено:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.668
Поени од реакции
34.125
Кучињата се едни од најбезполезни животни а воедно и најиздигнати на пиедестал. Нема никаков бенефит од нив, ни млеко ни месо ни јајца само гомна влакна смрдеа и крлежи.
За ситуацијата со кучињата вината е во државата институциите и кучкарите, за да се реши проблемот потребни се законски регулативи каде ќе е потребно пасош дозвола и целосна одговорност за кучето, сакаш да чуваш ќе си плаќаш данок регистрација и превземаш секаква одговорност.
Кучкарите се арогантни и лицемерни по овие прашања, тие кучиња на улица на овој или на оној начин се донесени пуштени размножени токму од нив, луѓето што не чуваат кучиња немаат никаква вина тука а тие се најмногу засегнати.
Кучкарите не разбираат дека ако за нив тоа животно е нај нај за друг е смрдлива недефинирана форма на живот полна со крлежи и остали паразити и не сака да има никаква интеракција со нив, не пак да се мисли дали ќе го нападне глутница низ град.
Бенефит од нив немало, јајца немало, само даноци оправдувале постоење на таква недефинирана форма на животхахах… Па ако сме толку ригорозни само за сите твои гомна даноците од 50 евра што ги плаќаш не ти ја оправдуваат егзистенцијата.

Ти си добар пример за бенефитот од домашни миленици i.e недостаток од истите. Домашните миленици постојат да ги научат децата на емпатија, да ги научат на одговорност, да ги спремат за траумите како смрт и служат за другар при растење. Луѓето што растеле со животни имаат помек однос кон светот и други луѓе, и не пишуваат вакви гневни постови за комплетнo истребување од лицето на светот.

Во право си за решението дека треба да постојат пасоши, регистрации, дека не се носи одговорност од луѓето и дека не се казнува доволно по тие прашања но не е тоа дека некој не сака да биде така туку дека нема пари и логистика за тоа од државата, бидејќи приоритети кај нас се сеуште општа егзистенција со која државата уште не може да изменаџира. Како може да одиш на светско истребување кога постојат држави кои функционираат како што ти посакуваш? Ти тогаш имаш неканализирана омраза.

Не чувам куче, стерилиџација, еутанизација нека постои кога има инфестација и глутници што повредиле некој или кога е потег за потрајно решение. Обожавам животни но око не ми трепнува како примерите од Тексас кога питбули напаѓаат луѓе со деца во раце и овие ги пукат и усмртуваат на лице место. @Ron Burgundy за едно е во право, ниту еден кучешки живот не вреди повеќе од човечки макар кучето било мое и дел од моја фамилија. Секој што става куче над човек треба да се смета работно неспособен и да му се понуди помош за лечење, но искрено мислам дека има малку работа и околу тебе.

Секое добро.

Kajgana Shop

На врв Bottom