Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.517
Поени од реакции
18.348
Mene detstvoto i mladosta mi pominaa bez tatkova figura. Bese tuka fizicki, no sekogas otsuten, i nikogas nemav sreka i prilika da go zapoznaam sopstveniot tatko.

Edinstvena dobra rabota sto ja pamtam od nego bese edna silna snezna zima, nadvor veese sneg, elkata nakitena svetkase vo site boi, jas na jambolija sednat igrav Nintendo i mi prijde tatko mi, mi ja fati rakata i silno ja stiskase, mi se smeskase i nesto mi zborese. Posle izlegovme na snegot. Se topev od sreka. Verojatno imav 7 godini togas.

Drugo ne bi znael sto da kazam za nego, barem da imase uste edna dve dobri raboti, no ne. Bese voeno lice, ostanat bez tatko mlad, i laden kamen vo srceto. Nieden razgovor kako tatko i sin, sovet ili pouka, nisto. Rodendenite ne smeev da gi slavam doma zasto mu smetaa deca, dodeka site drugi deca od klasot slavea doma rodendeni. Ne smeev doma ni eden drugar da viknam, a odev doma kaj niv na gosti. Boljer ne smeevme da pustime so sestra mi, zasto koga ke se vratese od vtora smena bese derenje kako struja se troselo. Parnoto go iskluci i navecer spievme vo ladno. Eden period samo on rabotese, nie doma na margarin i posebna 3 pati dnevno, on kebapi vo Carsija jadese. Baba mi Bog da ja prosti donese edno meso za Veligden da se spremi, on ladno na Veliki Petok si go isprzi i izede. Taa godina me probodoa so noz i pominav dve nedeli na intenzivna nega i zivotot na konec mi visese, on koga dojde da me vidi mi se derese zosto sum dozvolil da se tepam. Majka mi koga me vide kolabirase, zasto mi bese smenet licniot opis. Sredno trebase da odam na eden rodenden vo Dracevo, trebase i ebenje da padne, nadvor vrnese sneg, nejkese da me odnese ni da mi dade pari za taksi. Majka mi ja tepase i malku falese da krenam raka na nego i da skapam po zatvori. Bivsata zena koga zatrudne ziveevme vo istiot stan, se skaravme i me izbrka od doma, pa majka mi go molese da se smiluva da ne pusti da se vratime. Na svadba ne mi dojde zasto mu kazav otvoreno deka ke pravam vencavka vo crkva i deka se osekam Hristijanin. Posle razvodot imav los period i koga bev finansiski utepan bez denar vo djeb resi da go prodade stanot i bukvalno ostanav na ulica.

No, sekogas ja imav majka mi pokraj sebe koja nikogas ne me ostavi sam na cedilo. Denes se drugi vreminja i site tie sranja pominaa, gi nadminav i se srediv, i stanbeno i finansiski i sekakvo. Nemam kontakt so nego, nitu sakam da imam. Se javuva kaj bivsata za da ja vidi vnuka mu, ama nema nikogas da ja vidi, makar gorel jas vo pekolot poradi toa.

Znam edno, deka mi dal mnogu dobar primer kakov tatko nema da bidam jas, i ke bidam se ona sprotivnoto sto bil on, za moeto dete da se oseka sakano, sigurno i da se gordee so mene.

I taka, fino lepo sto ste imale dobri tatkovci, sakav i jas da imam, ama nemav takva sreka vo zivotot.

Последно уредено:
Член од
22 август 2022
Мислења
743
Поени од реакции
2.132
Здраво кајги.
Со овој се испокаравме по пораки, јас во book club от не сум видела касно одговорив. Продолжил во коментари.

На крајот вика, скоро да ме потсетуваш на Елизабет од Гордост и предрасуди. "Irony, thy name is woman. "

Пцуј што ќе пцуеш сега јас мозочна гимнастика ќе правам сега зошто така ми рече илуминати сублиминални пораки.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.030
Поени од реакции
1.084
Драга,
Не можам да ти опишам колку ми е радосно срцето, прво со Господ што ми направи големи дела и ме привикна да одам по него, но по патот што треба да го изминам.
Денеска па особено, радост и среќа голема, празник и победа на дечките ракометари репрезентапивции на нашата земја. Им честитам и им посакувам се најдобро, ете денеска на еден ваков убав празник дочекавме уште една победа, нека им е со среќа и дај боже да стигнат до финале.
https://www.slobodenpecat.mk/fotogalerija-makedonija-ja-sovlada-gvineja-za-vlez-vo-glavnata-faza-na-svetskoto-prvenstvo/

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.841
Поени од реакции
6.452
за сите лоши кучки </3 без разлика дали од машки ил женски пол.. кхм, на денешен.
Is it bad кајги? I never made love, I never did. But I sure know how to fuck.

човекот со најладно corazon, а најтопла сребрено-бела кожа.
cz I have 'some' (some??) issues.

Член од
29 септември 2013
Мислења
883
Поени од реакции
1.912

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Колку и да ја мразам автоматизацијава, од ChatGPT можеш многу да научиш за било што. За правни работи исто како да се консултираш со правно лице. Памтам порано кога не беше Google толку напреден и требаше да отвораш статии и да читаш и да бараш со CTRL + F за да го најдеш зборот во илјадници реченици, па да извадиш заклучок и што уште не. Ете, мала победа и за нас смртниците иако ќе ни се удри од глава сета oваа технологија од корпорациите.

Член од
22 август 2022
Мислења
743
Поени од реакции
2.132
Што е денес сите на нишан ме ставиле.. Ми помина линија на толеранција од моментов плукам оган. Додуша вчеравечер почна.

Денес слободен ден е и на двајцата па решив прво да се напијам кафе со една познаничка наша после со него да се најдам, кој ѓаулванус ме натера да не ја одбијам. Има бебе, тодлер 2 години, со бракот ѝ се фали као да ѝ е најголем успех у животот, додуша можда и ѝ е, дечково добростоечки бајаги. Вика

- Ајде веќе невеста те правиме, ако пак не се поткарате, хихихи. Тогаш ептен беше тешко кога раскинавте првпат.
- И да се скараме, послатко е кога се смируваме не бери гајле. Па ќе родиме и другарче на Адел.
- Ааа, како сте тргнале, да не испадне постара сестра Адел, да не треба да го чува... мислам ако бидне... мислам дај Боже.
Тука веќе сите контакти ми се откачија, мајчинство и фамилија се работи што никој не смее да ми чепка. Кокошка една, како да не памтиме кога имаше скоро 90 кила и ќе оболеше додека ослаби за да го фати, од каква дупка излезе да госпоѓинствува. Поминува една Украинка, студентка максимум. Па ми текна нејзиниот мераклија е, нема келнерка на која не намигнал...

- Вистина, еј, многу убаво што за сѐ викаш вака дај Боже , е затоа јас никого не потценувам во животов. Сомилост и емпатија секогаш наоѓаат начин да ти се вратат. Ништо не е гаранција. Види го девојчево, во Лондон ли каде беше, ваква ја најдоа, ја примија, после мажот со неа избега. Господ само ум да не помати. Одма ѝ излезе работа па лажни тел повици.

Сеа со зетов ако да Бог будучи со шпанска серија заплети шетаме. Има една група од азијатски туристи, веројатно Корејци или Јапонци, не знам. Еден ме прашува со кој автобус се оди до еден од поголемите молови овде. Му објаснувам, ми вика thanks dear. :ROFLMAO: Овој заринет у телефонот искуси зомби исправање. Јас не сум уште свесна го занемарив моментот. Му викам леле виде ли, уште наочари да има и шишки на страна оригинал Санг Во од Squid Game. Стварно ко во вицон мислев ти си ептен си личат луѓево. Ама скроз незлонамерно и он збореше за глумците. Овој ќути се насмевна. После пола саат ќутење ми вика, ,, не знам јапонски или корејски, ама знам кинески. Прва прилика менувам јазик на апликацијата, па да те видам како ќе гледаш серии. Машко е што не остави мене да ме праша? "
Му викам па да не зјапаше у телефонот тебе ќе те прашаше. Он вика, па ти у него ли гледаше. Охоо, Боже поможе. Ај викам да седнеме што побрзо на тој фамозен ручек, на астролошкиот бик у тебе му дигнаа револуција цревата изгледа. :facepalm:
Кајги, не дека не ми се праи кеиф, од летово до сега втор испад на љубомора.

И последно денеска, ве поздрави мачево баш кога ја читав темава за животниве. Хештег тежак је овај живот. Не се секирај, не збориме за тебе бе слаткиш. :pipi: :ROFLMAO:
IMG-20250120-WA0001.jpg

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.857
Поени од реакции
10.697
Претходната недела имавме соработници од повеќе држави дојдени на гости во Македонија. Беа сместени во центарот на Скопје и стигнаа малку покасно, па после вечерата малку сакаа да ја видат околината.

Читале дека стара чаршија треба да се посети и ајде тргнавме натаму накај 9 навечер. Само што стигнавме кај Мал Алтан, наидовме на прекрасна глетка. Млади дечиња од по дваесетина години имаа војна со снежни топки. Не беа многу прецизни, па најголем дел од топките завршија по околните локали и луѓето што поминуваа. Си добија и нашиве по неколку топки во торзо, ама пред да им објасниме дека деца се тоа се заиграле, тие рекоа: "Океј е, читавме за тоа како си играат децата во овој дел од градот. Ајде да купиме слатки и да си одиме за да не им сметаме во играта.". Земавме и си го фативме патот назад, додека дечињата останаа да уживаат во зимската идила и да се забавуваат.

Одлична вечер, се надевам дека сите туристи ќе имаат среќа да го доживеат ова културолошко наследство од прва рака како што имавме среќа и ние. Тешко е да се објаснат убавините со зборови, без да се видат.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.187
Поени од реакции
9.704
Гледам Дејвид Линч починал, лесна нека му е земјата....да не беше темата на Сусаро немаше да знам. Еве едно видео кое е дел од неговото наследство, ма да не е познат толку по ова.
Walk without rhythm!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.576
Поени од реакции
9.696
Ако имаш слаб стомак не читај понатаму, се извинувам ама ете јас ги гледам, ги следам, учам нешто, вадам некои поуки од вакви дешавки, што ме прави по дефиниција тоа нека ме прави...

Во Швајцарија. Си купил индустриска машина за мелење месо, ја задавил сопругата, ја сомлел во машината, а главата и ја ставил настрана, па кога дошол татко и на гости, место ќерка му, го пречека пресечената глава на ќерка му.

Прво, не можам да го замислам моментот кога татко и ја видел главата, мислам хорор, самата смрт на чедо е толку болна, а вака...

Второ, 7 години во брак. Насилен. Жената инфлуенсерка, лепотица, од Србија, се омажила за овој, две деца, пари, патувања, совршен живот на инстаграм. Среќно семејство, блазе нив, се би дала да сум на нивно место нели 80% од население тоа ќе помисли.

Трето, човекот син на милионер, никогаш не работел, не мрднал со прстето.
Ама тато му рекол еве ти куќа, еве ти сопствен бизнис, имаш сега жена, сам ќе си заработуваш и ќе си го гледаш семејството. Бизнисот пропаднал со брзина на светлината. Тато не дава веќе пари. Жена му заработува, лудакот сеуште си живее во луксуз, ама гласовите во главата почнаа да кажуваат нешто. Немаш ништо, неспособен си, жена те гледа, каков маж си ти, сите ти се смеат, ти се смее и таа.. И удри по неа. Денес, утре, задутре...

Никогаш не пријавила насилство, ама секој ден пријателите ја гледале во модрици. И сеуште совршен живот на инстаграм. Шминка.
А зад екранот корнење, мавање, шутирање, изживување, гласовите се погласно и побрзо зборуваат.

Ама и разумот за среќа, или несреќа прозборел кај девојката. Те напуштам, не можам веќе да трпам.

Ееее сега ќе видиш ти кој напушташ, син на милионер, маж што можел да ја има секоја жена, а те одбрал тебе, жена од ужасно место, од балканот, те спасил од сиромаштија, те направив славна и сега ќе ме напушташ за да ми се смеете сите дека сум неспосебен, дека заработуваш повеќе од мене, дека си поголем маж од мене. Дека секој е поголем маж од мене....

И се деси што се деси.

Четврто.
Тие таму си знаат зошто, ама човек што ограбил куќа на некои моќници и го ставиле да робува, ќе робува исто ко човек што измасакирал жена, ја исецкал, ја сомлел како мелено месо. Двајцата најголемата казна. А најголемата казна во Швајцарија е 20 години. Ако направиш некое крвничко, монструозно дело е тогаш 25 ќе добиеш, ама сигурно и нема.
Максималната, најголемата казна ја добива, 20 години во затвор. 20. 20 ејјј. За 20 години ќе биде ресоцијализиран нов слободен граѓанин. А една фамилија и две деца цел живот ќе имаат трауми, погребаа глава. Главата на мајка, на сестра, на ќерка.... Само глава во ковчег.

Петто.
Мене не ми е мачно да пишувам за вакви случаеви, напротив, ги знам толку многу што можам книга да напишам.

Комплексите се страшна работа.
Насилството не се трпи. Никогаш. Од никој. Парите и славата не се пресудни за среќа. Не мора со живот да се плаќа една идилична слика за на инстаграм. Сите сме бедни, сите сме малтретирани. Од системот, од животот, од работа, од неправди...
Не е срамота да си беден. Ич.
А и подобро е и да си беден а жив.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
452
Поени од реакции
859
Na 60+ godini seuste ,,mozokot ne mi prima,, koga nekoj LAZE ZA ZDRAVJE.
Ne se odnesuva ,,na forumski clen,, t.e. opsto mizerijata kaj nasiot narod.
Zosto lazete za sopstveno zdravje, zosto kazuvate deka ste na maka a vie ste so X drugi obvrski zafateni, mamurni, itd.
Za da bide uste ,,potragicno,, lazete i za zdravjeto na vasite deca.
Negativno predizvikuvanje na sudbinata za sopstveno zdravje, za zdravjeto na vasite deca.
Milion nacini t.e. lagi //iako preferiram sekogas i sekogas ISKRENOST// ima ,,kako da se izvadite,, za da otkacite nekogo koga nemate vreme, zafateni ste ili ,,na slava ste bile t.e. ste,, neli periodot e takov.
NO NEMOJTE DA LAZETE ZA ZDRAVJE!

Cel zivot LEKUVAM luge, sum videl se, pacienti mi zaminuvale na ,,drugiot svet,, i pred moj oci.
Ne ,,si igrajte po zdravje,,!
Najdete ,,drugi igranki,, t.e. ,,drugi lagi,,!
NE SO ZDRAVJE!

Kajgana Shop

На врв Bottom