Ако имаш слаб стомак не читај понатаму, се извинувам ама ете јас ги гледам, ги следам, учам нешто, вадам некои поуки од вакви дешавки, што ме прави по дефиниција тоа нека ме прави...
Во Швајцарија. Си купил индустриска машина за мелење месо, ја задавил сопругата, ја сомлел во машината, а главата и ја ставил настрана, па кога дошол татко и на гости, место ќерка му, го пречека пресечената глава на ќерка му.
Прво, не можам да го замислам моментот кога татко и ја видел главата, мислам хорор, самата смрт на чедо е толку болна, а вака...
Второ, 7 години во брак. Насилен. Жената инфлуенсерка, лепотица, од Србија, се омажила за овој, две деца, пари, патувања, совршен живот на инстаграм. Среќно семејство, блазе нив, се би дала да сум на нивно место нели 80% од население тоа ќе помисли.
Трето, човекот син на милионер, никогаш не работел, не мрднал со прстето.
Ама тато му рекол еве ти куќа, еве ти сопствен бизнис, имаш сега жена, сам ќе си заработуваш и ќе си го гледаш семејството. Бизнисот пропаднал со брзина на светлината. Тато не дава веќе пари. Жена му заработува, лудакот сеуште си живее во луксуз, ама гласовите во главата почнаа да кажуваат нешто. Немаш ништо, неспособен си, жена те гледа, каков маж си ти, сите ти се смеат, ти се смее и таа.. И удри по неа. Денес, утре, задутре...
Никогаш не пријавила насилство, ама секој ден пријателите ја гледале во модрици. И сеуште совршен живот на инстаграм. Шминка.
А зад екранот корнење, мавање, шутирање, изживување, гласовите се погласно и побрзо зборуваат.
Ама и разумот за среќа, или несреќа прозборел кај девојката. Те напуштам, не можам веќе да трпам.
Ееее сега ќе видиш ти кој напушташ, син на милионер, маж што можел да ја има секоја жена, а те одбрал тебе, жена од ужасно место, од балканот, те спасил од сиромаштија, те направив славна и сега ќе ме напушташ за да ми се смеете сите дека сум неспосебен, дека заработуваш повеќе од мене, дека си поголем маж од мене. Дека секој е поголем маж од мене....
И се деси што се деси.
Четврто.
Тие таму си знаат зошто, ама човек што ограбил куќа на некои моќници и го ставиле да робува, ќе робува исто ко човек што измасакирал жена, ја исецкал, ја сомлел како мелено месо. Двајцата најголемата казна. А најголемата казна во Швајцарија е 20 години. Ако направиш некое крвничко, монструозно дело е тогаш 25 ќе добиеш, ама сигурно и нема.
Максималната, најголемата казна ја добива, 20 години во затвор. 20. 20 ејјј. За 20 години ќе биде ресоцијализиран нов слободен граѓанин. А една фамилија и две деца цел живот ќе имаат трауми, погребаа глава. Главата на мајка, на сестра, на ќерка.... Само глава во ковчег.
Петто.
Мене не ми е мачно да пишувам за вакви случаеви, напротив, ги знам толку многу што можам книга да напишам.
Комплексите се страшна работа.
Насилството не се трпи. Никогаш. Од никој. Парите и славата не се пресудни за среќа. Не мора со живот да се плаќа една идилична слика за на инстаграм. Сите сме бедни, сите сме малтретирани. Од системот, од животот, од работа, од неправди...
Не е срамота да си беден. Ич.
А и подобро е и да си беден а жив.